FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 2 december 2016

Ronaldo sluisde 63 miljoen euro weg

Cristiano Ronaldo heeft eind 2014 een bedrag van 63,5 miljoen euro naar de Maagdeneilanden weggesluisd. De stervoetballer van Real Madrid bespaarde hiermee 35 miljoen euro aan belasting, zo blijkt uit documenten van Football Leaks die in handen zijn van European Investigative Collaborations (EIC), een internationale groep onderzoeksjournalisten waar het NRC Handelsblad in vertegenwoordigd is.

In Spanje werd een belastingwet opgeheven en elf dagen voordat deze verandering zou gaan verkocht hij voor 75 miljoen euro aan beeldrechten voor de periode 2015 tot 2020 aan twee brievenbusfirma's op de Maagdeneilanden. Elf miljoen bedoeld voor Spaanse inkomsten gaf hij vervolgens op aan de Spaanse fiscus, maar 63,5 miljoen euro liet hij via Ierse bedrijven naar brievenbusfirma's op de Maagdeneilanden stromen. Deze boekten het door naar een Zwitsere bankrekening van Ronaldo, waardoor hij fors op de belasting kon besparen. Over het Spaanse deel moest hij 25 procent belasting betalen in plaats van 50 procent zoals met de nieuwe wet het geval zou zijn.

De vraag is echter of deze belastingtruc legaal is, waardoor het niet belastingontwijking is, maar belastingontduiking kan zijn. Als dat laatste het geval is kan Ronaldo een fikse naheffing verwachten. Hij wilde niet reageren op de vragen van de Europese journalisten.

In de periode 2009-2014 had Ronaldo al 75 miljoen euro verdiend met zijn beeldrechten, waarvan ook het grootste deel onbelast bleef. Pas in 2014 gaf hij een deel op aan de Spaanse fiscus die de periode 2011-2013 uiteindelijk op dit punt onbelast liet.

Manchester United-manager José Mourinho is al wel de sjaak. Hij moet 5,8 miljoen aan naheffingen en boetes betalen nadat hij in zijn periode bij Real Madrid opbrengsten uit beeldrechten op de Maagdeneilanden binnen liet komen.

Ook Arsenal-speler Mesut Özil heeft volgens Der Spiegel een belastingzaak aan zijn broek hangen. De Duitser van Arsenal moet twee miljoen aftikken aan de Spaanse fiscus plus een boete van 790.000 euro. De fiscus was van mening dat provisies die zijn oude club Real Madrid en Arsenal betaalden aan de zaakwaarnemers van Özil tot zijn inkomsten gerekend hadden moeten worden. In deze zaak is beroep aangetekend.

Premier Italië smeekt om ja bij referendum

Premier Matteo Renzi heeft vrijdagavond in Florence een laatste, dringende oproep gedaan op de Italiaanse kiezers hem te steunen. Zij spreken zich zondag in een referendum uit over een grondwetswijziging, nodig voor hervormingen. Als zijn plan er doorkomt dan kan Italië uitgroeien tot een van de sterkste landen in Europa, hield Renzi zijn gehoor voor.

De voorgestelde grondwetswijziging moet onder meer het aantal senatoren verminderen. Ook kan de senaat in de nieuwe opzet niet langer moties van wantrouwen tegen de regering aannemen. Maar het voorstel garandeert de winnende partij ook een meerderheid in het parlement. Met de wijziging moet de politieke stabiliteit toenemen: Italië heeft sinds 1945 maar liefst 63 regeringen gehad.

"Dit besluit kan het leven van onze kinderen veranderen. Het is niet voor onszelf, niet voor een politieke partij, maar voor hen", aldus Renzi na lange dag fanatiek campagnevoeren. "Als 'ja' wint, wordt Italië leider van Europa." Als het echter 'nee' wordt, waar veel gokkers op inzetten, dan zal Renzi naar alle waarschijnlijkheid bij president Sergio Mattarella zijn ontslag indienen.

Oppositieleider Beppe Grillo van de populistische 5-sterrenbeweging, die de lire terug wil in plaats van de euro, zal hard lachen als dat gebeurt. Hij ging in Turijn tekeer tegen de gevestigde orde die niet met de tijd meegaat. "We zijn een land dat vastzit in de modder."

Het Italiaanse referendum vormt, net als de Franse presidentsverkiezingen waarin Marine Le Pen zou kunnen winnen, na de Britse Brexit-volksraadpleging een nieuw risico voor de Europese Unie. Een eventueel vertrek door de Italianen uit de euro zou een economische klap voor de eurozone zijn, waarbij wel moet worden aangetekend dat dit voor een groot deel zou komen omdat Italiaanse banken hun slechte leningen dan niet meer voor zich uit kunnen schuiven. Maar het zou de toch al gehavende EU ook een stap dichter bij uiteenvallen kunnen brengen.

Mocht Renzi verliezen, waar de laatste peilingen op wijzen, is de verwachting overigens dat de president een technocraat als premier aanstelt. Die kan het dan nog zo'n anderhalf jaar uitzingen voordat verkiezingen onvermijdelijk zijn.

Renzi doet laatste oproep
Premier Italië smeekt om ja bij referendum (Foto: ANP)

Facebook: samen met media nepnieuws bestrijden

Facebook werkt aan een nieuwe functie waarbij lijsten met geselecteerde content van bepaalde media- en entertainmentbedrijven direct in het nieuwsoverzicht van gebruikers wordt getoond. Dat meldt Business Insider op basis van twee bronnen en interne documenten.

De functie heeft de naam Collections gekregen. De functie lijkt op Discover van Snapchat, waarin onder meer nieuwsberichten, video's en andere content wordt getoond die zijn aangedragen door zelf uitgezochte mediapartners.

Facebook zou de afgelopen weken media- en entertainmentbedrijven hebben benaderd om content te creëren voor Collections. Op welke termijn de functie beschikbaar moet komen, werd daarbij niet aangegeven. Een woordvoerder van Facebook wil geen commentaar geven op het bericht.

De afgelopen tijd was er veel kritiek op Facebook, dat moeite heeft om kwalitatief goede content van de gevestigde media te onderscheiden van de overvloed aan nepnieuws dat rondgaat op het sociale netwerk. Zo was er veel kritiek op het bedrijf vanwege de rol van Facebook bij de verspreiding van nepnieuws, gemaakt om aan kliks te verdienen, gedurende de presidentsverkiezingen in de VS.

Aanvankelijk verweerde Facebook-voorman Mark Zuckerberg zich door te stellen dat 99 procent van de content op de site betrouwbaar was. Maar dat percentage zou hooguit het absolute aandeel van content afkomstig uit betrouwbare bron hebben weerspiegeld, niet wat mensen daadwerkelijk op hun timeline kregen. Naderhand gaf Zuckerberg zijn verzet op.

Facebook zoekt samenwerking met media
Facebook: samen met media nepnieuws bestrijden (Foto: BuzzT)

'Liverpool volgt talentvolle Ajax-doelman'

De kans bestaat dat Ajax opnieuw een talent kwijtraakt aan een Engelse topclub. De 15-jarige doelman Jord Ruijgrok wordt gevolgd door Liverpool.

De Engelse grootmacht volgt de verrichtingen van Ajax-talent Ruijgrok op de voet en de kans bestaat dat hij Amsterdam verruilt voor de Engelse havenstad. Momenteel speelt de doelman in de Onder-17 van Ajax, terwijl hij ook nog mag uitkomen voor de Onder-16.

De 15-jarige doelman wordt in februari van het nieuwe jaar 16, en vanaf dat moment mag hij zijn eerste (jeugd)contract tekenen, zoals de FIFA-regels voorschrijven. Het is echter de vraag of hij dat in Amsterdam doet, of wellicht in Engeland.

De jeugdinternational wordt namelijk gevolgd door diverse clubs, waaronder Liverpool, zo weet Goal. The Reds zijn de laatste maanden druk bezig met het versterken van de jeugdopleiding, in de hoop het gat tussen de Academy en het eerste elftal te verkleinen.

Mocht Ruijgrok de stap naar een Premier League-club maken, dan is hij zeker niet de eerste. In het verleden hebben veel Nederlandse talenten al een dergelijke transfer gemaakt. Recente voorbeelden zijn Millen Baars (Ajax) en Tahith Chong (Feyenoord), die in de jeugdopleiding van Manchester United uitkomen.

'Nederlandse' hackers slaan toe bij Russische centrale bank

Hackers hebben 2 miljard roebel (29 miljoen euro) weten weg te sluizen van rekeningen bij de Russische centrale bank. Dat heeft de centrale bank van Rusland vrijdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Een dag eerder zeiden de Russen beducht te zijn voor cyberaanvallen op de financiële sector vanuit Nederland.

De daders braken in door zich met vervalste legitimatiebewijzen voor te doen als rekeninghouder. Ze hadden het op 5 miljard roebel van cliënten voorzien, maar niet alle transacties slaagden. De getroffen bank gaf verder geen details.

Financiële toezichthouders van over de hele wereld drongen er onlangs al bij banken op aan hun cyberbeveiliging te versterken na een reeks opvallende overvallen op banken wereldwijd. De angst voor aanvallen op banken is toegenomen nadat cybercriminelen in februari tientallen miljoenen euro's stalen van de centrale bank van Bangladesh.

Vrijdag werd daarnaast bekend dat de Russische geheime dienst FSB beducht is voor cyberaanvallen die vanaf maandag vanuit Nederland de Russische financiële sector zouden willen ontwrichten. Buitenlandse spionagediensten zouden met servers in Nederland in de aanval willen gaan. In ons land staan volgens een verklaring van de FSB servers van een hostingbedrijf uit Oekraïne, BlazingFast. Daarmee zouden de aanvallen moeten worden uitgevoerd.

Hackers slaan toe bij centrale bank Rusland
'Nederlandse' hackers slaan toe bij Russische centrale bank (Foto: BuzzT)

Amy Schumer speelt 'imperfecte' Barbie

Amy Schumer brengt Barbie tot leven in de gelijknamige live action-film over de speelgoedpop. De actrice en comédienne is gecast voor de hoofdrol, weet Deadline.

Hoewel Schumer wel over het platinablonde haar van Barbie beschikt, heeft ze niet dezelfde vormen. Dat is echter ook het moraal van het verhaal, aldus de Amerikaanse entertainmentsite. Schumer speelt een Barbie die leeft in Barbieland maar wordt weggepest omdat ze niet perfect is. Ze gaat vervolgens op avontuur in de 'echte' wereld. Daar realiseert ze zich dat perfectie van binnen zit en niet van buiten.

