Wendy van Dijk veilt Hollandse Nieuwe

Wendy van Dijk presenteert dinsdag in Scheveningen de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. Die traditie luidt officieel het haringseizoen in.

Wendy is aanwezig bij het evenement als ambassadeur van Make-A-Wish Nederland. Dit jaar gaat de opbrengst van de eerste haringen naar die stichting. Make-A-Wish vervult wensen van ernstig zieke kinderen. De organisatie hoopt op een hoog genoeg bedrag voor een speciale bus, de Wish-on-Wheels, die de jongste zieke kinderen thuis kan bezoeken. Vorig jaar leverde het eerste vaatje 90.000 euro op voor stichting Het Vergeten Kind.

De veiling is onderdeel van de jubilerende Vlaggetjesdag. Vlaggetjesdag werd in 1947 in het leven geroepen om de verkoop van haring te stimuleren. Op die dag werden vissersschepen met vlaggetjes versierd. Nu is de komst van de Hollandse Nieuwe de reden om het Scheveningse havengebied en de daar nog liggende schepen te versieren. Tegenwoordig komen op dat evenement jaarlijks zo'n 200.000 mensen op af.

Update 08:05 uur
Het is een veel voorkomende misvatting dat de koper van het eerste vaatje het eindbedrag van de veiling betaalt. De veiling wordt traditiegetrouw op de zogenaamde Amerikaanse wijze van verkoop geveild. Dit houdt in dat door alle bieders kleinere bedragen vanaf 100,- euro geboden kunnen worden. Alle bedragen bij elkaar opgeteld leveren uiteindelijk een hoog eindbedrag op. Elke bieder kan meerdere malen een bod doen, waarbij per bieder de bedragen opgeteld worden en elk geboden bedrag ook betaald moet worden.

De bieder die als laatste een bod heeft uitgebracht voor de slag van de hamer, is de uiteindelijke koper van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe voor het totaal aan biedingen die hij heeft uitgebracht. Voordeel van deze wijze van verkoop is dat met vele bieders tezamen een aanzienlijke opbrengst binnengehaald kan worden voor het goede doel. De laatste bieder mag uiteindelijk het vaatje haring, met maar liefst 40 haringen, mee naar huis nemen. 

Wendy van Dijk veilt Hollandse Nieuwe
Wendy van Dijk veilt Hollandse Nieuwe (Foto: BuzzE)