Natuurijs nog te dun om op te schaatsen

Op verschillende plaatsen zijn er mensen door het ijs gezakt. Op het Friesse Nannewiid in Oudehaske, nabij Heerenveen, zakten 3 mensen door het ijs. Deze zijn door de brandweer uit het water gehaald. Of zij ook gewond waren, is niet bekend. In Ankeveen (Noord-Holland), was dit wel het geval. Daar ging één persoon door het ijs heen die naar het ziekenhuis is gebracht.

Op vele plekken is het ijs nog maar een paar millimeter dik, zo ook in de Stichtse polder. Daar zijn grote open plekken te zien. "Bij de molen heeft het gemaal ervoor gezorgd dat daar nog nauwelijks ijs ligt", zegt de Ankeveense IJsclub.

Ook weerman Marco Verhoef raadt mensen af om op meren, vaarten en plassen te gaan schaatsen. "Het ziet er heel aanlokkelijk uit, maar als het daar mis gaat is redding vaak niet in de buurt. Dat kan levensgevaarlijk zijn". Wat beter is, is een ijsclub in de buurt zoeken die is open gesteld. Vaak is dit een ondergespoten weiland, dus als je door het ijs zakt blijft het bij natte voeten.

Voorlopig lijkt het nog niet gedaan met de ijspret, de nachten blijven ruim onder het vriespunt en overdag is het hooguit een paar graden boven het vriespunt. Hierdoor kan het ijs tot en met maandag nog aangroeien tussen 6 en 10 centimeter. Nu is dat nog 4 centimeter.