Rechters beluisteren bevrijding trein De Punt

De rechtbank in Den Haag krijgt maandag beeld- en geluidsopnamen te horen van de bevrijdingsactie van de gekaapte trein in 1977 bij De Punt. Mariniers beëindigden na bijna drie weken een kaping door Zuid-Molukse jongeren. Daarbij kwamen zes van de negen daders en twee treinreizigers om het leven.

Nabestaanden van de kapers proberen aan te tonen dat enkele mariniers niet volgens de regels hebben opgetreden. Dat gebeurt in een civiele procedure want strafrechtelijk is de zaak verjaard.

Zeker twee kapers in de trein zijn volgens hun familie van dichtbij doodgeschoten terwijl ze al zwaargewond en weerloos waren. Aanwijzingen daarvoor staan op geluidsbanden, zegt advocaat Liesbeth Zegveld namens enkele nabestaanden.

De geluidsopnamen zijn in het bezit van het ministerie van Defensie en zijn uitgewerkt door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het beluisteren gebeurt maandag achter gesloten deuren, waar alleen de advocaten en partijen, onder wie enkele nabestaanden, bij mogen zijn. Ook worden er wat beelden getoond, aldus Zegveld.

De mariniers zijn geen verdachte maar Zegveld wil ze als getuigen ondervragen. De rechtbank bepaalde eerder dat ze mogen worden gehoord, maar over de manier waarop dat gaat gebeuren is volgens Zegveld veel gesteggel.

Rechters beluisteren bevrijding trein De Punt
Rechters beluisteren bevrijding trein De Punt (Foto: ANP)