Fourcade wint goud op biatlonachtervolging

Martin Fourcade heeft de gouden medaille op de individuele achtervolging van het Olympisch biatlontoernooi mee naar huis genomen. Na drie Duitse gouden medailles moesten zij het ditmaal doen met brons via Benedikt Doll. Sebastian Samuelsson wist het zilver op te halen.

De heren starten met het verschil zoals gemaakt in de sprint van gisteren, dus gouden medaillewinnaar Arnd Peiffer begon met een kleine voorsprong aan de wedstrijd. De Duitser hield tot aan de eerste schietbeurt zijn voorsprong vast, terwijl daarachter een groep samenklonterde.

Julian Eberhard was bij die eerste schietbeurt van de achterliggende groep ruim de snelste. Hij schoot heel snel vijf raak, terwijl ook Peiffer dat deed, maar die was minder snel. De favoriet, Fourcade, had zijn beginachterstand van 25 seconden op Peiffer bijna goedgemaakt, maar de Fransman schoot wel een keer mis en moest zo een strafrondje skiën, wat ongeveer 25 seconden kost. 

Peiffer pakte na schietronde 2 de leiding weer terug van Eberhard, die een schietfout maakte. Erik Lesser, Simon Schempp en Tarjei Bø, die twee keer foutloos waren, deden ook goed mee, wat betekende dat er drie Duitsers bij de beste 4 zaten. Fourcade was ditmaal traag maar wel foutloos en bleef zo een kanshebber binnen de grote groep achter Peiffer.

In de derde skironde wisten de achtervolgers aansluiting te vinden met Peiffer en zo werd de eerste staande schietbeurt een strijd tussen zeven man. Van de 7 man was alleen Fourcade foutloos en zo leek hij in een zetel. De rest van de groep moest één strafrondje skiën en Lesser was in nog grotere problemen en derhalve uitgeschakeld. 

Bij de laatste schietbeurt kon Fourcade zich door zijn sterke ronde op de latten een fout veroorloven. Daarachter was de schietbeurt belangrijk voor zilver en brons, met zes kanshebbers: Peiffer, Schempp, Doll, Samuelsson, Bjøntegaard, en Tarjei Bø. Fourcade schoot foutloos en kon op weg naar goud. Doll en Samuelsson die de hele race net achter de top waren gebleven, kwamen als enigen in de achtervolgende groep foutloos door. Doll had hiervoor ruim minder tijd nodig dan Samuelsson, maar de Zweed wist toch nog in de buurt te komen van de Duitser.

De Zweed wist uiteindelijk bij te komen en Doll in te halen, waardoor hij tweede werd. Fourcade deed wat toch wel van hem verwacht werd en pakte het goud. Samuelsson en Doll gingen toch wel verrassend naar het zilver en brons. De Duitsers behaalden zo alweer de vierde medaille tijdens het Olympisch biatlontoernooi.