VVD: schrap vakantiegeld in de bijstand

De VVD is van plan om voor 11,9 miljard aan lastenverlichtingen door te voeren als ze na de verkiezingen weer mogen regeren. Dat moet vooral gunstig zijn voor de werkende middeninkomens en ouderen; bijstandsgerechtigden lijken de dupe te worden.

Dat blijkt uit een doorrekening van het verkiezingsprogramma door het Centraal Plan Bureau (CPB). Deze wordt donderdag pas gepresenteerd, maar is al in handen van de Telegraaf.

Na jaren van verplicht nivelleren samen met de PvdA kiest de VVD in haar programma dus weer een rechtse koers. De arbeidskorting wordt verhoogd en de tarieven in de tweede en derde belastingschijf moeten worden verlaagd, wat betekent dat de koopkracht van de werkende Nederlander stijgt. 

Dat moet ergens van betaald worden. Daarom wordt de koppeling tussen de hoogte van de uitkeringen en de loonstijgingen losgelaten - behalve de AOW dan (ouderen zijn geen traditionele doelgroep van de VVD, maar electoraal wel erg belangrijk. Dat zal de overweging wel zijn). Dat betekent dat de koopkracht van mensen met een uitkering niet stijgt, of zelfs gaat dalen, zeker omdat ook de zorgtoeslag naar beneden moet.

Voor de groep met het laagst mogelijke inkomen -de bijstand- komt de klap nog harder aan: het vakantiegeld wordt geschrapt. Een licht vleugje populisme kleeft hier wel aan: omdat bijstandstrekkers 'altijd vakantie hebben' verkoopt dit iets makkelijker dan het verlagen van het maandbedrag, terwijl het in feite op hetzelfde neerkomt. Vakantiegeld is immers, net als voor iedere werkende, een uitgesteld deel van je bruto inkomen.

Een maatregel die in de biblebelt hard zal aankomen, is dat de kinderbijslag en het kindgebonden budget volledig wordt geschrapt vanaf kind nummer drie. 

Uit de doorrekening van het CPB blijkt dat de economie met deze maatregelen met ongeveer twee procent zal groeien. De staatsschuld daalt ermee tot onder de zestig procent, waardoor er weer ruimte komt voor extra investeringen.

Rutte: tweet Wilders 'totaal smakeloos' (Foto: ANP)
Rutte: denivelleren is een feest! (Foto: ANP)