'Van Gaal schreeuwde hoe we het in ons hoofd haalden om te gaan zuipen'

Pierre van Hooijdonk en Arthur Numan  waren er de vorige keer bij toen het Nederlands elftal zich niet wist te kwalificeren voor een WK-eindronde.

Een 1-0 nederlaag tegen Ierland op Lansdowne Road, in september 2001, betekende voor Oranje de definitieve uitschakeling op weg naar het WK in Japan en Zuid-Korea. Na afloop namen de teleurgestelde internationals in het spelershotel een borrel. "We zaten even na te praten, de teleurstelling te verwerken", vertelt Van Hooijdonk aan Metro. "We grepen de mogelijkheid niet aan om totaal kachel te worden, het was gewoon onderdeel van het rouwproces."

Net als Arthur Numan kan hij zich nog goed herinneren hoe bondscoach Louis van Gaal reageerde. "Hij schreeuwde hoe we het in ons hoofd konden halen om na zo’n uitschakeling daar te gaan zitten zuipen", aldus Numan. "Het was een tirade van een paar minuten. Maar wat moesten we dan? Uren op onze kamer zitten? Daar kwamen de muren op ons af."

"De volgende ochtend deed Van Gaal er tijdens het ontbijt nog een schepje bovenop. In een speech van dertig minuten legde hij uit wat er allemaal was misgegaan tijdens de kwalificatiereeks."

Deze week komt Oranje voor het eerst in actie sinds het mislopen van het WK van volgend jaar in Rusland. Na de uitschakeling in 2001 gaf Van Gaal in een oefenduel met Denemarken spelers als George Boateng en doelman Oscar Moens een kans in Oranje. Van Hooijdonk vindt dat Dick Advocaat nu best hetzelfde had kunnen doen. "Rajiv van La Parra speelt met Huddersfield Town in de Premier League, hem zou je best een kans kunnen geven. Of Hans Hateboer van Atalanta Bergamo. Door dat soort jongens mee te nemen, had Advocaat het chagrijn een beetje kunnen wegnemen. Nu bestaat de kans dat je in de sfeer van het mislopen van het WK in Rusland blijft hangen."