Dumoulin pakt de winst op Oropa

Tom Dumoulin heeft de veertiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Nederlander van Sunweb won bovenop Oropa. Nairo Quintana kwam als vierde over de streep op veertien seconden afstand van de leider in het algemeen klassement. Bauke Mollema had een slechte dag en zakte in het klassement naar een zesde plaats.

Pas na dertig kilometer kwam de vlucht tot stand. Veel renners probeerden het, maar uiteindelijk raakte er maar drie renners weg: Sergey Lagutin (Gazprom-RusVelo), Natnael Berhane (Dimension Data) en Daniel Martinez (Wilier Triestina).

Al snel zou blijken dat de vroege vluchters geen kans op de overwinning maakte, doordat onmiddellijk FDJ de controle behield in het peloton. De drie zouden ook maar een maximale voorsprong van twee minuten bij elkaar fietsen, maar op zeventien kilometer was het einde oefening voor de drie.

Op de slotklim versnelde Diego Rosa als eerste. De Italiaan van team Sky zou op zes kilometer van de streep, alweer gepakt worden door het werk van Movistar. De volgende die een versnelling plaatse was Ilnur Zakarin, de Rus raakte niet weg. Het was toen wel duidelijk dat een aantal klassementsmannen het moeilijk hadden voorin. Andrey Amador en Mollema moesten de groep laten rijden en de Nederlander van Trek-Segafredo zou 1.46 verliezen op de winnaar.

Quintana was de volgende die de aanval zocht op de klim. De klimmer van Movistar kreeg in eerste instantie alleen Zakarin met zich mee. Dumoulin raakte achterop doordat de Nederlander van Sunweb voor zijn eigen tempo koos en zou later de aansluiting maken bij Quintana. Ondertussen hadden Zakarin, Mikel Landa, Adam Yates en Vicenzo Nibali wel al de aansluiting gemaakt bij de Colombiaan en de Rus.

Toen de Roze trui was aangesloten bij Quintana en de rest van het groepje ging de Nederlander zelf in de aanval. Quintana moest een gaatje laten en zou veertien seconden verliezen op Dumoulin.

Dumoulin nam de laatste kilometer voor zijn rekening en leek daarmee zijn kansen te verspelen op de winst, zeker nadat Zakarin in de laatste tweehonderd meter over de Nederlander heen ging. In de laatste meters kon de renner van Sunweb nog terugkomen en de Rus verslaan, waardoor de Dumoulin zijn tweede overwinning pakt in de Giro.

Steven Kruijswijk was met een negende plaatst de tweede Nederlander in de top tien. De renner verloor wel 43 seconden op Dumoulin, maar steeg wel naar een elfde plaats in het algemeen klassement.