Planten tuincentra doden nog steeds bijen

In 2014 bleek na uitgebreid onderzoek dat Nederlandse tuincentra talloze planten en bloemen verkopen die van zichzelf, of door allang verboden pesticiden, ongelooflijk giftig zijn voor bijen. Drie jaar later blijkt de situatie over de volle linie niet verbeterd te zijn, meldt Greenpeace.

Destijds stelde Intratuin vóór 2020 planten in de ban te doen die met de negen schadelijkste landbouwgiffen zijn behandeld. Ook andere marktleiders deden die toezegging. Greenpeace testte daarom drie jaar later opnieuw een hele reeks aan planten.

Wat blijkt? Bij 81 van de 84 planten werden gifresten aangetroffen. Verder zijn er op maar liefst drie keer zo veel planten verboden pesticiden aangetroffen. Die pesticiden zijn in Nederland, maar grotendeels ook in de hele EU, 'al jaren verboden.'

Kamerplanten seriemoordenaars, maar bij tuinplanten verbetering 
Eén lichtpuntje: bij de onderzochte tuinplanten kwam er wel significant minder specifiek voor bijen schadelijk gif voor. De hoeveelheid door Greenpeace aangewezen 'bijengiffen' is ruim gehalveerd.

Hoewel kamerplanten dus nog steeds een soort bijen-Tsjernobyl vormen, gloort er hoop aan de horizon voor de honingbij. In dit tempo zou de zelf opgelegde datum van 31 december 2019 voor een volledig bijblije tuinplantenverkoop nog wel eens gehaald kunnen worden. 

Zelf benieuwd of je tuin er bijig genoeg bij ligt? Organisaties als Bijenlint hebben dan goede informatie over hoe de bloemetjes en de bijtjes blij te maken.