IsraŽl tegen Afrikaanse vluchtelingen: wegwezen of de cel in

De 40.000 Afrikaanse vluchtelingen die niet gewild zijn bij de Israëlische overheid hebben volgens Israël twee keuzes; wegwezen of de cel in. De vluchtelingen die voornamelijk uit Oost-Afrika komen hebben over het algemeen twee mogelijkheden als ze het noorden van Afrika naderen. Via de gevaarlijke Sahara naar Libië om vervolgens Europa te bereiken, of via Egypte de oversteek naar Israël wagen.

Het Israëlische parlement (de Knesset) heeft in december 2017 een wet aangenomen die het gedwongen uitzetten van vluchtelingen mogelijk maakt. Netanyahu, premier van Israel, zei in januari dat deze wet noodzakelijk was voor de veiligheid bij de grenzen en dat ze "illegale vluchtelingen" het land niet in zouden laten.

'Vrijwillig' vertrekken
Israël biedt de vluchtelingen die aangeven vrijwillig te willen vertrekken 3.500 dollar en een ticket voor een vervoersmiddel. Als die 'vrijwillige' keuze wordt geweigerd wordt er overgegaan naar iets minder milde maatregelen. Israël heeft gezegd dat het na 31 maart de vluchtelingen die zich nog in het land bevinden voor onbepaalde tijd in cellen zal gaan opsluiten.

Dat de mensen niet vrijwillig willen vertrekken is te wijten aan het feit dat elk land om Israël heen erg onveilig en arm is. Daarnaast is de oversteek naar Turkije en daarna eventueel naar Europa haast onmogelijk omdat de vluchtelingen daarvoor eerst door Syrië heen moeten. Er zouden vele vluchtelingen die gedwongen Israel moesten verlaten gedood zijn door ISIS of nu als slaaf het leven voortzetten.