Senegal mede dankzij ongelukkig eigen doelpunt voor het eerst sinds 2002 naar WK

Senegal heeft zich vrijdag als 24e land geplaatst voor het WK van volgend jaar in Rusland. Les Lions de la Teranga won met 0-2 bezoek in en tegen en stelde daarmee de groepswinst veilig.

Het kwalificatieduel tussen beide landen werd op 12 november 2016 namelijk ook al gespeeld, en toen wist Zuid-Afrika met 2-1 te winnen, maar die uitslag werd in september van dit jaar geschrapt. Dit omdat de wedstrijd onder leiding stond van de wegens matchfixing inmiddels voor het leven geschorste scheidsrechter Joseph Lamptey. De FIFA besloot dat dit duel opnieuw gespeeld moest worden. 

Senegal kwam via Diafra Sakho al in de twaalfde minuut op voorsprong, waarna een eigen doelpunt van Thamsanqa Mkhize in de 38e minuut aan alle spanning een einde maakte. Het doelpunt was was ongelukkig. Met zijn inzet trof hij nog de voet van keeper Itumeleng Khune, maar de terugspringende bal stuiterde via de Zuid-Afrikaanse verdediger Thamsanqa Mkhize alsnog knullig in het doel (zie video onder)

Door het overgespeelde duel te winnen en nu alsnog die drie punten te pakken, is Senegal in de poule namelijk niet meer in te halen. Het heeft met nog één duel te gaan al vijf punten meer dan Burkina Faso en Kaapverdië. Beide landen spelen nu om de premie en de FIFA-ranking.  Zuid-Afrika heeft vier punten. Senegal en de Zuid-Afrikanen spelen over vier dagen eveneens tegen elkaar, maar ook dat duel gaat nergens meer over.

De doelpunten van de wedstrijd.