Trump: Vluchteling alleen welkom als hij van Amerika houdt

Bezoekers uit zeven islamitische landen zijn de komende drie maanden niet welkom in de Verenigde Staten. Het gaat om mensen uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump in een decreet bepaald. Op die manier wil hij radicale moslims voorlopig buiten de VS houden terwijl naar een passende permanentere oplossing wordt gezocht.

Trump heeft al eerder geroepen dat hij een immigratiestop uit dergelijke landen wil, totdat duidelijk is 'wat er in godsnaam aan de hand is'.

Ook worden er de komende vier maanden geen vluchtelingen meer toegelaten in de VS. Voor Christenen uit Syrië maakt hij een uitzondering, zei hij eerder op de dag in een televisie-interview.

Trump zei dat straks alleen vluchtelingen uit landen welkom zijn die "de Verenigde Staten steunen en van Amerikanen houden."  Op welke wijze hij die conclusie wil trekken vermeldde hij er niet bij.

Update 08:51

Het blijkt dat al in februari vorig jaar mensen die een reis hebben gemaakt naar, of een (tweede) nationaliteit hebben van Irak, Iran, Soedan of Syrië, niet langer welkom waren. Dat geldt voor iedereen die op of na 1 maart 2011 een bezoek hebben gebracht aan een van die landen of woonachtig zijn in die landen.

Trump voegt aan de beperkingen die onder Obama zijn ingevoerd dus Jemen, Libië en Somalië toe.

Trump: bezoekers moslimlanden niet welkom

Trump: bezoekers moslimlanden niet welkom (Foto: ANP)