Een regisseur voor het project is nog niet gevonden. Hillary Winston schrijft het script. De film moet in de zomer van 2018 in de bioscoop verschijnen.

Amy Schumer speelt 'imperfecte' Barbie
Amy Schumer speelt 'imperfecte' Barbie (Foto: BuzzE)

Bo Saris is weer Boris

Boris Titulaer kan niet wachten tot zijn Best Of Me-tournee begint. De zanger verwacht dat hij dan pas echt een nieuwe start kan maken, zei hij vrijdag in RTL Live.

Het eerste optreden staat gepland op 27 januari in Paradiso in Amsterdam. "Dat wordt een hele mooie show", denkt Boris. "Het belangrijkste is dat ik daar kan voelen: ik ben terug."

De zanger, de laatste jaren vooral bekend onder de pseudoniemen Bo-Rush en Bo Saris, treedt weer gewoon op onder zijn eigen naam. Dat voelt goed, zegt hij. "Er is zo veel gebeurd. Ik zal altijd Bo Saris blijven maar er is toch een beetje een smet op die naam gekomen. De behoefte om terug te gaan naar de basis was groot."

Boris, de winnaar van Idols 2004, kampte het afgelopen jaar met verschillende problemen. Zo zit hij diep in de schulden, ging zijn bedrijf failliet en had hij stemproblemen.

Boris kijkt uit naar comebackshows
Bo Saris is weer Boris (Foto: BuzzE)

'Ontvoerde' man meldt zichzelf bij politie

De man die vrijdagochtend door onbekende mannen in een auto werd gedwongen en verdween, is terecht. Hij meldde zichzelf rond 21.00 uur bij de politie en is ongedeerd.

De politie weet niet of de man ontvoerd is geweest of dat er een andere reden voor zijn vermissing was. "De man is nog maar net terecht, we gaan nu uitzoeken wat er precies is gebeurd", aldus een politiewoordvoerder.

De politie maakte eerder op de dag bekend ernstig rekening te houden met een ontvoering. Over de identiteit van de vermiste persoon wil de politie niets zeggen, maar volgens de krant De Stentor gaat het om een 53-jarige financieel makelaar uit Doornspijk.

Bivakmutsen
Op de website van Omroep Gelderland waren beelden te zien van drie mannen met bivakmutsen, die een vierde man in een auto zetten en wegrijden. Daarbij waren drie auto's en een zwarte bestelbus betrokken. Ook andere getuigen vertelden de politie dat langs de Oenenburgweg in Nunspeet iemand mogelijk tegen zijn zin werd meegenomen in een auto.

Dankzij die meldingen kwam de politie terecht bij een carpoolplaats nabij de A28 aan de Eperweg in de Veluwse gemeente, Nunspeet. Daar werd een zwarte bestelbus aangetroffen die mogelijk betrokken is bij de zaak.

'Ontvoerde' man meldt zichzelf bij politie
'Ontvoerde' man meldt zichzelf bij politie (Foto: ANP)

Vier metropolen willen van dieselauto's af

Mexico-Stad, Parijs, Athene en Madrid willen uiterlijk 2025 geen auto's met dieselmotoren meer binnen hun stadsgrenzen, om de gezondheid van hun burgers te beschermen. Dat hebben de burgemeesters van de vier metropolen vrijdag op een klimaatconferentie van veertig wereldsteden in Mexico-Stad besloten.

De burgemeesters van de vier genoemde steden willen het gebruik van elektrische of hybride-auto's bevorderen. Ook willen ze meer geld steken in de ontwikkeling van openbaar vervoer en de aanleg van fietspaden.

In de Climate Leadership Group (C40) hebben zich veertig metropolen verenigd om het klimaat te beschermen. Ze werken inmiddels nauw samen met meer dan tachtig andere steden.

Vier metropolen willen van dieselauto's af
Vier metropolen willen van dieselauto's af (Foto: ANP)

Verzet IS in Sirte blijkt stug

Ruim zes maanden al proberen Libische regeringssoldaten de terreurgroep Islamitische Staat te verjagen uit de stad Sirte. Maar de inname van een laatste stukje grond aan de Middellandse Zee blijkt het lastigst. De troepen gaan omzichtig te werk, deels uit zorg over gezinnen of gevangenen die nog door de extremisten worden vastgehouden. Daar bovenop krijgen ze ook te maken met vrouwelijke zelfmoordterroristen die IS op ze afstuurt.

Vrijdag was het op verschillende plaatsen raak. Zeker drie vrouwen bliezen zichzelf op en doodden vier soldaten, nadat ze met hun kinderen een vrije doortocht hadden gekregen om uit gebouwen die in handen zijn van IS te ontsnappen. Nog eens 38 militairen raakten gewond, zei een legerwoordvoerder.

Het leger, dat luchtsteun krijgt van Amerikaanse vliegtuigen, voerde donderdag de artilleriebeschietingen na een periode van relatieve rust weer op.

Verzet IS in Sirte blijkt stug
Verzet IS in Sirte blijkt stug (Foto: ANP)

Uitslag Heracles Almelo - N.E.C.

Om 20.00 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Heracles Almelo en N.E.C. Nijmegen. De thuisploeg won de wedstrijd met 2-0. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

Heracles Almelo

2 - 0

N.E.C. Nijmegen

 37' Duarte
 83' Armenteros
   
 
 Gele kaart: Bruns, (Heracles Almelo),
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10.783
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Breukers
Pröpper
Hoogma
Gosens
Bruns
Pelupessy
Duarte (Niemeijer/88)
Kuwas (Navrátil/ 61)
Armenteros
Darri
  Delle
Dyrestam
Dumic
Golla
Fomitschow
Bikel (Awoniyi/80)
Von Haacke
Breinburg
Grot (Groeneveld/ 70)
Mayi (Kadioglu/56)
Rayhi

Fylax en Braddie vanavond live!

Het is toch niet te geloven. Zet de televisie maar uit, gooi je jas weer terug op de kapstok, want jawel je kan vanavond op twee kanalen genieten van een topsjow. En dan ook nog eens van twee beroemde FOK!kers!

Op Gutter FM heeft Fylax om 21 uur een (top)sjow. Hij draait daar al jouw verzoekjes en gaat lekker praten over het leven (als moderator). Denk je van nou ik wil eigenlijk ook wel gewoon kijken naar een vreselijk lekkere hunk en die ook nog kan piano spelen? Stem dan in op Braddie vanaf 21 uur.

Dus..

 Radioshow met Fylax: KLIK HIER VOOR HET TOPIC. En KLIK HIER VOOR DE STREAM

YouTube-show met Braddie HIER KLIKKEN!!! en hier kan je PRATEN IN HET TOPIC!

EDIT: of je kijkt hier: 

Verstappen en Mercedes dollen op Twitter

Dat Nico Rosberg vandaag zijn afscheid van de Formule 1 aankondigde kan niemand zijn ontgaan. F1-baas Bernie Ecclestone ziet in Max Verstappen de ideale kandidaat om de regerend wereldkampioen op te volgen, maar de Nederlander bezwoer vandaag voorafgaand aan het FIA Gala in Wenen dat hij bij Red Bull Racing blijft. Het afscheid van Rosberg had hem wel verrast.

Voor het gala zat Verstappen op Twitter wat te dollen met het team van Mercedes. Het Duits/Britse team zette een nep sollicitatiebrief van een Nederlandse autocoureur op het medium, waarna Verstappen reageerde dat hij ook gereageerd had en hij de beste kandidaat zou zijn. Verstappen zou komende maandag om 9 uur al langs kunnen komen. Daarna zou Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff de Red Bull-coureur gebeld hebben, maar Mercedes zelf moest eerst nog een telefoontje van oud-coureur David Coulthard beantwoorden.

Deel uitvallende iPhone 6s te lang in lucht

Dat sommige iPhone 6s-toestellen onverwacht uitvallen, komt doordat een onderdeel van de batterij langer dan zou moeten blootgesteld is geweest aan 'gecontroleerde lucht'. Daardoor neemt de capaciteit van deze batterijen sneller af dan normaal. Dat heeft Apple vrijdag laten weten.

Eerder werd al bekend dat de betreffende toestellen in september en oktober 2015 van de band rolden. Mensen met een iPhone 6s die kampen met dit probleem, kunnen hun batterij gratis laten vervangen. Op een speciaal door Apple in het leven geroepen website kunnen mensen controleren of hun iPhone in aanmerking komt voor een nieuwe accu door hun serienummer door te geven.

De techgigant benadrukt overigens dat de toestellen niet onveilig zijn. Er is gekeken naar mogelijke andere oorzaken voor het plotseling uitschakelen van de iPhones, maar die zouden niet zijn gevonden.

Verder geeft Apple aan dat iPhones zo zijn ontworpen dat ze automatisch uitschakelen onder bepaalde omstandigheden, zoals bij extreme kou. Uitschakeling is in dat geval bedoeld om de elektronica in het toestel te beschermen tegen te lage spanning.

Deel uitvallende iPhone 6s te lang in lucht
Deel uitvallende iPhone 6s te lang in lucht (Foto: BuzzT)

Snookeraars Selby en Murphy naar laatste vier op UK Championship

Snookeraars Mark Selby en Shaun Murphy staan in de halve finale van de UK Championship, samen met The Masters en het WK, één van de toernooien van The Triple Crown. Selby versloeg na een beslissend frame John Higgins en Murphy versloeg Luca Brecel.

Murphy won met 6-1 van Brecel. Na de eerste frame, waarin beide spelers de kans kregen om een vroege voorsprong te nemen, was het Murphy die de frame pakte. In frame twee lukte de wereldkampioen van 2005 een 51 break waarna hij in frame drie een 112 break wegpotte. Brecel zat echt niet goed in de wedstrijd en won de vierde frame.

Fouten van Brecel werden afgestraft door Murphy, die in de frames vijf en zes breaks potte van 54 en 88. In de zevende frame moest de 23-jarige Belgisch Limburger ook het hoofd buigen, wat resulteerde in een zware 6-1 nederlaag.

Selby opende tegen Higgins met een break van 119 en liep vervolgens uit naar 3-0. Higgins wist vervolgens vier frames op een rij te pakken voordat Selby weer een frame kon pakken. Het werd uiteindelijk 6-5 voor de wereldkampioen. Selby speelt morgen de halve finale tegen Murphy.

Vanavond zijn nog twee partijen in de kwartfinale. Ronnie O'Sullivan speelt tegen Mark Williams en Jamie Jones speelt tegen Marco Fu.

