FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 6 mei 2017

Rutte kroont gehandicapte Mis(s)

Mirande Bakker (41) uit Olst heeft zaterdagavond de Mis(s)verkiezingen voor vrouwen met een beperking gewonnen. Ze werd gekroond door premier Mark Rutte. De verkiezingen waren te zien op SBS6.

In totaal hadden zo'n 150 vrouwen zich aangemeld. Uiteindelijk deden acht vrouwen mee aan de Mis(s)verkiezingen 2017. De winnares gaat zich een jaar lang inzetten om de positie van de 1,8 miljoen mensen met een beperking in Nederland te verbeteren.

Initiatiefneemster Lucille Werner presenteerde het programma samen met Kees Tol. De show was in 2006 en 2007 te zien bij de TROS. Presentatrice Lucille Werner had destijds het idee bedacht. Haar nieuwe werkgever SBS6 heeft het programma nu nieuw leven ingeblazen.

De jury bestond uit oud-winnares Roos Prommenschenckel, voormalig Miss Universe Kim Kötter en oud-profvoetballer Evgeniy Levchenko.

'Prachtig'
Premier Mark Rutte vond de Mis(s)verkiezing voor vrouwen met een beperking en prachtige uitzending. "Dit zijn stuk voor stuk vrouwen met een enorm talent", zei hij vlak voor hij Bakker tot winnares kroonde.

Werner vroeg de premier zich hard te maken voor meer werk voor mensen met een beperking. "U moet beloven dat u deze avond niet vergeet tijdens de kabinetsformatie", drukte Lucille Rutte op het hart. De premier zei dat er al heel veel wordt gedaan door diverse instanties, maar dat de Nederlanders zelf ook iets kunnen doen. "Laten we ervoor zorgen dat mensen met een beperking hun talenten kunnen laten zien", zei hij.

Bakker belandde in een rolstoel nadat bij haar een hernia over het hoofd werd gezien. In de uitzending op SBS6 sprak ze zelf van een misser van het ziekenhuis. De moeder van twee kinderen heeft een eigen kapsalon. Na een lange revalidatie is ze daar weer aan het werk.

Rutte: Mis(s)verkiezing prachtige uitzending
Rutte kroont gehandicapte Mis(s) (Foto: BuzzE)

Weer veel migranten uit Middellandse Zee geplukt

Zaterdag zijn opnieuw op een dag rond de 3000 migranten uit de Middellandse Zee gered. Dat heeft de Italiaanse kustwacht in de avond meegedeeld. Vrijdag was ongeveer eenzelfde aantal opgepikt.

Hulporganisaties telden vrijdag ten minste zes doden. Sinds het begin van dit jaar vonden al meer dan duizend migranten de dood in de Middellandse Zee.

Critici betichten de hulpverleners ervan taxi te spelen voor mensensmokkelaars die migranten, vaak onder bedreiging, in gammele bootjes de zee opsturen in de verwachting dat ze toch wel worden gered. Organisaties als Artsen Zonder Grenzen stellen echter dat ze niet lijdzaam kunnen toezien hoe mensen verdrinken.

De meeste migranten die de oversteek via de Middelandse Zee wagen, zouden weinig kans op asiel in de EU maken.

Ondertussen wordt de roep om meer geld voor de Europese grensbewaking Frontex wel steeds sterker. Ook zou er meer geld naar Afrika en in het bijzonder Libië moeten gaan om te voorkomen dat de oversteek überhaupt wordt gemaakt.

De Europese Commissie staat tot na de Britse parlementsverkiezingen van 8 juni echter met de mond vol tanden. Geld dat voor Frontex en Afrika was gereserveerd kan niet worden overgemaakt omdat Londen weigert om voor de verkiezingen het budget te ondertekenen.

Weer 3000 migranten gered op Middellandse Zee
Weer veel migranten uit Middellandse Zee geplukt (Foto: ANP)

Witte Huis: Venezuela moet parlement respecteren

De nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, Herbert McMaster, heeft de regering van Venezuela gemaand democratische beginselen in acht te nemen. Het parlement en de grondwet moeten geëerbiedigd worden, zo liet het Witte Huis in Washington zaterdag weten.

McMaster ontving vrijdag Julio Borges, de voorzitter van de door de oppositie gedomineerde Nationale Vergadering van Venezuela. McMaster en Borges waren het erover eens dat de huidige crisis in het Zuid-Amerikaanse land snel en vreedzaam tot een einde moet worden gebracht. De Venezolaanse regering moet de grondwet naleven, politieke gevangenen vrijlaten, de Nationale Vergadering eerbiedigen en vrije en democratische verkiezingen organiseren.

Afgelopen week kondigde de socialistische president Nicolás Maduro de vorming van een nieuw soort volksvertegenwoordiging aan die voor Venezuela een nieuwe grondwet moet opstellen. De oppositie ziet in het plan van Maduro een poging een nederlaag bij regionale verkiezingen en presidentsverkiezingen te ontlopen.

Instorten
De Venezolaanse economie staat op het punt van instorten. Er wordt al weken gedemonstreerd tegen de socialistische regering. Daarbij zijn tientallen doden en honderden gewonden gevallen. Maduro stelt dat zijn tegenstanders met hulp van de VS een coup beramen en dat onder hen 'terroristen' zijn en 'moordenaars'.

In de hoofdstad Caracas gingen zaterdag tienduizenden in het wit geklede vrouwen de straat op om tegen Maduro te demonstreren. Elders in Caracas kwamen in het rood geklede vrouwen op de been om juist steun aan Maduro te betuigen.

'Venezuela moet parlement eerbiedigen'
Witte Huis: Venezuela moet parlement respecteren (Foto: ANP)

Veel mensen bij stille tocht voor doodgestoken Nick (16)

Vele tientallen mensen hebben zaterdagavond meegelopen in een stille tocht ter nagedachtenis aan de zestienjarige Nick Bood. De tiener werd op 29 april doodgestoken in het centrum van Zaandam.

Het slachtoffer werd enkele uren voor aanvang van de tocht gecremeerd. De stoet trok met fakkels en witte bloemen door de stad.

Twee jongens van vijftien en achttien jaar worden verdacht van het doodsteken van Bood. Ze werden enkele dagen na de steekpartij opgepakt en zitten nog vast.

Veel mensen lopen mee in stille tocht Zaandam
Veel mensen bij stille tocht voor doodgestoken Nick (16) (Foto: ANP)

LB: Broer Paris Hilton opgepakt

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Conrad Hilton, de jongere broer van Paris Hilton, is zaterdag opgepakt door de politie. Volgens showbizzsite TMZ probeerde hij het huis van de actrice E.G. Daily binnen te dringen.

Conrad had een paar jaar geleden iets met Hunter Daily Salomon, de dochter van de actrice. Het stel ging in 2015 uit elkaar. Kort daarop kreeg Conrad een gebiedsverbod opgelegd. Die zou hij volgens TMZ nu hebben geschonden.

De broer van Paris heeft al meer problemen gehad met de politie. Zo werd hij ook al eens opgepakt nadat hij ruzie had gemaakt tijdens een binnenlandse vlucht. Conrad was toen flink dronken.

OG3NE maakt indruk op bookmakers

OG3NE maakt goede sier in Kiev. De eerste twee repetities voor de halve finale van het Eurovisiesongfestival hebben Lisa, Amy en Shelley zeker geen windeieren gebracht. De bookmakers zijn zeer te spreken over de drie Nederlandse zussen.

Dat blijkt uit de noteringen van de diverse wedkantoren. Voordat OG3NE in het vliegtuig stapte, stond Nederland op de negentiende plek. Na de twee repetities van zaterdag staat de groep in de top tien op een keurige negende plek.

Niet alleen de bookmakers zijn te spreken over OG3NE en hun liedje Lights and Shadows. Na de repetities klonk er steeds een luid applaus.

OG3NE moet komende donderdag echt aan de bak. Dan moeten de zussen een finaleplek proberen te bereiken. Tien van de achttien deelnemende landen mogen door naar de finale van volgende week zaterdag.

Goed begin Bertens in Madrid

Tennisster Kiki Bertens heeft de tweede ronde bereikt van het WTA-toernooi in Madrid. De Nederlandse (WTA-21) was op het gravel in de Spaanse hoofdstad met 6-1 en 7-6 (4) te sterk voor de Russin Ekaterina Makarova (WTA-41).

Bertens brak in de eerste set Makarova tweemaal en overleefde op eigen service zes breekkansen. In set twee nam Bertens tot twee keer toe een break voorsprong en mocht op de stand van 5-4 serveren voor de wedstrijd. De Nederlandse leverde haar service in, maar sloeg in de tiebreak alsnog toe.

In de volgende ronde neemt ze het op tegen of de Spaanse Garbine Muguruza (WTA-6) of de Zwitserse Timea Bacsinszky (WTA-27). Muguruza is de winnares van Roland Garros van vorig jaar.

Volleybalsters Sliedrecht onttronen Sneek als landskampioen

De volleybalsters van Sliedrecht zijn voor de derde keer in hun clubhistorie landskampioen geworden. Het versloeg in een finale over twee wedstrijden VC Sneek, de kampioen van de afgelopen twee jaar.

Nadat Sliedrecht de eerste wedstrijd in Sneek met 3-1 won wist het dat het vandaag aan twee gewonnen sets genoeg had voor de titel. De eerste set ging tot 13-13 gelijk op, daarna liep Sliedrecht echter ineens uit naar een 25-14 zege. De tweede set was tot het eind spannend, maar toen Esther van Berkel het derde setpoint voor Sliedrecht benutte was de titel een feit.

Daarna moest de wedstrijd nog wel worden uitgespeeld. Sneek won vervolgens de derde set, de vierde ging naar Sliedrecht wat daardoor de wedstrijd met 3-1 won.

De opzet van de finale was nieuw, iets waar de trainer van Sliedrecht, Matt van Wezel, ondanks de zege niet over te spreken was:"Maar de mensen die dit beslissen of hier goedkeuring aan hebben gegeven mogen vanavond niet slapen van mij. Ik kan me niet voorstellen dat de mensen die dit beslissen, een bepaalde helderheid van geest hadden. Die moeten zich kapot schamen."

Oekraïne: Steven Seagal is veiligheidsrisico

Actiefilmacteur Steven Seagal mag de komende vijf jaar Oekraïne niet in. Volgens het land is Seagal een veiligheidsrisico, meldt The Guardian.

Volgens de veiligheidsdienst wordt zo'n beslissing genomen indien iemand "sociaal gevaarlijke acties heeft ondernomen die tegen Oekraïense veiligheidsbelangen indruisen". Aan 's mans vechtkunsten ligt het dus blijkbaar niet.

Wat de reden vermoedelijk wel is: Seagal ontving recent een Russisch paspoort, persoonlijk uit handen van president Vladimir Poetin. De annexatie van de Oekraïense Krim door Rusland is volgens Seagal "heel redelijk". Kort na die annexatie in 2014 trad de acteur daar op met zijn bluesband.

Overgens trad ook de Russische songfestivalinzending, de aan een rolstoel gekluisterde Joelia Samojlova op in De Krim. Er was al bekend dat ook zij Oekraïne, waar het festival wordt gehouden, niet in mag. Ook liet het land eerder weten dat acteur Gérard Depardieu niet welkom is, die tevens een paspoort van Poetin ontving.

Mars tegen conservatieve regering Polen

Tussen de 10.000 en 20.000 Polen hebben zaterdag in Warschau gedemonstreerd tegen het conservatieve, eurosceptische beleid van de regerende partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS). De 'Mars van de vrijheid' was de grootste demonstratie in maanden die de oppositie onder leiding van het Burgerplatform (PO) op de been wist te krijgen.

"Wij zijn voor een democratisch Polen, voor een Europees Polen, voor een Polen dat trots is, dat vrienden en partners zoekt, geen vijanden in Europa zoals nu", zei PO-leider Grzegorz Schetnya tegen de met Poolse en EU-vlaggen zwaaiende menigte.

De Europese Unie heeft felle kritiek op wijzigingen die de PiS-regering wil doorvoeren in het grondwettelijke hof. Er is ook kritiek uit Brussel op de versteviging van de greep van de regering op de publieke media.

PiS-leider Jaroslaw Kaczynski zei dat de vrijheid in Polen helemaal niet in gevaar is. "Wie beweert van wel, marcheert in naam van het tegenovergestelde", zei hij tijdens een bezoek aan de havenstad Szczecin.

