Bijenactie FOK! vergoedt bijenvolk en -kast

Alweer bijna drie jaar geleden kickstartte dit interview met een gevandaliseerde imker een stroom aan donaties op FOK! die uiteindelijk meer dan €2000 in het laatje brachten om imkers te helpen aan nieuwe bijen. Vandaag is er opnieuw voor €321,40 een tweetal imkers uit de bijenbrand geholpen.

Het gaat dit keer om in mei door treurniswekkend vandalisme getroffen imkers in Vlaanderen. Artikelen hierover in de Vlaamse media vind je hier en hier. We benaderden de imkers in kwestie vervolgens in september, met de donatie van vandaag als resultaat.

De imker: "Twee van de drie volken en kasten zijn bij ons vernield met een hamer en round up. Eén kast was omgevallen maar niet open, die hebben we kunnen behouden.

Vanzelfsprekend is de aanschaf van nieuwe spullen een dure grap. Onze zuiderburen waren daarom 'aangenaam verrast dat er een fonds bestaat voor schade door vandalisme aan bijen.' Ze voegt daar aan toe dat ze het 'een mooi initiatief [vindt] om imkers te helpen de natuur te ondersteunen in de strijd voor milieu en klimaat.'

Inmiddels is ongeveer €1300 besteed aan door vandalisme en bijensterfte getroffen imkers. De FOK!bijenactie betaalde tot op heden voor honderdduizenden nieuwe bijen, vergoedde de aankoop van kasten, en verzorgde een camerasysteem op een door vandalisme getroffen locatie.

Meer informatie, printscreens en foto's over de donatie vind je hier. Tips over vandalisme op en rond bijenkasten mogen vanzelfsprekend in het bijentopic gepost worden, of als pm/dm naar superworm verstuurd worden.