Eerste sprintzege ooit voor Weng, Halfvarsson slaat toe

De Noorse langlaufster Heidi Weng heeft voor het eerst in haar carrière een World Cup-wedstrijd op de sprint gewonnen. Weng pakte vorig jaar al haar eerste zege in een World Cup, maar vrijdag was ze in Lillehammer ook de beste op de sprint in klassieke stijl.

Weng was de hele dag al ijzersterk en plaatste zich overtuigend voor de finale. Daarin ondervond ze vooral concurrentie van landgenote Maiken Caspersen Falla, die het in de eindsprint echter af moest leggen tegen de uitzinnige Weng. De Zweedse Hanna Falk wist zich knap naar de derde plek te langlaufen, voor de Noorse Ingvild Flugstad Østberg. De vierde Noorse in het veld, Anna Svendsen, eindigde als vijfde. De laatste plaats was voor de jonge Russische Yulia Belorukova, die in de kwart- en halve finales een zeer sterke indruk maakte, maar in de finale op leek te zijn.

De finale bij de vrouwen (Bron: YouTube)

Bij de mannen leek de strijd te gaan tussen de Zweed Calle Halfvarsson en de jonge Noor Johannes Hoesflot Klæbo, die in de kwalificatie en kwartfinales domineerden. In de halve finale maakte Klæbo echter een tactische blunder: bij een klim - met een bocht erin - positioneerde hij zich aan de buitenkant, waardoor hij extra meters moest langlaufen en de finale aan zich voorbij zag gaan. 

In die finale ging het gelijk bij de start al mis met het materiaal van de Noor Pål Golberg, die vorige week nog de zege pakte. Ook de Zweedse sprintveteraan Emil Jönsson moest snel afhaken, waarna zijn landgenoten Halfvarsson en Teodor Peterson het opnamen tegen de Noor Emil Iversen en de Fin Iivo Niskanen. Halfvarsson bleek daarin wederom de sterkste: Iverson probeerde op de lijn nog zijn ski voor die van de Zweed over de streep te drukken, maar dat lukte niet. Peterson pakte de derde podiumplek. 

De finale bij de mannen (Bron: YouTube)

Kluivert teleurgesteld door Ajax: "Ze durfden het niet aan"

Patrick Kluivert had graag aan het roer gestaan van Ajax in plaats van Peter Bosz. Momenteel is de Champions League-winnaar van 1995 actief als technisch directeur van Paris Saint-Germain. Toch had alles anders kunnen lopen wanneer Ajax het gedurfd had om hem had hem te benaderen als hoofdtrainer in de Amsterdam ArenA.

De recordkampioen van Nederland vond Kluivert ongeschikt als opvolger van Frank de Boer, en koos daarom voor Bosz. "Ik heb met Ajax gesproken om direct hoofdtrainer te worden. Ik had het persoonlijk heel mooi gevonden. Ze vonden het te vroeg."

Aan lef lag het volgens Kluivert niet. "Ik had het gedurfd, zeker weten. Je gaat voor het hoogste en dat zou een hele mooie kans voor mij zijn geweest. Dat is een keuze van Ajax. Dit was een mooie kans voor me geweest, het is een keus van de club. Dat heb ik te respecteren", aldus Kluivert tegenover de NOS.

Kramer zegt af voor Thialf, Anema kwaad

De afzegging van Sven Kramer voor de wereldbekerwedstrijd schaatsen volgende week in Thialf is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. De Fries is op trainingskamp om zich zo beter voor te kunnen bereiden op de rest van het seizoen en daar past een race in het vernieuwde ijsstadion niet bij. Dit tot ontsteltenis van Jillert Anema, zo laat hij aan de NOS weten.

De coach van Team Clafis baalt: "Verrassend. Maar ik baal er ook van. Als sportliefhebber." Hij had graag gezien dat Kramer volgende week op de tien kilometer een verbeten strijd had uitgevochten met zijn kopman Jorrit Bergsma. "Een prachtig mooie afstand en daar zit in Nederland vaak het meeste publiek bij. En dat publiek wil je gewoon iets moois bieden."

Anema gaat hierna op zijn kenmerkende manier verder: "Voor het seizoen maak je als ploeg een planning. Ik vind: als je die hebt, moet je die doorgeven, zodat andere teams daar rekening mee kunnen houden en weten wanneer ze kunnen rijden. Dat hoor je te doen." Hierbij spaart hij Kramer en zijn ploeg LottoNL-Jumbo niet: "Als je echt een topteam bent, weet je al lang van tevoren waar je wel en niet gaat rijden. Kramer is een ego, dat hier geen rekening houdt met anderen."

"Het Lotto-team - en daar baal ik van - is een zwaar door de Nederlandse staat gesponsord team. Dat blijft nu gewoon weg bij een World Cup in Nederland. De belastingbetaler betaalt geld en dan komen ze niet rijden! Het is heel simpel. Als ik alleen al alle reclame op radio en televisie hoor voor de Nederlandse loterij... Die is er voor de Nederlandse sport. Hartstikke best. Maar als je Feyenoord met Lotto-shirtjes laat voetballen en ze gaan proberen een Ajax-speler weg te kopen, krijg je gegarandeerd direct Kamervragen. En nu wordt het allemaal maar onder tafel geschoffeld."

Ecclestone: "Verstappen beste vervanger Rosberg"

Als het aan Bernie Ecclestone ligt is Max Verstappen de meest geschikte kandiaat om Nico Rosberg op te volgen bij Mercedes, die besloten heeft zijn Formule 1-carriére te beëindigen. Ecclestone ziet de Nederlander als een logische vervanger van Rosberg, maar acht de kans klein dat hij kan worden losgeweekt bij Red Bull.

"Net als jullie ben ik geschokt door de beslissing van Nico om te stoppen", reageerde de grote baas van de Formule 1. "Verstappen zou de beste keuze zijn om hem te vervangen. Dat gaat echter niet gebeuren ga ik van uit. Ik denk niet dat ze hem los kunnen krijgen bij Red Bull."

Ecclestone ziet het goed gebeuren dat Fernando Alonso zijn huidige renstal zal verruilen met het team van Mercedes. De Spanjaard heeft met Mclaren nog niet de resultaten behaald waar hij van te voren op gehoopt had. "Het is goed mogelijk dat Alonso het stoeltje overneemt. Bij McLaren gaat veel veranderen: ze krijgen daar een nieuw management. Misschien heeft het team wel genoeg van Fernando en andersom ook."

Ecclestone: "Verstappen beste vervanger Rosberg" (ProShots/Action Images)
Ecclestone: "Verstappen beste vervanger Rosberg" (ProShots/Action Images)

Queen dankzij 'jong' weer bovenaan Top 2000

Heel erg verrassend is het niet, ook dit jaar staat Bohemian Rhapsody van Queen weer bovenaan de Top 2000. De lijst, uitgezonden op NPO Radio 2, werd al dertien keer aangevoerd door de Britse band met de in die tijd vooruitstrevende videoclip. Wel opvallend is dat veel mensen onder de 35 jaar erop stemden.

Vorig jaar stond Queen nog op de tweede plek, na Imagine van John Lennon. Het lied kreeg in 2015 een nieuwe lading omdat het een symbool werd voor hoop, na de aanslagen in Parijs. Hotel California van Eagles staat nu op nummer 2; Led Zeppelins Stairway To Heaven op 3. Geen podiumplek dus voor de dit jaar overleden Prince, David Bowie en Leonard Cohen.

Dit jaar konden mensen op vijf nummers meer stemmen dan voorgaande jaren. Daarmee is een recordaantal stemmen van ongeveer 6,5 miljoen uitgebracht. Vorig jaar waren dat er circa 4,5 miljoen.

Tien miljoen
Stemmers tot 35 jaar kozen dit jaar massaal voor Queen. Ook voor de groep 35 tot 55 jaar was de Britse band favoriet. In de categorie 55-plus ging de voorkeur naar Hotel California.

Naar de Top 2000 kijken en luisteren elk jaar ongeveer tien miljoen mensen. De lijst met 2000 nummers wordt elk jaar samengesteld door het publiek en is op de radio te horen van eerste kerstdag tot en met oudejaarsavond. Op tv zijn er onder meer de Top 2000 Quiz en Top 2000 a Gogo.

Queen dankzij 'jong' weer bovenaan Top 2000
Queen dankzij 'jong' weer bovenaan Top 2000 (Foto: BuzzE)

Gestolen Italiaans beeld duikt op in Nederland

Bij het Amsterdamse veilinghuis Christie's is een kostbaar en zeer oud kunstwerk aangeboden dat blijkt te zijn gestolen uit het Italiaanse museum Villa Adriana in Tivoli, nabij Rome. Een Nederlandse man en vrouw zijn opgepakt op verdenking van diefstal en heling, omdat ze het beeld uit ongeveer 200 na Christus probeerden te verkopen. De Amsterdamse politie heeft het vrijdag teruggeven aan de Italiaanse collega's.

Het beeld van natuursteen is het hoofd van Julia Domna, de keizerin van het Romeinse rijk die van 170 tot 217 na Christus leefde. Volgens Italiaanse kunstkenners is de waarde ervan niet in geld uit te drukken. Het kunstwerk maakt deel uit van een serie soortgelijke Romeinse hoofden uit dezelfde periode en is van grote archeologische en cultuurhistorische waarde, aldus de politie.

De man en vrouw, van wie de identiteit niet nader bekend wordt gemaakt, boden het beeld vorig jaar mei al aan bij het veilinghuis. Daar vertrouwden ze de zaak niet, onder meer omdat het duo niet bekend was in de kunstwereld. Christie's schakelde een advocaat in die contact opnam met de Italiaanse politie. Een speciale rechercheafdeling in het land, die zich bezighoudt met de opsporing van kunst- en cultuurschatten, ging op onderzoek uit en ontdekte dat het beeld niet op de plek lag waar het hoorde te liggen. Daarop is aangifte gedaan bij de politie Amsterdam.

Rechter
Het veilinghuis heeft vervolgens, in nauw overleg met de politie en het Openbaar Ministerie de afspraak met de verdachten laten doorgaan. Het duo is na afloop van dat gesprek aangehouden. Ze zitten momenteel niet vast en moeten zich begin volgend jaar verantwoorden bij de rechter. Het OM verdenkt de twee van heling, al hebben ze zelf verklaard dat ze niet wisten dat het beeld was gestolen. De officier van justitie vermoedt dat die verklaring niet klopt.

Het museum weet niet wanneer het beeld, dat nog in goede staat verkeert, precies is gestolen. Het kunstwerk is in 2012 voor het laatst tentoongesteld. Het vermoeden is dat het daarna uit het depot is gestolen. Vanwege procedures heeft het even geduurd voordat het beeld terug kon naar Italië.

