'Nederland is economisch zeer stabiel land'

Nederland hoort economisch gezien bij de meest stabiele landen ter wereld. Dat stelt consultancy- en accountantsbedrijf KPMG in een vrijdag gepubliceerd rapport.

Daarin schaart het adviesbureau Nederland na Zwitserland en voor Luxemburg in de top 3 van landen die macro-economisch het meest stabiel zijn, met een goede infrastructuur en een hoog opgeleide bevolking. Hongkong en Noorwegen completeren de top 5.

Deze landen zijn volgens KPMG meer dan gemiddeld aangesloten bij de wereldeconomie en beschikken over zeer krachtige openbare instellingen. "Dit komt tot uiting in duidelijke en kwalitatief goede regelgeving, heldere beleidsvorming, rechterlijke onafhankelijkheid en een overheid die effectief opereert. Al deze aspecten zorgen voor een solide basis, die in het algemeen garant staat voor toekomstige economische groei en welvaart."

Sterke infrastructuur
De landen werden gerangschikt op basis van hun kansen om duurzaam te groeien en de mate waarin zij daarvan gebruikmaken. Nederland scoorde daarbij vooral hoog door de actieve stimulering van de internationale handel en door de sterke infrastructuur.

Niet alleen rijke landen scoren hoog op de lijst. "Landen als Maleisië en Chili volgen op kleine afstand", aldus de onderzoekers. "Een bewijs van het feit dat landen met een geringer welvaartsniveau in staat zijn om een relatief hoge prestatie te realiseren. Beleidsmakers spelen daarbij een grote rol."

'Nederland is economisch zeer stabiel land'
'Nederland is economisch zeer stabiel land' (Foto: ANP)