FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 28 januari 2017

Winter X-Games: snowboarders laten 'unieke' moves zien

In het Amerikaanse Aspen zijn de Winter X-Games in volle gang en dat betekent dat de heren en dames snowboarders en freestyleskiërs alles uit de kast trekken om de medailles binnen te slepen.

Nou heeft uw redacteur helaas bijzonder weinig kaas gegeten van de diverse moves in deze sporten, maar volgens internet hebben een aantal snowboarders trucs laten zien die nog nooit eerder in een officiële competitie vertoond zijn. Deze kunnen we de snowboardliefhebbers op FOK! natuurlijk niet onthouden, dus bij dezen:

Haily Langland, slechts 16 jaren jong, wint goud op de big air en laat als eerste vrouw ooit de 'double cork 1080' zien (Bron: YouTube)

Voor de Noor Marcus Kleveland was er slechts zilver op de big air, maar hij liet ons wel deze 'quad cork 1800' zien (Bron: YouTube)

Kleveland werd verslagen door de Canadees Max Parrot, die de 'quad underflip' aan de wereld liet zien...tja, zie dat maar eens te verslaan! (Bron: YouTube)

Trump en Poetin zijn het over alles eens

President Trump van de Verenigde Staten en zijn Russische ambtgenoot Poetin zijn het eens over de noodzaak van het herstel van de economische- en handelsbetrekkingen. Of dat ook betekent dat de Amerikaanse economische sancties tegen Rusland worden opgeheven of zelfs maar verminderd, is niet duidelijk.

Trump en Poetin spraken elkaar zaterdag telefonisch. Voor alles bracht de Rus zijn felicitaties aan zijn collega in Washington over. Maar direct daarna spraken zij over de brandhaarden in de wereld: Syrië, Oekraïne en het Koreaanse schiereiland. Ook het Iraanse nucleaire programma werd besproken.

De presidenten waren het ogenblikkelijk over één ding eens: de noodzakelijke bestrijding van internationale, terroristische organisaties zoals Islamitische Staat vergt directe samenwerking van de Verenigde Staten en Rusland. Dat zal zijn beslag moeten krijgen tijdens een bijeenkomst die de twee leiders op korte termijn willen houden. Washington en Moskou gaan zo'n ontmoeting meteen regelen.

Los van een persoonlijke ontmoeting wil het tweetal elkaar op reguliere basis - waarschijnlijk telefonisch - blijven spreken.

Trump en Poetin zijn het over alles eens
Trump en Poetin zijn het over alles eens (Foto: ANP)

Paus stelt orde op zaken bij Orde van Malta

De Orde van Malta heeft zaterdag de ontslagen Duitse grootkanselier Albrecht Von Boeselager in ere hersteld. In zijn plaats heeft grootmeester Matthew Festing, de leider van de orde, het veld moeten ruimen. Dat gebeurde na ingrijpen door paus Franciscus, die het ontslag van Festing had geëist.

Von Boeselager was ontslagen wegens zijn bemoeienis enkele jaren geleden met het uitdelen van condooms in Myanmar door de katholieke Orde van Malta, die formeel tot doel heeft de mens te helpen. De Duitser vocht zijn ontslag in december echter aan. Het Vaticaan liet een commissie de zaak onderzoeken, maar Festing weigerde samenwerking. Daarop heeft Franciscus hem gedwongen op te stappen.

De Maltezer Orde geldt als een conservatieve organisatie die ruim 12.500 leden telt. Ze heeft feitelijk een soevereine status. Formeel gesproken kan de paus dan ook niet bij de orde ingrijpen.

Paus stelt orde op zaken bij Orde van Malta
Paus stelt orde op zaken bij Orde van Malta (Foto: ANP)

Verhuizing patiŽnten ZMC is vlot verlopen

De verhuizing van ruim negentig patiënten van het Zaans Medisch Centrum in Zaandam naar een nieuw gebouw is zaterdag vlot verlopen. Voor de operatie was de hele dag uitgetrokken.

Het nieuwe gebouw staat naast het oude pand. De patiënten werden via een verwarmde tunnel naar hun nieuwe onderkomen gebracht, zodat niemand door de buitenlucht hoefde te worden vervoerd.

Het eerst werden de patiënten van de intensive care overgebracht, gevolgd door de baby's van de couveuse-afdeling. Rond 17.00 uur werd in het nieuwe gebouw de eerste baby, een meisje, geboren.

De bouw van het ziekenhuis duurde ruim twee jaar. In het nieuwe pand zit 38.000 vierkante meter systeembinnenwanden. Er zijn 1650 deuren geplaatst.

Verhuizing patiënten ZMC is vlot verlopen
Verhuizing patiënten ZMC is vlot verlopen (Foto: ANP)

Van Gerwen blaast Whitlock van het podium op Masters

Darter Michael van Gerwen heeft de weken na het behalen van zijn wereldtitel uitstekend doorstaan. De Nederlander begon het eerste majortoernooi na het WK, de Masters in Milton Keynes, met een overtuigende zege.

Van Gerwen stond tegenover Simon Whitlock en ook de Australiër speelde prima. Whitlock won nog brutaal de eerste leg, maar al snel kwam Van Gerwen op dreef en voor The Wizard met zijn ogen kon knipperen stond het 4-1. Ook Whitlock stond overigens sterk te gooien en beide spelers strooiden met 180's. 

Ondanks het prima spel van Whitlock kwam Van Gerwen op 7-2, 8-3 en 9-4. Met onder meer een 92-finish kon de Australiër nog knap wat terug doen, maar na een wat mindere leg gooide de Nederlander het uit met dubbel 10: 10-6. Van Gerwen speelt zondag in de kwartfinales tegen Mensur Suljovic. 

Uitslagen Eredivisie 28/01/2017

PSV heeft opnieuw vlak voor tijd een zege geboekt. Ditmaal zorgde Pröpper ervoor dat de Eindhovenaren met 1-2 wonnen van Heracles Almelo. In dit duel gebeurde veel, want Armenteros (Heracles) miste een vroege strafschop en na rust scoorde PSV snel driemaal achter elkaar, maar alleen het doelpunt van Armenteros telde.

Roda JC heeft een eenvoudige zege geboekt op Excelsior. Een snelle rode kaart van Mattheij schakelde de bezoekers uit, waarna het prijsschieten was en de laatste plaats overgedaan kon worden aan Go Ahead Eagles: 4-0.

Heracles Almelo

1 - 2

PSV

74' Armenteros   50' Ramselaar
87' Pröpper
 
Gele kaart: Te Wierik, Bruns (Heracles Almelo)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 11.245
Arbiter: Blom
Bijzonderheden: Armenteros (Heracles) mist strafschop (11)
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Droste
Te Wierik
Hoogma
Breukers
Bruns (Duarte/77)
Pelupessy
Van Ooijen (Vermeij/73)
Kuwas
Armenteros
Darri (Peterson/61)
  Zoet
Arias
Schwaab
Isimat-Mirin
Willems (Brenet/69)
Pröpper
Guardado
Van Ginkel
Pereiro (Bergwijn/79)
L.de Jong
Ramselaar (S.de Jong/83)

Roda JC

4 - 0

Excelsior

19' Schahin
45+1' Paulissen
62' Papazoglou
65' Paulissen
   
 
Gele kaart: Schahin, Papazoglou, Ajagun (Roda JC)
Rode kaart: Mattheij (18) (Excelsior)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 11.858
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Van Leer
Milec
Ananou (Werker/66)
Kum
Van Peppen (Verboom/74)
Van Hyfte
Ajagun
Auassar
Rosheuvel
Schahin (Papazoglou/58)
Paulissen
  Hahn
Karami
Mattheij
De Wijs
Kuipers
Fortes
Vermeulen (Koolwijk/68)
Faik
Fredy (Van Duinen/68)
Hasselbaink
Ondaan (Drost/26)

Klaassen: "Ajax heeft beste selectie, dus wij worden kampioen"

Ajax staat vijf punten achter op koploper Feyenoord, maar Davy Klaassen verwacht dat zijn club het gat met Feyenoord nog zal dichten. De middenvelder ziet Ajax als titelfavoriet.

Feyenoord heeft dit seizoen nog weinig steekjes laten vallen, waardoor Ajax er al weken niet in slaagt om het gat met de koploper te verkleinen. Klaassen verwacht echter dat de club uit Rotterdam nog punten gaat laten liggen.

De aanvoerder is niet onder de indruk van de concurrenten van Ajax. "Als ik de andere ploegen zie spelen, dan vind ik dat niet erg overtuigend", vertelde Klaassen in gesprek met NUsport. "Ik denk dat wij de beste selectie hebben en dus denk ik dat wij kampioen gaan worden. Maar dat moeten we wel elke week laten zien."

De Ajacied vindt dat Ajax tijdens de beginfase van het seizoen teveel punten heeft laten liggen, waardoor Feyenoord nu een voorsprong te pakken heeft. "Ik denk dat het vooral komt door onze seizoenstart. Het was toen nog niet zo goed zoals het nu is. In de tweede seizoenshelft verwacht ik trouwens niet dat de top drie nog veel punten zal verspelen. Vooral de toppers worden cruciaal", aldus Klaassen.

'Oude' Reichelt wint afdaling Garmisch-Partenkirchen

Skiër Hannes Reichelt heeft in Garmisch-Partenkirchen de tweede afdaling van de week gewonnen. Het was een bijzondere prestatie voor de veteraan, die twee jaar geleden voor het laatst zegevierde. De 36-jarige Reichelt is de op één na oudste winnaar ooit van een World Cup-wedstrijd. Alleen de Zwitser Didier Cuche staat nog boven hem: Cuche won in 2011/12 op 37-jarige leeftijd nog een aantal wedstrijden. 

Reichelt mocht - of moest - net als een dag eerder als allereerste naar beneden. Dit deerde hem totaal niet en hij zette een uitstekende run neer. De een na de andere topper kwam niet aan de tijd van Reichelt, die alleen de Italiaan Peter Fill met 0,16 seconden écht dicht in de buurt zag komen. De derde plek ging naar de geblokte Zwitser Beat Feuz, die 0,52 seconden toegaf op Reichelt. Dominik Paris werd vierde, de Noor Kjetil Jansrud kwam tot de vijfde plek. 

Vrouw pleegt zelfmoord na opsporingsbericht

Een 68-jarige vrouw uit Oldenzaal heeft zelfmoord gepleegd kort nadat er beelden op internet en televisie waren uitgezonden waarop te zien zien was hoe zij een portemonnee stal. Dit voorval gebeurde bij de Xenos in Oldenzaal. Op de beelden was te zien hoe een 78-jarige vrouw haar knip vergat na het afrekenen, en hoe zij hem zich toe-eigende.

De vrouw, zonder strafblad, gaf zichzelf meteen aan bij de politie waarop justitie meteen de beelden van internet en tv haalde. Echter zonder succes, het filmpje werd alleen al op Dumpert een half miljoen keer bekeken. Een dag later pleegde ze zelfmoord. Hoewel het niet duidelijk is of de zelfmoord verband houdt met het tonen van de beelden op internet, heeft de familie van de vrouw een verzoek bij het Openbaar Ministerie gedaan om kritischer te kijken naar het tonen van herkenbare beelden.

Volgens Ernst Pols, een topman van het Openbaar Ministerie in Rotterdam, zou dit de eerste zelfdoding zijn die in verband zou staan met een opsporingsprogramma. Hij weigert het OM als 'mede-verantwoordelijke' te zien:"Zijn wij verantwoordelijk voor wat er op internet gebeurt? Je kunt zeggen: als wij niet uitzenden, dan kunnen zij er ook niets mee. Ergens houdt onze verantwoordelijkheid en rol op."

Mariëlle Hartman, persofficier van justitie in Almelo, stelt dat altijd alle kanten van een zaak in overweging worden genomen, zo ook de privacy en effecten van het internet. Volgens haar is dat ook in deze zaak gebeurd. Ook na de zelfmoord van de vrouw blijft het OM achter het besluit staan om de beelden uit te zenden. Volgens Hartman was de vrouw geen gelegenheids- of impulsdievegge. Op beelden die niet getoond zijn, is volgens haar te zie hoe de vrouw meerdere kansen heeft gehad om haar fout goed te maken, maar dit niet doet.

Haar beweringen worden tegengesproken door Judith van Erp, criminoloog van beroep. Judith: "Het heeft er schijn van dat heel makkelijk voor het uitzenden van de beelden is gekozen; dan hebben we de zaak maar opgelost. Ik zie hier geen beroepscrimineel aan het werk, ik zie een impulsieve daad. En is het een zwaar delict? Als je weet hoe makkelijk beelden via internet worden verspreid en de gevolgen daarvan, dan lijkt me dit niet de goede manier".

Nieuwe Double Dragon-game blijft trouw aan origineel

We maakten het een maandje geleden al bekend: er komt een nieuw deel aan van Double Dragon. Double Dragon 4 wordt gemaakt om het dertigjarig bestaan van de serie te vieren en belooft trouw te blijven aan de oude Double Dragon-games. Mensen die een next-gen Double Dragon verwachten hoeven dus niet verder te lezen.

