'IS executeert weigerterroristen'

Als lid van terreurorganisatie IS ga je dood: zo niet, dan toch. Zo zijn er nogal wat strijders die de wapens oppakken om als frontsoldaat te dienen, in plaats van de keuze voor een leven als zelfmoordterrorist, want die carrières duren vaak niet al te lang en de kans op overlijden is vrij groot.

Inmiddels hebben echter dusdanig veel zelfmoordterroristen zichzelf opgeblazen, of zijn ze in de voorbereiding daarop tegengehouden, dat IS met een chronisch tekort aan kamikazes kampt. Interne vacatures vinden weinig aftrek en dus worden de ervaren frontsoldaten gebruikt - de militaire strijd is immers toch een verloren zaak.

Jabbar al-Maamouri, vooraanstaand leider van de aan de kant van de Iraakse regering vechtende milities, zegt te weten dat lang niet elke frontsoldaat happig is op de voorgestelde carrièreswitch. Volgens hem heeft IS daar echter wel een antwoord op: strijders die geen zin hebben om zichzelf op te blazen, worden dan maar geëxecuteerd. Volgens Al-Maamouri is dit onder meer in de regio rond de Irakese stad Tikrit gebeurd.

IS is in Irak inmiddels uit nagenoeg alle voorname steden verdreven, waardoor meer dan de helft van de op de vlucht geslagen bewoners weer richting huis gegaan zijn.