Mars tegen conservatieve regering Polen
Mars tegen conservatieve regering Polen (Foto: ANP)

Greipel na zege in 12e grote ronde op rij: "Ik ben erg trots"

André Greipel won zaterdag de tweede etappe van de Giro d'Italia en daar was hij terecht trots op. In 2008 won de Duitser in de Giro voor het eerst een rit in een grote ronde en sindsdien reed hij nooit meer een Giro, Tour of Vuelta zonder een rit te winnen: de Giro van 2017 is de twaalfde grote ronde op rij waarin de sprinter een etappe pakt.

"Dit is natuurlijk een mooie overwinning", klonk het na afloop. "De tegenwind zorgde voor een lastige dag, maar zorgde er ook voor dat het een zes uur durende koers werd. Dat voorkwam dat er flink gedemarreerd werd aan het einde."

In de Giro heeft Greipel inmiddels zeven etappes op zijn naam staan. "Ik ben er erg trots op dat ik weer een rit heb kunnen winnen hier. Mijn ploeggenoten bij Lotto Soudal zijn sinds gisteren weer voor mij aan het werk en ik ben blij dat ik ze op deze manier kan belonen. De ritzege en de roze trui zijn voor mijn ploeggenoten en mijn moeder." 

Veel kinderen dood bij busongeluk Tanzania

Bij een busongeluk in het noorden van Tanzania zijn zaterdag zeker 35 mensen om het leven gekomen, onder wie 32 kinderen. Andere kinderen raakten gewond. Twee leraren en de buschauffeur overleefden het ongeluk evenmin.

De bus stortte in de buurt van het stadje Karatu in een ravijn. Volgens een regionale politiewoordvoerder reed de bus op een steile weg naar beneden en regende het op dat moment.

In de bus zaten twaalf- en dertienjarige scholieren uit het naastgelegen Arusha. Ze waren op weg naar een andere school.

De Tanzaniaanse president John Magufuli sprak van een ,,nationale tragedie". Tussen 2014 en 2016 kwamen in Tanzania meer dan 11.000 mensen om het leven door verkeersongelukken.

Schokkende foto achter de klik.

André Rieu krijgt boete voor kinderarbeid

De productiemaatschappij van André Rieu heeft een forse boete voor kinderarbeid gekregen van de arbeidsinspectie. Dat meldt De Limburger zaterdag.

De boete is voor overtredingen uit 2015. Tijdens Rieus traditionele zomerconcert op het Maastrichtse Vrijthof was de Roemeense panfluitvirtuoos ­Gheorghe Zamfir samen met zijn muziek- en dansgezelschap te gast. Onder het gezelschap was ook een groep jonge panfluitspelers.

De Nederlandse wet kent strenge regels voor kinderen die 'culturele arbeid' verrichten. Volgens Paul van der Burg van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is er dan ook sprake van een forse boete. Over de hoogte van het bedrag wil hij niets kwijt omdat de zaak bij de rechter ligt. Rieus productiemaatschappij is namelijk naar de rechter gestapt om de boete aan te vechten.

André Rieu krijgt boete voor kinderarbeid
André Rieu krijgt boete voor kinderarbeid (Foto: BuzzE)

Dortmund pakt belangrijke punten voor CL, Gómez schenkt Wolfsburg belangrijke zege

Borussia Dortmund heeft zaterdagmiddag belangrijke punten gepakt tegen Hoffenheim, een regelrechte concurrent voor plek drie. Het werd 2-1. 

Het duel tussen Borussia Dortmund en Hoffenheim betekende het treffer tussen de nummer vier en drie van de Bundesliga. De ploeg van Thomas Tuchel stond voorafgaand aan het duel een punt achter op de tegenstander van zaterdag en wist dat het de derde plek over kon nemen bij een overwinning.

Die derde plek geldt als een belangrijke doelstelling voor beide ploegen. Die positie geeft namelijk recht op het spelen van Champions League-voetbal. Borussia Dortmund leek al vroeg in de wedstrijd een greep te doen naar de derde plek. Binnen vier minuten kwam de thuisploeg op voorsprong.

Marco Reus opende al vroeg de score toen hij de bal met wat geluk voor zijn voeten kreeg. Gonzalo Castro nam de bal verkeerd aan, waarna Reus het balbezit overnam en de 1-0 op het scorebord schoot.

Tien minuten later kreeg de thuisploeg een oplegde mogelijkheid om al vroeg in de wedstrijd een riante voorsprong te pakken, maar Pierre-Emerick Aubameyang slaagde er niet in om vanaf elf meter het net te vinden. Oog-in-oog met Oliver Baumann mikte de aanvaller de bal naast. Hierdoor bleef Hoffenheim in leven en bleef het nog lang spannend in Dortmund. Pas in de 82ste minuut wist Dortmund de overwinning veilig te stellen toen Aubameyang zijn fout herstelde. De doelpuntenmaker tikte de rebound na het schot van Guerreiro van dichtbij binnen.

Toch slaagde Hoffenheim er nog in om de spanning nog even terug te brengen. Vier minuten na de treffer van Aubameyang werd de bal op de stip gelegd, waarna Andrej Kramarić maar de aansluitingstreffer tekende. Deze treffer kwam echter te laat, want Hoffenheim kwam niet verder dan een 2-1 nederlaag.

Hierdoor is Dortmund de nieuwe nummer drie van Duitsland en staat het twee punten voor op nummer vier Hoffenheim. Met nog twee wedstrijden te gaan heeft de ploeg alles in eigen hand om Champions League-voetbal veilig te stellen.


VfL Wolfsburg heeft zaterdag een belangrijke zege geboekt in de strijd tegen degradatie. Het klopte uit Eintracht Frankfurt en loopt uit op Hamburger SV. Het werd 0-2.

Mario Gómez was de grote man bij Wolfsburg, dat in Frankfurt twee keer scoorde in de tweede helft. Eerst was het middenvelder Daniel Didavi die kort na rust de bal tussen de benen van Lukas Hrádecky doorschoot, op aangeven van Gómez die de aanval had opgezet zien worden door oud-Ajacied Riechedly Bazoer.

Ook bij de 2-0, twintig minuten later was de aanval er weer een uit het boekje. Paul-Georges Ntep omspeel Guillermo Varela en vond Gómez in het strafschopgebied die alleen nog maar het laatste zetje hoefde te geven. Het was alweer de vijftiende Bundesliga-goal van het seizoen voor de oud-spits van Fiorentina, Besiktas en Bayern München.

Wolfsburg vergroot met de zege het gat met nummer zestien Hamburger SV tot zes punten al treft die ploeg zondag nog concurrent 1. FSV Mainz 05. FC Ingolstadt 04, dat zeventiende staat, speelde gelijk en staat nu zes punten achter Wolfsburg. De Volkswagenclub heeft een beter doelsaldo dus aan rechtstreekse degradatie is het, twee wedstrijden voor het einde van de competitie, bijna ontsnapt.

LB: Breuk Mattie en Wietze in documentaire

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Mattie en Wietze zijn onderwerp van een documentaire die Hidde van Warmerdam maakt over het veelbesproken radio-duo van Qmusic. Van Warmerdam filmt de hoogte- en dieptepunten van de twee radiomakers al vier jaar lang.

De breuk tussen Mattie Valk en Wietze de Jager stelt Van Warmerdam nu voor de vraag wat de gevolgen zijn voor zijn werk. "Ik kan me inderdaad voorstellen dat dit een natuurlijk einde is van de documentaire die ik maak over het tweetal. Maar eerlijk gezegd weet ik niet precies wat de consequenties voor de film zijn. Is de documentaire nu klaar of is er nu helemaal geen documentaire? Hoe nu verder is voor ons de vraag. Dat weet ik zelf ook nog niet."

Van Warmerdam, die goed contact heeft met Mattie en Wietze, volgt momenteel een maand lang de Giro d'Italia voor het AD. "Dat geeft me niet de kans om hier direct op in te springen", zegt Van Warmerdam. "Ik heb de afgelopen tijd mee kunnen draaien terwijl er veel aan de hand was."

Dieptepunten
Vier jaar filmde hij de hoogte- en dieptepunten van de radiomakers die vorige maand vijf dagen lang aan elkaar waren vastgeketend, waarmee ze markeerden dat ze vijf jaar samenwerkten. Van Warmerdam: "Ik ben begonnen ze te volgen, omdat ik het opmerkelijk vond dat er twee jonge jongens op de radio kwamen. Ik sprak met ze af om ze een lange periode te volgen. Er is intussen veel gebeurd. We hebben vanaf het begin met elkaar afgesproken dat ik op elk moment aanwezig mag zijn, in goede en slechte tijden, al wisten we toen nog niet wat ons boven het hoofd hing."

Van Warmerdam heeft het duo vele uren gefilmd, verspreid over naar schatting bijna dertig draaidagen. "Ik heb vrij veel materiaal, van positieve momenten en minder positieve momenten. Ik heb echter nog niets gemonteerd. Er zijn wel 36 verschillende vormen te bedenken waaruit een echt verhaal moet ontstaan."

De documentairemaker doet geen uitspraken over de situatie waarin Mattie en Wietze zich nu bevinden. Daarover heeft hij lang geleden al een afspraak gemaakt met het duo. Deze week werd bekend dat Mattie in zijn eentje heeft bijgetekend bij Qmusic, zonder medeweten van Wietze. Die verkeerde in de veronderstelling dat ze samen een overstap zouden maken naar Sky Radio.

Breuk Mattie en Wietze in documentaire
Breuk Mattie en Wietze in documentaire (Foto: BuzzE)

Greipel sprint naar zege in tweede etappe Giro d'Italia

André Greipel heeft de tweede etappe gewonnen in de Giro d’Italia. De renner van Lotto Soudal was na een etappe van 221 kilometer de snelste in de massasprint. Greipel neemt ook de leiderstrui over van Lukas Pöstlberger.

De Pool Lukasz Owsian (CCC Sprandi Polkowice )en de Wit-Rus Ilia Kosheyov (Wilier Triestina - Selle Italia) kozen meteen na de start de aanval. De twee zouden later gezelschap krijgen van drie renners: Daniel Teklehaimanot (Dimension Data), Evgeny Shalunov (Gazprom-RusVelo) en Simone Andreetta (Bardiani – CSF). De vijf zouden een maximale voorsprong van iets meer dan zes minuten pakken.

Op de laatste klim van de dag, de Passo di Genna Silana bleef Teklehaimanot als laatste vluchter het peloton net voor. Doordat de renner van Dimension Data als eerste boven kwam neemt hij de leiderstrui in het bergklassement over van Cesare Benedetti.

In de afdaling van de Passo di Genna Silana koos Nathan Haas voor de aanval. De ploegmaat van Teklehaimanot kreeg geen ruimte van het peloton, waar de ploeg van Vicenzo Nibali het tempo aangaf.

In de massasprint was Greipel de snelste voor Roberto Ferrari en Jasper Stuyven. Caleb Ewan had in de sprint te maken met pech. Voor de Duitser is het alweer zijn zevende zege in de Ronde van Italië.

Op acht kilometer van de streep had Ilnur Zakarin matriaalpech. De Rus van Katusha-Alpecin zou twintig seconden verliezen op de winnaar. 

Ebru Umar krijgt de Pim Fortuyn Prijs

Columniste Ebru Umar heeft de Pim Fortuyn Prijs gekregen. Dat is zaterdag in Rotterdam bekendgemaakt tijdens een herdenking van de doodgeschoten politicus. Umar krijgt de prijs voor ,,haar kritische geluid, de gave van haar pen en haar verbale kwaliteiten alsmede de onverschrokkenheid waarmee zij de vrijheid verdedigt, met alle consequenties van dien ook voor haar privéleven", aldus het juryrapport.

De Pim Fortuyn Prijs is een onderscheiding voor opiniemakers, politici of bestuurders die het gedachtegoed van Fortuyn het beste uitdragen.

Ebru Umar krijgt de Pim Fortuyn Prijs
Ebru Umar krijgt de Pim Fortuyn Prijs (Foto: ANP)

Bayern stuurt Darmstadt naar 2. Bundesliga

Bayern München heeft er met een krappe overwinning op Darmstadt 98 voor gezorgd dat die club na twee jaar uit de Bundesliga degradeert: 1-0.

Darmstadt 98 moest uitgerekend bij landskampioen pogen de laatste strohalm te grijpen. De achterstand op nummer zestien Hamburger SV bedroeg voor aanvang van de wedstrijd negen punten dus om die ploeg in te halen, en zo in ieder geval rechtstreekse degradatie te ontlopen, moest gewonnen worden. Maar ga dat maar eens doen bij Bayern München, de ploeg die veertien maanden terug voor het laatste een thuisduel in de Bundesliga verloor en vorige week nog VfL Wolfsburg met 6-0 oprolde, in een uitduel nota bene.

Bayern was in Wolfsburg kampioen geworden en begon dus tegen de hekkensluiter met het doel het publiek te vermaken. Dat had in april nederlagen tegen Real Madrid (in de Champions League) en Borussia Dortmund (in de DFB Pokal) gezien, dus dat was ook wel weer eens toe aan een galavoorstelling. Die bleef uit, want Bayern scoorde voor rust maar één keer. Juan Bernat, de Spaanse verdediger, ontving de bal van Franck Ribéry en schoot met buitenkant voet hard raak: 1-0.

Keeper Michael Esser voorkwam met een prachtige redding dat Thomas Müller na een minuut of 25 de score verdubbelde. Carlo Ancelotti had overigens ook basisplekken gerserveerd voor Rafinha (in plaats van Philipp Lahm), Joshua Kimmich (voor Thiago Alcantara), Renato Sanches (i.p.v. Xabi Alonso) en Douglas Costa (i.p.v. Arjen Robben); die luxe heeft Der Rekordmeister nu de landstitel een feit is.

Misschien dat de score daarom niet zo snel opliep als vorige week tegen Wolfsburg, toen de grootste namen in het veld stonden. Wel kreeg Robert Lewandowski een kans op zijn 29ste van het seizoen, maar de spits toonde zich onzelfzuchtig en probeerde Kimmich te bereiken; Aytac Sulu kon het gevaar onschadelijk maken. Sven Schipplock dacht daardoor halverwege de tweede helft 1-1 te maken toen hij de bal bij Bayern-keeper Tom Starke door de benen schoot, ware het niet dat er al was gevlagd voor buitenspel.

Esser hield Darmstadt op de been toen Lewa bij een corner van de ingevallen Alonso goed voor zijn man kwam, maar de doelman redding zag brengen. Müller, deze middag architect van veel kansen, vond Ribéry maar die raakte de bal net niet goed genoeg om 2-0 te maken. Dé kans op 1-1 kreeg Darmstadt vijf minuten voor het einde. Oud-Bayern-speler Hamit Altintop mocht vanaf elf meter aanleggen, maar zag hoe Starke de pingel stopte. Ribéry vergat daarna bij een uitbraak het duel op slot te gooien, want zijn inzet raakte de paal. Darmstadt rook aan 1-1, maar degradeert. Schrale troost: dat was bij een gelijkspel niet anders geweest.

Handbalsters Groot en Broch naar Champions League-finale

Handbalsters Nycke Groot en Yvette Broch hebben zich zaterdag met hun club Gyori Audi ETO KC geplaatst voor de finale van de Champions League. In het Hongaarse Boedapest wordt dit weekeinde de Final Four gespeeld: de halve finales en de finale van het Europese toptoernooi.

De eerste halve finale moest de ploeg van Groot en Broch het opnemen tegen Buducnost. Györi kwam al snel op een voorsprong in de eerste helft en zouden met 12-9 de rust in gaan. Ook in de tweede helft kwam de Hongaarse ploeg niet in de problemen en zouden met 26-20 winnen tegen de Montenegrijnse ploeg.

In de andere halve finale staan titelverdediger CSM Bucuresti en HC Vardar tegenover elkaar. Bucuresti is de titelhouder. De Roemeense ploeg was vorig in de finale na strafworpen te sterk voor de ploeg van Groot en Broch.

Britse Labourpartij blijft de lul

De Britse Labourleider Jeremy Corbyn is niet van plan op te stappen, ook niet als zijn partij volgende maand praktisch wordt weggevaagd bij de parlementsverkiezingen. Dat heeft campagneleider Ian Lavery tegen The Independent gezegd.

Labour kreeg donderdag al flinke klappen bij lokale verkiezingen. Op dit moment hebben de Conservatieven van premier Theresa May een krappe meerderheid in het Lagerhuis, dat op 8 juni kan worden uitgebreid naar misschien wel een tweederde meerderheid. Die denkt de premier nodig te hebben bij de komende Brexit-onderhandelingen.

Het is goed politiek gebruik om de pijp aan Maarten te geven bij een dergelijke nederlaag, maar Corbyn zou dat op voorhand al niet van plan zijn. Hij wil eerst zorgen dat zijn opvolger net als hij uit het uiterst linkse kamp komt.

De Labourleider werd tot tweemaal toe gekozen via een campagne door het goed georganiseerde online platform Momentum. Dat heeft zijn wortels in de oude vakbondbeweging.

Gehaat
Ook in Nederland zijn PvdA-leden doorgaans linkser dan PvdA-stemmers, maar in Groot-Brittannië speelt er nog een andere dynamiek: de grote weerzin tegen de voormalige centrumlinkse Labourpremier Tony Blair. Zijn steun aan de Irak-oorlog heeft hem tot een van de meest gehate personen van het Verenigd Koninkrijk gemaakt. Het heeft de Labourpartij tevens tot op het bot verdeeld in centrumlinks en uiterst links.

Bij een eerdere leidersverkiezing stond de centrumlinkse David Miliband op het punt te worden verkozen, totdat zijn linksere broer Ed hem een mes in de rug stak, er met de winst vandoor ging en de verkiezingen van 2015 verloor. In ieder geval in zulke mate dat de Conservatieve leider David Cameron zijn Brexit-referendumbelofte kon doorzetten.

Ed stapte wel op, en Jeremy Corbyn moest vervolgens met zichtbare tegenzin de Remain-campagne leiden. Het leek er toen al op dat Corbyn een breuk met de liberale EU helemaal niet erg vond, dat immers een sta-in-de-weg is voor een socialistisch Groot-Brittannië.

Tegenstanders
Maar de kiezers hebben schijnbaar helemaal geen trek in een socialistisch land. En ze kunnen zich lastig voorstellen dat Corbyn er een behoorlijke Brexit-deal uit kan slepen. Dus zijn zelfs Brexit-tegenstanders van plan om in godsnaam maar op Theresa Mays partij te stemmen.

Naar verluidt wil Corbyn in ieder geval aanblijven tot de Labourconferentie van komend najaar. Dan wordt er gestemd over nieuwe leiderschapsregels. Momenteel heeft een kandidaat de steun van vijftien procent van de parlementariërs nodig. Dat moet vijf procent worden.

De verwachting is dat dit voldoende is om weer een uiterst linkse kandidaat naar voren te schuiven, die vervolgens door de Labourleden kan worden gekozen. De terugkeer van een geloofwaardige oppositie in het Lagerhuis zou daarmee nog wel eens lang op zich kunnen laten wachten.

Haniyeh nieuwe leider Hamas

Ismail Haniyeh is de nieuwe leider van de Palestijnse Hamas-beweging. Hij volgt Khaled Meshaal op, die aftreedt aan het einde van zijn termijn, op een moment dat Hamas een meer gematigde koers wil varen.

Met de benoeming van Haniyeh, de voormalig premier van Gaza, denkt Hamas de juiste man te hebben gevonden om uit het internationale isolement te komen. De beweging meldde maandag al dat zij niet meer uit is op de vernietiging van Israël. Ook kapt zij de banden met de Moslimbroederschap.

Haniyeh nieuwe leider Hamas
Haniyeh nieuwe leider Hamas (Foto: ANP)

50.000 mensen Hannover uit huis om bom WO2

Zo'n 50.000 mensen in Hannover moeten zondag hun huis uit omdat vijf bommen uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk worden gemaakt. Slechts een keer eerder moest een stad op zo'n grote schaal ontruimd worden vanwege oude bommen.

Een op tien inwoners van de Duitse stad moet z'n huis uit. Tot de gebouwen die ontruimd moeten worden, horen zeven verzorgingshuizen, een ziekenhuis en een bandenfabriek. De autoriteiten verwachten dat iedereen voor de avond weer naar huis kan. Voor de bewoners is er in ieder geval soep geregeld.

De grootste evacuatie was op 25 december 2016. Toen moesten 54.000 mensen Augsburg hun huis uit.

50.000 mensen Hannover uit huis om bom WO2
50.000 mensen Hannover uit huis om bom WO2 (Foto: ANP)

UMIDIGI Crystal: Een telefoon zonder randjes!

UMIDIGI het Chinese smartphone merk die je wellicht kent van de UMIDIGI Z PRO brengt deze zomer een nieuw toestel uit. Het toestel met minimale randen zoals de Xiami Mi Mix heet de UMIDIGI Crystal. De UMIDIGI Crystal is het eerste echte edge to edge toestel van UMIDIGI en ook een van de eerste goedkopere toestellen met een edge to edge display. De leveringen van dit nieuwe toestel starten na 15 juni. Maar de voorverkoop is al gestart voor de lage prijs van $99

Digi crystal

Je kan de UMIDIGI Crystal voorbestellen op de site van UMIDIGI. In dit artikel wil UMIDIGI graag een aantal van de welgestelde vragen over dit toestel beantwoorden.

  • Wat is er in vergelijking met de Xiaomi Mi Mix nieuw aan dit toestel?
  • Is de UMIDIGI een kopie van bovengenoemde Mi Mix
  • Waarom is de UMIDIGI Crystal zo revolutionair?

Wat is er nieuw aan de UMIDIGI Crystal:

De Xiaomi Mi Mix
De Xiaomi Mi Mix 

De Xiaomi Mi Mix heeft een speaker in/onder de keramische behuizing, dit leverde voor de Mi Mix gebruikers soms problemen met de verstaanbaarheid op. UMIDIGI verhelpt dit probleem door een losse speaker in de bovenzijde van het toestel te plaatsen. UMI heeft door dit nieuwe speakersysteem, de geluidskwaliteit weten te optimaliseren voor een rijker en beter geluid. 

Niet alleen de speaker maar ook de lichtsensor is naar de bovenkant van het toestel verplaatst, zodat het scherm daadwerkelijk edge to edge is aan drie zijden van het toestel. 

Is de UMIDIGI Crystal een directe kopie van de Xiaomi Mi Mix?

Nee, het is een doorontwikkeling van dit toestel. Ze delen een deel van dezelfde eigenschappen zoals we eerder zagen bij toestellen van Samsung en andere merken. Maar er zijn een aantal grote verschillen. Zo heeft de UMIDIGI Crystal een 5.5 inch scherm in plaats van 6.4 inch van de Mi Mix. 

De Crystal serie van UMIDIGI gebruikt daarnaast ook andere materialen dan de Mi Mix, in plaats van keramiek is er gekozen voor een behuizing van glas op de pro-versie en een unibody metalen behuizing op de normale Crystal. Als laatste is er natuurlijk de prijs, de UMIDIGI Crystal is een stuk betaalbaarder dan de Mi Mix

Waarom is de UMIDIGI Crystal zo revolutionair?

De UMIDIGI Crystal is een gamechanger, het brengt dure technieken zoals te zien in de Mi Mix en Galaxy S8 naar de handen van iedereen. En met 4GB RAM en 64GB ROM en een dubbele camera voor de Pro uitvoering worden er ook op specificaties geen concessies gedaan. De UMIDIGI is deze zomer verkrijgbaar in diverse webshops!. 

Mocht je nu al opzoek zijn naar een nieuw budget toestel? Dan kan je ook een kijkje nemen bij de UMIDIGI G een 4G Smartphone van $79

Kun je nog even wachten dan is de UMIDIGI Crystal is nu voor te bestellen voor $99 via de site van UMIDIGI (levering na 15 juni) 

Weer nazi-attributen in Duitse kazerne

In een kazerne in het Zuid-Duitse Donaueschingen zijn verschillende nazi-attributen gevonden. Dat meldt Spiegel Online. Inspecteurs troffen er stalen helmen van de Wehrmacht aan die in een vitrine lagen. Verder was er een kamer helemaal ingericht met spullen van de Wehrmacht. De Wehrmacht was de benaming van de Duitse strijdkrachten in de Tweede Wereldoorlog.

Het Duitse leger kwam onlangs in opspraak nadat in een kazerne in Illkirch ook al nazispullen werden gevonden bij de rechts-extremistische eerste luitenant Franco A., die een aanslag zou hebben gepland in Duitsland. Hij had zich uitgegeven voor Syrische vluchteling en wilde met de aanslag de schuld in de schoenen van vluchtelingen schuiven.

De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen zei dat er rekening moet worden gehouden met meer ontdekkingen van rechts-extremisme in het Duitse leger.

Weer nazi-attributen in Duitse kazerne
Weer nazi-attributen in Duitse kazerne (Foto: ANP)

Beren zitten dag in boom in Slowaakse stad

Na een dag hoog en droog in een boom te hebben gezeten heeft een berenfamilie het centrum van de Slowaakse toeristenstad Starý Smokovec weer verruild voor het bos. Dat meldt de Slowaakse tv-zender Joj zaterdag.

Moederbeer en twee jongen zaten sinds vrijdag in een boom in het plaatsje dat midden in het Hoge Tatra-gebergte ligt. Waarschijnlijk waren de dieren op verkenning en zijn toen ergens van geschrokken en de boom ingevlucht. Pogingen van de brandweer om beren met waterstralen de boom uit te krijgen, werden al snel gestaakt. De dieren klommen alleen maar hoger de boom in.

De politie plaatste uit voorzorg hekken, maar daar trok moederbeer zich niets van aan. Ze ging ondanks de vele toeschouwers de boom uit om eten te halen voor haar jongen.

In Slowakije leven 1200 bruine beren in het wild. In hun zoektocht naar eten komen ze vaker in dorpen en steden, maar meestal slechts een paar uur.

Beren zitten dag in boom in Slowaakse stad
Beren zitten dag in boom in Slowaakse stad (Foto: BuzzO)

Turkije vraagt VS weer om uitlevering Gülen

Turkije gaat de VS opnieuw om de uitlevering van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen vragen. Minister van Justitie Bekir Bodzag heeft maandag in Washington een ontmoeting van zijn Amerikaanse ambtgenoot Jeff Sessions en zal met "nieuwe bewijzen" komen die aantonen dat Gülen achter de couppoging zit van tien maanden geleden in Turkije. Dat meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.

De Turkse president Tayyip Erdogan bezoekt de VS van 15 tot 17 mei en heeft dan een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Erdogan zal Trump om uitlevering van Gülen vragen. Turkse pogingen om dat bij voormalig president Barack Obama voor elkaar te krijgen, liepen op niets uit.

Landen in het Westen zijn er nog niet van overtuigd dat Gülen verantwoordelijk is voor de mislukte staatsgreep.

Turkije vraagt VS weer om uitlevering Gülen
Turkije vraagt VS weer om uitlevering Gülen (Foto: ANP)

Het is een mooie dag om iets in de tuin te doen

Het is vandaag "de internationale dag van het naakt tuinieren" oftewel "World Naked Gardening Day". En aangezien het een mooie zonnige dag is, is het een goede gelegenheid om de handen uit de mouwen te steken en de tuin eens goed onderhanden te nemen. Naakt uiteraard. Onderstaande juffrouw geeft alvast wat tips.

Foto's, filmpjes en andere enthousiaste verhalen van jullie naakte tuinmiddag zien we graag in de comments. Veel plezier, tuinliefhebbers!

Parker behoudt wereldtitel zwaargewicht, maar maakt geen indruk

Bokser Joseph Parker heeft in Auckland zijn wereldtitel in het zwaargewicht bij de WBO met succes verdedigd. De Nieuw-Zeelander zegevierde tegen de Roemeen Razvan Cojanu, maar indruk maakte hij bepaald niet.

Parker zou zijn vorig jaar veroverde titel verdedigen tegen Hughie Fury, maar dat gevecht ging niet door. Daardoor moest een vervanger gevonden worden en dat werd Cojanu, die in het trainingskamp van Parker als sparringpartner fungeerde. Er kwam kritiek op de keuze, want Cojanu is zeker niet een van de hoogst gerangschikte zwaargewichten.

De verwachting was dan ook dat Parker het gevecht vrij simpel zou winnen en dat het vermoedelijk niet veel langer dan een ronde of drie zou duren. Niks was echter minder waar. Cojanu daagde de Nieuw-Zeelander continu uit, maar Parker kon niet door de verdediging van de Roemeen komen. Zelf deelde Cojanu nauwelijks iets uit, maar hij bleef wel keurig overeind.

Richting het einde van het gevecht werd de veel zwaardere Cojanu zelfs nog even wat brutaler door toch de nodige tikken uit te delen. Parker kon dat afweren en won het duel na twaalf ronden via een unanieme beslissing. Dat was een tegenvaller, want hij had gehoopt om met een mooie knock-out te winnen. Dat had zijn kans groter gemaakt om tegen Anthony Joshua of Deontay Wilder te mogen vechten voor de andere titels in het zwaargewicht. 

Parker blijft na 23 professionele gevechten wel ongeslagen. 

Honderden Belgen op medicijnreis in Hulst

Honderden Belgische patiënten hebben zaterdagochtend medicijnen gekocht net over de grens in Hulst. De twee apotheken in het Zeeuwse dorp waren goed voorbereid en hadden extra voorraden en extra personeel in huis gehaald, aldus een woordvoerster van apotheek Reynaert-Nobel.

Rond de vierhonderd Belgen waren per bus naar Hulst gebracht. De actie was een initiatief van Geneeskunde voor het Volk, een links dokterscollectief. Dat wil de Belgische regering erop wijzen dat medicijnen in Nederland veel goedkoper zijn, omdat de prijzen hier tot stand komen na aanbestedingen. Dat zou in België ook moeten gebeuren, vinden ze.

De Belgische patiënten kwamen vooral af op een bepaald prostaatmedicijn, maagzuurremmers en een corticosteroïde. Ze moesten contant afrekenen.

Honderden Belgen op medicijnreis in Hulst
Honderden Belgen op medicijnreis in Hulst (Foto: ANP)

Frankrijk: media mogen mails niet publiceren

Franse media mogen de inhoud van de gelekte e-mails van het campagneteam van de Franse presidentskandidaat Macron niet publiceren. Publicatie wordt gezien als een misdaad. Dat heeft de Franse kiescommissie zaterdag gezegd nadat de leden bijeen waren gekomen om over de hack te vergaderen.

Voor de vergadering was de commissie terughoudender. Toen riep het orgaan media alleen op voorzichtig te zijn met het publiceren van details uit de gelekte e-mails omdat het mogelijk strafbaar kon zijn.

In Frankrijk zijn de campagnes beëindigd. Tot de verkiezingen zondag mogen er bijvoorbeeld geen prognoses of andere verhalen meer worden gepubliceerd. Dergelijke publicaties zijn verboden omdat ze de verkiezingen mogelijk kunnen beïnvloeden.

Frankrijk: media mogen mails niet publiceren
Frankrijk: media mogen mails niet publiceren (Foto: ANP)

Bioscopen vieren feest met Monty Python-film

Vijf bioscopen vertonen op 15 mei eenmalig een nieuwe, gedigitaliseerde versie van de filmklassieker Monty Python and the Holy Grail. Met de bijzondere vertoning wordt de honderdste editie van de filmclub Amongst Friends gevierd, die maandelijks in de theaters plaatsvindt, maakten de bioscopen zaterdag bekend.

Het wereldberoemde Britse komediegezelschap Monty Python maakte The Holy Grail midden jaren zeventig. Het was de eerste film die niet bestond uit losse sketches maar een concreet verhaal vertelde. The Holy Grail is een parodie op de legende van Koning Arthur en zijn zoektocht naar de Heilige Graal. Veel scènes behoren tot het beste materiaal dat Monty Python ooit maakte.

Amongst Friends ontstond bijna acht jaar jaar geleden ontstond in bioscoop Het Ketelhuis in Amsterdam. Het is de 'luxe versie' van de sneakpreview, een voorpremière van een film die pas over een paar weken of zelfs maanden in de Nederlandse bioscopen te zien is. De vertoningen worden ingeleid door experts en naderhand vinden er vaak gesprekken en discussies over de vertoonde titel plaats.

Lievelingsfilm
Inmiddels vindt Amongst Friends in vijf theaters plaats, in Utrecht (Louis Hartlooper), Leiden (Trianon), Kino (Rotterdam) en Lux (Nijmegen). In september komt hier het Groninger Forum bij als zesde theater. De maandelijkse avonden in de andere drie steden zijn doorgaans tot de laatste stoel uitverkocht; in totaal bezochten al tienduizenden mensen de bijeenkomsten.

De organisatoren hebben gekozen voor Monty Python and the Holy Grail omdat het een van hun lievelingsfilms aller tijden is. De kaartverkoop gaat dit weekend van start. Leden van CJP, een van de partners van Amongst Friends, krijgen een tweede kaartjes gratis.

Bioscopen vieren feest met Monty Python-film
Bioscopen vieren feest met Monty Python-film (Foto: BuzzE)

A50 bij Epe weer open na ongeluk

De A50 richting Apeldoorn is zaterdagochtend bij Epe helemaal afgesloten geweest na een ernstig ongeluk met een motorrijder. Het slachtoffer werd behandeld door personeel van de traumahelikopter.

Achter het ongeluk onstond een lange file. De politie moest er optreden tegen ongeduldige automobilisten die over de vluchtstrook reden of zelfs tegen het verkeer in.

Kort na 12.30 uur ging de weg weer grotendeels open.

A50 bij Epe weer open na ongeluk
A50 bij Epe weer open na ongeluk (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 18

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is AmenhotepIV met het volgende onderschrift: "Feyenoord heeft eindstreep in zicht"

De opgave van deze week:

De AZ-speler Ridgeciano Haps, Joris van Overeem en Jonas Svensson staan na de bekerfinale telergesteld toe te kijken, wat zou een goed onderschrift zijn bij de foto? (Pro Shots / Ed van de Pol)
De AZ-speler Ridgeciano Haps, Joris van Overeem en Jonas Svensson staan na de bekerfinale telergesteld toe te kijken, wat zou een goed onderschrift zijn bij de foto? (Pro Shots / Ed van de Pol)

PVV wil uitleg over uitspraak Timmermans

De PVV wil dat premier Mark Rutte uitleg geeft over uitspraken van eurocommissaris Frans Timmermans aan het adres van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Timmermans betichtte Orbán van antisemitisme, na diens negatieve kwalificatie van miljardair en weldoener George Soros. Hongarije eiste daarop het vertrek van Timmermans.

De PVV wil van Rutte weten of de Nederlandse regering het met "deze ongekozen eurocraat" eens is of dat zij de uitspraken van Timmermans juist afkeurt.

PVV wil uitleg over uitspraak Timmermans
PVV wil uitleg over uitspraak Timmermans (Foto: ANP)

Man City krijgt transferverbod jeugdspelers opgelegd

Manchester City mag zich voorlopig niet versterken met jeugdig talent. De club heeft een transferverbod voor jeugdspelers opgelegd gekregen.

De Engelse grootmacht zou twee jonge spelers hebben benaderd die nog onder contract stonden bij een andere Engelse club. Hiermee heeft City een regel overtreden en daardoor mag de club voorlopig geen jeugdspelers aantrekken.

Door het verbod mag Manchester City het komende jaar geen spelers aantrekken die tussen de tien en achttien jaar oud zijn en de afgelopen achttien maanden bij een andere Engelse club onder contract hebben gestaan. Ook moet de club een boete van €335.000 betalen.

Voor het tweede jaar van het verbod staat een proeftijd van drie seizoenen. The Citizens zouden een 11-jarige speler van Everton hebben benaderd en een 15-jarige speler van Wolverhampton.

'Onana zal contract bij Ajax snel verlengen'

Ajax verwacht op korte termijn het contract van André Onana open te breken en te verlengen. De clubleiding is al sinds februari in gesprek met de dit seizoen doorgebroken doelman.

Directeuren Marc Overmars en Jeroen Slob vlogen na de overwinning in de Europa League door naar Barcelona.  Ze bereikten op hoofdlijnen overeenstemming met Onana’s zaakwaarnemer Albert Botines over het salaris van de keeper in de nieuwe overeenkomst. 

"De onderhandelingen gaan de goede kant op", aldus Botines. Binnen twee weken komt de gerespecteerde Spaanse zaakwaarnemer naar Nederland om de deal af te ronden. Het is de alleen nog de vraag of het opengebroken en opgewaardeerde contract tot de zomer van 2020 of 2021 zal lopen.

Onana, die in 2015 voor 250.000 euro werd overgenomen van FC Barcelona, wil zelf graag in Amsterdam blijven. Zijn goede prestaties bij Ajax zijn opgevallen bij clubs uit Frankrijk en Spanje, maar de doelman uit Kameroen zelf vindt het nog te vroeg voor een vertrek. Onana staat sinds dit seizoen onder de lat bij Ajax, waar hij de concurrentiestrijd met de inmiddels naar AZ vertrokken Tim Krul won na het vertrek van Jasper Cillessen naar Barcelona. 

Cocu: "Heb meer honger naar de titel gekregen"

PSV kent dit jaar een teleurstellend seizoen. De ploeg grijpt naast de prijzen, maar Phillip Cocu denkt niet aan een vertrek. De trainer van de Eindhovenaren verwacht dat hij volgend seizoen gewoon aan het roer staat bij PSV. Door het teleurstellende seizoen is Cocu extra gemotiveerd om op jacht te gaan naar prijzen.

"Ik heb hier nog een contract tot 2019 en dat contract is nog niet zo lang geleden ondertekend", vertelde Cocu tijdens de persconferentie voorafgaande aan het weekeinde. "Dit seizoen hebben we onze doelstelling niet behaald en daardoor is de honger naar de titel alleen nog maar groter geworden."

"Wat we precies inhoudelijk evalueren houden we liever intern. Het is natuurlijk niet zo dat we er dit seizoen mijlenver vanaf zaten, maar we kwamen wel tekort om voor de prijzen te gaan. Het gaat erom dat we die procenten die we dit seizoen tekort kwam, volgend seizoen weer in kunnen lopen."

Cocu is al bezig met volgend seizoen, al is dat nu nog niet zichtbaar op het veld. "We zijn bezig met volgend seizoen, maar dat vertalen we niet naar de wedstrijd. We gaan niet opeens andere spelers opstellen. We willen er het maximale uithalen, ook al kunnen we geen kampioen meer worden", aldus Cocu.

'VS willen meer hulp bij aanpak terrorisme'

De Amerikaanse regering wil dat bondgenoten een grotere bijdrage gaan leveren aan het bestrijden van terreurorganisaties. Dat blijkt uit een elf pagina's tellende conceptversie van een nieuwe strategie van het Witte Huis om terrorisme te bestrijden.

In het document, dat vrijdag is ingezien door persbureau Reuters, wordt onder meer gesteld dat de Verenigde Staten moeten voorkomen dat opnieuw militaire verplichtingen voor onbepaalde tijd worden aangegaan. Verder wordt geconcludeerd dat terrorisme niet definitief kan worden uitgeroeid.

"We zullen in toenemende mate een beroep doen op partners om de verantwoordelijkheid te delen bij het bestrijden van terreurorganisaties", aldus de tekst, waar volgens bronnen nog aan wordt gesleuteld in het Witte Huis. Ook moeten "dure, grootschalige militaire interventies"worden vermeden bij het bestrijden van terrorisme.

'VS willen meer hulp bij aanpak terrorisme'
'VS willen meer hulp bij aanpak terrorisme' (Foto: ANP)

Texaanse agent verdacht van dood tiener

Een Texaanse oud-agent die wordt verdacht van de dood van een vijftienjarige jongen, heeft zich vrijdag (lokale tijd) gemeld bij de politie. Dat gebeurde nadat een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd, meldde een politiewoordvoerster.

De politie ontsloeg de 37-jarige man deze week na een dodelijke schietpartij in Balch Springs. De politieman was met een collega op pad toen hij schoten hoorde. De verdachte opende volgens Dallas Morning News vervolgens het vuur op een langsrijdende auto die weigerde te stoppen.

Een scholier werd daarbij in zijn hoofd geraakt door een kogel en overleed in het bijzijn van twee broers, die ook in de wagen zaten. Het voorval leidde tot ophef, omdat een witte agent een zwarte tiener had doodgeschoten. De wagen met de jongen reed bovendien weg van de agenten.

De familie van de jongen riep aanhangers op niet te demonstreren tot de begrafenis achter de rug is.

Texaanse agent verdacht van dood tiener
Texaanse agent verdacht van dood tiener (Foto: ANP)

Onderzoek in Groningse woning na knal

In het centrum van Groningen wordt een huis aan de straat Voor 't voormalig klein Poortje op last van de rechter-commissaris binnenstebuiten gekeerd. De bewoner werd in de nacht van vrijdag op zaterdag aangehouden op een braakliggend bouwterrein aan de Oude Roodehaansterweg, nadat daar een explosie was gehoord.

Vijf huizen in de buurt zijn zaterdag uit voorzorg ontruimd omdat er in de woning van de man een mogelijk gevaarlijke stof was aangetroffen. Onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) toonde aan dat het waarschijnlijk geen gevaarlijke stof is. Wat het wel is, kan de politie nog niet zeggen.

De 21 bewoners van de buurhuizen mogen pas terug naar huis als het strafrechtelijk onderzoek in de woning is afgerond.

Onderzoek in Groningse woning na knal
Onderzoek in Groningse woning na knal (Foto: ANP)

'Vampier' opgegraven in Venetië

Archeologen hebben in de buurt van Venetië een vrouwelijke 'vampier' in een middeleeuws massagraf gevonden. De vrouw was begraven op het eilandje Lazzaretto Nuovo, een voormalig quarantainegebied voor pestslachtoffers, met een steen in haar mond. Volgens de archeologen was de steen bedoeld om te voorkomen dat zij zich te goed zou doen aan andere lijken.

Tenminste dat was het heersende idee tussen 1300 en 1700 toen de pest in heel Europa huishield. Destijds had men weinig kennis van de wijze waarop lijken ontbinden.

Soms werd een massagraf geopend en zagen de grafdelvers dat er bloed uit de mond van doden kwam en dat het haar was gegroeid. Daarbij waren de lijken veelal opgeblazen door het gas. En het dodenmasker was vaak weggevreten door bacteriën. Dat voedde het idee dat de deze 'ondoden' andere lijken aten en zo weer tot leven kwamen. Deze 'vampieren' werden gezien als de verspreiders van de pest.

Wetenschappers vermoedden al jaren dat de pest een rol heeft gespeeld bij het ontstaan van de mythe van de vampier, maar dit is eerste keer dat er archeologische bewijs is gevonden.

'Vampier' opgegraven in Venetië
'Vampier' opgegraven in Venetië (Foto: BuzzO)

Rusland verbiedt chatapp WeChat

Rusland heeft een blokkade ingesteld voor de Chinese app WeChat, die wereldwijd zo'n 900 miljoen gebruikers heeft. Dat meldt de Chinese krant South China Morning Post zaterdag.

WeChat is de grootste chatapp van China en is in handen van het grootste niet-Amerikaanse internetbedrijf ter wereld Tencent. Chinezen kunnen via de app echter ook betalingen verrichten, winkelen en bijvoorbeeld een taxi oproepen.

Volgens Rusland weigert WeChat zich te registreren bij de telecomautoriteiten van dat land. China zelf heeft al enige tijd een blokkade op westerse diensten als Facebook en Twitter.

Rusland verbiedt chatapp WeChat
Rusland verbiedt chatapp WeChat (Foto: BuzzT)

'Fatima leerde me gelukkig te worden'

Fatima Moreira de Melo was tijdens de depressie van haar vriend Raemon Sluiter zijn steun en toeverlaat. "Nooit is de gedachte bij me opgekomen om weg te gaan of te stoppen. Dat komt ook omdat ik een zeer vasthoudend en positief type ben. Ik denk in oplossingen. Er is altijd hoop geweest. Mijn liefde voor hem was en is te groot", vertelt Fatima in AD Magazine.

Sluiter belandde in een depressie na het overlijden van zijn grootouders én een nichtje van vier jaar oud. "Ik stond echt aan de zijlijn, terwijl zijn situatie verslechterde", vertelt Fatima. "Ik probeerde van alles om hem te helpen. Moest ik hem loslaten, opvrolijken, bewust maken van de depressie of gesprekken voeren? Maar dat is het moeilijke van een depressie: alles verneukt je. Ik drong niet tot hem door".

Op aanraden van Fatima ging de tenniscoach, met wie ze nu negen jaar samen is, opnieuw hulp zoeken bij een psychiater. Raemon: "Het eerste jaar heb ik medicijnen gebruikt. Daarna heb ik een manier gevonden om ermee om te gaan. Ik denk niet dat ik het ooit nog zo ver laat komen. Als ik terugkijk, heb ik het gevoel dat ik in die periode maar 5 procent uit het leven heb gehaald. Dat doet pijn. Om de tijd die ik vergooid heb. Voor haar, voor ons. Zeker als je ziet hoe snel het leven gaat. Fatima heeft me geleerd eerst zelf gelukkig te worden."

Fatima: ''Hij wilde er voor me zijn, maar kón het niet. Hij worstelde voortdurend. Als je van iemand houdt, voelt dat gewoon kut, maar ik heb wel geleerd wat onvoorwaardelijke liefde is. Dat is dat je een deel van jezelf inlevert. Ik heb het me afgevraagd: wil ik mezelf wegcijferen? Kan ik dat? Ja dus. Ik heb mijn eigen behoeftes opzij geschoven."

'Fatima leerde me gelukkig te worden'
'Fatima leerde me gelukkig te worden' (Foto: BuzzE)

Koenders praat in India over ontvoerd meisje

Demissionair minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zal tijdens zijn bezoek aan India ook aandacht vragen voor het vorig jaar in Amsterdam ontvoerde meisje Insiya. Dat heeft een woordvoerder van Koenders gezegd. De kwestie zal dinsdag aan de orde komen tijdens een ontmoeting met zijn Indiase ambtgenoot Sushma Swaraj.

De toen tweejarige Insiya werd op 29 september vorig jaar gekidnapt uit de woning van haar oma in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer. Ze zit waarschijnlijk bij haar vader in India.

Koenders is vanaf zaterdag tot en met dinsdag in India. Hij markeert daarmee het feit dat Nederland en India al zeventig jaar goede betrekkingen hebben, wat dit jaar wordt gevierd. Koenders hoopt er de politieke en economische banden verder te versterken.

Tijdens het bezoek is ook speciale aandacht voor innovatieve manieren waarop Nederland helpt bij waterbeheer en het schoonmaken van Indiase steden. In de miljoenenstad Bangalore, waar Nederland binnenkort een handelskantoor opent, gaat de bewindsman kijken bij een afvalverwerkingscentrale. In New Delhi houdt Koenders een toespraak voor zakenmensen, studenten, deskundigen van denktanks en vertegenwoordigers van de overheid.

Koenders praat in India over ontvoerd meisje
Koenders praat in India over ontvoerd meisje (Foto: ANP)

Auto van Gordon gestolen in PC Hooftstraat

De auto van Gordon is gestolen. De pick-up van de presentator stond in de PC Hooftstraat, schrijft hij op Facebook.

Gordon heeft aangifte gedaan van de autodiefstal, maar doet ook via sociale media een poging zijn wagen terug te krijgen: "Het is een opvallende auto een zwarte Ford Lobo platinum edition met kenteken VZ-164-G mocht iemand deze wagen tegenkomen bel dan de politie! Alvast bedankt"

Auto van Gordon gestolen in PC Hooftstraat
Auto van Gordon gestolen in PC Hooftstraat (Foto: BuzzE)

FIFA trekt schorsing Messi in

Lionel Messi is niet langer geschorst voor de nationale ploeg van Argentinië. De FIFA heeft zijn schorsing van vier wedstrijden ingetrokken.

De aanvaller werd onlangs voor vier wedstrijden geschorst nadat hij zich tijdens het duel met Chili liet gaan. Messi zou de scheidsrechter hebben uitgescholden, waarna hij een schorsing van vier wedstrijden kreeg opgelegd.

Door de schorsing zou Messi naast het reeds gespeelde duel met Bolivia, ook de wedstrijden met Uruguay, Bolivia en Peru missen. De Argentijnse voetbalbond is echter met succes in beroep gegaan tegen de schorsing.

De FIFA liet weten dat er onvoldoende bewijs is om Messi te schorsen. Hierdoor is de aanvaller per direct weer beschikbaar voor de nationale ploeg van Argentinië en hoeft hij de boete van negenduizend euro niet te betalen.

Engelse jongeren steeds vaker geheelonthouder

Jongeren in het Verenigd Koninkrijk (VK) zijn steeds vaker geheelonthouder. Meer dan een kwart van alle jongeren in de leeftijd tussen 16 en 24 jaar drinkt geen druppel alcohol. Dat blijkt uit een rapport van het Britse nationale statistiekbureau ONS dat deze week is gepubliceerd.

In 2015 gaf zo'n 21 procent van de jongeren aan nooit te drinken, vorig jaar was dat gestegen tot 27 procent, dat neerkomt op ruim 10 miljoen jongeren.

Overigens geeft statistiekbureau ONS aan dat het drinkgedrag vooral een kwestie is van etnische afkomst. Bij etnische groepen gaf 56 procent aan nooit iets te drinken, bij blanken ligt dat percentage op nog geen 16 procent.

Bij senioren van 65 jaar en ouder is juist een toename te zien van het drankgebruik.

Engelse jongeren steeds vaker geheelonthouder
Engelse jongeren steeds vaker geheelonthouder (Foto: ANP)

Nieuw Wereldrecord voor Super Mario 64 100%

Speedrunning blijft onverminderd populair en één van de meest bekende en vermakelijke speedruns is Super Mario 64 100%, wat inhoudt dat alle 120 sterren zo snel mogelijk verzameld moeten worden. Sinds gisteren heeft deze categorie een nieuw wereldrecord.

Super Mario 64 100% onderscheidt zich als speedrun, door het hoge niveau aan vaardigheden, precisie en planning nodig is om alles perfect uit te voeren. Een lange tijd stond het record op 1 uur 40 minuten en 5 seconden op naam van Cheese05. Twee dagen geleden werd dit record geëvenaard door Batora, maar inmiddels heeft Cheese05 zijn record weer te pakken met een spectaculaire tijd van 1 uur 39 minuten en 57 seconden. 

Het is voor het eerst dat de magische grens van honderd minuten is doorbroken. Ongetwijfeld wordt dit record nog een keer verbroken, maar dat kan zomaar weer maanden tot jaren duren. De speedrun in kwestie kun je hieronder bekijken.

Dumoulin over dopingduo: "Stel eikels"

Tom Dumoulin had vrijdag na de eerste etappe in de Giro d'Italia weinig goede woorden over voor collega's Stefano Pirazzi en Nicola Ruffoni. De twee Italianen van Bardiani-CSF werden bij dopingcontroles vorige week betrapt, wat op de avond voor de start van de Giro bekend werd gemaakt.

"Ik ga er niet anders in daardoor, maar Bardiani hopelijk wel...of liever zag ik dat ze helemaal niet van start zouden gaan", aldus Dumoulin. "Ik ga er vanuit dat ze wachten op de B-stalen. Jammer dat ze vandaag aan de start stonden, maar ik ga me er verder niet mee bezig houden", zegt de Nederlander van Team Sunweb, die zei een prima dag gekend te hebben.

Dat het dopingnieuws rond Pirazzi en Ruffoni een smet op het feest van de Grande Partenza op Sardinië betekende kon ook Dumoulin niet ontkennen. "Het is gewoon een stel eikels, ik kan er echt niks anders van maken", sprak hij duidelijke taal. 

Pöstlberger na verrassende zege in Giro: "Eigenlijk was het toeval"

Wielrenner Lukas Pöstlberger won vrijdag verrassend de eerste etappe in de Giro d'Italia. De Oostenrijker van BORA-hansgrohe kwam als onderdeel van de sprinttrein op kop in de laatste kilometer, maar zag dat hij een gaatje achter zich had en reed zo naar de zege.

"Ik ben heel blij en tevreden, het is natuurlijk de grootste zege uit mijn carrière", jubelde Pöstlberger tegenover Oostenrijkse media. "Heel mooi, maar eerlijk gezegd was het gewoon toeval. We gingen voor een sprint, maar via de teamradio hoorde ik dat ik het alleen kon proberen. Dat heb ik dan maar gedaan en het lukte...dat was een beetje overweldigend", aldus de 25-jarige Oostenrijker, die zaterdag in de roze leiderstrui mag vertrekken. "Dat is ook ongelooflijk."

"Zo was het allemaal niet gepland, maar goed, dat hoort bij het wielrennen. Ik voelde me goed en het ging lekker toen ik op kop reed, maar 700 meter voor de finish was ik toch wel verbaasd dat ik nog niemand voorbij had zien komen. Uiteindelijk kwam er helemaal niemand langs en won ik", zegt Pöstlberger, die aangeeft van zijn teamgenoot, wereldkampioen Peter Sagan, geleerd te hebben om vooral gewoon plezier te hebben in de sport.

Naast de leiderstrui heeft de Oostenrijker ook de truien voor het punten- en jongerenklassement in zijn bezit. "Dat is allemaal wel veel om te bevatten. Ik ga misschien een paar weken en een goed glas wijn nodig hebben om me te realiseren hoe gaaf dit eigenlijk is." Teamgenoot Cesare Benedetti heeft overigens de bergtrui in handen, volgens het team de eerste keer in de geschiedenis dat een ploeg alle truien tegelijk in het bezit heeft. 

'Muay thai zet stappen richting Olympische Spelen'

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk worden vanaf vrijdag de wereldkampioenschappen muay thai gehouden. Een belangrijke stap richting toevoeging aan het olympisch programma, zo zeggen mensen rond de vechtsport.

De president van de internationale muay thai-federatie IFMA, Sakchye Tapsuwan, is enthousiast over de kansen voor zijn sport. "Ik ben blij dat ik hier in Wit-Rusland ben, het Wit-Russische team hoort bij de top van de wereld", zei Tapsuwan tegenover lokale media. "Dit is het eerste WK muay thai sinds het als 'olympische sport' erkend is en ik ben er van overtuigd dat dit toernooi een grote stap zal betekenen richting toevoeging aan het programma van de Olympische Spelen."

De IFMA werd vorig jaar door het Internationaal Olympische Comité erkend, een essentiële stap voor toevoeging aan het olympisch programma. Erkenning staat daar echter zeker niet aan gelijk: tientallen sporten zijn wel als zodanig erkend, maar rekenen niet op een plekje op de Spelen. Aan de lokale fans in Minsk zal het in elk geval niet liggen, verwacht Yuri Karayev, de baas van de Wit-Russische muay thai-bond. "Ons team zal hun uiterste best doen om ervoor te zorgen dat er een geweldige sfeer te voelen is."

Politie-uniform wordt waardetransport

Vanaf 1 juli worden politie-uniformen alleen nog aan huis bezorgd als waardetransport, via een beveiligde transportdienst die bijvoorbeeld ook paspoorten en juwelierspakketten bezorgt. Dat bevestigt een woordvoerder van de Nationale Politie zaterdag na een bericht daarover in het AD. Wie geen bezorger aan de deur wil, kan het uniform laten bezorgen op het politiebureau.

Het bezorgen van politiekleding liep niet altijd zorgvuldig. Pakketten werden wel eens bij de buren afgegeven, wat tegen de afspraken is. Volgens het AD raakten vorig jaar 41 pakketten met uniformen vermist. Het is verschillende keren gebeurd dat criminelen een politie-uniform droegen bij overvallen en ontvoeringen.

Politie-uniform wordt waardetransport
Politie-uniform wordt waardetransport (Foto: ANP)

Ruffoni: "Positieve dopingtest misschien door ontstoken prostaat"

Nicola Ruffoni heeft voor het eerst gereageerd op zijn positieve dopingtest. Donderdag bleek dat de Italiaanse wielrenner van Bardiani-CSF positief had getest op groeihormonen, net als teamgenoot Stefano Pirazzi. De twee hadden net op het podium gestaan voor de teampresentatie, één dag voor de eerste etappe.

Via zijn Facebookpagina heeft Ruffoni inmiddels gereageerd. "Ik ben druk aan het zoeken naar een logische verklaring, want ik heb nog nooit, maar dan ook echt nog nooit verboden middelen gebruikt in mijn carrière", beweert de 26-jarige Italiaan. "Ik ben in de laatste maanden niet anders gaan eten of leven en in de zoektocht naar een logische uitleg ben ik alles in de maand voor de positieve test aan het herbeleven." 

Van 20 maart tot 20 april, een week voor zijn positieve plasje, zou Ruffoni last gehad hebben van een prostaatontsteking. "Dat kan van invloed geweest zijn. Ik ben een tijdje buiten competitie geweest en heb daar antibiotica voor gekregen. Ik weet dat mijn carrière in gevaar is, maar ik ga er alles aan doen om te bewijzen dat ik onschuldig ben. Ondertussen wacht ik de resultaten van de B-staal geduldig af", besluit hij.

Of Pirazzi in precies dezelfde periode geheel toevallig ook een ontstoken prostaat had is nog niet bekend. 

Kruijswijk verliest tijd op dag één van de Giro: "Klote"

Steven Kruijswijk kende geen lekkere eerste dag van de Giro d'Italia. De kopman van LottoNL-Jumbo hoopt een gooi te doen naar de eindzege, maar verloor in de eerste etappe al dertien seconden.

De finale van de eerste etappe was nerveus en chaotisch, wat Kruijswijk niet goed uitkwam. De Nederlander werd op achterstand gereden nadat het peloton op een lint getrokken werd. Lotto rijdt in Italië met vooral hardrijders in plaats van klimmers, maar toch was van de ploeg in de slotfase van de vooral vlakke rit nauwelijks meer iets te zien.

"Eigenlijk was het een makkelijke dag", zegt Kruijswijk tegen de NOS"Dan weet je wel dat het in de finale hectisch wordt en dat was ook het geval. Samen met Jos van Emden sloot ik toch nog weer aan, maar in de laatste kilometer vielen er weer gaten en daar zaten wij net achter. Dat is klote...het zal niet veel zijn, maar liever verlies je niks natuurlijk. Verder voel ik me wel goed en ik heb weinig last van mijn valpartij van vorige week." 

Van de grote klassementsmannen is Kruijswijk de enige die al op achterstand staat.

Sørensen verliet PVV om afwijzing ledenplan

Ronald Sørensen verliet de PVV omdat Geert Wilders zijn plannen blokkeerde om beperkt leden toe te laten. "Elke keer zei hij: Dat gaan we niet doen. Na de vijfde keer besloot ik niet meer te solliciteren voor een senatorschap", zegt de oud-senator in een zaterdag gepubliceerd interview met Trouw.

PVV-leider Wilders zou vrezen zijn grip op de partij te verliezen als leden worden toegelaten. Sørensen spreekt over over een "legitieme angst dat er misschien extreem-rechts binnenkomt als de PVV een ledenpartij wordt".

Het voormalig Eerste Kamerlid van de PVV zegt Wilders "zeer erkentelijk" te zijn voor zijn senatorschap, maar weinig vertrouwen te hebben in de toekomst van de partij. "Het is veel geblaat, weinig wol", stelt Sørensen. "Mensen stemmen uit arren moede op de VVD. Er moet iets gebeuren op rechts."

Sørensen is positief over Thierry Baudet van het Forum voor Democratie: "Baudet is kritisch op de islam en wil bestuurlijke vernieuwing. Hij wil afscheid nemen van de provincies en de Waterschappen en referenda invoeren naar Zwitsers model. Ook daarvoor kreeg ik geen poot aan de grond in de PVV."

Sørensen verliet PVV om afwijzing ledenplan
Sørensen verliet PVV om afwijzing ledenplan (Foto: ANP)

Giro: Etappe 2 - Vluchten of sprinten op Sardinië

De kop is eraf, de 100e Giro is onderweg. We zijn begonnen met een vrij gezapige rit, alleen het einde bood nog enig spektakel. De parcoursbouwers hadden een geinige finale in elkaar gedraaid, met veel bochten en wat versmallingen. Dat levert in het begin van zo'n ronde altijd gedoe op.

Dat is ook algemeen bekend, behalve als je Addy Engels of Jan Boven heet. Lotto Jumbo was massaal niet op de afspraak en zo loopt Kruijswijk meteen tijdsverlies op. Extra gênant als je bedenkt dat Lotto Jumbo bijna alleen maar hardrijders heeft meegenomen. Mentaal is Kruijswijk niet klaar voor finales, na zijn valpartij van vorige week in Yorkshire. Dan weet je wel hoe laat het is, als je met dat soort dingen bezig bent ligt de aandacht dus niet waar het moet liggen. Dat zijn ploeg ook niet in staat is hem vooraan te handhaven is een slecht teken. We kunnen onze aandacht maar beter op andere Nederlanders gaan richten, want dit wordt niets meer.

Ondertussen won er voor het eerst in de historie een Oostenrijker een rit in de Giro. Bizar, maar waar. Oostenrijkers winnen sowieso nooit iets en als ze iets winnen worden ze vrij snel daarna betrapt (Bernhard Kohl en Christian Pfannenberger groeten u). Lukas Pöstlberger komt er hopelijk voor hem beter vanaf. Een leuke renner wel, die vroeger altijd aanvallend reed en daardoor wel eens wat leuke koersjes won. In dienst van Bora is het toch vooral knechten en anoniem rondrijden, maar in het voorjaar reed hij al een paar keer sterk in beeld en nu profiteerde hij optimaal van een slecht georganiseerde sprint. Leuk voor hem dat hij nu toch aan het doorbreken is.