Arc System Works, de ontwikkelaar van Double Dragon 4, bestaat uit oud-medewerkers van de originele Double Dragon-studio Technos Japan. Arc System Works staat vooral bekend om hun Guilty Gear-spellen. Double Dragon 4 komt morgen al uit op PlayStation 4, de Windows-versie verschijnt een dag later. Xbox One valt helaas buiten de boot.

Skiester Gut pakt eerste afdalingszege van seizoen, Vonn onderuit

Skiester Lara Gut heeft voor het eerst dit seizoen een afdaling in de World Cup gewonnen. In het Italiaanse Cortina d'Ampezzo won de Zwitserse de klassieker op de Olympia delle Tofana. 

De Sloveense Ilka Stuhec, dit seizoen al goed voor de eerste drie afdalingszeges in haar carrière, ging als negende naar beneden en zette de snelste tijd neer - enkele honderdsten sneller dan de Duitse Viktoria Rebensburg. Nicole Schmidhofer kwam er vervolgens niet aan, waarna de Italiaanse Sofia Goggia het seizoen van haar doorbraak nog meer glans gaf.

Goggia ging op kenmerkende spectaculaire manier naar beneden en dat leverde haar de snelste tijd op. Niet veel later was het echter de beurt aan Gut en die was erg snel. Op de finish was het verschil klein, maar ze was 0,05 seconden sneller dan Goggia, die samen met Stuhec wel haar podiumplek vast kon houden. 

Lindsey Vonn liet haar vele fans weer eens schrikken. De net van een zware blessure teruggekeerde Amerikaanse was razendsnel onderweg - sneller dan Gut - maar schoof onderuit en kwam hard in de netten terecht. Het lijkt er wel op dat ze er dit keer zonder kleerscheuren vandaan is gekomen. 

Lara Gut pakte haar eerste seizoenszege op de afdaling (Pro Shots/Gepa)
Lara Gut pakte haar eerste seizoenszege op de afdaling (Pro Shots/Gepa)

D66: cadeautje om stemmen te winnen

D66 wil dat de inkomstenbelasting met zo'n 100 euro per maand omlaag gaat. D66-leider Alexander Pechtold zei dit zaterdag op het verkiezingscongres van zijn progressief-liberale oppositiepartij in Nieuwegein.

D66 wil dat iedereen die werkt erop vooruit gaat. "De lasten voor mensen waren in twintig jaar niet zo hoog. Wij gaan die lasten verlagen. Voor die gewone Nederlanders met een middeninkomen die de afgelopen jaren de klappen van de crisis moesten opvangen", aldus Pechtold. Volgen hem levert het plan ook veel nieuwe stemmen banen op.

Iedereen met een baan moet ook een structurele 'werkbonus' van 500 euro krijgen. Van de bonus zouden vooral mensen met lage en middeninkomens profiteren. "De gezinnen die iets meer dan modaal verdienen, vormen de ruggengraat van de samenleving", zei de D66-voorman eerder zaterdag in De Telegraaf. De partij denkt dat de plannen zijn te betalen door financiële meevallers van het kabinet.

D66: belasting zo´n 100 euro per maand lager
D66: belasting zo´n 100 euro per maand lager (Foto: ANP)

Zanger van 2 Belgen overleden

De Belgische muzikant Rembert De Smet is overleden. Hij was vooral bekend van de groep 2 Belgen. De zanger leed aan kanker. Hij is 63 jaar geworden, melden Belgische media zaterdag.

De Smet scoorde in de jaren tachtig met 2 Belgen enkele hits met onder meer 'Lena', 'Queen of Mine' en 'Opération Coup de Poing', die het vooral in België goed deden. 'Lena' groeide daar zelfs uit tot een klassieker. In Nederland werd het nummer een bescheiden hitje. De single kwam in 1985 tot plaats 39 in de Single Top 100.

Amnesty waarschuwt voor Trump

Amnesty International heeft zaterdag gewaarschuwd dat een Amerikaans inreisverbod voor vluchtelingen en immigranten "catastrofale consequenties" zal krijgen. Luisterend naar de regering-Trump, aldus de mensenrechtenorganisatie, wordt onze grootste vrees nu bewaarheid.

"Met één pennenstreek heeft president Trump zijn retoriek uit de verkiezingsstrijd over vreemdelingenhaat in een daad omgezet." Mensen worden nu op grond van hun religie aangepakt, aldus Amnesty in Londen. De mensen die de Amerikaanse president nu de toegang weigert, zijn juist door dezelfde terreur getroffen waarvoor Trump de VS wil behoeden. "De ironie daarvan is ongelooflijk", aldus een woordvoerder.


Mensen die in nood zijn de voet dwars zetten, is niet het antwoord op de grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog, aldus Amnesty International. Bovendien moet Trump niet vergeten dat de VS grotendeels door vluchtelingen en immigranten is opgebouwd.

Amnesty waarschuwt voor catastrofale gevolgen
Amnesty waarschuwt voor catastrofale gevolgen (Foto: ANP)

De Vrij: "Ik wil iets tastbaars winnen"

Na een jaar vol blessureleed, is Stefan de Vrij sterk aan 2017 begonnen. De mandekker heeft zijn basisplaats terug in het hard van de defensie en wil op zoek naar titels.

De Vrij stond vorig jaar vaak langs de kant. Eerst moest hij herstellen van een zware knieblessure, vervolgens brak hij zijn middenvoetsbeentje. Inmiddels is de verdediger volledig hersteld en maakt hij weer indruk in Rome.

Met Lazio hoopt De Vrij prijzen te kunnen pakken, al weet hij dat het lastig gaat worden. "Ons doel blijft plaatsing voor Europees voetbal. De titel is lastig voor Lazio", vertelde De Vrij in gesprek met het Algemeen Dagblad.

"Ik heb in mijn loopbaan allemaal tweede en derde plekken verzameld. Ik heb een bekerfinale verloren met Feyenoord, een bekerfinale verloren met Lazio. Met Oranje zijn we derde geworden op het WK. Een verloren EK-finale met Oranje onder 17, een verloren Super Cup met Lazio. Het zou leuk zijn om nu iets tastbaars te winnen", aldus De Vrij.

Gewonden door ongeluk bij achtervolging

Op de A22 nabij Beverwijk zijn zaterdagavond vijf mensen gewond geraakt doordat een automobilist die probeerde te ontsnappen aan de politie op een andere auto klapte. De vijf, onder wie de voortvluchtige man, zijn met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. De verdachte automobilist is aangehouden, zei de politie.

De verdachte ging er met zijn BMW vandoor toen hij bij Diemen door de politie bij een controle werd staande gehouden. De politie zette met een aantal auto's de achtervolging in, maar die konden hem niet bijhouden. Pas na het ongeluk kon hij worden aangehouden.

De A22 is afgesloten voor onderzoek. Het verkeer wordt omgeleid.

Uitslag Go Ahead Eagles - FC Utrecht

Om 18.30 uur begon in de Eredivisie het duel tussen de Go Ahead Eagles en FC Utrecht. De bezoekers wonnen deze wedstrijd met 0-1. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

Go Ahead Eagles

0 - 1

FC Utrecht

     32' Schenk (e.d)
 
 Gele kaart: Achenteh, (Go Ahead Eagles), Ludwig, Troupée, Kerk, v.d.Maarel, Haller, (FC Utrecht)
 Rode kaart: Maatsen (62) (Go Ahead Eagles),
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 9.645
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwarthoed
Groenbast
Fischer
Schenk
Locigno
Chirivella (Hendriks/84)
Crowley (Wolters/68)
Achenteh
Antonia
Manu (Maatsen/46)
Ritzmaier
  Jensen
Troupée
v.d.Maarel
Leeuwin
v.d.Meer
Amrabat
Brama
Joosten (Ayoub/58)
Ludwig
Kerk (Zivkovic/73)
Haller

Suljovic stuurt Klaasen naar huis op Masters

Darter Jelle Klaasen is niet voorbij de eerste ronde van de Masters gekomen. In Milton Keynes was Mensur Suljovic te sterk voor de Nederlander op de eerste major na het WK.

Suljovic schoot uit de startblokken en met uitstekend finishen had The Gentle in no-time de eerste drie legs binnen. Klaasen gaf uiteraard niet op en liet een 180 volgen door een schitterende 167-finish, waarna hij de stand weer gelijk wist te trekken. Met nog een reeks sterke finishes liep Suljovic weer uit naar 6-3, maar ondanks het niet uitgooien van 141 voor een negendarter kwam de Nederlander nog op 6-4.

Daar bleef het bij voor Klaasen, die Suljovic in rap tempo uit zag lopen naar 9-4. Met 'zijn' dubbel, dubbel 14, gooide de Oostenrijker de wedstrijd vervolgens uit: 10-4. 

Geflopt United-talent naar QPR

De lijdensweg van Sean Goss bij Manchester United is voorbij. De club heeft het geflopte talent verkocht aan Queens Park Rangers.

De 21-jarige Goss maakte geen enkele officiële speelminuut in de hoofdmacht van Manchester United. Hij zat op de bank tijdens de Premier League-wedstrijd tegen Watford in november 2015. Tot meer dan dat kwam het niet.

QPR heeft Goss voor drieënhalf jaar vastgelegd. De jongeling hoopt in Londen zijn carrière nieuw leven in te blazen. "Ik ben op het punt gekomen waarop ik iedere week moet spelen om beter te worden", zegt hij op de officiële website van QPR.

Met Goss in de gelederen hoopt QPR uit een diep dal te klimmen in het Championship. De club ontsloeg eerder dit jaar de Nederlandse coach Jerrel Hasselbaink vanwege tegenvallende prestaties.

47 doden bij ongeval in Madagaskar

Bij een verkeersongeval in de Afrikaanse eilandstaat Madagaskar zijn zaterdag minstens 47 mensen om het leven gekomen. Onder de slachtoffers zijn zeker tien kinderen. Er zijn ook zeker 24 gewonden geteld.

De toedracht van het ongeval is nog niet bekend. Wel staat vast dat er een vrachtwagen bij betrokken was die geen goederen maar mensen vervoerde. Mogelijk gaat het om een groep die op weg was naar een trouwpartij.

Madagaskar ligt in de Indische Oceaan voor de oostkust van Afrika.

Ongeval met bijna 50 doden in Madagaskar
Ongeval met bijna 50 doden in Madagaskar (Foto: ANP)

Wild zwijn valt Berlijnse wandelaars aan

Een wild zwijn heeft zaterdagmiddag in Berlijn meerdere mensen aangevallen en verwond. Een vrouw raakte gewond aan haar bovenbeen. Twee mannen liepen lichte verwondingen op. De politie schoot het dier dood.

Het zwijn behoorde tot een rot dat in een park vlakbij de luchthaven Tegel Airport rondscharrelde. Het mannetjeszwijn maakte zich los van de groep en viel onverwacht wandelaars aan. Toen de politie hem doodschoot, was de rest van de groep alweer verdwenen.

Wild zwijn valt Berlijnse wandelaars aan
Wild zwijn valt Berlijnse wandelaars aan (Foto: BuzzO)

Supermarkt op Schiphol ontruimd om vloeistof

Op Schiphol Plaza, het winkelgebied voor de paspoortcontrole op de luchthaven, is zaterdag aan het begin van de avond uit voorzorg korte tijd een supermarkt ontruimd, meldde de Koninklijke Marechaussee.

In het begin van de avond kwam er een melding binnen dat er vloeistof lekte. Een deel van het gebied rond de supermarkt werd afgezet en de brandweer deed onderzoek. Het bleek dat er koelmiddel uit een koelcel lekte, aldus een woordvoerster van Schiphol.

Supermarkt op Schiphol ontruimd om vloeistof
Supermarkt op Schiphol ontruimd om vloeistof (Foto: ANP)

Bengaalse tijger aan de wandel in Monreale

Grote paniek zaterdag in de straten van de Siciliaanse stad Monreale, niet ver van Palermo. De Bengaalse albinotijger Oscar was ontsnapt uit zijn circusverblijf en kuierde daarna op zijn gemak door de straten. Het dier was zo ontspannen dat hij rustig voor de ingang van een ijzerwarenwinkel ging liggen en de omgeving opnam.

Om de tijger heen vluchtte iedereen woonhuizen en winkels binnen. Wie kon maakte vanaf een balkon snel een selfie met het roofdier. De burgemeester van Monreale geloofde de berichten over een rondlopende Bengaalse tijger aanvankelijk niet eens. De politie wist het dier uiteindelijk met voedsel in een kooi te lokken. De prachtige kat werd teruggebracht naar zijn verblijf in het Circus Zweden.

Rolstoeltennisster Griffioen raakt Australian Open-titel kwijt

Rolstoeltennisster Jiske Griffioen is haar titel in het enkelspel op de Australian Open kwijt. De Nederlandse paralympisch kampioene won in 2015 en 2016 de titel in Melbourne, maar zaterdag was de Japanse Yui Kamiji in de finale te sterk.

