Den Haag verwelkomt veteranen

Het centrum van Den Haag is zaterdag voor de dertiende keer het decor voor de Nederlandse Veteranendag. De stad verwelkomt duizenden veteranen en naar verwachting 100.000 belangstellenden.

Nederland telt ruim 115.000 veteranen. Voornamelijk mannen, maar ook vrouwen, die zich hebben ingezet tijdens tal van vredesmissies.

De dag start met een ceremonie in de Ridderzaal aan het Binnenhof in aanwezigheid van koning Willem-Alexander, premier Mark Rutte en minister van Defensie Jeanine Hennis Plasschaert. Tijdens deze bijeenkomst staan verhalen van veteranen centraal, zoals dat van de eerste vrouwelijke F-16-piloot Manja en de Afghaans-Nederlandse veteraan Ahmad.

Vervolgens vindt begin van de middag het defilé voor de koning plaats in het centrum van Den Haag. Bijna 4000 veteranen, zestien orkesten, pakpaarden, speurhonden en 32 militaire voertuigen doen er aan mee. Op het Malieveld vindt een publieksprogramma plaats onder meer met militaire voertuigen, een F-16-simulator, klimtoren en hindernisbaan.

Lees ook het interview met Joep Tempelaar, over zijn project voor veteranen.

Den Haag verwelkomt veteranen
Den Haag verwelkomt veteranen (Foto: ANP)