Criminaliteit daalt gestaag
Nederlanders van 15 jaar of ouder gaven in 2017 minder vaak aan slachtoffer te zijn geweest van veel voorkomende gewelds- en vermogenscriminaliteit en vandalisme dan in 2012. Het slachtofferschap nam af met 23 procent. De door de politie geregistreerde misdrijven per duizend inwoners daalden met 30 procent. Dat meldt het CBS op basis van de Veiligheidsmonitor en de door de politie geregistreerde misdrijven.
In 2017 gaf 15 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder aan het slachtoffer te zijn geweest van veel voorkomende gewelds- en vermogenscriminaliteit en vandalisme. In 2012 was dat nog 20 procent. In die periode daalde het totaal aantal delicten waarvan burgers het slachtoffer werden van 4,9 miljoen naar 3,8 miljoen. De politie registreerde in 2017 0,8 miljoen misdrijven en 1,2 miljoen in 2012. De daling in de geregistreerde en ervaren criminaliteit sinds 2005 zette zich daarmee door.
Steekproef
De Veiligheidsmonitor doet onderzoek onder een steekproef van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder. Hierin wordt onder andere gevraagd naar gewelds- vermogens- en vandalismedelicten waarvan men in het afgelopen jaar slachtoffer is geworden, ook delicten waarvan geen melding of aangifte is gedaan bij de politie. De geregistreerde misdrijven zijn de misdrijven waarvoor bij de politie melding of aangifte is gedaan en de zaken die de politie zelf aantrof. Zij worden weergegeven per duizend inwoners van alle leeftijden.
Daling geweldsdelicten blijft achter
In 2017 registreerde de politie 24 procent minder geweldsmisdrijven per duizend inwoners dan in 2012. Vermogenscriminaliteit daalde in dezelfde periode met 30 procent, net zoveel als het totaal aantal geregistreerde misdrijven. Het aantal misdrijven tegen de openbare orde en vernielingsmisdrijven per duizend inwoners nam af met 38 procent. Dit patroon is ook zichtbaar bij de criminaliteit zoals die werd ervaren door burgers: het aantal ondervonden geweldsmisdrijven daalde minder dan gemiddeld, vandalisme daalde meer dan gemiddeld en het aantal vermogensdelicten verminderde ongeveer net zoveel als gemiddeld.
Meer koop- en verkoopfraude
11 procent van de burgers van 15 jaar of ouder gaf aan in 2017 het slachtoffer te zijn geweest van cybercrime <link>. Dat is minder dan in 2012, maar niet lager dan in 2016. In vergelijking met 2012 was men vaker slachtoffer van koop- of verkoopfraude, maar minder vaak van hacken of identiteitsfraude. In totaal ging het in 2017 om 2,6 miljoen cybercrimedelicten.
In 2017 voelde 34 procent van de Nederlanders zich wel eens onveilig. Dat is niet wezenlijk lager dan het jaar ervoor, maar lager dan in 2012 toen nog 37 procent zich wel eens onveilig voelde. De ervaren onveiligheid verminderde het meest in het centrum van de woonplaats en in winkelgebieden. Ook in de eigen buurt nam het onveiligheidsgevoel af.
Criminaliteit daalt gestaag (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Zucht....
Misschien moeten ze dat voor meer dingen doen, dan zijn de cijfers misschien wat betrouwbaarder.
Tja, als niemand meer aangifte doet
Vieze maffia dat het is
† Ryan Dunn (June 11, 1977 – June 20, 2011)
It's funny. All you have to do is say something nobody understands and they'll do practically anything you want them to.
VIVA LA ASSANGE¡
En hier is mijn verklaring mbt de "dalende criminaliteit".
foto
Als je de stijgende lijn doortrekt kom je op 4.5 miljoen misdrijven rond 2015 uit. Wat zegt de politie?
https://nos.nl/artikel/21(...)-cijfers-blijkt.html
De dalende criminaliteit is dus niet de werkelijkheid, maar heeft te maken met de dalende politiecapaciteit, het ontmoedigingsbeleid om aangifte te doen, en de reactie op het feit dat het oplossingspercentage steeds lager ligt.