In de eerste set was er nog niet veel aan de hand voor Griffioen, hoewel de 22-jarige Japanse haar goed partij gaf. Na een tiebreak pakte de Nederlandse alsnog de set, maar vervolgens ging het fout. Kamiji brak Griffioen al gelijk in set twee en deed dat daarna nog een keer. Ze liep uit naar 6-3 en de setwinst, waarna ze in het derde bedrijf haar opslag gelijk inleverde. Griffioen kwam op 3-1, maar vanaf dat moment ging het fout. Kamiji won de ene na de andere game en na twee uur en bijna twintig minuten was het voorbij: 6-7 (2), 6-3, 6-3. 

Na Roland Garros en de US Open van 2014 is het de derde Grand Slam-titel in het enkelspel voor Kamiji, die met Diede de Groot in het dubbelspel in Melbourne nog verloor van Griffioen en Anniek van Koot. 

Nederlandse dubbelzege op 1500 meter Berlijn

Tijdens de World Cup schaatsen in Berlijn heeft de 1500 meter bij de dames een Nederlandse dubbelslag opgeleverd. Ireen Wüst was de beste, terwijl alleen Marrit Leenstra echt in de buurt kon blijven.

Wüst reed in de voorlaatste rit tegen Miho Takagi, de Japanse revelatie van het eerste deel van het seizoen. Takagi lijkt haar topvorm wat kwijt te zijn, maar Wüst zette met 1:55,85 een prima tijd neer. Ze dook een halve seconde onder de tijd van Martina Sablikova, waarna het in de slotrit de beurt was aan Leenstra. In een rechtstreeks duel met Heather Bergsma ging de Nederlandse goed van start, maar in de slotronde kon ze het net niet volhouden. Met 1:56,12 kwam Leenstra grofweg een kwart seconde tekort om Wüst te verslaan. 

World Cup Berlijn - Uitslag 1500 meter vrouwen

# Naam Land Tijd Verschil
1 Ireen Wüst NED 1:55.85  
2 Marrit Leenstra NED 1:56.12 0.27
3 Martina Sáblíková CZE 1:56.36 0.51
4 Yekaterina Shikhova RUS 1:57.12 1.27
5 Heather Bergsma USA 1:57.24 1.39
6 Antoinette de Jong NED 1:57.67 1.82
7 Miho Takagi JPN 1:57.72 1.87
8 Olga Graf RUS 1:57.77 1.92
9 Yekaterina Lobysheva RUS 1:57.87 2.02
10 Melissa Wijfje NED 1:58.16 2.31
11 Natalia Czerwonka POL 1:58.62 2.77
12 Marije Joling NED 1:59.30 3.45
13 Misaki Oshigiri JPN 1:59.99 (1) 4.14
14 Ayano Sato JPN 1:59.99 (3) 4.14
15 Roxane Dufter GER 2:00.29 4.44
16 Katarzyna Bachleda-Curus POL 2:00.41 4.56
17 Luiza Zlotkowska POL 2:00.49 4.64
18 Natalia Voronina RUS 2:00.87 5.02
19 Katarzyna Wozniak POL 2:01.27 5.42
20 Isabell Ost GER 2:02.44 6.59

KLM weigert passagiers naar VS

Vliegtuigmaatschappij KLM heeft zaterdag zeven passagiers die op weg waren naar de Verenigde Staten geweigerd mee te nemen wegens het inreisverbod dat president Donald Trump heeft ingesteld voor inwoners uit zeven islamitische landen.

"We hadden ze heel graag willen meenemen, maar het heeft geen zin. Ze komen bij aankomst het land niet in", zei een woordvoerster van de KLM. De maatschappij betaalt de vervoerskosten van twee passagiers voor hun reis terug naar hun opstappunt. Vijf andere mensen konden al eerder worden gewaarschuwd. Uit welke plaats de reizigers wilden vertrekken, kon ze niet zeggen.

KLM weet nog niet wat het beleid in de toekomst wordt. "We proberen hierover helderheid te krijgen", aldus de woordvoerster. Ook andere vliegtuigmaatschappijen zoals EgyptAir en Qatar Airway weigerden zaterdag passagiers met bestemming de VS mee te nemen.

Het blijkt dat al in februari vorig jaar mensen die een reis hebben gemaakt naar, of een (tweede) nationaliteit hebben van Irak, Iran, Soedan of Syrië, niet langer welkom waren. Dat geldt voor iedereen die op of na 1 maart 2011 een bezoek hebben gebracht aan een van die landen of woonachtig zijn in die landen.

Trump voegde aan de beperkingen die onder Obama zijn ingevoerd dus Jemen, Libië en Somalië toe.

KLM weigert passagiers naar VS
KLM weigert passagiers naar VS (Foto: ANP)

Twee auto's PostNL volledig uitgebrand

In Ermelo zijn zaterdagochtend vroeg twee bestelbussen van PostNL volledig uitgebrand. Een vrachtauto van HTH Transport raakte zwaar beschadigd, zei de brandweer.

De brandweer kreeg tegen 01.00 uur een melding dat een busje van PostNL aan de Meeboerserf vlam had gevat. Toen de brandweer daar bezig was met blussen, kwam de melding dat een kilometer verderop ook een busje van PostNL in brand stond. Ook een vrachtwagen van een transportbedrijf die vlakbij stond, stond in brand.

Beide busjes zijn volledig uitgebrand. Van de vrachtwagen is de cabine zwaar beschadigd. Het is nog niet duidelijk of er post of pakketten in de bestelbusjes hadden gezeten, aldus een woordvoerder van de brandweer. Hij kon nog niet zeggen of er sprake was van brandstichting, maar hij vond het wel "extreem toevallig."


Twee bussen PostNL volledig uitgebrand
Twee bussen PostNL volledig uitgebrand (Foto: ANP)

James Harden baart weer opzien in NBA

Volgers van de NBA is niet ontgaan dat James Harden aan een ongekend sterk seizoen bezig is. Zijn ploeg, de Houston Rockets, zijn na een tegenvallend seizoen teruggekomen als één van de sterkste teams in de NBA. Harden is de aanjager, spelverdeler en topscorer van de Rockets. Afgelopen nacht tegen de Philadelphia 76ers gaf hij met een weergaloze wedstrijd zijn seizoen nog een beetje extra glans.

NBA volgers is ook niet ontgaan dat de Philadelphia 76ers een gevaarlijke ploeg zijn geworden, zeker als Joel Embiid meespeelt. De twee teams trakteerden de fans in Philadelphia vannacht op een weergaloze wedstrijd.

Na een ruststand van 61-61 liep Houston in het derde kwart uit. Harden scoorde 19 punten en deed daarmee bijna beter dan de hele 76ers, die samen goed waren voor 21 punten. De wedstrijd bleef echter tot het eind toe spannend. Met vier vrije worpen op rij in de laatste minuut haalde Harden persoonlijk de overwinning binnen, 118-123.

De cijfers die James Harden uiteindelijk op de statsheet plaatste waren spectaculair, 51 punten, 13 rebounds en 13 assists. Het was de tweede keer in een maand tijd dat de guard een triple double met minstens 50 punten produceerde. In de hele NBA geschiedenis hebben maar negen wedstrijden zulke imposante cijfers opgeleverd.

Bij de Philadelphia 76ers was Joel Embiid de beste speler. De rookie uit Kameroen was goed voor 32 punten. Hij liet zijn veelzijdigheid zien met een barrage aan driepunters, passes, steals en een LeBron-achtige block op James Harden die ongehinderd meende te kunnen scoren.

 

76ers tegen de Rockets was een heerlijke wedstrijd. Bron: YouTube.

De Chicago Bulls verkeren in een ernstige crisis. Na een desastreuze nederlaag tegen de Atlanta Hawks vielen de spelers elkaar aan op social media. Dwyane Wade deelde op twitter dat alleen hij en Jimmy Butler vol voor de winst gingen. Jerian Grant reageerde hier in een tweet gepikeerd op. Rajon Rondo gooide olie op het vuur door op instagram te delen dat hij gewend is dat veteranen problemen in de kleedkamer bespreken.

Coach Fred Hoiberg liet tegen de Miami Heat voor straf Dwyane Wade en Jimmy Butler op de bank beginnen. De straf miste het beoogde doel, de Bulls gingen in eigen huis met 88-100 onderuit. Jimy Butler nam dertien schoten en miste er twaalf, de topscorer van de Bulls bleef op drie punten steken. Al vroeg in de wedstrijd liep Butler tegen zijn tweede persoonlijke fout aan. Hij nam plaats op de reservebank zonder dat coach Hoiberg een bankspeler had aangewezen om in te vallen. Het is tekenend voor de sfeer bij de ploeg.

Voor Miami was dit de zesde overwinning op rij. Goran Dragic leidde met 26 punten en 11 assists zijn ploeg. Dion Waiters, sinds afgelopen week een kleine legende in Miami, voegde 19 punten toe.

Nog een ploeg waar het niet lekker gaat is de New York Knicks. Onderwerp van de onrust is Carmelo Anthony. Fans van de Knicks vinden dat hij teveel verdient en niet genoeg gebracht heeft voor zijn team. Anthony heeft alleen een clausule in zijn contract waardoor hij niet zonder eigen toestemming geruild kan worden naar een ander team. In recente thuiswedstrijden wordt Anthony steevast op boegeroep getrakteerd.

Ondanks de vijandige sfeer wist Carmelo Anthony tegen de Charlotte Hornets de belangrijkste score van de avond te maken. Met een 107-105 voorsprong en nog twintig seconden te spelen scoorde hij een jumper vanaf de rand van de bucket. Charlotte wist niet meer gelijk te maken, zodat de Knicks met een 110-107 overwinning het veld konden verlaten.

Uitslagen

Indiana Pacers – Sacramento Kings 115-111 (OT)
Cleveland Cavaliers – Brooklyn Nets 124-116
Boston Celtics – Orlando Magic 128-98
Toronto Raptors – Milwaukee Bucks 102-86
New York Knicks – Charlotte Hornets 110-107
Philadelphia 76ers – Houston Rockets 118-123
Chicago Bulls – Miami Heat 88-100
New Orleans Pelicans – San Antonio Spurs 119-103
Atlanta Hawks – Washington Wizards 86-112
Portland Trail Blazers – Memphis Grizzlies 112-109

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 31-14
Toronto Raptors 29-18
Boston Celtics 28-18
Atlanta Hawks 27-20
Washington Wizards 26-20
Indiana Pacers 24-22
Charlotte Hornets 23-24
Chicago Bulls 23-25
Milwaukee Bucks 21-25
Detroit Pistons 21-25
New York Knicks 21-27
Philadelphia 76ers 17-28
Orlando Magic 18-30
Miami Heat 17-30
Brooklyn Nets 9-37


Western Conference

Golden State Warriors 39-7
San Antonio Spurs 36-10
Houston Rockets 35-15
Los Angeles Clippers 30-17
Utah Jazz 30-18
Oklahoma City Thunder 28-19
Memphis Grizzlies 27-21
Denver Nuggets 20-25
Portland Trail Blazers 21-27
New Orleans Pelicans 19-28
Sacramento Kings 18-28
Minnesota Timberwolves 17-29
Dallas Mavericks 16-30
Phoenix Suns 15-31
Los Angeles Lakers 16-34

Voor vluchtelingen bestemde villa uitgebrand

Een leegstaande villa aan de Oude Rijksstraatweg in Twello is in de nacht van vrijdag op zaterdag uitgebrand. Er zijn geen slachtoffers gevallen, meldde de veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland zaterdag.

Van het pand, gebouwd in de jaren dertig van vorige eeuw, staan alleen de buitenmuren nog overeind. De villa moet als verloren worden beschouwd. Naar de oorzaak van de brand wordt onderzoek gedaan.

De gemeente Voorst, waar Twello onder valt, had het pand vorig jaar aangekocht met de bedoeling er maximaal veertien vluchtelingen met een verblijfsstatus te huisvesten.

Update 16:55 uur
De Stentor weet te melden dat er vrijwel zeker uitgegaan moet worden van een technisch mankement als oorzaak van de brand. Dat beweert Jan Miedendorp de Bie, voormalig eigenaar van het pand."De eerste vlammen sloegen tegen kwart voor vier uit het dak, precies boven het punt waar de centrale verwarming staat" zo verklaarde hij. 

Dat de brand op de zolder begon en niet op de begane grond is ook een teken dat het waarschijnlijk geen brandstichting is geweest. Aan het begin van de avond zal het duidelijk zijn wat de precieze oorzaak is van de brand. 


Voor vluchtelingen bestemde villa uitgebrand
Voor vluchtelingen bestemde villa uitgebrand (Foto: ANP)

Cant verslaat Vos bij WK veldrijden

Sanne Cant heeft grote favoriet Marianne Vos verslagen bij het WK veldrijden voor vrouwen. In de eindsprint versloeg de Belgische de zevenvoudig wereldkampioene. Lucinda Brand verloor de sprint voor de derde plaats van Katerina Nash.

Vos, Brand, Cant en de Italiaanse Eva Lechner namen de leiding in de wedstrijd. Op het einde van de derde ronde viel Brand in een verraderlijke afdaling. Op de finishstrook hield Vos in zodat haar landgenote weer aan kon sluiten. Ook de Tsjechische Nash sloot aan.

