Het beeld dat vooral daders van zeden- en geweldsdelicten vaker op deze relatief milde manier worden bestraft, klopt volgens de rechters ook niet.

Eerder werd gemeld dat rechters vorig jaar 622 keer een taakstraf in combinatie met één dag gevangenisstraf oplegden. In 2012 deden ze dat nog maar 83 keer. Dat jaar ging een wet in die bepaalde dat diverse zware misdrijven sowieso tot een celstraf moeten leiden.

Diverse kamerleden reageerden kritisch. Maar het beeld dat het hier vooral om zedenzaken zou gaan, is volgens de rechtspraak onterecht. De cijfers zijn niet uitgesplitst naar type delict, waardoor niet te zeggen valt of ook zedendelinquenten vaker een taakstraf krijgen.

Volgens een woordvoerder van de Raad is het aantal taakstraffen over de hele linie toegenomen en worden ze, al dan niet in combinatie met een dag cel, doorgaans opgelegd voor lichtere vergrijpen: van fietsendiefstal tot vernieling en van zakkenrollen tot inbraak.

Voor verkrachtingen worden in de regel celstraffen opgelegd, zegt de woordvoerder. Dat is vastgelegd in een richtlijn voor rechters. "Rechters kijken ook altijd naar de omstandigheden. Uiteindelijk bepaalt de rechter zelf welke straf hij of zij oplegt."

 taakstraf
Rechters komen met weerwoord op taakstraffen (Foto:ANP)