Meer dan 200 doden door aardbeving Mexico, basisschool ingestort

De zware aardbeving van dinsdag, ten zuiden van Mexico-Stad, heeft meer dan tweehonderd mensen het leven gekost. Dat heeft het hoofd van de Mexicaanse burgerbescherming, Luis Felipe Puente, laten weten. Met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter was het de zwaarste aardbeving die Mexico-Stad getroffen heeft sinds de beving van 1985, tot op de dag exact 32 jaar geleden, waardoor duizenden mensen de dood vonden.

Puente sprak aanvankelijk over bijna 250 doden, maar stelde dat in de loop van de Mexicaanse avond bij naar voorlopig 216 doden. In hoofdstad Mexico-Stad zijn inmiddels 86 doden geteld, in de staten Morelos en Puebla staat de teller op 71 en 43 doden.

Vooral in en rond de hoofdstad is de schade groot. Tientallen gebouwen zijn ingestort, waaronder een basisschool vol kinderen. Zeker 21 doden zijn daar inmiddels geborgen, maar vele tientallen kinderen en volwassenen worden daar nog altijd vermist. Honderden militairen en mariniers zijn er hard aan het werk om zoveel mogelijk mensen onder het puin vandaan te krijgen.

Een instortende kerk zorgde op een andere locatie voor zeker vijftien doden. Tijdens een mis vond een kleine uitbarsting plaats van de vulkaan waar de kerk op stond, waarna het gebouw in elkaar stortte.