Uiteindelijk kwamen Vos en Cant samen aan de leiding. In de een-na-laatste ronde maakte Cant een slippertje en verloor de aansluiting met Vos. De zege leek binnen voor de Brabantse maar toen maakte ook zij een foutje met als gevolg problemen met de ketting. Vanaf dat moment was het stuivertje wisselen tussen de twee vrouwen. De Nederlandse en Belgische gingen zij aan zij het asfalt van de finishstrook op. Cant had meer snelheid en won eenvoudig de sprint. Het is voor België de eerste WK-titel ooit bij de vrouwen.

Uitslag
1. Sanne Cant (BEL)
2. Marianne Vos (NED)
3. Katerina Nash (CZE)
4. Lucinda Brand (NED)
5. Maghalie Rochette (CAN)
6. Eva Lechner (ITA)
7. Christine Majerus (LUX)
8. Ellen van Loy (BEL)
9. Nikki Brammeier (GBR)
10. Kaitlin Antonneau (USA)
DNF Sophie de Boer (NED)
DNF Maud Kaptheijns (NED)

Ontsnapte lynx Findus is weer terecht

Na vijf dagen spanning hebben de medewerkers van de dierentuin van Gelsenkirchen opgelucht ademgehaald. De ontsnapte lynx Findus is gevonden. Het roofdier met de pluimoortjes is zaterdag na een kleine week stappen, misschien wel in Limburg, herenigd met zijn wederhelft Clara. "Hij is ongedeerd terug", meldden zijn verzorgers op Facebook.

De ondernemende Findus kon de afgelopen week de kuierlatten nemen doordat de gracht die zijn verblijf omringd was dichtgevroren. De katachtige moet doorgaans niet veel hebben van water, maar ijs bracht hem op een idee. Findus vluchtte een nabijgelegen bos in en hield zich, ondanks een grootscheepse zoekactie, dagenlang schuil.

Een oplettende bewoner spotte het dier, dat door zijn schuwheid geen gevaar vormt voor mensen, vrijdagavond en alarmeerde de politie. Hij ging ook mee met de opgetrommelde specialisten van de dierentuin om de plek aan te wijzen. Findus zwierf er nog rond en werd voorzichtigheidshalve door de dierenarts met een verdovingspijl buiten gevecht gesteld en teruggebracht naar zijn hok. "Hij is nog wat nerveus maar dat houdt vanzelf op. Over een week kunnen de bezoekers hem weer zien."

Opluchting in dierentuin: Findus is gevonden
Opluchting in dierentuin: Findus is gevonden (Foto: ANP)

Dagvaarding voor Berlusconi

De Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi moet opnieuw terechtstaan in de zaak-'Ruby'. Dat maakte het gerechtshof van Milaan zaterdag bekend.

Berlusconi wordt verdacht van omkoping, omdat hij maandenlang 22 meisjes uit de bunga-bunga-affaire zou hebben betaald om voor hem gunstig te getuigen in het eerste proces-Ruby. De getuigen verklaarden dat ze tijdens de avonden in de villa van de ex-premier enkel "elegante feesten" meemaakten.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft Berlusconi in totaal bijna 10 miljoen euro betaald. De Marokkaanse Karima El Marough ('Ruby') zou ongeveer 7 miljoen euro van de ex-premier hebben ontvangen.

In maart 2015 werd Berlusconi vrijgesproken van de verdenking betaalde seks te hebben gehad met de destijds minderjarige Ruby. Die uitspraak was mede gebaseerd op verklaringen van de getuigen.

Dagvaarding voor Berlusconi
Dagvaarding voor Berlusconi (Foto: ANP)

Bloemen verslaat Michael en Nederlanders op 5000 meter

Schaatser Ted-Jan Bloemen heeft bij de World Cup in Berlijn de 5000 meter gewonnen. De Canadees troefde de Nieuw-Zeelander Peter Michael en de Nederlandse ploeg af. Voor Bloemen is het de eerste zege van het seizoen op de vijf kilometer.

Bloemen zette een zeer stabiele race neer, waarin hij zijn rondetijden erg langzaam op liet lopen. Alleen in de laatste twee ronden kwam hij boven de dertig seconden per rondje uit, wat hem uiteindelijk tot een eindtijd van 6:15,84 minuten bracht. 

Met zijn tijd was Bloemen maar een kleine seconde sneller dan Michael, die wat rustiger begon. De Nieuw-Zeelander dook in de slotronden echter nog onder de dertig seconden en eindigde zelfs met een rondje 28,9, wat hem met 6:16,65 de mooie tweede plek bezorgde. Jorrit Bergsma, in Heerenveen de beste, zag zich geklopt door Michael en moest genoegen nemen met de derde plaats.

World Cup Berlijn - Uitslag 5000 meter mannen:

# Naam Land Tijd Verschil
1 Ted-Jan Bloemen CAN 6:15.84  
2 Peter Michael NZL 6:16.65 0.81
3 Jorrit Bergsma NED 6:17.99 2.15
4 Douwe de Vries NED 6:18.37 2.53
5 Patrick Beckert GER 6:19.34 3.50
6 Patrick Roest NED 6:19.37 3.53
7 Sverre Lunde Pedersen NOR 6:19.66 3.82
8 Bart Swings BEL 6:22.03 6.19
9 Andrea Giovannini ITA 6:23.67 7.83
10 Nicola Tumolero ITA 6:26.79 10.95
11 Davide Ghiotto ITA 6:27.73 11.89
12 Ryosuke Tsuchiya JPN 6:28.97 13.13
13 Danila Semerikov RUS 6:30.73 14.89
14 Moritz Geisreiter GER 6:31.17 15.33
15 Nils van der Poel SWE 6:31.52 15.68
16 Shane Williamson JPN 6:32.50 16.66

Ecclestone ontkent nieuwe eigen raceklasse

Voormalige Formule 1-baas Bernie Ecclestone ontkent de geruchten dat hij bezig zou zijn met het opzetten van een eigen raceklasse. De 86-jarige Engelsman wil niet opboksen tegen de Formule 1: "Ik ben trots op de F1, en zou wel gek zijn om het schade toe te brengen."

Nadat deze week de overname van de sport door het Amerikaanse Liberty Media rondkwam volgden al snel de geruchten dat Ecclestones positie ter discussie stond. Dit werd bevestigd door de vroegere teambaas zelf, en later ook door de nieuwe Formule 1-eigenaar die daarbij ook bekendmaakte dat de 63-jarige Amerikaan Chase Carey zijn opvolger wordt.

"De nieuwe eigenaren van de sport kunnen de administratie van het bedrijf op een andere manier uitvoeren dan dat ik deed", aldus Ecclestone tegenover persbureau Reuters. "Ik moest voor de grootst mogelijke winst voor de aandeelhouders zorgen, en ben jaloers op de luxe waarin Chase Carey verkeert. Hopelijk kunnen de fans waarderen wat Chase en co. allemaal van plan zijn."

Overigens mag de voormalig F1-eigenaar zich nog wel Erevoorzitter noemen, al vewacht hij daar weinig van zo vertelde hij eerder deze week: "Het is iets typisch Amerikaans. Ik heb trouwens ook geen idee wat het precies inhoudt." Ecclestone gaf overigens wel aan dat hij geen type is om achter de geraniums te gaan zitten, dus wellicht horen we in de toekomst toch weer iets van de Brit.

Nuis met supertijd naar winst op 1000 meter

Kjeld Nuis heeft tijdens de World Cup schaatsen in Berlijn stevig van zich doen spreken. De Nederlander snelde op de 1000 meter bijna naar een wereldrecord voor laaglandbanen, waar hij maar 0,15 seconden van verwijderd bleef.

Nuis maakte van begin tot eind een ijzersterke indruk. Met zeer snelle volle rondes van 25,1 en 26,3 seconden kwam hij tot een wereldtijd van 1:08,25, een dik baanrecord. Ook de tweede plek ging naar een Nederlander: Kai Verbij was met 1:08,84 de enige andere die onder de 1:09 minuten bleef. Håvard Holmefjord Lorentzen kwam er wel dicht in de buurt: de Noor snelde naar 1:09,03 en de derde plek.

World Cup Berlijn - Uitslag 1000 meter mannen

# Naam Land Tijd Verschil
1 Kjeld Nuis NED 1:08.25  
2 Kai Verbij NED 1:08.84 0.59
3 HåvardHolmefjord Lorentzen NOR 1:09.03 0.78
4 Shani Davis USA 1:09.21 0.96
5 Denis Yuskov RUS 1:09.25 1.00
6 Vincent DeHaitre CAN 1:09.28 1.03
7 Alexey Yesin RUS 1:09.58 1.33
8 Nico Ihle GER 1:09.64 1.39
9 Ruslan Murashov RUS 1:09.76 1.51
10 Takuro Oda JPN 1:10.02 1.77
11 Mika Poutala FIN 1:10.03 1.78
12 Laurent Dubreuil CAN 1:10.04 1.79
13 Pim Schipper NED 1:10.19 1.94
14 Joel Dufter GER 1:10.26 2.01
15 Sebastian Klosinski POL 1:10.31 2.06
16 Denis Kuzin KAZ 1:10.36 2.11
17 Shunsuke Nakamura JPN 1:10.81 2.56
18 Daniel Greig AUS 1:10.92 2.67
19 Tsubasa Hasegawa JPN 1:11.19 2.94
20 Piotr Michalski POL 1:12.65 4.40

Worst wereldkampioen veldrijden

Annemarie Worst is wereldkampioen veldrijden geworden in de beloftencategorie. Na een spannende wedstrijd versloeg de Nunspeetse de Amerikaanse Ellen Noble en Britse Evie Richards.

De categorie voor beloften ofwel vrouwen onder de 23 jaar stond dit jaar voor het eerst op het WK programma. Vooraf waren er vier favorieten, namelijk Worst, Noble, Richards en de Belgische Laura Verdonschot. Een voor een haakten de Belgische en Britse af. Vervolgens maakten de Nederlandse en de Amerikaanse er een spannende strijd van. Na een klein foutje van Noble in de een-na-laatste ronde wist Worst weg te rijden. Op de finish had ze een voorsprong van negen seconden op Noble.

Uitslag
1. Annemarie Worst (NED)
2. Ellen Noble (USA)
3. Evie Richards (GBR)
4. Laura Verdonschot (BEL)
5. Manon Bakker (NED)
6. Nikola Noskova (CZE)
7. Ceylin Carmen Alvarado (NED)
8. Emma White (USA)
9. Malene Degn (DEN)
10. Inge van der Heijden (NED)
40. Lindy van Anrooij (NED)

Vanmiddag om 15.00 uur is de wedstrijd voor de elite vrouwen. De wedstrijd is live te volgen via NPO1, Eurosport 1 en Sporza.

Kodaira blijft 500 meter domineren

Schaatster Nao Kodaira heeft wederom hard toegeslagen op de 500 meter tijdens de World Cup in Berlijn. De Japanse is dit seizoen onklopbaar op de kortste sprintafstand en in de Duitse hoofdstad stond ook op zaterdag geen maat op haar.

Met 37,57 seconden kwam ze weliswaar niet zo dicht in de buurt van het baanrecord als een dag eerder, maar Kodaira was er wel weer veruit de snelste mee. Met 38,28 moest de Tsjechische Karolina Erbanova het opnieuw met de tweede plek doen op grote afstand van de Japanse. Heather Bergsma sprintte naar 38,43, wat haar de derde plek bracht. Floor van den Brandt was met de negende plaats de beste Nederlandse. 

World Cup Berlijn - Uitslag tweede 500 meter vrouwen

# Naam Land Tijd Verschil
1 Nao Kodaira JPN 37.57  
2 Karolina Erbanova CZE 38.28 0.71
3 Heather Bergsma USA 38.43 0.86
4 Maki Tsuji JPN 38.44 0.87
5 Nadezhda Aseeva RUS 38.56 0.99
6 Erina Kamiya JPN 38.58 1.01
7 Angelina Golikova RUS 38.68 1.11
8 Olga Fatkulina RUS 38.79 1.22
9 Floor van den Brandt NED 38.99 1.42
10 Vanessa Herzog AUT 39.02 1.45
11 Judith Dannhauer GER 39.04 (0) 1.47
12 Hege Bøkko NOR 39.04 (1) 1.47
13 Janine Smit NED 39.07 1.50
14 Anice Das NED 39.10 1.53
15 Yvonne Daldossi ITA 39.20 1.63
16 Sanneke de Neeling NED 39.40 1.83
17 Bo van der Werff NED 39.56 1.99
18 Nan Sun CHN 39.68 (3) 2.11
19 Min-Jo Kim KOR 39.68 (5) 2.11
20 Rio Yamada JPN 39.86 2.29

Brand bij de Efteling

Bij de Efteling is vanmorgen brand geweest. De brand woedde op het plein bij de Vogel Rok en Carnaval Festival. Enkele kerstbomen met nepsneeuw gingen in vlammen op en twee hutjes en elektrische apparatuur raakten beschadigd. Het plein blijft voorlopig gesloten voor publiek en ook de Vogel Rok en Carnaval Festival waren tijdelijk gesloten. De brand was gelukkig snel onder controle.

Het is voorlopig een raadsel hoe de brand kon ontstaan. De Vogel Rok is intussen weer open, Carnaval Festival blijft nog even afgesloten zodat de brandweer de plaats van de brand kan bereiken. Er is niemand gewond geraakt.

