Jonge imker slachtoffer van zinloos geweld

Update 19:10 uur:

Inmiddels hebben een tiental mensen -negen man en één vrouw!- een donatie gedaan, voornamelijk door bloemzaad aan te schaffen. Dat meldt de stichting op Facebook.

FOK!user De_Melkboer merkte in de comments hieronder op dat er inderdaad malloten rondlopen die middels soort Siciliaanse maffiapraktijken bijenhaat tentoonspreiden. 

Oorspronkelijk bericht:

Christian, een jonge imker in Zuid-Limburg is vorige week slachtoffer geworden van vandalisme. Na de storm in januari was hij nog wezen kijken bij zijn kasten, maar vorige week donderdag werd hij gebeld door de gemeente dat er een aantal van zijn kasten leken te zijn omgeduwd.

120.000 dode bijen
Van de acht bijenkasten die hij op zijn standplaats had staan werden er zes volledig vernield; ook de zes bijenvolken vonden de dood. Dat zijn tot wel 120.000 overwinterende bijen. “Dat was heel erg zuur, moet ik je zeggen,” aldus Christian tegenover FOK! De ravage is enorm, zoals te zien is op de voor-en-na-foto’s. Hij is ervan overtuigd dat het om vandalisme gaat. Christian: “Ik heb het vermoeden dat met de vorst er jeugd is geweest die op de [nabijgelegen] vijver heeft geschaatst, en dat die na het schaatsen los zijn gegaan op de kasten.”

Domper
Christian: “Je weet dat zulke dingen kunnen gebeuren. Ik sprak laatst een andere imker. Die zei ook: ze hadden beter gejat kunnen zijn, dan hadden die beestjes tenminste nog geleefd”. Christian deelde de foto’s van de ravage op Facebook. De reacties onder zijn post, die inmiddels een paar duizend keer gedeeld is, spreken boekdelen. Hoewel het gros van de mensen geschokt reageert en zijn medeleven betuigt, zijn er ook mensen die menen dat het ‘net goed’ is wat Christian is overkomen. Zo reageert een van de gebruikers gefrustreerd dat ‘bijen alles onder schijten’ en is een ander er van overtuigd dat een imker bijen opsluit en de vleugels afknipt.

Imker Christian vroeg ons expliciet om deze reacties uit te lichten: ze getuigen van een helaas veelvoorkomende haat in de samenleving voor alles wat geel-zwart is en vliegt. Naast baldadige jongeren bestaan er kortom ook genoeg mensen die willens en wetens bijenkasten slopen of imkers lastigvallen – ook in Zuid-Limburg.

Stichting Bijen Zonder Zorgen
De vanuit FOK! ontstane Stichting Bijen Zonder Zorgen stelt zich ten doel om imkers die, zoals Christian, doelwit zijn geworden van vandalisme of bijensterfte te ondersteunen. Imker Christian reageerde dat hij het werk van de stichting héél belangrijk vindt en dat het “uniek” te noemen is dat de stichting bestaat. “Gebruik mijn verhaal alsjeblieft om mensen bewust te maken van de problemen die er spelen”, drukt hij ons op het hart.

Imker Christian verwacht nog enkele kasten te kunnen redden, maar de schade wordt geraamd op 1.200 euro. Gelukkig gebeuren dit soort zaken niet elke week. Wel is er elke keer weer voor honderden tot duizenden euro’s schade bij een onschuldige hobbyist, en gaan er door vandalisme honderdduizenden bijen dood.

Doneer!
Daarom is de stichting op zoek naar donateurs en/of bijenvolken. Wil je graag een donatie doen of heb je een gouden tip voor een goedkoop volk, neem dan contact op met Superworm (voorzitter) of qltel (penningmeester).

Doneren kan via een PM aan de genoemde FOK!users, maar ook door te kijken op de website of Facebookpagina van de stichting. ‘Gewoon’ geld overmaken kan, maar je kunt ook bloemenzaadjes kopen die je in maart en april kunt inzaaien. Jij een tuin of veldje vol bloemen, de honingbijen in je omgeving een veld vol nectar!

Jonge imker slachtoffer van zinloos geweld (Foto: Christan)
Jonge imker slachtoffer van zinloos geweld (Foto: Christian)

Jonge imker slachtoffer van zinloos geweld (Foto: Christian)
Jonge imker slachtoffer van zinloos geweld (Foto: Christian)Jonge imker slachtoffer van zinloos geweld (Foto: Christian)
Jonge imker slachtoffer van zinloos geweld (Foto: Christian)Jonge imker slachtoffer van zinloos geweld (Foto: Christian)
Jonge imker slachtoffer van zinloos geweld (Foto: Christian)

Jonge imker slachtoffer van zinloos geweld (Foto: Christan)
Jonge imker slachtoffer van zinloos geweld (Foto: Christan)