Rel over olympische golfbaan Tokyo door 'discrimineren' vrouwen

Rond de golfbaan waar in 2020 om olympisch goud gespeeld moet worden is een rel ontstaan. De Kasumigaseki-golfclub is gekozen als gastheer voor het olympisch toernooi, maar dat schopt tegen een aantal zere benen. Vrouwen mogen er namelijk geen volledig lid worden en mogen op zondag zelfs helemaal niet spelen.

De Japanse golforganisatie Japan Golf Council (JGC) heeft een brief naar het Internationaal Olympisch Comité gestuurd met de vraag om het golftoernooi in 2020 ergens anders te houden. "Kasumigaseki is een zeer exclusieve club, waar gewone mensen niet eens mogen spelen tenzij ze door een volwaardig lid geïntroduceerd worden. Vrouwen kunnen zelfs geen volwaardig lid worden en mogen dus ook niks te maken hebben met de genomen beslissingen", schrijft JGC-voorzitter Eiko Ohya. 

Kasumigaseki is een van de oudste privégolfclubs van Japan en is wereldberoemd. Onder meer internationale hoogwaardigheidsbekleders worden er met regelmaat ontvangen. "De selectieprocedure voor de olympische locatie lijkt me raar verlopen te zijn. Het is moeilijk om te begrijpen dat een club waar men geen vrouwen lid laat worden als locatie is gekozen voor de Olympische Spelen", schrijft vicevoorzitter Masayuki Tamaki. 

Ook de gouverneur van Tokyo heeft al de nodige kritiek geuit op Kasumigaseki. In Japan gaan steeds meer stemmen op om het olympisch golftoernooi te verplaatsen, bijvoorbeeld naar de Wakasu Golf Links. Die baan is wel toegankelijk voor het gewone publiek, ligt dichter bij het olympisch dorp en had oorspronkelijk zelfs de voorkeur boven het zeer exclusieve Kasumigaseki.