[ Bericht gewijzigd door Shakkara op donderdag 1 maart 2018 @ 15:09 ]
- Het aantal delicten ging naar 3,8 miljoen, dat is 78% van de 4,9 miljoen van vijf jaar daarvoor
- Het aantal aangiften ging naar 0,8 miljoen, dat is 66% van de 1,2 miljoen van vijf jaar daarvoor
Je zou kunnen zeggen dat het aantal aangiften harder daalde dan het aantal delicten, omdat meer mensen het opgegeven hebben om nog aangifte te doen. Maar officieel kan je die conclusie niet trekken, want dat is een schijnbare correlatie waar niet werkelijk op onderzocht is.
Er waren in 2015 ongeveer 960.000 aangiften, maar uit onderzoek (steekproef) bleek het aantal delicten op 4,5 miljoen te komen. Dat is de 5x zoveel.
Diezelfde steekproef is herhaald en daaruit blijkt dat het aantal delicten nu nog op 3,8 miljoen uit komt en het aantal aangiften ongeveer 800.000 is. Dan kom je nog steeds op bijna 5x zoveel, maar de criminaliteit in zijn geheel is wel gedaald. Over de effectiviteit van de aangiften en de daling daarvan heb ik in een vorige post al het een en ander geschreven.
* krabt zich nog eens achter z'n oren.
Ik heb wel het idee dat er meer aan preventie van kleine criminaliteit gedaan wordt (zakkenrollen/tasjesroof in het OV en bij grote evenementen bijvoorbeeld).
Misschien durven ze het niet eerlijk te zeggen omdat ze bang zijn om doodgeschoten te worden?
Sommige mensen hier zitten als jarenlang dagelijks hetzelfde gezever te delen hier en die jaren en al die verhaaltjes van ze gaan ze niet opgeven, welke statistieken of onderzoeken je ook doet.
Politie heeft toch geen tijd.
Aangezien het niet zon dure was had ik het er maar bij laten zitten want de drempel was ook al hoger omdat ik vrij moest nemen om naar het kantoortje te gaan waar ze maar 2 uur in de week zaten of naar het hoofdkantoor wat weer een eind weg was.
Daarna nog een keer aangifte gedaan omdat er iemand een dik eind hout met uitstekende spijkers over de schutting had gegooid en glazen potten e.d. bij ons en een aantal andere buren.
En na een hoop gedoe om daar aangifte te doen ,kreeg ik zon jong broekie wat nog effe ging vragen of ik geen aanleiding had gegeven.
Mijn honden hadden een eigen deurtje en die konden dus naar buiten wanneer ze zin hadden en ik was bang om thuis te komen dat zon enorme balk met spijkers op mn hond zou vallen.
En dan verteld zon pipo dat mischien de honden wel vaak blaffen, terwijl die dat juist nooit doen.
En daarna zei hij dat hij niets kon betekenen want wilde hij iets doen zou ik of mn hond geraakt moeten worden.
Ik moest dan maar data noteren wanneer het gebeurde.
spuugzat van die nep zooi
Zijn er toevallig verkiezingen op komst? Zoooo voorspelbaar dit.
- Groot deel aangiften blijft liggen
- Minder vaak aangifte na misdrijf
- 'Vijf keer zoveel misdrijven als uit officiële cijfers blijkt'
"Hierdoor komen rechercheurs amper toe aan goed onderzoek of criminaliteitsbestrijding. Zij schatten dat in totaal slechts één op de vijf zaken wordt opgepakt."
Met als redenen: Geen vervolging/geen sjoege/geen bureau/onderbezetting/incompetentie.
NP.
-Bureau van onderzoeksjournalistiek. BG.
(grondreden: bewuste bezuinigingen om digitalisering (afhankelijkmaking) en soort van integrale europol te forceren.)
-right about everything since 2002. BG.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken