Megahit Suzanne was bedoeld als 'vulling'

De megahit Suzanne van VOF De Kunst is oorspronkelijk geschreven als tijdvulling. Dat bekenden componist Ferdi Lancee en zanger Nol Havens van de formatie dinsdagavond in het radioprogramma Volgspot.

Suzanne uit 1983 vertelt over een romantische date die in de soep loopt. Het nummer was een grote hit in Nederland en werd daarna in talloze talen uitgebracht en gecovered. Zo zijn er Engelse, Italiaanse en Duitse versies van het nummer; Ricky Martin zong voor zijn debuutplaat een Spaanse vertaling van het lied.

"Ons repertoire was te kort", vertelde Lancee. "Dus besloot ik een lekker langgerekt nummer te schrijven om de tijd te vullen en te rekken, vol solo's en 'ahoei'-uithalen. Ik had al heel lang het idee om iets te doen met een vrouw die op een bank zat." Het succes van Suzanne bepaalde heel lang het leven van de leden van VOF De Kunst.

Rollercoaster

"Het was een rollercoaster", aldus zanger Nol Havens. "We wilden dat succes vasthouden, de platenmaatschappij wilden dat we nog zoiets zouden maken. Lekker relaxed muziek maken, wat we zo leuk vonden, was er eigenlijk niet meer bij." Dit veranderde pas toen VOF De Kunst besloot zich op kinderrepertoire te gaan richten. "Dat had helemaal niets meer te maken met hitparades of platenmaatschappijen. We konden gewoon weer maken wat we zelf mooi vonden."

De groep heeft nog wel eens nagedacht over een vervolg op het nummer. "We zagen iemand uitgezakt op diezelfde bank zitten. Alles uit het eerste lied is verdwenen: de tv is weg, de stereo is er niet meer. En de stem aan de andere kant van de lijn heeft het nu over de bonuspunten van de Albert Heijn."

Cabaretière en Annie M.G. Schmidt-prijswinnaar Kiki Schippers gaat nu alsnog een vervolg op de megahit maken. Zij presenteert deze versie op 10 april in theater De Kleine Komedie in Amsterdam, tijdens de Avond van de Kleinkunst.

Megahit Suzanne was bedoeld als 'vulling'
Megahit Suzanne was bedoeld als 'vulling' (Foto: BuzzE)