De sprintersploegen mogen zich dan weer afvragen waar ze in jozefsnaam mee bezig waren. Een aantal van die ploegen die dan met twee gasten sprinten vooral, zoals Trek en Dimension Data. Qua tactisch onbenul komen ze aardig bij Lotto Jumbo in de buurt. Tot zover de eerste rit. We gaan snel door met de tweede rit. Een rit met wat meer klimmetjes, waardoor het hopelijk wat leuker is. De tweede dag op Sardinië blijven we in het oosten van dat eiland, maar gaan we op weg naar het zuiden.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)


Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route
Aangezien alle relevante dingen over Olbia al gezegd zijn tijdens de vorige voorbeschouwing, gaan we direct door naar de start van deze rit. De renners starten in de haven van Olbia en fietsen deels over bekende wegen richting het zuiden. Het is vandaag bijna geen meter vlak en dat wordt al vrij snel duidelijk. Na 11 kilometer is het al tijd voor de eerste klim van de dag. Het gaat ongeveer twee kilometer omhoog aan een procent of zes. Even verderop is er nog een serieuze klim, richting La Serra. Het gaat dan bijna vier kilometer lang omhoog, ook aan ongeveer zes procent. Dit alles over steeds dezelfde brede weg, door een bosrijke omgeving.

Na La Serra blijft het langzaam stijgen, maar serieuze stijgingspercentages krijgen we voorlopig niet meer. Pas na 36 kilometer krijgen de renners een mededeling van hun TomTom, het is de eerste keer deze rit dat ze op een andere weg terecht gaan komen. Ook dit is weer een brede weg. Het loopt ondertussen steeds een beetje vals plat verder omhoog. Alleen in de kilometers voor de eerste tussensprint van de dag gaat het ook nog even lichtjes naar beneden.

Die eerste tussensprint van de dag komt al vrij snel, na 53 kilometer. We doen het dorpje Buddusò aan, waar normaliter niets te beleven valt. Na de tussensprint loopt het weer wat verder vals plat omhoog en ondertussen passeert het peloton wat archeologische vindplaatsen. Langs de kant van de weg is onder andere weer een nuraghe te bewonderen, zo'n bouwwerkje uit de bronstijd. Dit specifieke gebouwtje heeft een boos gezichtje.

De nuraghe bij Buddusò (Foto: WikiCommons/Superbass)
De nuraghe bij Buddusò (Foto: WikiCommons/Superbass)

Na dit stukje geschiedenis blijft het nog wat verder omhoog lopen. De weg is nog vrij recht en op een totaal willekeurige rotonde midden in het niets na komen de renners verder weinig tegen. Na een kilometer of 70 volgt er een afdaling, met behoorlijk wat bochten, richting Bitti. Tijdens deze afdaling is het uitzicht over de omgeving best mooi. Ondanks al die bochten is de afdaling goed te doen, omdat de weg breed is en het nu ook weer niet enorm steil naar beneden gaat. Eenmaal voorbij Bitti loopt de weg weer een kilometer of tien vals plat omhoog, met af en toe een steilere strook.

Ondertussen fietst men na een kleine 90 kilometer al vrij vroeg langs de ravaitaillering, want we zijn nog niet op de helft van de rit. Na 91 kilometer komen de renners boven in Orune en veranderen ze pas voor de tweede keer deze rit van weg. Buiten Orune begint meteen een afdaling van tien kilometer, tot aan de voet van de eerste echte klim van de dag. De afdaling heeft enorm veel bochten en is nog best technisch, maar door de brede weg zou het toch best goed te doen moeten zijn.

Eenmaal beneden in Ponte Marreri gaat het dus meteen weer omhoog. Er gaat geklommen worden richting Nuoro. Dit is een beklimming van de derde categorie, 10 kilometer lang en 4% gemiddeld. Enorm spannend is de klim niet. Er zitten nog wel een paar stukken aan 7% in, maar heel steil wordt het nooit. Na 113 kilometer komen de renners boven in de stad Nuoro, met ongeveer 37.000 inwoners toch nog een best grote en belangrijke stad.

Het mooie Nuoro (Foto: Panoramio)
Het mooie Nuoro (Foto: Panoramio)

Een korte afdaling volgt. Paar bochtjes, maar verder niet zo heel lastig. Na een aantal kilometer in dalende lijn slaan de renners rechtsaf en gaan ze op weg naar het dorpje Oliena. Vlak voor dit dorp begint de weg weer een beetje omhoog te lopen, maar heel spannend is het allemaal niet. Om dit dorpje te bereiken hebben we wel even de grote, provinciale weg verlaten, maar na het dorpje gaan we zo snel mogelijk weer terug naar die provinciale weg. We zitten nu in een soort tussenstuk van de rit, waar verdomd weinig gebeurd.

Dit blijft zo tot de renners het Lago del Cedrino passeren, na 147 kilometer. Hier rijden ze over een brug, waar ze een goed uitzicht hebben op het meer en de omgeving. Een moment om even stil te gaan staan en een foto te maken is er dan weer niet, want al snel na dit meer gaat de langste klim van deze Giro tot nu toe beginnen.

Het is nog zeven kilometer fietsen tot de tweede tussensprint van de dag, in de gemeente Dorgali. In die zeven kilometer gaat het al redelijk stevig omhoog. We zijn dan eigenlijk al begonnen aan de Genna Silava. In het dorp Cala Gonnone komt die tussensprint dan na 154 kilometer. Niet echt een heel bijzonder dorpje overigens, uit toeristisch oogpunt is het dan toch beter om even terug te vallen op het Lago del Cedrino.

Het Lago del Cedrino (Foto: Panoramio)
Het Lago del Cedrino (Foto: Panoramio)

Als de tussensprint is geweest gaan we verder met de beklimming van de tweede categorie. De Genna Silana, bijna 27 kilometer lang en ongeveer 3% gemiddeld. Aan het gemiddelde zie je dus al dat het niet een bijzonder zware klim is, maar vooral de lengte kan dan nog wel een rol gaan spelen. Voor de tussensprint hebben we al zeven kilometer van deze klim gehad. Zo'n beetje de zwaarste kilometers van de klim ook meteen, want in dat stuk zitten er zowaar wat stroken aan 5 à 6%.

Na de tussensprint is het een aantal kilometer min of meer volledig vlak. Daarna gaat het wel weer wat meer omhoog, maar heel schokkend gaat dat nooit worden. Heel veel meer dan 6% gaan we niet krijgen. De klim valt vooral op vanwege de natuur. Tijdens zo ongeveer de hele klim is er een buitengewoon mooi uitzicht over de omgeving. De weg ligt er ook piekfijn bij, waardoor deze pas toch vooral vanuit esthetisch oogpunt zeer de moeite waard is.

Veel renners die voor een klassement gaan zullen hier dan weer niet hoeven te lossen, daar lijkt het niet zwaar genoeg voor. Hoewel dat in het begin van een grote ronde altijd lastig in te schatten is. Wel lijken aanvalslustige renners hier meer kans te hebben dan tijdens de openingsrit. Na 174 kilometer, op iets minder dan 50 kilometer van de streep komen de renners boven op de top. Een bijzonder lange afdaling volgt dan.

De omgeving op de Genna Silana is weer schitterend (Foto: Panoramio)
De omgeving op de Genna Silana is weer schitterend (Foto: Panoramio)

Zoals gezegd, schitterend (Foto: Panoramio)
Zoals gezegd, schitterend (Foto: Panoramio)

De afdaling van de Genna Silana stelt niet veel voor. Er ligt een prachtige, brede weg. De bochten zijn allemaal prima te doen. Omdat de afdaling in totaal ongeveer 38 kilometer lang is zijn er maar weinig steile stukken. De afdaling kent ook enkele vlakke kilometers en tussendoor zijn er ook nog twee korte klimmetjes. Die klimmetjes stellen ook niet veel voor, het eerste klimmetje is twee kilometer aan 3% en een aantal kilometer verderop is er nog een kort knikje naar boven aan amper twee procent.

Wel is tijdens deze afdaling het uitzicht net zo mooi als tijdens de klim. Ook aan deze kant van de pas is de natuur beeldschoon. Alleen aan het eind van de afdaling, als de renners richting Lotzorai fietsen, wordt de afdaling nog even wat lastiger. Een paar kilometer aan 6% naar beneden, met tamelijk veel bochten.

Beneden in Lotzorai is het nog negen kilometer tot de streep. Negen vlakke kilometers, dat is tijdens deze rit wel een unicum. De wegen na Lotzorai zijn behoorlijk recht. Het gaat vier kilometer haast volledig rechtdoor, tot het binnenrijden van Tortoli, de finishplaats. Op iets meer dan vier kilometer van de streep is er bij een rotonde een pittig bochtje naar links. De renners rijden daarna een tijdje door een woonwijk, waar ze nog een flauw bochtje naar links nemen en op iets meer dan drie kilometer van de streep een simpele bocht naar rechts.

Op drie kilometer van de streep is er een rotonde waar de renners rechtdoor gaan, waarna ze op het lokale industrieterrein terechtkomen. Aan het eind van dit industrieterrein is er een bochtje naar rechts, waarna men op een slechte weg komt te fietsen, dwars door een vervallen buurtje. Op twee kilometer van de streep is er dan weer een bocht naar rechts, die goed te doen is.

Enige probleem is dan weer dat de renners nu het spoor passeren en over de rails moeten rijden. Ziet er niet heel gevaarlijk uit, maar toch vermeldenswaardig. Dat was dan ook meteen het laatste dat vermeldenswaardig is, want in de laatste twee kilometer gaat het continu rechtdoor, over een brede weg. Na 221 kilometer finishen de renners dan in het centrumpje van Tortili, voor de terrasjes van wat restaurantjes.

De laatste kilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De laatste kilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De finishplaats
Tortolì is een stadje met 11.000 inwoners in het oosten van Sardinië, dicht bij de kust. De Giro is hier voor het eerst, wat niet zo verwonderlijk is aangezien de Giro haast nooit op Sardinië is geweest. Bovendien is Tortoli niet echt een stad die bovenaan je prioriteitenlijst moet staan als je ooit op het lumineuze idee komt om Sardinië te bezoeken. Er is hier werkelijk geen fuck te beleven.

Even verderop ligt het kleine havenplaatsje Arbatax, daar schijn je wel te moeten zijn. Mooie stranden en bovendien mooie rotsen. Warmroze rotsformaties, volgens Wikipedia. Dat is zo'n beetje het hoogtepunt van dit stukje Sardinië. Door het strand en het haventje wel nog een redelijk populaire vakantiebestemming, maar er zijn op Sardinië wel wat aantrekkelijkere alternatieven te vinden.

In Tortolì zelf heb je een lange winkelstraat, met ook een boel restaurantjes. Al die restaurantjes worden gepasseerd in het slot van de rit, want in de laatste twee kilometer gaat het dus volledig rechtdoor, door de enige straat van enige betekenis in Tortolì. Vooruit, iets verderop staat ook nog een redelijke kerk, maar dan hebben we het wel gehad. Net buiten het stadje is er ook nog een klein vliegveldje, dat ook de naam Arbatax draagt, want Tortolì is niet zo relevant.

Warmroze rotsformaties bij Arbatax (Foto: WikiCommons/Hans Peter Schäfer)
Warmroze rotsformaties bij Arbatax (Foto: WikiCommons/Hans Peter Schäfer)

TV & het weer
De tweede rit van deze Giro begint om 11:50 officieel. Tien minuten daarvoor stappen de renners al op de fiets voor een stukje geneutraliseerd fietsen. Tussen 16:58 en 17:30 worden de renners in Tortolì verwacht. Eurosport schijnt er al om 13:00 bij te zijn. Niet dat dit nu een rit is die je de hele dag wil kijken, wat ook niet kan, aangezien we natuurlijk weer 25 reclameblokken krijgen. Tussendoor commentaar van Jeroen met de vervelende stem en Michael Boogerd, wat wil een mens nog meer.

Het weer zal goed zijn in Tortolì en omstreken. In de middag gaat het zelfs richting de 28 graden, met ondertussen een redelijk stevig windje en geen kans op neerslag. Prima weertje dus, hadden we in Nederland maar iets wat daar een beetje op lijkt.

Favorieten
Ik vind dit een lastig te voorspellen rit. Er is dus wel wat klimwerk en vlak is het eigenlijk nooit, maar echt lastig is al dat klimwerk dan ook weer niet. De logische conclusie is dan dat deze koers volledig afhangt van het peloton. Als er door een aantal ploegen flink wordt doorgereden op de Genna Silana kan je behoorlijk wat volk lossen. Als ze op de Genna Silana als een stel toeristen rondrijden wordt het gewoon een massasprint, zeker omdat er nog zo'n lange afdaling en vlakke strook volgt na de klim.

Als deze etappe ergens in de tweede week werd gereden was dit een rit voor de vluchters geweest, maar aangezien het nu pas de tweede dag is en er een roze trui op het spel staat zullen bepaalde ploegen wel gaan rijden voor een sprint. Een uitgedunde sprint lijkt het me dan te gaan worden. De beter klimmende sprinters moeten hier wel kunnen overleven.