ChristenUnie: schaf openbaar onderwijs af

De ChristenUnie wil het openbaar onderwijs in zijn huidige vorm afschaffen. Het door de overheid bestuurde onderwijs is niet meer van deze tijd, vindt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. Als het aan de partij ligt, krijgen ouders de zeggenschap.

"Ouders zijn prima in staat om keuzes te maken over onderwijsvisie en identiteit. De betrokkenheid van ouders bij een school maakt een school alleen maar sterker. Dat levert fantastisch onderwijs op. Een school en de ouders en leerlingen die bij die school horen, zijn een gemeenschap die je als overheid zo veel mogelijk vrijheid moet geven", aldus Segers zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. Hij verwijst naar de vrijheid die al bestaat voor scholen in het bijzonder onderwijs, zoals christelijke scholen en scholen met een bepaalde onderwijsvisie (bijvoorbeeld dalton- of montessorionderwijs).

Een partij als de SP, waarvan de leider Emile Roemer zaterdag ook in Kamerbreed zat, wil juist dat het bijzonder onderwijs wordt afgeschaft en dat alle scholen onder de overheid gaan vallen.

ChristenUnie: schaf openbaar onderwijs af
ChristenUnie: schaf openbaar onderwijs af (Foto: ANP)

Op school aangereden lerares overleden

Een lerares die anderhalve week geleden werd aangereden op een parkeerplaats van het Stella Maris College in Meerssen, vlak bij Maastricht, is aan haar verwondingen overleden. Dat heeft een woordvoerster van de politie zaterdag laten weten.

De vrouw werd op 19 januari op het terrein van de middelbare school aangereden door een achteruitrijdende bestelbus, waardoor ze ten val kwam. Ze liep daardoor ernstig hoofdletsel op en werd naar het ziekenhuis in Maastricht gebracht.

Volgens regionale media zagen veel leerlingen en docenten het ongeval gebeuren. Voor hen werd slachtofferhulp ingeschakeld.

Op school aangereden lerares overleden
Op school aangereden lerares overleden (Foto: ANP)

Iraanse filmmaker niet bij Oscars door Trump

De voor een Oscar genomineerde Iraanse filmmaker Asghar Farhadi kan waarschijnlijk niet naar de uitreiking komen vanwege de nieuwe 'moslimban' van president Donald Trump. Dat zegt voorzitter Trita Parsi van de National Iranian American Council, een organisatie voor Iraanse Amerikanen, op Twitter.

Farhadi is met zijn film Forushande (The Salesman) genomineerd in de categorie beste niet-Engelstalige film. Het is zijn tweede Oscar-nominatie. In 2012 won hij in dezelfde categorie met Jodaeiye Nader az Simin (The Separation).

Trump bepaalde vrijdag dat bezoekers uit zeven islamitische landen de komende drie maanden niet meer welkom zijn in de Verenigde Staten. Het gaat om mensen uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië. Trump wil op die manier radicale moslims buiten de VS houden.

Boycot
De hoofdrolspeelster in The Salesman, de Iraanse actrice Taraneh Alidoosti, kondigde donderdag al aan dat ze niet naar de Oscar-uitreiking komt uit protest tegen Trump. Dat besloot ze in een reactie op het - toen nog - voornemen van de president om immigranten uit moslimlanden te weren.

"Het weigeren van visa aan mensen uit Iran is racistisch", schreef Alidoosti op Twitter. "Als protest zal ik niet aanwezig zijn bij de uitreiking van de Academy Awards 2017.''

Iraanse filmmaker niet bij Oscars door Trump
Iraanse filmmaker niet bij Oscars door Trump (Foto: BuzzE)

AustraliŽr beslist dubbelfinale Australian Open met prachtige lob

John Peers en Henri Kontinen hebben op de Australian Open het dubbelspel bij de mannen gewonnen. Het thuispubliek kon zo een feestje bouwen, want Peers is niet alleen een Australiër, hij is geboren en getogen in Melbourne, waar het toernooi gespeeld wordt.

Peers en Kontinen waren in Melbourne als vierde geplaatst, één plek lager dan de broers Mike en Bob Bryan, hun opponenten in de finale. Het Australisch/Finse duo had nagenoeg de hele wedstrijd licht de overhand en een break op 6-5 bracht ze de eerste set. De tweede set werd een herhaling: Kontinen en Peers kwamen op 6-5 en de Bryan-broers moesten hun opslag houden om in het toernooi te blijven. Het eerste matchpoint sloegen ze nog weg, maar op matchpoint twee was het uitgerekend Peers die met een fenomenale lob op de baseline de eerste Grand Slam-titel voor het duo binnen sleepte. 

Nederlands tankervliegtuig naar Midden-Oosten

Vanaf de vliegbasis Eindhoven is zaterdag een KDC-10 tankervliegtuig vertrokken naar het Midden-Oosten. Het toestel gaat volgens het ministerie van Defensie vanaf maandag een bijdrage leveren aan de strijd tegen terreurorganisatie IS.

De exacte bestemming van het toestel is om veiligheidsredenen nog niet bekendgemaakt. Ook vanaf welke locaties het toestel gaat opereren is nog geheim, meldde het ministerie van Defensie zaterdag. Ruim dertig militairen, die de missie gaan begeleiden, vlogen mee met het toestel.

De KDC-10 moet de inzetbaarheid vergroten van de deelnemende coalitievliegtuigen, die vliegen boven Irak en Oost-Syrië. Het toestel kan per vlucht zo'n 100.000 liter brandstof in andere toestellen overpompen.

Nederlands tankervliegtuig naar Midden-Oosten
Nederlands tankervliegtuig naar Midden-Oosten (Foto: ANP)

Volledig Brits podium bij WK veldrijden voor junioren

Bij het wereldkampioenschap veldrijden voor junioren hebben de Britten een 1-2-3 behaald. Vooraf was Thomas Pidcock de grote favoriet en hij maakte de verwachtingen waar. Met overmacht won de 17-jarige de wedstrijd op het spekgladde parcours. Zijn landgenoten Daniel Tulett en Ben Turner werden tweede en derde. De Nederlanders speelden geen rol van betekenis.

Vanwege regen bij een temperatuur rond het vriespunt was het parcours spekglad geworden. Al meteen na de start was er een grote valpartij. Maxime Bonsergent ging direct in de aanval. Hij kreeg gezelschap van Pidcock. Niet veel later moest de Fransman afhaken bij de Brit.

Voor de overige twee podiumplaatsen vochten Tulett en Turner een spannende strijd uit. Turner leek aan het langste eind te trekken maar door een valpartij verloor hij de strijd voor plaats twee. Met een elfde plaats was Ryan Kamp beste Nederlander.

Uitslag
1. Thomas Pidcock (GBR)
2. Daniel Tulett (GBR)
3. Ben Turner (GBR)
4. Loris Rouiller (ZWI)
5. Antoine Benoist (FRA)
6. Jelle Camps (BEL)
7. Timo Kielich (BEL)
8. Toon Vandebosch (BEL)
9. Denzel Stephensen (USA)
10. Niklas Markl (GER)
11. Ryan Kamp (NED)
19. Thymen Arensman (NED)
24. Bart Hazekamp (NED)
26. Bart Artz (NED)
50. Mees Hendrikx (NED)

Gudelj: "Het ligt vooral aan Ajax"

Nemanja Gudelj ruilt Ajax in voor China en heeft geen spijt van zijn keuze. De middenvelder baalt wel van de manier waarop hij vertrokken is uit Amsterdam.

Terwijl de Serviër vorig seizoen wekelijks kon rekenen op een basisplaats, moest de middenvelder het onder Peter Bosz doen met een plek op de bank. Nadat hij de trainer vertelde dat hij het er moeilijk mee had om als wisselspeler te fungeren, werd hij uit de selectie gezet.

Gudelj kwam niet meer in aanmerking voor speelminuten, waardoor een afscheid de beste oplossing bleek voor beide partijen. Tianjin TEDA uit China klopte aan voor de oud-speler van AZ, waarna een transfer snel in de maak was. In gesprek met De Telegraaf blikte Gudelj terug op de afgelopen periode.

"Natuurlijk was ik liever door de voordeur weggegaan. Dat dit niet gelukt is, ligt aan mij, maar vooral ook aan Ajax", vertelde de middenvelder in gesprek met de ochtendkrant. "Tijdens een seizoen spreken spelers vaak met de trainer. In één van deze gesprekken heb ik aangegeven dat ik het mentaal zwaar had, maar welke speler die de afgelopen seizoenen veel gespeeld heeft en op de bank belandt, heeft dat niet?"

"Naar buiten toe werd toen opeens gezegd dat ik niet meer op de bank wilde zitten, me buiten de groep plaatste en ik zou hebben gedacht: 'Stik er maar in'. Juist niet! Om voor elkaar door het vuur te kunnen gaan, vind ik dat je altijd eerlijk tegen elkaar moet zijn. Dat was ik, maar het werd tegen me gebruikt."

Hierdoor koos Gudelj voor een overstap naar de Chinese competitie. Een keuze waar hij nog altijd geen spijt van heeft. "Ik had de mogelijkheid om voor de subtop uit Spanje, Engeland, Duitsland en Italië te kiezen, maar iedereen weet dat die landen financieel niet op kunnen tegen China."

"Daarnaast was het gevoel bij Tianjin TEDA gewoon heel goed. De Chinese competitie staat minder hoog aangeschreven, maar de competitie is in opkomst. Als je ziet welke topspelers die kant opgaan, dan moet het niveau ook omhooggaan", aldus Gudelj.

Peter Pan na 6 jaar terug waar hij hoort

Na een avontuur van ruim 6 jaar is Peter Pan terug waar hij hoort. Sinds 1970 hing hij aan een muur van een conservenfabriek langs de oude E18 in Holmestrand (Noorwegen) tot hij in 2011 werd gestolen bij een opknapbeurt.

In het begin werd de diefstal veel besproken en gingen verschillende theorieën in de rondte, maar het 150 kilo zware beeld van twee meter hoog was en bleef spoorloos. Afgelopen week werd hij echter getraceerd op een boerderij en de burgemeester van Holmestrand, Alf Johan Svele, ging een kijkje nemen.

In ruil voor het terugbrengen het beeld verleende hij de dader amnestie. Svele: “Er zijn grote crises in de wereld. Er werd me gevraagd of ik het wilde melden, maar dat wilde ik niet. De berouwvolle zondaar was tien kilo lichter toen hij mij verliet.

Voordat Peter Pan teruggehangen wordt aan de muur van de conservenfabriek, zal hij eerst volledig gerestaureerd worden aldus de burgemeester.  

Serena verslaat Venus en wint 23e Grand Slam-titel

Tennisster Serena Williams heeft voor de zevende keer in haar carrière de Australian Open gewonnen. De Amerikaanse versloeg in de finale niemand minder dan haar eigen zus Venus.

De zussen begonnen het duel door elkaars opslag achter elkaar te breken. Pas op 2-2 kon Venus voor het eerst haar eigen service houden, maar niet veel later leverde ze die alsnog in en dat leverde Serena de setwinst op. De service ging in het tweede bedrijf wat soepeler voor beide speelsters, maar op 3-3 moest Venus haar opslagbeurt toch afgeven aan haar jongere zus. Die gooide er een lovegame achteraan en een paar minuten later sloeg Venus op matchpoint van Serena de bal buiten, waarmee de finale gedaan was: 6-4, 6-4.

Voor Serena is het inmiddels al de 23e Grand Slam-titel in het enkelspel. Daarmee passeert ze de Duitse Steffi Graf, terwijl het record van de Australische Margaret Court lonkt: 24 stuks. 

WiLD nog steeds in ontwikkeling

WiLD, het mysterieuze project van Michel Ancel (ontwikkelaar van Rayman en Beyond Good & Evil), leeft nog. De laatste keer dat we de game hebben gezien was tijdens de Paris Game Week in 2015. Sindsdien is het heel stil rondom de game geweest. Nu geeft Ancel aan dat het goed gaat met de game en dat er vaker updates zullen komen.

Ancel deelde gisteren het volgende bericht op Instagram: “De weg kwijtraken in je eigen game is een groot genot. Er zijn zoveel landschapen en situaties om te ontdekken. Ik zal proberen om met grotere regelmaat een paar screenshots van WiLD te posten. En ik beloof dat ik de plot van de game niet ga spoilen! Verder plaatste hij het onderstaande off-screen plaatje van de game.

WiLD is een open wereld game dat zich ver in het verleden afspeelt (6000-500 BC). Je speelt met een soort shaman die dieren kan controleren. Wanneer je dat doet speel je verder vanuit het oogpunt van het dier en kun je vaardigheden gebruiken die uniek zijn voor dat dier. De game is gefundeerd door Sony en komt exclusief uit voor de PS4, maar een releasedatum is nog niet bekendgemaakt.

SP wil AOW weer terug naar 65 jaar

De SP wil dat de AOW weer ingaat vanaf 65 jaar. De grootste oppositiepartij heeft zaterdag besloten haar verkiezingsprogramma aan te scherpen. Tot nu gingen de socialisten voor een flexibele AOW-leeftijd, waardoor mensen vanaf 65 jaar zouden kunnen stoppen met werken.

De SP heeft de financiële ruimte gevonden om de AOW-leeftijd te verlagen naar 65 jaar, aldus lijsttrekker Emile Roemer op een vergadering van de partijraad, het hoogste orgaan van de SP, in Amersfoort. Het geld moet onder meer komen van maatregelen tegen belastingontwijking door grote bedrijven, en een miljonairstaks.

"Waar bij andere partijen de AOW-leeftijd doorstijgt tot ver boven de 70 jaar, zetten wij hem vast op 65. Mensen die jarenlang zwaar werk hebben gehad kunnen daardoor opgelucht ademhalen. Een fijne oude dag en een goed pensioen is haalbaar en betaalbaar", aldus Roemer. In het verkiezingsprogramma stond al een verhoging van de AOW-uitkering met 10 procent.

De SP stelt dat AOW met 65 ook helpt in de strijd tegen de nog steeds hoge werkloosheid onder ouderen én jongeren. "Dan moet je regelen dat mensen die willen stoppen ook met 65 eruit kunnen. Zo voorkom je zinloos solliciteren door ouderen en zorg je tegelijk dat er meer banen beschikbaar komen voor jongeren", aldus Roemer.

Door de huidige versnelde verhoging van de AOW komt de AOW-leeftijd in 2060 op 71,5 jaar, benadrukt het SP-kopstuk. "Vergeten wordt dat we gemiddeld misschien ouder worden maar dat we niet per se langer in gezondheid leven. De gemiddelde levensverwachting van mannen van 60 is bijvoorbeeld wel met 5 jaar gestegen, maar het aantal gezonde levensjaren nam maar met 3 jaar toe."

SP wil AOW weer terug naar 65 jaar
SP wil AOW weer terug naar 65 jaar (Foto: ANP)

Steep krijgt gratis 'Alaska'-DLC

Steep krijgt op 10 februari gratis DLC. Ubisoft belooft een nieuwe map in Alaska, inclusief nieuwe evenementen. Steep kwam eind vorig jaar uit, lees onze review hier. Verder krijgt de game vandaag de eerste grote update. De nieuwe features kun je hieronder zien of lezen.


1.04 Update:

  • Tweaks to jumping accuracy
  • Scaled back the destructiveness of G-force impacts
  • Improved the Mountain View display
  • Welcome Dashboard - Displays the most important in-game news and suggests content for players’ current game session.
  • Live Page – Provides more info on the Steep World Tour and current series going on, as well as which Community Challenges are available to play.
  • Steep World Tour – A recurring competitive tournament open to all Steep players. Check out the Live Page for more details, including tournament phase and ranking information.
  • Community Challenges – Challenges made by the Community, for the Community! Selected trail challenges created by the community will be highlighted and made available to all players as a Community Challenge to beat. Look for them in the new Live Page!
  • New Customization Items – Shhh… they’re a surprise! More will be revealed in due time.
  • Director Mode – Provides more freedom and Replay Mode options (such as camera types and ambiance) for players to get even more creative in their replay videos.
  • Hide HUD – And last but not least (and because you asked for it!)… You now have the option to hide the HUD while riding or creating replay videos. You can toggle the HUD display by going into OPTIONS -> VIDEO.

Mischa Barton: ik ben gedrogeerd

Mischa Barton is woensdagnacht gedrogeerd op haar eigen verjaardagsfeestje. Dat was de reden dat ze naar een ziekenhuis werd afgevoerd, verklaart de 31-jarige actrice tegenover People.

"Op de avond van de 25e ging ik met een groep vrienden stappen om mijn verjaardag te vieren. Tijdens het drinken merkte ik dat er iets niet klopte. Ik werd steeds warriger en dat werd steeds erger", aldus Barton, die naar eigen zeggen vrijwillig naar het ziekenhuis ging. "De medische staf vertelde mij daar dat ik GHB in mijn lichaam had. Na een nachtje in het ziekenhuis ben ik weer thuis en gaat het weer goed met me."

Vrijdag meldde TMZ dat Barton, die eerder met psychische problemen kampte, 'half aangekleed' in haar achtertuin over het hek zou hebben gehangen. Ze zou hebben geroepen dat haar moeder een heks was en de wereld in elkaar stortte.

In haar verklaring bedankt Barton de medische staf uitvoerig en eindigt ze met een waarschuwing. "Laat dit een les zijn voor alle jonge vrouwen, wees alert op je omgeving."

Mischa Barton: ik ben gedrogeerd
Mischa Barton: ik ben gedrogeerd (Foto: BuzzE)

Van Vleuten wint Cadel Evans Great Ocean Road Race

Wielrenster Annemiek van Vleuten heeft de vrouwenversie van de Cadel Evans Great Ocean Road Race 2017 op haar naam geschreven. De 34-jarige Nederlandse was de snelste van een kopgroep van vijf, voor de Amerikaanse Ruth Winder en de Japanse Mayuko Hagiwara.

"Ik was verbaasd dat ik er in de finale nog bij was",vertelde Van Vleuten, die uitkomt voor Orica-Scott, na haar winnende sprint. Ze was aan de race begonnen als helper van haar snelle teamgenoten Katrin Garfoot en Amanda Spratt. 

"In de Tour Down Under kwam ik bergop nog tekort. Ik had vandaag het gevoel dat Katrin en Amanda geen goede dag hadden''. Van Vleuten en drie andere rensters sloten 3 kilometer voor de finish aan bij de ontsnapte Britse Emma Pooley. "Ik wist dat ik de snelste was van de vijf", aldus Van Vleuten

Brimstone bereikt gouden status

Brimstone, de westernthriller van regisseur Martin Koolhoven, heeft de Gouden Film-status bereikt. Meer dan 100.000 bezoekers zagen de film in de bioscoop, heeft distributeur Paradiso Films zaterdag gemeld. De Gouden Film wordt uitgereikt door het Nederlands Filmfonds en het Nederlands Film Festival.

Brimstone is het verhaal van de jonge vrouw Liz, wier leven op het spel komt te staan als een huiveringwekkende dominee zijn opwachting maakt. Het verhaal speelt zich af aan het eind van de negentiende eeuw. De belangrijkste rollen worden gespeeld door Dakota Fanning, Guy Pearce, Emilia Jones, Carice van Houten en Kit Harington.

Brimstone bereikt gouden status
Brimstone bereikt gouden status (Foto: ANP)

Arjen Lubach wil niet kiezen

Nu Arjen Lubach als onderdeel van het dj-duo The Galaxy een contract heeft getekend bij het internationale boekingskantoor ACE Agency, betekent dat niet dat zijn carrière als tv-presentator in gevaar komt. "Welnee. Ik kan het combineren; ik hoef niet te kiezen en dat wil ik ook niet", zegt Arjen zaterdag in Het Parool.

De host van Zondag met Lubach krijgt al zijn hele leven te horen dat hij zich volledig ergens op zou moeten richten, maar liever doet hij gewoon waar hij zin in heeft. "Vaak is in mijn leven gezegd: hier moet je mee doorgaan. Toen ik een hitje had, zeiden ze: daar moet je er nog tien van maken. Ging ik radio maken, hoorde ik: dit is je leven nu. Schreef ik comedy, moest ik voor altijd het theater in", aldus Arjen. "Fuck dat. Ik ben altijd koppig geweest. Ik doe vooral wat ik wil en tot dusver gaat het goed."

Afgelopen week werd Lubach wereldnieuws toen een filmpje uit zijn show viral ging. De video waarin 'Nederland' de Amerikaanse president Donald Trump verwelkomt in diens eigen woorden werd tientallen miljoenen keren bekeken.

Arjen Lubach wil niet kiezen
Arjen Lubach wil niet kiezen (Foto: BuzzE)

Uitvaart Hans Breukhoven op 2 februari

De vorige week overleden Hans Breukhoven wordt donderdag in Rotterdam begraven. Zijn familie plaatste zaterdag een overlijdensadvertentie in het AD. De uitvaart vindt plaats in de Laurenskerk, waarna de voormalige echtgenoot van zangeres Connie Witteman in besloten kring naar zijn laatste rustplaats wordt gebracht.

De begrafenis stond eigenlijk voor afgelopen vrijdag gepland, maar werd uitgesteld toen er problemen waren met het papierwerk. Het lichaam van Breukhoven kon daardoor nog niet van Londen naar Rotterdam worden gevlogen.

Breukhoven overleed op 20 januari in zijn woonplaats Londen aan kanker. Hij werd 70 jaar. Breukhoven werd bekend als oprichter van de Free Record Shop in 1971. De winkelketen ging in 2014 failliet.

Uitvaart Hans Breukhoven op 2 februari
Uitvaart Hans Breukhoven op 2 februari (Foto: BuzzE)

Turkse militairen vragen asiel in Duitsland

 Vlak voordat bondskanselier Angela Merkel op bezoek gaat in Turkije hebben de Duitse media zaterdag extra druk op de ketel gezet. Het blad 'der Spiegel' en het ARD-programma 'Report Mainz' onthulden dat ongeveer veertig Turkse militairen werkzaam bij NAVO-instellingen politiek asiel hebben gevraagd in Duitsland. Het zijn voornamelijk hoge officieren.

Enkelen bezwoeren dat ze niet betrokken waren bij de mislukte staatsgreep maar zijn niettemin bang te worden gearresteerd bij terugkeer naar hun vaderland. De vreemdelingendienst en het ministerie van Binnenlandse Zaken lieten weten dat hun verzoeken worden behandeld als alle andere. Volgens de grondwet hebben politieke vluchtelingen asielrecht in de Bondsrepubliek. "Er bestaat geen twijfel over dat we deze militairen niet kunnen terugsturen naar Turkije", zegt de verantwoordelijke minister Stephan Mayer. "Daar komen ze meteen in de gevangenis terecht."

Merkel voert donderdag, voorafgaande van de Europese top op Malta, overleg met de regering-Erdogan. Die overweegt stappen tegen buurland Griekenland, sinds het hooggerechtshof donderdag de uitlevering van acht na de coup gevluchte Turkse militairen weigerde.

Turkse militairen vragen asiel in Duitsland
Turkse militairen vragen asiel in Duitsland (Foto: ANP)

Racetalent Verschoor begint weekeinde met vierde plek

Coureur Richard Verschoor is het derde weekeinde in de Toyota Racing Series uitstekend begonnen. Het 16-jarige Nederlandse toptalent reed op het circuit van Hampton Downs naar de vierde plek.

Het is het eerste weekeinde op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland, nadat de eerste twee weekeinden op het Zuidereiland afgewerkt werden. De Australiër Thomas Randle veroverde de poleposition, maar hij verprutste zijn start. In de gladde eerste bocht gleden meer coureurs van de baan en de wedstrijdleiding besloot opnieuw te starten. Dit keer ging Ferrari-junior Marcus Armstrong voorbij aan Randle, wat de 16-jarige Nieuw-Zeelander de zege opleverde.

Verschoor vertrok vanaf de zevende plek en werkte zich prima naar voren, waarbij de vierde plaats het eindstation was. Op enkele seconden van de drie koplopers kwam de Nederlander als vierde over de streep, waarmee hij zijn royale leiding in het kampioenschap vasthoudt. Zaterdagavond- en nacht (Nederlandse tijd) staan de andere twee races op het programma op het circuit van Hampton Downs. 

Beleggers positief over 2017

Beleggers zien het jaar 2017 positief tegemoet. Het jaar is begonnen met de hoogste score van de ING BeleggersBarometer sinds anderhalf jaar, meldt ING zaterdag.

Het rooskleurige beeld is ontstaan door de waardegroei die de beleggers de afgelopen twee maanden zagen in hun eigen portefeuille. Twee derde constateerde een stijging. Ook denkt twee derde dat de AEX in de komende drie maanden zal blijven stijgen. Het grootste deel van de portefeuilles wordt belegd in Nederland.

Beleggers verwachten dat dit jaar de hypotheekrente zal stijgen. Over de spaarrente zijn de meningen verdeeld.

Tweede Kamerverkiezingen
ING vroeg de beleggers ook naar hun verwachting van de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Ze denken dat een overwinning van de middenpartijen VVD, CDA en D66 het beste zal uitpakken voor de Nederlandse beurs. Overigens denken ze ook dat de uitslag van de verkiezingen in Duitsland, in het najaar, meer invloed op de beurs zal hebben dan de stembusgang in eigen land.

Beleggers zien gestegen beurskansen in Amerika, mogelijk door investeringen die de nieuwe president Donald Trump heeft aangekondigd. Dit gaat ten koste van de kansen die beleggers verwachten in Japan en de rest van Azië.

Beleggers positief over 2017
Beleggers positief over 2017 (Foto: ANP)

Koos Alberts heeft heimwee naar de Jordaan

Koos Alberts woont al 30 jaar op de Veluwe, maar zou het liefst terugkeren naar de Amsterdamse Jordaan. "Waar ik mijn vrouw Joke in de bios stiekem kusjes gaf... Jongen, daar wil ik het tot mijn einde rooien. Maar ja, ik krijg Joke niet mee", zegt de volkszanger in het AD.

Joke en Koos Alberts, die vrijdag 70 wordt, zijn juist op zoek naar een andere woning in de buurt van Harderwijk. Ze denken aan een bungalow, waarin Koos zich goed kan bewegen. Joke vindt Amsterdam, met zijn bruggen en grachten, niet handig voor Koos, die al 29 jaar aan zijn rolstoel is gekluisterd.

Toch blijft Koos tot zijn dood een Amsterdammer. Als hij een kerkklok hoort, denkt hij aan de Westertoren. "Dan kan ik spontaan tranen wegpinken. Man, man... Ik was een Ciske de Rat, een Danny de Munk. Precies zo. We waren altijd op straat en dan kwam er soms een wagen met frisdrank langs, wat mooi. Dan jatten we achter het zeil snel de flesjes cola uit kratten. Die dronken we met één teug leeg."

Koos Alberts heeft heimwee naar de Jordaan
Koos Alberts heeft heimwee naar de Jordaan (Foto: BuzzE)

Helft gemeenten meldt datalek niet

De helft van de Nederlandse gemeenten licht de Autoriteit Persoonsgegevens niet in wanneer ze te maken hebben met een datalek. Ze zijn dat wel verplicht.

Uit onderzoek van het KRO-NCRV-programma Reporter Radio blijkt dat twee derde van de 66 onderzochte gemeenten te maken heeft met datalekken.

Reporter schat dat zestien op de duizend Nederlanders het slachtoffer zijn van een datalek. Ruim zeshonderd lekken werden gemeld. In 28 gevallen werden mensen op de hoogte gesteld dat hun gegevens op straat waren beland. Het gaat dan vaak over naam en adresgegevens of het burgerservicenummer.

De Autoriteit kan boetes uitdelen als gemeenten datalekken niet melden. Ze wil strenger gaan optreden tegen gemeenten die dat verzuimen.

Helft gemeenten meldt datalek niet
Helft gemeenten meldt datalek niet (Foto: ANP)

Dartlegende Taylor kondigt afscheid nu ťcht aan

Darter Phil Taylor heeft nu mogelijk echt zijn afscheid aangekondigd. De Engelsman liet door de jaren heen al vele malen weten dat hij niet lang meer door zou gaan en eind vorig jaar was het weer zover. Taylor vertelde dat hij alleen nog toernooien zou spelen waar hij voor uitgenodigd werd en dus zouden we hem nog hooguit een jaar of twee in actie zien.

Tijdens de Masters, het eerste majortoernooi na het WK, heeft Taylor echter een duidelijk einde aangegeven, zo lijkt het. De zestienvoudig wereldkampioen vertelde overtuigend dat 2017 toch echt zijn laatste jaar wordt en dat het WK eind december zijn laatste toernooi wordt. Of The Power niet toch nog weer besluit om alsnog verder te spelen na het komende WK valt uiteraard te bezien. 

FA schorst Wenger vier duels voor wangedrag

Arsenal-manager Arsène Wenger zal vier wedstrijden op de tribune moeten plaatsnemen, wanneer zijn ploeg moet spelen. De Engelse bond, FA, legde hem deze schorsing op na wangedrag.

Wenger kreeg deze straf nadat hij afgelopen zondag in het duel met Burnley, dat eindigde in een 2-1 zege, naar de tribune werd gestuurd door scheidsrechter Jon Moss. De Fransman was zijn emoties namelijk niet de baas en duwde bovendien de assistent-scheidsrechter Anthony Taylor.

Behalve die straf, moet Wenger ook een bedrag van bijna 30.000 euro betalen voor zijn wangedrag. De succestrainer bood onlangs zijn excuses al aan voor het vergrijp, en beloofde beterschap.

De FA heeft Wenger verboden om voor de komende vier duels van Arsenal bij te wonen in de dug-out. Daarom zal hij de FA Cup-wedstrijd tegen Southampton zaterdag missen, net als de Premier League-duels met Watford, Chelsea en Hull City.

LB: Giel Beelen stemt op Sylvana S.

Lekker Belangrijk; Nieuws dat je niet wilt missen!

Giel Beelen kreeg veel kritiek over zich heen toen hij in een van zijn laatste ochtendshows bij apengeluiden de racistische opmerking: 'Rustig Sylvana' maakte. Maar die racistische grap, waarvoor de 3FM-dj al snel zijn excuses maakte, betekent niet dat hij iets tegen Sylvana S. heeft. Integendeel.

Giel kan zich goed vinden in de politieke ambities van de voormalige tmf-beeldvuller. "Toen ik haar hoorde bij de oprichting van haar eigen partij (Artikel 1), dacht ik: ja nu gaat het echt om verbinden, over het bestrijden van ongelijkheid. Nu ga ik zeker op jou stemmen", zegt Beelen in het AD Magazine.

Giel Beelen stemt op Sylvana SimonsLB: Giel Beelen stemt op Sylvana S (Foto: BuzzE)

Buma wil geen vechtkabinet

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma heeft geen "natuurlijke voorkeur om te regeren met de VVD". Dat zegt hij zaterdag in een vraaggesprek met het AD.

Buma: "Vroeger was het misschien zo dat het CDA kon beslissen of een kabinet over links of over rechts ging. Zo zit het politieke landschap niet meer in elkaar."

Hij maakt verder duidelijk dat op het terrein van de arbeidsmarkt meer richting de PvdA te neigen. "De VVD kiest voor nog meer individualisering, wij gaan voor meer collectief."

A-sociaal
De partij van premier Mark Rutte wil volgens hem op de arbeidsmarkt de "onrechtvaardigheid nog veel verder vergroten". Hij wijst daarbij onder meer naar het VVD-programmapunt om cao's niet langer algemeen bindend te verklaren. "Dat vind ik a-sociaal."

Ook als het gaat om verdringing op de arbeidsmarkt door werknemers uit andere EU-lidstaten, ziet Buma meer overlap met de PvdA. Daar staan beide partijen aan dezelfde kant, zegt hij. "Ik heb meer moeite met de VVD die zegt: laten we niks veranderen aan die Europese richtlijn en de loper uitleggen voor goedkope Polen en Bulgaren."

Buma zegt na de verkiezingen van 15 maart niet in elk kabinet te willen stappen. "Ik wil geen vechtkabinet of sprokkelregering die een gezamenlijk doel ontbeert."

Buma: geen voorkeur voor kabinet met VVD
Buma: geen voorkeur voor kabinet met VVD (Foto: ANP)

Uma Thurman wint rechtszaak om dochter

Uma Thurman heeft vrijdag de rechtszaak tegen haar ex-verloofde Arpad Busson gewonnen. De rechter in New York besloot de zorg voor het dochtertje van het stel volledig bij de 46-jarige actrice neer te leggen, meldt New York Post.

"Het is heel fijn om dit te kunnen afsluiten", zei Uma bij het verlaten van de rechtbank. Haar ex kreeg te horen dat hij zijn 4-jarige dochtertje Luna een keer per maand mag bezoeken.

De rechter riep de kibbelende actrice en steenrijke Franse bankier ook op hun geschillen opzij te zetten voor hun dochter. "Op dit moment heeft Luna bijna alles in het leven dat ze nodig heeft. Ze heeft twee ouders die van haar houden en haar alles kunnen geven. Het enige dat ontbreekt is dat haar ouders een punt hebben bereikt waarop ze hun rancune en woede tegenover elkaar opzij kunnen zetten en de handen ineen kunnen slaan."

Uma en de 54-jarige Arpad waren samen van 2007 tot 2009, totdat het stel de bruiloft afblies. In 2011 probeerden ze het nog een keer. Al snel was Thurman zwanger en in 2012 beviel ze van Luna. De twee verloofden zich opnieuw. Maar het hield wederom geen stand en in april 2014 zetten ze een punt achter hun relatie.

Uma Thurman wint rechtszaak om dochter
Uma Thurman wint rechtszaak om dochter (Foto: BuzzE)

Trump: Vluchteling alleen welkom als hij van Amerika houdt

Bezoekers uit zeven islamitische landen zijn de komende drie maanden niet welkom in de Verenigde Staten. Het gaat om mensen uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump in een decreet bepaald. Op die manier wil hij radicale moslims voorlopig buiten de VS houden terwijl naar een passende permanentere oplossing wordt gezocht.

Trump heeft al eerder geroepen dat hij een immigratiestop uit dergelijke landen wil, totdat duidelijk is 'wat er in godsnaam aan de hand is'.

Ook worden er de komende vier maanden geen vluchtelingen meer toegelaten in de VS. Voor Christenen uit Syrië maakt hij een uitzondering, zei hij eerder op de dag in een televisie-interview.

Trump zei dat straks alleen vluchtelingen uit landen welkom zijn die "de Verenigde Staten steunen en van Amerikanen houden."  Op welke wijze hij die conclusie wil trekken vermeldde hij er niet bij.

Update 08:51

Het blijkt dat al in februari vorig jaar mensen die een reis hebben gemaakt naar, of een (tweede) nationaliteit hebben van Irak, Iran, Soedan of Syrië, niet langer welkom waren. Dat geldt voor iedereen die op of na 1 maart 2011 een bezoek hebben gebracht aan een van die landen of woonachtig zijn in die landen.

Trump voegt aan de beperkingen die onder Obama zijn ingevoerd dus Jemen, Libië en Somalië toe.

Trump: bezoekers moslimlanden niet welkom

Trump: bezoekers moslimlanden niet welkom (Foto: ANP)

Wie doet mee met de tuinvogeltelling?

Wie doet er mee met de Nationale Tuinvogeltelling? Vogelbescherming Nederland vraagt belangstellenden zaterdag of zondag mee te doen door een half uur lang de vogels te spotten die op dat moment te zien zijn in eigen tuin of op het balkon. Vorig jaar deden ruim 55.000 mensen mee aan de telling. De huismus was toen de meest getelde vogel, gevolgd door respectievelijk de koolmees en merel. De pimpelmees kwam toen op de vierde plaats.

De organisatie wil weten of er dit jaar ook weer zoveel mezen worden gespot. Tot dusver zijn relatief weinig mezen waargenomen in de tuinen. Dit komt onder meer omdat er in de bossen nog veel beukennootjes zijn. Bovendien was het vorig jaar een slecht broedseizoen wegens de kou.

Wie veel vogels wil tellen, kan ze lokken met bijvoorbeeld pinda's, stukjes appel of een lekkere vetbol. De resultaten kunnen worden gemeld op www.tuinvogeltelling.nl.

Wie doet mee met de tuinvogeltelling?
Wie doet mee met de tuinvogeltelling? (Foto: ANP)

Pechtold: 500 euro extra voor werkenden

Iedereen met een baan krijgt eenmalig 500 euro extra. Dat stelt D66-leider Alexander Pechtold zijn kiezers in het vooruitzicht. Op die manier wil hij de economie aanzwengelen. De werkbonus van 500 euro is mogelijk door financiële meevallers van het kabinet.

Volgens Pechtold is het extraatje beter dan het afschaffen van het eigen risico of het verlagen van de zorgpremies, waarvoor andere partijen pleiten.

De D66-leider wil niet als "een halve Rutte" overkomen, die bij de vorige verkiezingen iedere werkende Nederlander 1000 euro in het vooruitzicht stelde, maar die belofte niet nakwam. Pechtold zegt zich wel degelijk aan zijn woord te zullen houden.

Verder wil Pechtold de tweede en vierde belastingschijf verlagen. "De gezinnen die iets meer dan modaal verdienen, vormen de ruggengraat van de samenleving", aldus de D66-voorman zaterdag in De Telegraaf.

Pechtold: 500 euro extra voor werkenden
Pechtold: 500 euro extra voor werkenden (Foto: ANP)

Politie schiet op auto in Zierikzee

De politie heeft in Zierikzee in de nacht van vrijdag op zaterdag op een auto geschoten die op een agent inreed. De bestuurder reed vervolgens door. Dat meldt de politie Zeeland.

Vrijdagavond iets voor middernacht kreeg de politie een melding van vuurwerkoverlast. Op het moment dat de politie ter plaatse kwam wilde een agent een auto staande houden. Toen die op de agent inreed is er op de auto geschoten.

Het is niet bekend of er gewonden zijn gevallen bij het incident, dat plaatsvond in de Schelphoekstraat. Bij de zoektocht naar de voortvluchtige auto wordt de politie Zeeland ondersteund door Rotterdamse eenheden.

Google wil zelf certificaten uitgeven

Google gaat zelf controleren of andere sites veilig zijn. Het bedrijf begint een root-certificaatautoriteit, die Google Trust Services heet. Als Google een site goedkeurt, verschijnt er een groen slotje naast de URL en weten bezoekers dat de site veilig is.

Om de certificaten sneller in te kunnen voeren, heeft Google ook twee bestaande certificaatautoriteiten gekocht, namelijk GlobalSign R2 en R4.

Google wil dat al zijn diensten https gebruiken. De certificaten moeten daar bij helpen.

FOK! Wat een weer: wisselend

Als de dagen lengen,
begint de winter te strengen.

Goedemorgen!

De afgelopen nacht trokken er enkele wolkenvelden over het land. Het bleef daarbij gelukkig wel droog en de temperatuur zakte niet onder het vriespunt.

