Bayern stuurt Darmstadt naar 2. Bundesliga

Bayern München heeft er met een krappe overwinning op Darmstadt 98 voor gezorgd dat die club na twee jaar uit de Bundesliga degradeert: 1-0.

Darmstadt 98 moest uitgerekend bij landskampioen pogen de laatste strohalm te grijpen. De achterstand op nummer zestien Hamburger SV bedroeg voor aanvang van de wedstrijd negen punten dus om die ploeg in te halen, en zo in ieder geval rechtstreekse degradatie te ontlopen, moest gewonnen worden. Maar ga dat maar eens doen bij Bayern München, de ploeg die veertien maanden terug voor het laatste een thuisduel in de Bundesliga verloor en vorige week nog VfL Wolfsburg met 6-0 oprolde, in een uitduel nota bene.

Bayern was in Wolfsburg kampioen geworden en begon dus tegen de hekkensluiter met het doel het publiek te vermaken. Dat had in april nederlagen tegen Real Madrid (in de Champions League) en Borussia Dortmund (in de DFB Pokal) gezien, dus dat was ook wel weer eens toe aan een galavoorstelling. Die bleef uit, want Bayern scoorde voor rust maar één keer. Juan Bernat, de Spaanse verdediger, ontving de bal van Franck Ribéry en schoot met buitenkant voet hard raak: 1-0.

Keeper Michael Esser voorkwam met een prachtige redding dat Thomas Müller na een minuut of 25 de score verdubbelde. Carlo Ancelotti had overigens ook basisplekken gerserveerd voor Rafinha (in plaats van Philipp Lahm), Joshua Kimmich (voor Thiago Alcantara), Renato Sanches (i.p.v. Xabi Alonso) en Douglas Costa (i.p.v. Arjen Robben); die luxe heeft Der Rekordmeister nu de landstitel een feit is.

Misschien dat de score daarom niet zo snel opliep als vorige week tegen Wolfsburg, toen de grootste namen in het veld stonden. Wel kreeg Robert Lewandowski een kans op zijn 29ste van het seizoen, maar de spits toonde zich onzelfzuchtig en probeerde Kimmich te bereiken; Aytac Sulu kon het gevaar onschadelijk maken. Sven Schipplock dacht daardoor halverwege de tweede helft 1-1 te maken toen hij de bal bij Bayern-keeper Tom Starke door de benen schoot, ware het niet dat er al was gevlagd voor buitenspel.

Esser hield Darmstadt op de been toen Lewa bij een corner van de ingevallen Alonso goed voor zijn man kwam, maar de doelman redding zag brengen. Müller, deze middag architect van veel kansen, vond Ribéry maar die raakte de bal net niet goed genoeg om 2-0 te maken. Dé kans op 1-1 kreeg Darmstadt vijf minuten voor het einde. Oud-Bayern-speler Hamit Altintop mocht vanaf elf meter aanleggen, maar zag hoe Starke de pingel stopte. Ribéry vergat daarna bij een uitbraak het duel op slot te gooien, want zijn inzet raakte de paal. Darmstadt rook aan 1-1, maar degradeert. Schrale troost: dat was bij een gelijkspel niet anders geweest.