Voorspelling
1. Battaglin. Volgens Jan Boven is het enorm belangrijk om vooraan te eindigen, want dat is gunstig voor de posities van de auto's. Daarom lijkt het me heel handig dat Enrico deze rit gaat winnen en dat de rest van de ploeg ook wat meer van voren zit. Een gratis tip van mij, voor Addy, Sierk-Jan en Jan. Geen dank.

2. Ewan. Ik heb gehoord dat Ewan een goede klimmer is, dus dan moet hij toch wel met speels gemak zichzelf in het peloton kunnen handhaven. Vervolgens uiteraard weer niet winnen in de sprint, met zijn mongoloïde fietsstijl. Die ligt ooit nog eens met zijn kaken tussen zijn spaken en dan neemt hij ook meteen een mannetje of 20 mee. Heb je lekker veel aan.

3. Greipel. Ik denk eigenlijk helemaal niet dat hij hier mee gaat sprinten, maar aangezien ik niet weet wie wel ga ik toch lekker veilig en kleurloos voor Greipel. Gaat lossen als een baksteen op de klim, maar als hij daarna even een aantal kilometer in de auto gaat zitten komt hij nog wel terug.

4. Sbaragli. De mannetjes van Dimension Data vinden het altijd leuk om voor zichzelf te sprinten. Voor Gibbons gaat deze rit wat te zwaar zijn vermoed ik, maar je kan Haas wel opschrijven voor een 6e plaats. Sbaragli gaat dan voor de vierde plaats. Is al zesde geworden in de eerste rit en moet het als behoorlijk klimmende sprinter hier een stuk beter gaan doen.

5. Stuyven. Deze vervelende Belg vindt zichzelf heel goed. Dat is ook wel weer logisch, want sinds jaar en dag wordt deze jongen al opgehemeld door de Belgische pers. Dan ga je er al snel in geloven, ook al heb je niet zo gek veel laten zien. Moet deze rit wel makkelijker kunnen overleven dan Nizzolo, dus dan kan hij echt eens zelf gaan sprinten.

Overigens ben ik geen fan van Eurosport.

Familie dode man klaagt Demi Moore aan

Demi Moore is aangeklaagd door de ouders van de man die twee jaar geleden stierf in haar huis. In de zomer van juli 2015 werd een dode gevonden in het zwembad van de actrice, die niet thuis was toen hij overleed tijdens een feestje.

Demi is aangeklaagd omdat er geen waarschuwingen bij het zwembad stonden, meldt TMZ. Ook werd niet aangegeven hoe diep het bad was. Bovendien zou Demi als eigenaresse een gevaarlijke situatie hebben gecreëerd door stenen aan de rand van het zwembad te leggen.

De 21-jarige man, die niet kon zwemmen, zou tijdens een feestje van Demi's assistent zijn gestruikeld en in het zwembad zijn gevallen. Waarschijnlijk is hij vervolgens verdronken. Demi liet daags na het vooral al weten zeer geschokt te zijn. "Het verlies van een kind is een ondenkbare tragedie", zei ze. De actrice bood aan de begrafenis van de man te betalen.

Familie dode man klaagt Demi Moore aan
Familie dode man klaagt Demi Moore aan (Foto: BuzzE)

Legerchef: inzetbaarheid op laagtepunt beland

De hoogste militair van het land zegt dat het leger in decennia niet zo beperkt inzetbaar is geweest als nu. "Ik zit 38 jaar in dienst en in die 38 jaar denk ik dat we nu wel op een laagtepunt zitten qua inzetbaarheid en dat is zorgwekkend", zei Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp vrijdagavond in tv-programma Nieuwsuur.

Hij voegde er wel aan toe dat het kabinet het probleem heeft onderkend. "Ik ben ook heel blij dat de dalende trend van het Defensiebudget is gestopt." Recente investeringen noemt Middendorp "pleisters op de wonden". "Maar ze zijn niet genoeg om de patiënt weer gezond te krijgen, daar is meer voor nodig."

De krijgsmacht kampt ook met een tekort aan specialisten die gevechtseenheden kunnen ondersteunen, zegt Middendorp. Hij mist onder meer mensen met expertise op het gebied van inlichtingen, genie en logistiek.

Legerchef: inzetbaarheid op laagtepunt beland
Legerchef: inzetbaarheid op laagtepunt beland (Foto: ANP)

Historische marathonpoging mislukt, 24 seconden te langzaam

Op het circuit van Monza zijn atleten Eliud Kipchoge, Zersenay Tadesse en Lelisa Desisa er niet in geslaagd Breaking2, de poging van Nike om voor het eerst in de geschiedenis een marathon in minder dan twee uur te lopen, met succes af te ronden.

De lopers vertrokken op een snel schema, zoals gepland. Met het tempo zat het lange tijd goed, maar na vijftig minuten moest Desisa als eerste afhaken. Kipchoge en Tadesse stoomden geruime tijd door op het geplande tempo, maar ook de Eritrese wereldrecordhouder op de halve marathon moest na een tijdje lossen.

Kipchoge bleef zo als enige over, uiteraard met constant zes gangmakers voor zich. Na dertig kilometer lag hij 2:18 minuten voor op het wereldrecordschema van Dennis Kimetto (2:02.56), waarmee de Keniaan nog altijd op schema lag. In de vijf kilometer daarna, waarin Kimetto tijdens zijn record in Berlijn razendsnel was, leverde hij echter acht seconden in.

Richting de veertig kilometer moest Kipchoge daarom weer tijd goedmaken. Dat deed hij wel en hij kwam door in een tijd die 2:25 minuten onder Kimetto's record lag, maar dat was niet genoeg. Aangemoedigd door de laatste groep hazen, met de Nederlandse Abdi Nageeye die als langste bij hem bleef, snelde Kipchoge op de finish af: 2:00.24, veruit de snelste marathon ooit, maar niet genoeg om de recordpoging te doen slagen. 

Tadesse en Desisa kwamen overigens wel over de finish, maar moesten minuten toegeven op Kipchoge. 

Meer misbruik bij oud-katholieken dan gedacht

Bij de Oud-Katholieke Kerk zijn meer misbruikgevallen aan het licht gekomen. Er zijn inmiddels zeven geestelijken bekend die zich hebben vergrepen aan kinderen. Eerder was sprake van twee daders.

De kerk heeft de volgelingen en de buitenwereld vrijdag in een 'herderlijke boodschap' op de hoogte gebracht. Vijf van de zeven geestelijken zijn overleden, twee leven nog. "Ook al zouden sommige van deze zaken van lang geleden dateren en reeds lang zijn verjaard, de kerk wil niet doen alsof ze daarmee ook niet zouden zijn gebeurd", melden de oud-katholieken.

De kerk laat onderzoek doen naar het misbruik, de aanpak en de communicatie. Dat moet voor het einde van het jaar klaar zijn. Namen van daders en slachtoffers worden niet gepubliceerd.

Een oud-katholieke luchthavenpastor van Schiphol is vorige maand opgepakt in Cambodja, omdat hij daar veel naaktfoto's van jongetjes had gemaakt. De kerk wist dat hij een seksuele voorkeur had voor jongetjes, maar deed daar niets aan.

Meer misbruik bij oud-katholieken dan gedacht
Meer misbruik bij oud-katholieken dan gedacht (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: zon

Heden schupjes, morgen drupjes.

Goedemorgen,

Gisteren was het hoofdzakelijk een grijze dag. Alleen in het zuiden en oosten van het land kwam de zon er nog een tijdje door. De afgelopen nacht is het vanuit het zuiden opgeklaard. Dat beeld zet zich vandaag ook door. In het zuiden komt de zon volop tevoorschijn, terwijl er in het noorden wolkenvelden aanwezig kunnen blijven. De temperatuur komt in het noorden niet hoger dan 15 graden, terwijl het in het zuiden wel eens 20 graden zou kunnen worden.

Morgen krijgen we ook een fraaie dag en ook de verwachting voor de dagen daarna zien er niet slecht uit. Vanaf dinsdag gaat de temperatuur wel naar beneden, maar neerslag wordt er voorlopig niet verwacht.

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:59
Zon onder: 21:13
Zonkracht: 5/2

Nederland
 

Roosendaal gezien vanuit een Cessna 172 (archief-foto van Bonhoeffer)
Roosendaal gezien vanuit een Cessna 172 (archief-foto van Bonhoeffer)  

Wikiweetjes van vandaag
1937 De zeppelin Hindenburg gaat bij de landing in Lakehurst in vlammen op.
1945 Einde van de Tweede Wereldoorlog voor Nederland door Duitse capitulatie.
1974 Aftreden van Willy Brandt als bondskanselier van West-Duitsland.
1982 Het traject Coolhaven - Capelsebrug van de Rotterdamse metro wordt geopend.
2002 De politicus Pim Fortuyn wordt vermoord.

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Kuijt: "We gaan met z'n allen kampioen worden"

Dirk Kuijt heeft er vertrouwen in dat Feyenoord zich tot kampioen kroont van de Eredivisie door Excelsior te verslaan. "Alle Rotterdammers zitten in een bepaalde euforie, logisch ook, maar wij zijn maar met één ding bezig", tekende het Algemeen Dagblad op uit de mond van Kuijt. "Dat is zondag winnen van Excelsior. En dat gaan we met z'n allen doen ook.''

Bij een zege kroont Feyenoord zich voor het eerst sinds 1999 tot kampioen van Nederland en tijdens de trainingen deze week stonden duizenden fans langs het veld om hun helden te aanschouwen. "Dat hoort erbij en daar moet je juist van genieten. Het is mooi om die emotie, die euforie en dat gevoel van de fans op te snuiven. Daar haal je alleen maar positiviteit en energie uit."

"Ik weet hoeveel de mensen dit doet, hier snakten ze tien jaar geleden tijdens mijn eerste periode ook al naar. De grote frustratie van toen was dat ik geen prijs met Feyenoord heb gepakt, ook daarom ben ik teruggekomen. Ik ben teruggekomen om kampioen te worden, daar ligt de focus volledig op. Daarna zie ik wel wat de toekomst brengt."

Ricciardo: "Harde banden zinloos in Spanje"

Volgende week staat de Formule 1 Grand Prix van Spanje op het programma. Dan krijgen de coureurs voor het eerst tijdens een raceweekend dit jaar de beschikking over de harde banden van Pirelli. Red Bull-coureur Daniel Ricciardo vindt het rijden op die banden 'totaal zinloos'.

In Rusland werd er vorig weekend door een aantal coureurs zelfs een halve wedstrijd op de ultrasofts gereden en hielden de supersofts zich ook meer dan uitstekend. Ricciardo vreest dan ook dat de hardste compund band van Pirelli te hard is en dat deze lastig op temperatuur te krijgen is.

Ricciardo: "We gaan op Barcelona voor het eerst dit jaar rijden met de hardste band. Ik weet niet of het voor ons nuttig kan zijn en ik vrees dat het voor iedereen zinloos is. De bandencompounds zijn al erg hard en de hardste compound is gewoon te hard. Hopelijk is het komend weekend in Barcelona warm en kunnen de hardste banden wel werken, maar als het koud wordt dan heeft niemand er iets aan."

Voor het weekend in Spanje worden naast de harde banden ook de softs en de mediums ingezet. Voor de race moet minimaal een set van de medium of de harde banden worden gebruikt.

LB: Kanye West verdwijnt van Instagram en Twitter

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Kanye West is niet langer terug te vinden op Instagram en Twitter. De rapper heeft sinds vrijdagmiddag geen account meer op de socialmediasites.

Op Twitter Counter valt te lezen dat Kanye sinds juli 2010 actief was op Twitter en dat hij meer dan 27 miljoen volgers had. Hiermee staat hij op nummer 44 van twitteraars met de meeste volgers. Sinds september 2016 zat hij op Instagram, ook met miljoenen volgers. Kanye heeft nog geen verklaring gegeven waarom hij zijn accounts heeft verwijderd.

Hoewel hij sinds zijn opname in het ziekenhuis eerder dit jaar voor een depressie minder postte, staat West bekend om zijn constante stroom aan berichten en relletjes met verschillende beroemdheden op social media. In 2016 werd zijn account al eerder verwijderd, maar dit bleek later een fout van Twitter te zijn.

Kanye West verdwijnt van Instagram en Twitter
Kanye West verdwijnt van Instagram en Twitter (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
review
Spider-Man: Miles Morales
special
Het Waterliniepad - De Stelling van Amsterdam
special
Random Pics van de Dag #170
review
Sackboy: A Big Adventure
special
Random Pics van de Dag #169
review
Mortal Kombat 11 Ultimate Edition
©FOK.nl e.a.