Vandaag wordt de bewolking vanuit het oosten geleidelijk dikker en in de avond is er kans op lichte regen of motregen. De temperatuur loopt op tot zo'n 6 graden in het noorden tot 9 graden in het oosten van het land. De zuidelijke wind is matig.

De komende dagen krijgen we vrij zacht en wisselvallig weer met veel bewolking en af en toe regen.

Een fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:24
Zon onder: 17:21
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1887 In een sneeuwstorm in Montana worden de grootste sneeuwvlokken ooit gemeten (38 bij 20 centimeter).
1887 De eerstesteenlegging van de Eiffeltoren vindt plaats in Parijs. De toren wordt ingehuldigd op 31 maart 1889.
1921 Albert Einstein zet heel de wereld op zijn kop. In een redevoering in Berlijn beweert hij dat het universum gemeten kan worden
1935 IJsland is het eerste land waar abortus gelegaliseerd wordt.
1986 De spaceshuttle Challenger explodeert 73 seconden na de lancering. Het ongeluk kost alle 7 bemanningsleden, onder wie lerares Christa McAuliffe, het leven.

Rustig bospad in Zeeland (Foto: Keikert)
Rustig bospad in Zeeland (Foto: Keikert) 

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!


Actrice Barbara Hale overleden

De Amerikaanse actrice Barbara Hale is afgelopen donderdag overleden. Hale overleed op 94-jarige leeftijd in haar woning in Sherman Oaks in Californië. Het droevige nieuws werd bekend gemaakt door haar zoon William Katt.

Hale werd vooral bekend door haar vertolking van het personage Della Street in de misdaadserie Perry Mason. Van 1957 tot 1966 speelde ze de rol in meer dan 260 afleveringen van de populaire reeks. Tussen 1985 en 1995 zou ze in dezelfde hoedanigheid te zien zijn in een dertigtal Perry Mason tv-films.

Ook was Barbara Hale regelmatig op het witte doek te aanschouwen. Zo had ze rollen in klassiekers als The Seventh Victim (1943), The Falcon in Hollywood (1944), The Boy with Green Hair (1948), Lorna Doone (1951), A Lion Is in the Streets (1953), 7th Cavalry (1956), Buckskin (1968), Airport (1970) en The Giant Spider Invasion (1975). In 1978 zou ze haar laatste rol op het witte doek spelen in de speelfilm Big Wednesday.

Acteur John Hurt overleden

De legendarische Britse acteur Sir John Hurt is vrijdag overleden. Hurt leed al enige tijd aan alvleesklierkanker. De acteur overleed zes dagen na zijn 77e verjaardag.

De op 22 januari 1940 geboren John Vincent Hurt had een filmloopbaan van meer dan 50 jaar. De Brit maakte zijn filmdebuut in 1962 in de film The Wild And The Willing en zou in 1966 bij een groter publiek doorbreken met zijn rol van Richard Rich in de film A Man For All Seasons. Hurt zou later hoofdrollen spelen in epische films zoals The Naked Civil Servant (1975), The Elephant Man (1980), Nineteen Eighty-Four (1984), The Hit (1984) en Scandal (1989).

Ook was Hurt te zien in klassiekers als Midnight Express (1978), Alien (1979), Rob Roy (1995), V for Vendetta (2006), Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008), de Harry Potter-films (2001–2011) en Tinker Tailor Soldier Spy (2011). Met zijn kenmerkende stem was Hurt ook als stemacteur te horen in onder meer de animatiefilms Watership Down (1978), The Lord of the Rings (1978), The Black Cauldron (1985) en Dogville (2003).

Hurt was ook regelmatig te aanschouwen in tv-series. Zo was hij te zien in afleveringen van onder meer Z-Cars (1962), ITV Play of the Week (1964-1965), I, Claudius (1976), The Storyteller (1988) en Doctor Who (2013). In de laatstgenoemde serie speelde hij de rol van de War Doctor. Ook speelde Hurt de rol van Professor Abraham Setrakian in een onuitgezonden pilot voor de serie The Strain. Deze rol zou uiteindelijk worden gespeeld door David Bradley. In 2015 speelde Hurt zijn laatste rol in de mini-serie The Last Panthers.

Hurt werd tweemaal genomineerd voor een Oscar. Daarnaast won hij een Golden Globe Award en een viertal BAFTA Awards, waaronder een prijs voor zijn volledige oeuvre.

Van Barneveld door op Masters, Van de Pas onderuit

Darter Raymond van Barneveld heeft zich op de Masters geplaatst voor de kwartfinales. Op het eerste majortoernooi na het WK stond de Nederlander tegenover de Engelsman Dave Chisnall, met plek zeven op de wereldranglijst drie plaatsen hoger genoteerd dan Van Barneveld.

Chisnall begon goed aan het duel en kwam al snel op 2-0, maar vervolgens raakte Van Barneveld pas echt op dreef. De Hagenaar won met sterke finishes en goede scores maar liefst zeven legs op rij en kwam dus op 7-2. Een mooie 64-finish zorgde voor de 8-3 en niet veel later kon Barney het met dubbel 16 afmaken: 10-5. 

Van Barneveld staat in de kwartfinales tegenover tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson. De Schot, die eerder deze maand zijn wereldtitel in moest leveren bij Michael van Gerwen, kon van een andere Nederlander wél winnen. Benito van de Pas debuteerde op de Masters, maar liep constant achter de feiten aan. Met 109,74 punten gooide Anderson een prachtig gemiddelde en met een finish van 142 maakte hij het op passende wijze af: 10-3. 

Ook de tweede kwartfinale is bekend, te beginnen met Phil Taylor. The Power rekende in een prima duel af met Michael Smith, die het tot 5-5 prima bij kon benen. Vanaf dat moment was Taylor echter duidelijk te sterk en met 10-6 was het snel gedaan. Taylor neemt het op tegen Peter Wright, die Ian White met 10-5 nooit serieuze hoop gaf op het bereiken van de laatste acht in Milton Keynes. 

Zware valpartijen afdaling Garmisch, Ganong stunt met zege

Alpineskiër Travis Ganong heeft de eerste van twee afdalingen in Garmisch-Partenkirchen gewonnen. De Amerikaan pakte zo zijn tweede World Cup-zege ooit, nadat hij in december 2014 al eens de beste was op de afdaling in Santa Caterina. De afdaling in Garmisch-Partenkirchen is de vervangende wedstrijd voor de wedstrijd op de beruchte Lauberhorn in Wengen, die eerder deze maand door weersomstandigheden afgelast moest worden.

Hannes Reichelt zette met startnummer één al gelijk een scherpe tijd neer op de Kandahar 2-piste, maar even later zag hij de Noor Kjetil Jansrud er onderdoor duiken. Ook de Italiaan Peter Fill bleek sneller - maar wel langzamer dan Jansrud - en dus stond de podiumplek voor Reichelt flink op de tocht.

Als elfde mocht de Amerikaan Steven Nyman naar beneden en dat ging niet helemaal goed. De ervaren rot vloog te ver bij één van de sprongen en kon niet meer op de been blijven, waarna hij hard de vangnetten in schoot. Voor Nyman zit het seizoen erop: "Op mijn knie na is alles in orde", schreef de Amerikaan wel, enkele uren nadat hij per helikopter van de piste vervoerd werd.

De zware val van Nyman, die zijn seizoen beëindigde (Bron: YouTube)

Na Nyman was het de beurt aan Ganong, die door de lange pauze uiteraard meegekregen had wat er gebeurd was. Toch liet hij zich er niet van weerhouden een toprun neer te zetten en hij dook zomaar 0,38 seconden onder de tijd van Jansrud. Beat Feuz zette gelijk daarna de vijfde tijd neer, maar verder kwam niemand nog serieus in de buurt.

Toch was het met het spektakel in negatieve zin nog niet afgelopen. Erik Guay ging spectaculair onderuit, maar de Canadees stond weer op en skiedde zelf naar beneden. Dat kon helaas niet gezegd worden van de Fransman Valentin Giraud Moine, vorige week nog goed voor een daverende stunt met de tweede plek in Kitzbühel. Hij ging in Garmisch hard onderuit en schreeuwde het uit van de pijn. Ook Giraud Moine moest met de helikopter vervoerd worden en later bleek dat beide knieeën uit de kom geschoten waren bij de valpartij. 

Guay kwam goed weg na deze spectaculaire val (Bron: YouTube)

Giraud Moine kwam er met twee uit de kom geschoten knieeën wat minder lekker vanaf (Bron: YouTube)

Nuis verslaat Yuskov op 1500 meter, Nieuw-Zeelander op het podium

Na zijn zege tijdens de World Cup in Heerenveen heeft Kjeld Nuis ook in Berlijn de 1500 meter op zijn naam geschreven. De Nederlander versloeg ook dit keer de Rus Denis Yuskov. 

De Nieuw-Zeelander Peter Michael zette in de vierde rit een tijd neer die bijna tot het einde stand hield: 1:46,87 minuten, een nieuw persoonlijk record. In de slotrit moest hij zijn leidende positie echter duidelijk opgeven. Nuis opende wederom veel sneller dan Yuskov, die doorgaans wat later op gang komt. Hij bouwde meer dan een seconde voorsprong op en dat was maar goed ook: met 28,2 zette de Rus een slotronde neer die een seconde sneller was dan die van Nuis. Het verschil op de streep was minimaal, maar met 1:45,94 hield de Nederlander Yuskov nog nipt achter zich.

World Cup Berlijn - Uitslag 1500 meter mannen

# Naam Land Tijd Verschil
1 Kjeld Nuis NED 1:45.94  
2 Denis Yuskov RUS 1:46.03 0.09
3 Peter Michael NZL 1:46.87 0.93
4 Sverre Lunde Pedersen NOR 1:47.18 1.24
5 Zbigniew Bródka POL 1:47.25 1.31
6 Patrick Roest NED 1:47.44 1.50
7 Shani Davis USA 1:47.61 1.67
8 Bart Swings BEL 1:47.84 (2) 1.90
9 Sergey Gryaztsov RUS 1:47.84 (7) 1.90
10 Sindre Henriksen NOR 1:47.86 1.92
11 Jan Szymanski POL 1:47.96 2.02
12 Shota Nakamura JPN 1:48.37 2.43
13 Andrea Giovannini ITA 1:48.51 2.57
14 Sergey Trofimov RUS 1:48.52 (2) 2.58
15 Taro Kondo JPN 1:48.52 (6) 2.58
16 Konrad Niedzwiedzki POL 1:48.62 2.68
17 Vincent DeHaitre CAN 1:48.88 2.94
18 Douwe de Vries NED 1:48.96 3.02
19 Shane Williamson JPN 1:49.10 3.16
20 David Andersson SWE 1:50.47 4.53

Bergsma wint 1000 meter Berlijn, Ter Mors op podium

Tijdens de World Cup schaatsen in Berlijn heeft Heather Bergsma de 1000 meter op haar naam geschreven. De Amerikaanse boekte zo al de vierde zege uit vier deelnames op de afstand dit seizoen. Alleen in Astana won ze niet, wat gezien haar afwezigheid daar niet vreemd was.

In de zesde rit was het Jorien ter Mors die de snelste tijd noteerde met 1:15,62 minuten. Die tijd werd in de voorlaatste rit verslagen en wel door Nao Kodaira, die eerder nog de 500 meter won. De Japanse snelde naar 1:15,49, terwijl Marrit Leenstra vlak boven de tijd van Ter Mors bleef. Bergsma deed het nog eens dunnetjes over en was met 1:15,42 nog iets sneller. De Japanse Miho Takagi reed in de slotrit tegen Bergsma, maar de revelatie van het eerste deel van het seizoen viel met een achtste plek flink tegen.

World Cup Berlijn - Uitslag 1000 meter vrouwen

# Naam Land Tijd Verschil
1 Heather Bergsma USA 1:15.42  
2 Nao Kodaira JPN 1:15.49 0.07
3 Jorien ter Mors NED 1:15.62 0.20
4 Marrit Leenstra NED 1:15.64 0.22
5 Yekaterina Shikhova RUS 1:15.78 0.36
6 Karolina Erbanova CZE 1:15.90 0.48
7 Yekaterina Lobysheva RUS 1:16.51 1.09
8 Miho Takagi JPN 1:16.60 1.18
9 Olga Fatkulina RUS 1:17.03 1.61
10 Erina Kamiya JPN 1:17.05 (1) 1.63
11 Natalia Czerwonka POL 1:17.05 (5) 1.63
12 Ida Njåtun NOR 1:17.27 1.85
13 Vanessa Herzog AUT 1:17.43 2.01
14 Hege Bøkko NOR 1:17.55 2.13
15 Maki Tsuji JPN 1:17.59 2.17
16 Roxane Dufter GER 1:17.77 2.35
17 Ivanie Blondin CAN 1:18.47 3.05
18 Anice Das NED 1:18.82 3.40
19 Sanneke de Neeling NED 1:19.25 3.83
20 Gabriele Hirschbichler GER 1:19.30 3.88
Laatste reviews en specials
special
Interview: 'in The Boys zijn de superhelden de schurken'
review
The Elder Scrolls Online: Elsweyr
review
Collection of Mana
special
Krezip over comeback: 'We moesten het nog allemaal kunnen en willen'
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
©FOK.nl e.a.