Gestolen Italiaans beeld duikt op in Nederland
Gestolen Italiaans beeld duikt op in Nederland (Foto: ANP)

FNV dreigt met hardere acties Shell Pernis

FNV dreigt met hardere acties bij de raffinaderij van Shell in Pernis, als de oliemaatschappij niet tegemoetkomt aan de looneisen van de vakbond. Daarbij wordt gedacht aan een productieverlaging, zei bestuurder Egbert Schellenberg vrijdag.

Shell heeft vrijdag weer overleg gevoerd met de vakbonden. Constructief en in een goede sfeer, aldus het oliebedrijf, maar de bonden willen wel doorgaan met acties. Afgelopen week werden al enkele korte werkonderbrekingen gehouden, daar gaat als het aan FNV ligt in de loop van volgende week een schepje bovenop.

Schellenberg houdt nog een slag om de arm. Maandag praten de bonden weer met Shell en dinsdag met de achterban. Maar de bestuurder acht de kans groot dat het productietempo in Pernis vanaf woensdag met ongeveer de helft zal worden teruggeschroefd.

Goede kostenbeheersing
Zowel FNV als Shell benadrukt dat de veiligheid altijd voorop blijft staan. De productieverlaging zal volgens Schellenberg gecontroleerd worden doorgevoerd, zodat geen overtollige gassen ontstaan die extra fakkelen noodzakelijk maken. Dat proces kan veel geluidsoverlast veroorzaken voor omwonenden.

Shell heeft naar eigen zeggen nogmaals een beroep gedaan op de redelijkheid en verantwoordelijkheid van de bonden. Het olieconcern benadrukt dat een goede kostenbeheersing noodzakelijk is voor Nederlandse bedrijven om te kunnen blijven concurreren en bij te dragen aan behoud en groei van de werkgelegenheid.

FNV dreigt met hardere acties Shell Pernis
FNV dreigt met hardere acties Shell Pernis (Foto: ANP)

Onderzoek naar fraude bij Credit Suisse

Zwitserse autoriteiten hebben een onderzoek geopend naar mogelijke frauduleuze activiteiten van een medewerker van de Zwitserse bank Credit Suisse. Hij zou onvoldoende onderzoek hebben gedaan bij de werkzaamheden die hij verrichtte voor twee voormalige collega's, die al langer worden verdacht van fraude.

Het onderzoek draait om de vermogensbeheerder TG Investment Services, die werd opgericht door de twee verdachte ex-werknemers van Credit Suisse. Zij zouden met hun fraude hebben getracht om verliezen van enkele honderden miljoenen Zwitserse frank te verdoezelen.

Dit vorig jaar gestarte onderzoek komt bovenop de affaire waarbij een bankier van Credit Suisse toegaf de verliezen van Russische en Georgische klanten te hebben weggewerkt met neptransacties. Beide zaken betreffen klanten in opkomende markten, die een belangrijke rol spelen in de ambitie van Credit Suisse om zijn vermogensbeheertak verder te laten groeien.

Onderzoek naar fraude bij Credit Suisse
Onderzoek naar fraude bij Credit Suisse (Foto: ANP)

Russische olieproductie bijna op record

De olieproductie van Rusland lag in november op bijna het hoogste niveau sinds de val van de Sovjetunie. De productie bedroeg volgens het Russische energieministerie vorige maand gemiddeld zo'n 11,2 miljoen vaten per dag, een fractie lager dan het recordniveau in oktober.

Rusland heeft beloofd de productie met 300.000 vaten per dag te gaan verlagen, na een akkoord van oliekartel OPEC over een productieverlaging. Door minder olie op te pompen willen grote olieproducenten zoals Rusland en Saudi-Arabië de prijzen stuwen. Vanwege overaanbod staan de olieprijzen al twee jaar zwaar onder druk.

De Russische olieminister Alexander Novak liet weten dat de olieproductie vanaf januari geleidelijk zal worden verlaagd in de loop van de eerste helft van 2017. Die reductie zal evenredig worden verdeeld over de Russische oliemaatschappijen.

Russische olieproductie bijna op record
Russische olieproductie bijna op record (Foto: ANP)

Dodental bosbrand Tennessee stijgt

Bij de bosbranden in het oosten van de Amerikaanse staat Tennessee zijn al elf doden gevallen. De branden braken maandag in de bergen uit en verspreiden zich als gevolg van de harde wind snel. Tachtig mensen zijn volgens plaatselijke media gewond geraakt als gevolg van de branden rond de plaats Gatlinburg. Woensdag was er sprake van zeven doden.

Sinds maandag zijn er zeker zevenhonderd panden zwaar beschadigd of verwoest. Honderden gezinnen zijn dakloos geworden volgens The Tennessean. Over de oorzaak is nog weinig bekend. De politie vermoedt dat de brand is veroorzaakt door mensen, maar ook omgevallen of omgewaaide elektriciteitspalen hebben op sommige plekken brand veroorzaakt.

De Amerikaanse countryzangeres Dolly Parton die in de getroffen streek opgroeide, heeft mensen die hun woning verloren een half jaar lang 1000 dollar per maand noodhulp toegezegd.

Dodental bosbrand Tennessee stijgt
Dodental bosbrand Tennessee stijgt (Foto: ANP)

Meeste nagemaakte opladers Apple onveilig

Bijna alle online gekochte nagemaakte Apple-opladers komen niet door een simpele veiligheidstest. Tot die conclusie komt althans het Britse Chartered Trading Standards Institute. Die kocht vierhonderd nagemaakte Apple-opladers online van leveranciers over de hele wereld. In totaal 397 doorstonden een basisveiligheidstest niet.

Het onderzoek werd gepresenteerd aan het einde van de nationale consumentenweek van het Britse Consumer Protection Partnership. Dit jaar richt de week zich op de rechten van consumenten, zodat ze niet worden opgezadeld met gebrekkige of gevaarlijke goederen.

Volgens topman van het instituut Leon Livermore zijn nepproducten echter een "onbekende entiteit", die mensen hun huis of zelfs hun eigen leven of dat van een geliefde kan kosten.

Verlokken
Voorzitter van National Trading Standards Lord Toby Harris voegt daaraan toe dat veel mensen er terecht vanuit gaan dat alles wat ze kopen veilig zal zijn. "Maar uit recent onderzoek van onze teams blijkt hoe makkelijk we gevaarlijke elektrische producten kunnen verkrijgen. Criminelen van over de hele wereld gebruiken online platforms om je te verlokken met goedkope aanbiedingen voor nepartikelen, waarvan vele gevaarlijk zijn en erom bekendstaan oververhit te raken en woningenbranden te veroorzaken."

Harris roept consumenten dan ook op op te passen bij het online aanschaffen van elektrische producten. Zo moeten consumenten letten op foutjes in de spelling van de merknaam. Daarnaast moeten elektrische merkproducten die zijn gemaakt in de EU een CE-markering hebben.

Meeste nagemaakte opladers Apple onveilig
Meeste nagemaakte opladers Apple onveilig (Foto: BuzzT)

Bpost legt bod op PostNL voor aan AFM

Bpost legt zijn overnamebod op PostNL op 30 januari voor aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het Belgische postbedrijf verwacht er voor de formele indiening van dat biedingsbericht met de Nederlandse branchegenoot uit te zijn, zo laat het vrijdag weten.

Het Belgische bedrijf probeert PostNL al enige tijd te verleiden tot een krachtenbundeling. Een formeel bod is nog niet ingediend, maar de Belgen hebben wel al meerdere keren een voorstel tot een bod neergelegd. PostNL vond dat voorstel te laag en zag het verder onder meer niet zitten om in handen te komen in een bedrijf waarin de Belgische overheid een groot belang heeft.

Bpost verhoogde woensdag zijn bod tot 5,75 euro per aandeel op PostNL, in zowel aandelen als contanten. Dat komt volgens Bpost in totaal neer op 2,5 miljard euro. Verder stelde Bpost een constructie voor die ervoor zorgt dat het benoemingsrecht van de Belgische staat voor de leden van de raad van bestuur wordt ingeperkt.

Enkele grootaandeelhouders van PostNL voerden eerder op de dag de druk op het bestuur van het Nederlands postbedrijf op. Ze willen dat het concern in onderhandeling gaat met Bpost over het verbeterde voorstel.

Bpost legt bod op PostNL voor aan AFM
Bpost legt bod op PostNL voor aan AFM (Foto: ANP)

Show Armin van Buuren in minuten uitverkocht

De 34.000 kaarten voor de grootste soloshow ooit van Armin van Buuren waren vrijdagmiddag binnen tien minuten uitverkocht. Daarmee kreeg de artiest de hele Amsterdam ArenA vol. De show The Best of Armin Only, op zaterdag 13 mei, is ter gelegenheid van Van Buurens twintigjarige carrière.

Armin van Buuren reageerde geroerd op de snelle kaartverkoop. "Dit is het grootste wat ik afgelopen twintig jaar heb mogen neerzetten en mijn team en ik kijken hier enorm naar uit! We streven ernaar om het de beste show óóit te laten zijn."

Inmiddels is een tweede show in de verkoop gegaan. Die is op vrijdag 12 mei.

Show Armin van Buuren in minuten uitverkocht
Show Armin van Buuren in minuten uitverkocht (Foto: ANP)

Clean Bandit en Sean Paul op nummer 1

Voor de vijfde week op rij heeft de Single Top 100 een nieuwe lijstaanvoerder. Ditmaal weten Clean Bandit, Sean Paul en Anne-Marie de top te bereiken met hun hit Rockabye. Het collectief verwijst daarmee James Arthur naar de derde stek. The Weeknd en Daft Punk stijgen terug naar plaats twee.

Zowel Clean Bandit als Sean Paul scoren met Rockabye hun tweede nummer 1-hit in Nederland. Clean Bandit stond twee jaar geleden al eens bovenaan met de zomerhit Rather Be en Sean Paul wist al in 2003 voor het eerst de top te halen. Met Get Busy brak hij destijds definitief door.

The Weeknd komt net te kort om met Starboy weer op 1 te komen, maar weet wel op een andere manier de lijst te domineren. De Canadese zanger lanceerde vorige week zijn gelijknamige album. Daarvan komen deze week, mede dankzij veel streams, dertien tracks binnen. Samen met de drie waarmee hij al genoteerd stond, brengt hij zijn totaal daarmee op zestien.

The Weeknd vestigde afgelopen week een record op Spotify. Op een dag werden zijn nummers in totaal meer dan 36 miljoen keer beluisterd.

