SGP tegen wielerkoers: "Heer heeft ons daar niet voor gemaakt"

De SGP-fractie van de gemeenteraad van Alblasserdam is er niet blij mee dat de nieuwe wielerkoers New Energy Tour later dit jaar neerstrijkt in de gemeente. De 1.1-wedstrijd, twee niveau's onder de World Tour, staat dit jaar voor het eerst op de kalender, maar de SGP is daar niet gelukkig mee.

Fractievoorzitter Jan-Willem van Leeuwen zegt dat de SGP tegen topsport is. "Het menselijk lichaam wordt op die manier overbenut en daar heeft de Heer ons niet voor gemaakt", orakelt hij. "Topsport gaat ook nog eens gepaard met de verheerlijking van de mens en wij voelen ons daar niet bij thuis. Een groot deel van de bevolking heeft eveneens moeite met deze wedstrijd."

Aangezien wij nieuwsgierig waren naar hoe een gemiddelde gelovige topsporter denkt over de uitspraak dat God ons hier niet voor heeft gemaakt, legden wij de vraag neer bij het Braziliaanse langlauf- en biatlonteam - stuk voor stuk gelovige topsporters: "Die mensen snappen er niks van. Alles wat in de Bijbel te lezen is en hen niet aanstaat negeren ze, en een paar dingen nemen ze letterlijk over. Vergelijk ze maar met de Farizeeën uit de Bijbel: ze doen alsof zij het het beste weten, maar negeren de wil van Jezus", zo klonk het. "Eigenlijk zijn ze gewoon een beetje gek."

De SGP wil overigens ook van de burgemeester en wethouders weten hoeveel er betaald is om de finish op 20 mei naar Alblasserdam te halen. Rotterdam weigerde eerder nog omdat het te duur zou zijn. Daarnaast stelt de SGP vragen bij de bereikbaarheid van het dorp op de wedstrijddag. De New Energy Tour kent achttien deelnemende ploegen, waarvan minimaal drie uit de World Tour.