Premier ItaliŽ smeekt om ja bij referendum

Premier Matteo Renzi heeft vrijdagavond in Florence een laatste, dringende oproep gedaan op de Italiaanse kiezers hem te steunen. Zij spreken zich zondag in een referendum uit over een grondwetswijziging, nodig voor hervormingen. Als zijn plan er doorkomt dan kan Italië uitgroeien tot een van de sterkste landen in Europa, hield Renzi zijn gehoor voor.

De voorgestelde grondwetswijziging moet onder meer het aantal senatoren verminderen. Ook kan de senaat in de nieuwe opzet niet langer moties van wantrouwen tegen de regering aannemen. Maar het voorstel garandeert de winnende partij ook een meerderheid in het parlement. Met de wijziging moet de politieke stabiliteit toenemen: Italië heeft sinds 1945 maar liefst 63 regeringen gehad.

"Dit besluit kan het leven van onze kinderen veranderen. Het is niet voor onszelf, niet voor een politieke partij, maar voor hen", aldus Renzi na lange dag fanatiek campagnevoeren. "Als 'ja' wint, wordt Italië leider van Europa." Als het echter 'nee' wordt, waar veel gokkers op inzetten, dan zal Renzi naar alle waarschijnlijkheid bij president Sergio Mattarella zijn ontslag indienen.

Oppositieleider Beppe Grillo van de populistische 5-sterrenbeweging, die de lire terug wil in plaats van de euro, zal hard lachen als dat gebeurt. Hij ging in Turijn tekeer tegen de gevestigde orde die niet met de tijd meegaat. "We zijn een land dat vastzit in de modder."

Het Italiaanse referendum vormt, net als de Franse presidentsverkiezingen waarin Marine Le Pen zou kunnen winnen, na de Britse Brexit-volksraadpleging een nieuw risico voor de Europese Unie. Een eventueel vertrek door de Italianen uit de euro zou een economische klap voor de eurozone zijn, waarbij wel moet worden aangetekend dat dit voor een groot deel zou komen omdat Italiaanse banken hun slechte leningen dan niet meer voor zich uit kunnen schuiven. Maar het zou de toch al gehavende EU ook een stap dichter bij uiteenvallen kunnen brengen.

Mocht Renzi verliezen, waar de laatste peilingen op wijzen, is de verwachting overigens dat de president een technocraat als premier aanstelt. Die kan het dan nog zo'n anderhalf jaar uitzingen voordat verkiezingen onvermijdelijk zijn.

Renzi doet laatste oproep
Premier Italië smeekt om ja bij referendum (Foto: ANP)