Single Top 10 week 49
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, single o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (2) Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne-Marie - Rockabye
2. (3) The Weeknd feat. Daft Punk - Starboy
3. (1) James Arthur - Say You Won't Let Go
4. (34) The Weeknd feat. Daft Punk - I Feel It Coming
5. (4) Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - My Love
6. (8) Rae Sremmurd feat. Gucci Mane - Black Beatles
7. (5) Bruno Mars - 24K Magic
8. (6) Shawn Mendes - Mercy
9. (7) DJ Snake feat. Justin Bieber - Let Me Love You
10. (10) The Chainsmokers feat. Halsey - Closer

Clean Bandit en Sean Paul op nummer 1
Clean Bandit en Sean Paul op nummer 1 (Foto: BuzzE)

Europa doet langer mee aan ISS

Europa heeft zijn deelname aan het internationale ruimtestation ISS met vier jaar verlengd tot 2024. Aan die beslissing hangt een prijskaartje van ongeveer 960 miljoen euro.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft vrijdag in het Zwitserse Luzern tot de verlenging besloten. Rusland en de Verenigde Staten, die het meeste geld voor ISS neerleggen, gingen de Europese landen hierin al voor. Het ruimtestation is in 1998 gelanceerd. Het draait op een hoogte van 400 kilometer banen om de aarde. Doel is ervaring op te doen met ruimtestations.

De ESA besloot eveneens tot de tweede fase van de ExoMars Mission. Deze miljarden kostende missie voert een verkenning van de planeet Mars uit.

Europa doet langer mee aan ISS
Europa doet langer mee aan ISS (Foto: ANP)

Kinderkoor voert Album Top 100 aan

Kinderen voor Kinderen heeft weer een nummer 1-album te pakken. Voor altijd jong!, de 37e cd van het kinderkoor, is de vijftiende Kinderen voor Kinderen-plaat die de toppositie van de Album Top 100 weet te bereiken.

Met sinterklaasavond voor de deur schopt het kinderkoor Metallica van de eerste plek. Hun Hardwired... To Self-Destruct zakt in zijn tweede week naar de zesde positie. Kensingtons Control wint een plaatsje en eindigt op de tweede plaats. The Weeknd is met Starboy op drie de hoogste nieuwe binnenkomer van deze week. Ali B komt met Een klein beetje geluk binnen op zeven.

Terwijl Kinderen voor Kinderen profiteert van Sinterklaas, denken ze in Volendam al aan Kerstmis. De kerstplaat van de 3JS, Acoustic Christmas Volume 2, komt binnen op de tiende plek. Nieuwkomers Before The Dawn van Kate Bush en 4Ever van Prince weten net geen toptiennotering te pakken.

Album Top 100 week 49
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (2) Kinderen voor Kinderen - Voor altijd jong! - 37
2. (4) Kensington - Control
3. (-) The Weeknd - Starboy
4. (3) Leonard Cohen - You Want It Darker
5. (6) K3 - Ushuaia
6. (1) Metallica - Hardwired... To Self-Destruct
7. (-) Ali B - Een klein beetje geluk
8. (20) Gordon feat. Metropole Orkest - Compleet, volmaakt, het einde
9. (5) Bruno Mars - 24K Magic
10. (-) 3JS - Acoustic Christmas Volume 2

Kinderkoor voert Album Top 100 aan
Kinderkoor voert Album Top 100 aan (Foto: BuzzE)

'Tomtom zet mes in navigatietak'

TomTom voert een grote reorganisatie door. Daarbij wordt het mes gezet in de tak die onder meer navigatiekastjes maakt. Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf vrijdagavond na berichtgeving van RTL Z.

Volgens de zegsman wordt 20 procent van de 1000 banen bij de divisie die consumentenproducten maakt geraakt door de reorganisatie. De meerderheid van de betrokkenen is elders in het concern een andere baan aangeboden, maar 'enkele tientallen' mensen komen op straat te staan. In totaal werken ongeveer 4600 mensen bij het bedrijf.

Het bedrijf dat groot werd met navigatiekastjes voor in de auto heeft al langer moeite om die nog aan de man te brengen. De divisie consumentenproducten is goed voor ongeveer de helft van de omzet van het bedrijf, maar zag de opbrengsten in het derde kwartaal met 15 procent krimpen. Het bedrijf probeert het gat in die divisie op te vullen met nieuwe producten zoals fitnesstrackers en sportcamera's, maar dat biedt nog geen soelaas.

Naast de consumententak boekt TomTom wel successen in de automobielindustrie, waar het navigatiesoftware levert aan automakers. Ook de diensten op het gebied van wagenparkbeheer voor de zakelijke markt doen het goed.

'Tomtom zet mes in navigatietak'
'Tomtom zet mes in navigatietak' (Foto: BuzzT)

Brundle: "Ik dacht dat vertrek van Rosberg een grap was"

De Formule 1-wereld reageert vol verbazing op het vertrek van de kersverse wereldkampioen Nico Rosberg. Een paar dagen na het binnenhalen van zijn eerste titel kondigde de Duitser aan per direct te stoppen in de hoogste klasse van de autosport. Martin Brundle, co-commentator voor Sky Sports, dacht aanvankelijk dat het om een grap ging.

"Ik vind de beslissing van Nico om te stoppen erg bijzonder. Het komt als een grote verrassing", reageerde Brundle verbaasd. "Toen ik het nieuws hoorde dacht ik dat het om een grap ging. Ik denk dat dit slecht is voor de Formule 1, want nu hebben we volgend jaar niet de nieuwe wereldkampioen op de grid. Het is ook slecht voor Mercedes, want zij hebben hun kampioen verloren. Ik vraag mij af wat Nico zo kwelde dat hij besloten heeft te stoppen."

Ted Kravitz, collega van Brundle bij Sky Sports, deelt zijn mening. Kravitz betwijfelt ook of het de juiste keuze was van Rosberg om het voor gezien te houden: "Mijn eerste reactie was dat Nico te overhaast is geweest in zijn beslissing. Ook het feit dat hij pas na de laatste race van het seizoen de knoop doorhakte, doet mij vermoeden dat Nico niet goed genoeg heeft nagedacht en er later spijt van krijgt. Hij kan nu niet meer terug."

Met het vertrek van de Duitser komt er een vacature vrij bij Mercedes. Wie voor volgend seizoen de nieuwe teamgenoot van Lewis Hamilton zal worden is nog niet bekend, al lijkt Mercedes-protegé Pascal Wehrlein de meest voor de hand liggende keuze te zijn. Ted Kravitz denkt daar echter anders over: "Ik weet niet of Mercedes zal kiezen voor iemand uit hun opleidingsprogramma zoals Wehrlein. Dat zal betekenen dat Hamilton voor de titel gaat vechten zonder enige tegenstand te krijgen van zijn teamgenoot. Ik weet niet of dat goed is voor Mercedes en de Formule 1."

Brundle dacht dat het vertrek van Rosberg een grap was (ProShots/Action Images)
Brundle dacht dat het vertrek van Rosberg een grap was (ProShots/Action Images)

Trump nodigt Duterte uit voor bezoek

De gekozen Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag telefonisch contact gehad met zijn Filipijnse collega Rodrigo Duterte en hem uitgenodigd voor een bezoek aan het Witte Huis volgend jaar. Volgens Dutertes vertrouweling Christopher Go was het een "zeer plezierig en geanimeerd gesprek", dat zeven minuten duurde.

Duterte heeft op zijn beurt Trump gevraagd naar Manilla te komen in 2017, wanneer de Filipijnen voorzitter zijn van een aantal topconferenties van de Associatie van Zuid-Oost-Aziatische Landen. De afgelopen maanden beledigde Duterte president Barack Obama een paar keer en riep hij bij herhaling het helemaal gehad te hebben met de Verenigde Staten.

Trump nodigt Duterte uit voor bezoek
Trump nodigt Duterte uit voor bezoek (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 48

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is nogeenoudebekende met het volgende onderschrift: "Toet toet boing boing Jamie en Bruno...."

De opgave van deze week:

Na de kwalificatie voor de Grand Prix van Abu Dhabi troffen we Nico rosberg en Lewis Hamilton zo aan, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)
Na de kwalificatie voor de Grand Prix van Abu Dhabi troffen we Nico rosberg en Lewis Hamilton zo aan, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)

Goedheiligman krijgt parkeerbon

Sinterklaas en zijn donkergekleurde medewerkers kregen donderdagavond een onaangename verrassing. Toen ze terugkwamen bij de pakjesauto vonden ze een parkeerbon van 62 euro. De parkeerpiet was vergeten een parkeerkaartje te kopen.

Sint en zijn kunstmatig gepigmenteerd personeel hadden een feest voor minimagezinnen in de Performance Factory in Enschede bezocht. Niet alleen de Sint was onaangenaam verrast, ook een aantal bezoekers van het kinderfeest werd op de bon geslingerd. De parkeerpiet geeft aan dat hij het parkeerkaartje was vergeten te kopen door alle feestelijkheden. De handhaver vindt dat hij goed heeft gehandeld. "Ik doe ook mijn werk", verklaarde hij.

Rutte: overlastplegers azc's ophoepelen

Asielzoekers die zich hier misdragen moeten zo snel mogelijk ophoepelen. Dat heeft premier Mark Rutte vrijdag gezegd.

Rutte werd gevraagd naar de overlast die wordt veroorzaakt door asielzoekers en de noodkreet van medewerkers van asielzoekerscentra daarover. "Verschrikkelijk", aldus de premier. Volgens hem moeten medewerkers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gewoon veilig hun werk kunnen doen.

Over de veroorzakers van de overlast zei de premier dat het voornamelijk om economische migranten gaat, die in tegenstelling tot bijvoorbeeld Syrische asielzoekers geen kans maken op asiel. "Deze elementen verpesten het voor de rest. Die horen achter slot en grendel of liever nog, die horen niet hier. Wegwezen. En daar werken we dus hard aan."

Brandbrief
De ondernemingsraad van het COA stuurde enkele weken geleden een brandbrief. Daarin staat dat de medewerkers van azc's zich niet meer veilig voelen door het criminele en asociale gedrag van bepaalde asielzoekers uit voornamelijk Marokko en Algerije. Deze groep zou stelen, drugs gebruiken en drinken.

Rutte zei erg tevreden te zijn met het snelle optreden van staatssecretaris Klaas Dijkhoff dat op de brandbrief volgde. De staatssecretaris liet eerder vrijdag weten dat de relschoppers met voorrang worden aangepakt en dat daarbij ook snelrecht wordt toegepast.

