'Erdogan zat zelf achter de couppoging'

De analyse van de Duitse inlichtingenexpert Erich Schmidt-Eenboom, zal weinig mensen verrassen, mits je in het bezit bent van een goed stel hersens en niet de hele dag Noord-Koreaans-achtige Erdo-TV kijkt, waar de Turkse media hun kijkers mee vergiftigen: bovengenoemd persoon stelt dat Erdogan de veelbesproken couppoging van juli, zelf in scene heeft gezet.

Schmidt-Eenboom kan het weten en praat waarschijnlijk geen Schei­ße. De auteur verdiept zich al wat langer in zaken die zich onder de oppervlakte van het dagelijkse nieuws afspelen. Zijn ietwat controversiële uitspraak is gebaseerd op rapporten van de CIA en andere, westerse inlichtingendiensten.

Dat Fethullah Gülen en de Hizmet, een socialistische beweging gestoeld op de ideeën van eerstgenoemde, niets met de wellicht veronderstelde couppoging te maken hebben, staat voor het inlichtingenorgaan van de Europese Commissie -EU IntCen- en voor de Duitse inlichtingendienst BND als een paal boven water. De bevindingen van de CIA lijken zelfs nog verder te gaan en wijzen meer richting de man die van zins is Turkije te zuiveren van verraders, ongelovigen, joden en Sabbateeërs. Beter bekend als Tayyip Erdogan.

"Volgens CIA-analyses is de zogenoemde couppoging georkestreerd door Erdoğan om een echte coup te voorkomen. De BND, de CIA en andere westerse inlichtingendiensten hebben geen greintje bewijs gezien dat zou aantonen dat Gülen de aanstichter is van de couppoging'", zo sprak Schmidt-Eenboom tijdens een uitzending op de zender ZDF. Zijn verhaal lijkt te worden ondersteund door Kemal Kılıçdaroğlu, van de Kemalistische partij CHP. Tijdens een bijeenkomst van Turkse hoofdredacteuren sprak hij over een 'gecontroleerde couppoging'. Hij zou over documenten beschikken die dit bewijzen.

De chef van de BND, Bruno Kahl, liet al eerder weten dat het Turkse regime de mislukte staatsgreep als smoes gebruikt om grootschalige zuiveringen door te voeren. Geheel in de geest van Erdogan, die dit al een tijdje voor ogen had. Tientallen journalisten en bijna honderdduizend mensen belandden na de couppoging in de gevangenis, ongeveer dezelfde hoeveelheid personen verloren hun baan. Vooral onderwijzers, rechters en wetenschappers moesten het ontgelden, duizenden scholen werden gesloten en veel onafhankelijke media ondergingen hetzelfde lot.

Fethullah Gülen ontkent alle beschuldigingen en dringt aan op een onafhankelijk onderzoek. Erdogan lijkt niet van plan te zijn om daarop in te gaan.