Rutte: overlastplegers azc's ophoepelen
Rutte: overlastplegers azc's ophoepelen (Foto: ANP)

Historische zege Nieuw-Zeelandse schaatser in World Cup

Schaatser Peter Michael heeft tijdens de World Cup in Astana geschiedenis geschreven. De Nieuw-Zeelander was de beste op de 5 kilometer en werd zo de eerste Oceanische winnaar van een World Cup-wedstrijd ooit. Het was tevens de eerste keer in zo'n zes jaar dat de zege in een World Cup-wedstrijd over 5 kilometer niet naar Nederland ging.

Eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat de Nederlandse toppers afwezig waren in Kazakhstan: onder meer Sven Kramer en Jorrit Bergsma waren niet van de partij. Het aloude gezegde "je kunt alleen degenen verslaan die er wél zijn" gaat echter niet voor niks op en dus was Michael een van de kandidaten om te profiteren van het uitgedunde deelnemersveld.

Patrick Beckert was de eerste die een scherpe tijd neer kon zetten. De Duitser noteerde 6:22,09 en pakte daar uiteindelijk de tweede plek mee. De voor Canada uitkomende Ted-Jan Bloemen gaf zo'n driekwart van een seconde prijs en werd derde, waarna het in de slotrit de beurt was aan Michael. Hij was uitstekend op dreef, maar in de voorlaatste ronde viel hij met een rondje 31,4 flink terug. Om te winnen had hij een versnelling nodig en die kwam er: een rondje van 30,5 bracht hem zijn eerste World Cup-zege ooit.

World Cup Astana - Uitslag 5000 meter mannen:

# Naam Land Tijd Verschil
1 Peter Michael NZL 6:21.58  
2 Patrick Beckert GER 6:22.09 0.51
3 Ted-Jan Bloemen CAN 6:22.82 1.24
4 Andrea Giovannini ITA 6:24.38 2.80
5 Moritz Geisreiter GER 6:25.83 4.25
6 Shane Williamson JPN 6:26.78 (6) 5.20
7 Sverre Lunde Pedersen NOR 6:26.78 (8) 5.20
8 Jordan Belchos CAN 6:27.60 6.02
9 Ryosuke Tsuchiya JPN 6:29.22 7.64
10 Nicola Tumolero ITA 6:29.33 7.75
11 Seung-Hoon Lee KOR 6:32.53 10.95
12 Alexis Contin FRA 6:32.95 11.37
13 Michele Malfatti ITA 6:33.10 11.52
14 Davide Ghiotto ITA 6:33.29 11.71
15 Arjan Stroetinga NED 6:36.96 15.38
16 Danila Semerikov RUS 6:43.25 21.67

Zwaar luchtverkeer op Maastricht Airport

Als het aan het kabinet ligt mogen op luchthaven Maastricht-Aachen Airport voortaan ook grote en zware vrachtvliegtuigen vertrekken en landen. Het kabinet heeft met dit besluit ingestemd met een voorstel van staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu om de volledige lengte van de start- en landingsbaan te gaan gebruiken.

In de huidige luchthavenvergunning mag 2500 meter van de 2750 meter lange start- en landingsbaan worden gebruikt. Grote en zware vrachtvliegtuigen hebben de hele baanlengte nodig. De vergunning wordt daarop aangepast.

Maastricht-Aachen Airport wil met de aanpassing op termijn weer rendabel worden en volgens het kabinet 'positief bijdragen aan de (regionale) werkgelegenheid, de bereikbaarheid, het vestigingsklimaat en het toerisme'. De milieu- en geluidseffecten blijven binnen de huidige gebruiksvergunning.

Het baangebruik van het overige luchtverkeer blijft ongewijzigd en ook de openingstijden van de luchthaven worden met dit besluit niet gewijzigd, aldus het kabinet.

Zwaar luchtverkeer op Maastricht Airport
Zwaar luchtverkeer op Maastricht Airport (Foto: ANP)

Kinderopvang is beter en veiliger

De kinderopvang is de afgelopen vijf jaar beter en veiliger geworden. Dat zegt PricewaterhouseCoopers dat de aanbevelingen daarover van de commissie-Gunning heeft geëvalueerd in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De Inspectie van het Onderwijs heeft vastgesteld dat bijna alle kinderopvanglocaties zijn bezocht voor een jaarlijkse inspectie, zo blijkt uit het onderzoek. Driekwart van alle locaties voldeed volgens de inspectie volledig aan de regels. Op dit moment maken zo'n 680.000 kinderen gebruik van de opvang.

De afgelopen vijf jaar is er veel gedaan om kinderopvang veiliger te maken en dat is volgens het onderzoek gelukt. Nieuwe medewerkers kunnen pas aan de slag als ze een Verklaring omtrent het gedrag (VOG) hebben. Alle vaste medewerkers in de kinderopvang worden bovendien continu gescreend op strafbare feiten en er is een meldplicht bij vermoedens van geweld of misbruik. En met de invoering van het vierogenprincipe (altijd een tweede volwassene die meekijkt) worden medewerkers in de kinderopvang altijd gezien of gehoord tijdens hun werk.

Kinderopvang is beter en veiliger
Kinderopvang is beter en veiliger (Foto: ANP)

Toppers kiezen Wilde Westen als thema

De Toppers bouwen de Amsterdam Arena in mei om tot een saloon. Gerard Joling, Jeroen van der Boom en René Froger hebben het Wilde Westen uitgekozen voor de dertiende concertreeks die ze in het stadion geven op vrijdag 26 en zaterdag 27 mei.

De Toppers maakten vrijdag bekend dat ze stoere cowboys, sexy cowgirls, sheriffs en indianen op de tribunes verwachten, uitgedost met cowboyhoed, cowboylaarzen of indianentooi.

De dresscode van het meezingfestijn wordt 'glitter country rood'. Dinsdag 13 december begint de kaartverkoop voor de Toppersconcerten.

Toppers kiezen Wilde Westen als thema
Toppers kiezen Wilde Westen als thema (Foto: BuzzE)

Prijzen monumentale woningen flink gestegen

De prijzen van monumentale woningen in Nederland zijn sinds het dieptepunt van 2013 met 17 procent gestegen tot een gemiddelde van 463.000 euro. Daarmee ligt de prijs van een monumentale woning vertaald naar de prijs per vierkante meter ruim 50 procent hoger dan die van een reguliere woning.

Dat meldde makelaarsvereniging NVM in een rapport. Het prijsverschil is volgens de NVM te verklaren door de locatie en het bijzondere karakter van monumenten. Veel van die woningen liggen in het centrum van historische steden en dorpen en het gaat vaak om unieke panden.

Tijdens de periode van de economische crisis, 2008-2013, daalden de prijzen van monumentale woningen overigens wel sterker dan die van gewone huizen. Begin november stonden bij makelaars 1790 monumentale woningen te koop.

Prijzen monumentale woningen flink gestegen
Prijzen monumentale woningen flink gestegen (Foto: ANP)

Staatssecretaris Dijkhoff in De Slimste Mens

In het nieuwe seizoen van De Slimste Mens doet staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) mee. De kenniskwis is vanaf maandag 12 december weer op televisie. Dagelijks gooien drie bekende Nederlanders hun kennis en strategische vaardigheden in de strijd.

Het is volgens KRO-NCRV de eerste keer dat een bewindspersoon meedoet aan het spel. Andere deelnemers zijn dit keer presentator Eric Corton, CDA-politica Madeleine van Toorenburg en cabaretier Emilio Guzman. Maar ook Arjan Erkel, Spoorloos-presentator Derk Bolt, SP-politica Lilian Marijnissen, presentatrice Martine van Os, journalist/columnist Annabel Nanninga en acteur Frank Lammers doen mee an dit programma.

Het programma was in 2012 voor het eerst op tv.

Staatssecretaris Dijkhoff in De Slimste Mens
Staatssecretaris Dijkhoff in De Slimste Mens (Foto: BuzzE)

Maan gaat muziekprogramma presenteren

Maan gaat aan de slag als presentatrice. De winnares van The Voice of Holland maakt vrijdagavond haar debuut in het wekelijkse muziekprogramma Soundcheckers van KPN Presenteert. Maan gaat het vaste presentatieteam versterken, kondigde KPN vrijdag aan.

In haar eerste aflevering krijgt Maan meteen een flinke uitdaging voor haar kiezen. Ze krijgt de opdracht Nederland muzikaal te verrassen voor Sinterklaas. In Soundcheckers geeft een presentator een andere presentator elke week een opdracht.

Maan voegt zich bij Tess Milne, Saar Koningsberger, Mattie Valk en Wietze de Jager. Het muziekprogramma van het ondemand-platform KPN Presenteert werd begin dit jaar voor het eerst uitgezonden.

Maan gaat muziekprogramma presenteren
Maan gaat muziekprogramma presenteren (Foto: BuzzE)

Chinese dubbelslag op 500 meter, Ter Mors goed

De 500 meter voor vrouwen heeft tijdens de World Cup schaatsen in Astana een Chinese dubbelslag opgeleverd. De Nederlandse dames kwamen niet in de buurt van het podium.

Hong Zhang was de eerste die onder de 38 seconden dook. Vooral dankzij haar handelsmerk, een oersterke volle ronde, snelde de Chinese naar een tijd van 37,87 seconden. In de voorlaatste rit zag ze haar landgenote Jing Yu onder haar tijd duiken, maar het verschil was miniem: 37,85.

Lee Sang-hwa opende in de slotrit de aanval op Hong's tijd, maar de Zuid-Koreaanse strandde met 37,95 op de derde plek. Nao Kodaira, de winnares van de eerste drie wedstrijden, was niet aanwezig in Astana. Jorien ter Mors werd met een achtste plek de beste Nederlandse. Ze maakte haar internationale seizoensdebuut met een uitstekende tijd van 38,27 seconden. 

World Cup Astana - Uitslag 500 meter vrouwen:

# Naam Land Tijd Verschil
1 Jing Yu CHN 37.85  
2 Hong Zhang CHN 37.87 0.02
3 Sang-Hwa Lee KOR 37.95 0.10
4 Arisa Go JPN 38.02 0.17
5 Marsha Hudey CAN 38.05 0.20
6 Maki Tsuji JPN 38.06 0.21
7 Olga Fatkulina RUS 38.15 0.30
8 Jorien ter Mors NED 38.27 0.42
9 Heather McLean CAN 38.33 0.48
10 Erina Kamiya JPN 38.36 0.51
11 Karolina Erbanova CZE 38.39 0.54
12 Floor van den Brandt NED 38.64 0.79
13 Hege Bøkko KOR 38.68 0.83
14 Yekaterina Aydova KAZ 38.77 0.92
15 Nadezhda Aseeva RUS 38.80 0.95
16 Vanessa Herzog AUT 38.86 1.01
17 Marrit Leenstra NED 38.91 1.06
18 MinSun Kim KOR 38.98 1.13
19 Bo van der Werff NED 39.05 1.20
20 Noemie Fiset CAN 39.20 1.35

Sablikova weer de beste op 3000 meter

Schaatster Martina Sablikova heeft haar zegereeks op de 3000 meter doorgezet. De Tsjechische was de sterkste tijdens de World Cup in Astana, waarmee ze haar derde zege op rij boekte.

Sablikova kwam in de slotrit tegen Antoinette de Jong tot een tijd van 4:02,90 minuten. Daarmee troefde ze de Nederlandse ruimschoots af. De winstmarge was echter niet heel groot: net als in de vorige twee wedstrijden zat het verschil met de nummer twee rond een seconde. De Russische Anna Yurakova werd knap tweede op 0,94 seconden van Sablikova. 

De derde plek was voor de verrassend sterke Miho Takagi. De 22-jarige Japanese werd eerder in het seizoen al derde op de 1000 meter in Nagano en voegde daar nog een derde plek aan toe. Met 4:05,68 bleef ze bovendien slechts een fractie van een seconde boven haar persoonlijk record.

World Cup Astana - Uitslag 3000 meter vrouwen

# Naam Land Tijd Verschil
1 Martina Sáblíková CZE 4:02.90  
2 Anna Yurakova RUS 4:03.84 0.94
3 Miho Takagi JPN 4:05.68 2.78
4 Ivanie Blondin CAN 4:05.94 3.04
5 Antoinette de Jong NED 4:06.14 3.24
6 Claudia Pechstein GER 4:06.50 3.60
7 Melissa Wijfje NED 4:06.72 3.82
8 Isabelle Weidemann CAN 4:06.73 3.83
9 Bente Kraus GER 4:06.74 3.84
10 Annouk van der Weijden NED 4:07.96 5.06
11 Natalia Voronina RUS 4:08.43 5.53
12 Marije Joling NED 4:09.87 6.97
13 Mia Manganello USA 4:10.51 7.61
14 Bo-Reum Kim KOR 4:10.61 7.71
15 Francesca Lollobrigida ITA 4:11.19 8.29
16 Misaki Oshigiri JPN 4:12.77 9.87

Verstikkingsgevaar traphekje Prénatal

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor een traphekje dat is verkocht bij Prénatal. Als het hekje in de maximale breedte is gemonteerd, kan een klein kind zich tussen de spijlen wurmen en met het hoofdje blijven steken, waardoor hij of zij kan stikken.

Het gaat om een houten traphekje in de varianten blank gelakt en wit gelakt. De hekjes zijn verkocht tussen maart 2013 en oktober 2016.

Prénatal vraagt mensen die het hekje in de maximale breedte hebben gemonteerd, het uit elkaar te halen en terug te brengen naar de winkel. De klant krijgt dan het aankoopbedrag terug.

Wie het traphekje in een kleinere breedte heeft gemonteerd, tussen de 71 en 95 centimeter, hoeft niets te doen. In dat geval is het hekje veilig, aldus Prénatal.

Verstikkingsgevaar traphekje Prénatal
Verstikkingsgevaar traphekje Prénatal (Foto: ANP)

Elektrische Audi's naar de maan

Twee elektrische voertuigen van Audi gaan volgend jaar naar de maan. De Audi Lunar Quattro is geen normale auto, maar een speciaal ontwikkeld maanvoertuig. Audi-ingenieurs werkten samen met een team van Duitse wetenschappers bij de ontwikkeling.

De twee wagentjes wegen 30 kilo per stuk. Met zonnepanelen wordt een lithium-ion-accu opgeladen. De karretjes hebben vier elektromotoren per stuk, een voor ieder wiel. De vier camera's per Lunar Quattro worden gebruikt om de voertuigen mee te besturen, maar ook om 3D- en 360 gradenopnames te maken. Audi ondersteunde de ontwikkeling op het gebied van vierwielaandrijving, lichtgewicht bouwwijze, elektrische aandrijving en autonoom rijden.

De twee Audi's worden door de ALINA-maanlander naar de Taurus-Littrow-vallei op de maan gebracht. Daar bezoeken ze onder mee het ruimtevoertuig dat Apollo 17-astronauten Eugene Cernan en Harrison Schmidt in 1972 achterlieten aan het einde van de laatste bemande vlucht naar de maan. Voor het zover is worden ze eerst in het Midden-Oosten intensief getest.

Competitie
De Lunar Quattro's maken deel uit van de Duitse inzending voor de Google Lunar XPRIZE-competitie. Zestien teams doen mee aan die door de zoekgigant uitgeschreven competitie. Het eerste team dat een voertuig op de maan laat landen, 500 meter aflegt en hd-video en -foto's terug naar aarde stuurt wint 20 miljoen dollar, een kleine 19 miljoen euro. Het tweede team dat aan alle eisen voldoet krijgt een kwart daarvan.

De zestien teams moeten voor het einde van dit jaar een contract voor de lancering van hun voertuig kunnen overleggen. Het Duitse team heeft dat nu gedaan door een contract met Spaceflight, Inc. te tekenen.

Elektrische Audi's naar de maan
Elektrische Audi's naar de maan (Foto: BuzzT)

Roxeanne Hazes weer vrijgezel

Roxeanne Hazes is weer vrijgezel. De relatie van de 23-jarige zangeres en de acht jaar oudere Nick van Delft is gestrand, bevestigt het management van Roxeanne.

De dochter van wijlen volkszanger André Hazes is 'recent' weer single. Nick, die het geboortejaar van Roxeanne afgelopen zomer nog op zijn lijf liet vereeuwigen, noemde de zangeres vier weken geleden op Instagram nog 'het mooiste meisje van de wereld'.

Geruchten dat Roxeanne al een nieuwe relatie heeft, zijn volgens haar management niet juist. Volgens weekblad Party kan ze het wel erg goed vinden met een medewerker van haar platenlabel. "Hij is een collega", zegt het management daarover.

Roxeanne Hazes weer vrijgezel
Roxeanne Hazes weer vrijgezel (Foto: BuzzE)

Consumentenorganisaties vrezen hogere belnota

Het afschaffen van de roamingtarieven waardoor telefoonkosten in EU-landen vanaf 15 juni gelijk zijn aan die in eigen land, dreigt consumenten op hogere kosten te jagen. Daarvoor vreest de Europese koepel van consumentenorganisaties BEUC. Die stelt dat de lidstaten de beloftes aan de Europese telefoongebruiker saboteren.

De EU-telecomministers bereikten vrijdag in Brussel overeenstemming over de prijzen die de telecombedrijven elkaar mogen berekenen voor het gebruik door buitenlanders van hun netwerken. Die zijn volgens BEUC echter zo hoog dat providers de nationale tarieven zouden kunnen verhogen of hun klanten beperkingen opleggen.

Nederland is er ook niet gelukkig mee en hoopt dat de voorgestelde prijzen onder druk van het Europees Parlement omlaag gaan zodat de consument daadwerkelijk kan roamen tegen een gunstig binnenlands tarief zonder dat de providers die opschroeven.

Tariefplafonds
Het akkoord is een compromis tussen grofweg Noord- en Zuid-Europa. De providers in landen met veel toeristen zoals Spanje hebben belang bij hogere tariefplafonds, terwijl bedrijven in landen met vooral uitreizend verkeer lagere tarieven willen.

Volgens BEUC-directeur Monique Goyens proberen de regeringen vooral hun nationale belbedrijven te plezieren. "De lidstaten spelen met vuur."

De tarieven die het EU-parlement voor ogen heeft, liggen substantieel lager. "Het parlement zet in op tarieven waarmee je met een ongelimiteerd datapakket in Nederland van 80 euro, vanaf 2021 80 gigabyte gratis kunt gebruiken in het buitenland", aldus Marietje Schaake (D66).

De onderhandelingen tussen de lidstaten en het parlement moeten voor half februari zijn afgerond.

Consumentenorganisaties vrezen hogere belnota
Consumentenorganisaties vrezen hogere belnota (Foto: ANP)

Italiaans referendum zet beurzen lager

De Europese beurzen stonden vrijdag duidelijk in het rood. Beleggers sorteerden voor op een Italiaans referendum dat komend weekend wordt gehouden.

De Italianen beslissen zondag over een grondwetswijziging die het volgens de regering makkelijker maakt om economische hervormingen door te voeren. Het is evenwel allerminst zeker dat premier Matteo Renzi, die aan de uitkomst zijn politieke lot heeft verbonden, zijn zin krijgt. Dat geeft onzekerheid over de toekomstige koers van het land.

De AEX-index in Amsterdam stond tegen het middaguur 1,6 procent lager op 446,17 punten. De MidKap zakte 1,1 procent tot 643,08 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs zakten tot 1,4 procent. In Milaan speelde de beurs 0,7 procent kwijt.

Rentebesluit
De financiële markten kijken ook uit naar het Amerikaanse banenrapport dat tijdens de middaghandel naar buiten komt. Het is een van de laatste belangrijke macro-economische publicaties voor het rentebesluit van de Federal Reserve later deze maand. De verwachting is dat de Amerikaanse centrale bank de rente gaat opvoeren.

In de AEX stonden slechts twee fondsen in het groen. Grootste stijger was Boskalis met een plusje van 0,2 procent, gevolgd door vastgoedfonds Unibail-Rodamco dat 0,1 procent steeg na een adviesverhoging door Barclays. Grootste verliezers waren Wolters Kluwer, Altice en ING die 2,9 procent inleverden.

PostNL
Qua bedrijfsnieuws was er weer aandacht voor PostNL (min 1 procent). Drie grote aandeelhouders met meer dan 15 procent in PostNL hebben naar verluidt geëist dat de top van het bedrijf gaat luisteren naar wat topman Koen Van Gerven van Bpost te melden heeft over het verhoogde overnamebod.

In Brussel kelderde Agfa-Gevaert bijna 17 procent. De overname van het Belgische bedrijf door het Duitse CompuGroup Medical gaat niet door. Gesprekken tussen de twee zijn afgebroken. In Frankfurt verloor chiptoeleverancier Aixtron 5,3 procent. Naar verluidt staat de Amerikaanse president Barack Obama op het punt om de overname van het bedrijf door het Chinese Grand Chip te blokkeren.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 1 procent lager op 50,56 dollar en Brentolie daalde 1,1 procent tot 53,36 dollar per vat. De euro noteerde 1,0645 dollar. Bij het slot van de Europese handel op donderdag was de euro 1,0630 dollar waard.

Italiaans referendum zet beurzen lager
Italiaans referendum zet beurzen lager (Foto: ANP)

Rusland vreest cyberaanval uit Nederland

De Russische geheime dienst FSB is beducht voor cyberaanvallen die vanaf maandag vanuit Nederland de Russische financiële sector zouden willen ontwrichten. Buitenlandse spionagediensten zouden met servers in Nederland in de aanval willen gaan. In ons land staan volgens een verklaring van de FSB servers van een hostingbedrijf uit Oekraïne, BlazingFast. Daarmee zouden de aanvallen moeten worden uitgevoerd.

De Russische inlichtingendienst werkt naar eigen zeggen hard aan het verijdelen van de plannen. Doelwit zouden tientallen Russische instellingen zijn, inclusief de grote banken. De FSB meldt niet welke buitenlandse diensten Rusland zouden willen belagen, maar de spanningen met Oekraïne lopen de laatste tijd weer hoog op.

Justitie in Kiev heeft laten weten dat BlazingFast heel veel klanten heeft en dat er een onderzoek komt. Aanklager Anton Onopritsjoek zei te vrezen dat het speurwerk erg lang gaat duren, omdat het zoeken is naar een speld in een hooiberg. Maar er wordt gewerkt aan de zaak en er wordt volgens de Oekraïense functionaris geprobeerd deze dreiging tegen de Russische economie te neutraliseren.

Rusland vreest cyberaanval vanuit Nederland
Rusland vreest cyberaanval vanuit Nederland (Foto: BuzzT)

Fel debat Oostenrijkse presidentskandidaten

De twee kandidaten voor het Oostenrijkse presidentschap hebben elkaar donderdagavond in het laatste debat voor de stembusgang van zondag fel bestreden en onder meer voor leugenaar uitgemaakt.

De linkse kandidaat, ex-leider van de Groenen Alexander Van der Bellen en Norbert Hofer van de rechtse populistische FPÖ (Vrijheidspartij van Oostenrijk) waren het in 'het twistgesprek' nergens over eens, behalve dat ze allebei het geboortehuis van Adolf Hitler zouden laten slopen.

Oostenrijkse media meldden vrijdag dat de twee elkaar persoonlijk zwart probeerden te maken. De gespreksleidster had moeite de presidentskandidaten bij de voorgelegde thema's te houden.

Circa 6,4 miljoen Oostenrijkers kiezen zondag hun staatshoofd. In mei won Van der Bellen op het nippertje, maar er bleek iets verkeerd te zijn gegaan met de telling van een deel van de stemmen. De volgende poging werd in oktober afgelast omdat stembiljetten niet deugdelijk bleken.

Fel debat Oostenrijkse presidentskandidaten
Fel debat Oostenrijkse presidentskandidaten (Foto: ANP)

Waylon wil coach The Voice blijven

Als het aan Waylon ligt blijft hij aan als coach van The Voice of Holland. De zanger vervangt Anouk tijdens dit zevende seizoen van de talentenjacht. "Ik zou het enorm leuk vinden om het volgend jaar weer te doen", zegt hij in het AD. "Dan zou ik nóg gerichter kunnen werken."

Waylon omschrijft zichzelf als 'een frisse wind' tussen zijn collega's Guus Meeuwis, Sanne Hans en Ali B. "In elk geval altijd rechtdoorzee. Ik voelde me vanaf dag één eigenlijk op mijn gemak, ook vanwege de andere coaches. Ali zorgt voor de vrolijke noten. Waar die man de energie en gevatheid vandaan haalt, is me een raadsel. Een wonder. Guus is het warme bad en Sanne heeft van ons allemaal een beetje."

Ook in De Telegraaf benadrukt Waylon voor aanvang van The Battles dat hij niet van plan is zijn draaiende stoel volgend seizoen terug te geven aan Anouk. "Desnoods zetten ze er maar een stoel bij", grapt hij. "Want deze succesformule werkt voor mij. We genieten onderling met zijn allen van iedere seconde."

Waylon wil coach van TVOH blijven
Waylon wil coach The Voice blijven (Foto: BuzzE)

Uitslag FOK!verkiezingen 2016

De afgelopen weken kon je gebruikers nomineren voor de FOK!verkiezingen 2016. zarGon heeft alles opgeteld en de uitslagen gepubliceerd.

Award Winnaar(s)
Leo Blokhuis Award - Grootste muziekkenner
Bosbeetle
Philippe Geubels Award - User met de meeste humor Muis006
Mart Smeets Award - Grootste sportkenner heywoodu
René Mioch Award - User met de grootste filmkennis Breuls en Sands
Stephen Hawking Award - Intelligentste user Bosbeetle, Haushofer, zarGon en zeer
Nelson Mandela Award - Grootste vredesstichter yvonne
Viola Holt Award - Grootste filosoof Drug, Friek_ en Trollscience
Sjaak Swart Award - Trouwste user tong80
Billy Turf Award - Grootste Utopia fan Disana en haags_kwartiertje
Docters van Leeuwen Award - Mooiste user Paxcon en TARDIS.
Prinses Christina Award - Mooiste vrouwelijke user Crip
Peter R. de Vries Award - User die overal een mening over heeft Bart
Frits Wester Award - Grootste politicoloog Mortaxx
Paris Hilton Award - Grootste feestbeest goodtripbob
Maarten van Rossum Award - Meest relativerende user zarGon
Jan de Bouvrie Award - User die overal opduikt Fylax
De Rijdende rechter Award - User die het meest klaagt Iwanius
Kim Holland Award - Grootste zuiger syndroom
Frans Bauer Award - Liefste User liesje1979
Sylvana Simons Award - User die altijd kwaad is syndroom
Kasper Dolberg Award - Grootste aanwinst Unites
Prins Claus Award - Leukste oudje Frank_Drebin
Amalia Award - Leukste jonkie Fylax
Johan Cruijff Award - User die we het meest gemist hebben gogosweden, HaywoodJablome, KnutdeIJsbeer en yvonne
Paul Weller Award - Beste mod Frank_Drebin
Wilma Nanninga Award - Grootste roddelaar Amarantha
Harmen Siezen Award - Beste user in Nieuws & Achtergronden Ajacied422, d4v1d, deadprez, Gutmensch, Jigzoz, KoosVogels, Mani89, timmmmm en Xa1pt
Messi Award - Grootste voetbalkenner Ajacied422
Alexander Pechtold Award - Beste debater Elfletterig en Gutmensch
Picasso Award - Kunstzinnigste/artistiekste user Remqo
Herman Pleij Award - User met de grootste historische kennis Nibb-it
De Broer van Henk de Vries Award - De onbekendste user Catkiller, lubje25, maxburger en NoelGallagher
Goedele Liekens Award - User die het vaakst over sex heeft Crip
Joop Braakhekke Award - De keukenprins(es) Pietverdriet
Donald Trump Award - Hardste schreeuwer Bart
W.F. Hermans Award - User met de mooiste schrijfwijze Copycat, Duderinnetje en Frank_Drebin
Martin Simek Award - User die het meest in raadselen spreekt tong80
Florence Nightingale Award - De meest behulpzame user zarGon
Dafne Schippers Award - Overall beste user LompeHork

Ben je niet genomineerd of heb je niet gewonnen, volgend jaar meer succes. En wil je alle stemmen controleren of alles nog eens nalezen, dan kan dat in het uitslagen-topic in FB. En heb je er 1 of meer gewonnen, gefeliciteerd!

Noorse skiërs beginnen snelheidsseizoen zeer sterk

De Noorse snelheidsspecialisten in het alpineskiën zijn het seizoen uitstekend begonnen. In Val d'Isère stond vrijdag de eerste super-G van het seizoen op het programma en dat werd een Noors feest.

Aanvankelijk ging het nog niet heel lekker: Alexander Aamodt Kilde, de winnaar van de World Cup op de super-G vorig seizoen, maakte niet veel indruk en eindigde op de 22e plek. De van weer een blessure terugkerende Aksel Lund Svindal deed het echter een stuk beter. Hij leek voorzichtig naar beneden te gaan, maar zette wel een zeer snelle tijd neer. 

Na Svindal kwam de Italiaan Dominik Paris naar beneden, die enkele tienden toe moest geven op de Noor. Dat leverde Paris de derde plek op, want na hem was het de beurt aan Kjetil Jansrud. Svindal's landgenoot ging razendsnel naar beneden en pakte vooral op het tweede deel van de Franse piste veel tijd. Hij was onderaan 0,17 tellen sneller dan zijn illustere landgenoot, waarmee de eerste zege binnen was. 

De Zwitser Carlo Janka liep met 0,03 seconden het podium mis en werd vierde, voor de Sloveen Bostjan Kline. 

Wereldkampioen Rosberg stapt uit Formule 1

Wereldkampioen Nico Rosberg stapt per direct uit de Formule 1. De Duitser heeft vrijdag op het gala van wereldautosportbond FIA zijn afscheid aangekondigd. De Duitser werd nog geen week geleden voor het eerst in zijn leven wereldkampioen. 

"Het is voor mij een speciale dag vandaag", sprak Rosberg op het gala in Wenen. "Dat ik vanavond de trofee ga ontvangen voor het winnen van de wereldtitel is heel bijzonder, maar de dag is ook speciaal om een andere reden: ik maak van deze gelegenheid gebruik om het einde van mijn carrière in de Formule 1 aan te kondigen." 

"Sinds ik zes jaar oud was had ik al een duidelijke droom: wereldkampioen worden in de Formule 1. Ik heb er jarenlang alles wat ik had ingestopt met hulp van managers, fans en iedereen om mij heen. Ik zal mijn tijd in de F1 altijd blijven herinneren." 

Wie Rosberg bij Mercedes gaat vervangen is nog niet duidelijk, maar de Duitser Pascal Wehrlein lijkt een uitstekende kans te hebben. Hij reed dit jaar bij Manor en zit net als zijn inmiddels oud-ploeggenoot Esteban Ocon in het opleidingsprogramma van Mercedes. Ocon heeft inmiddels een contract getekent bij Force India, terwijl van Wehrlein nog niet duidelijk was waar hij in 2017 zou gaan rijden.  

CAS beslist maandag over schorsing Blatter

Het Internationaal Sporttribunaal CAS zal komende week haar beslissing over de schorsing van voormalig FIFA-president Sepp Blatter bekendmaken. Maandag wordt om 15.00 uur de beslissing over de 80-jarige Zwitser wereldkundig gemaakt.

De ethische commissie van de FIFA legde Blatter vorig jaar een schorsing van acht jaar op vanwege zijn dubieuze betaling aan toenmalig UEFA-voorzitter Michel Platini. De Fransman kreeg 1,8 miljoen euro voor werk dat hij jaren eerder voor Blatter had verricht, wat volgens de ethische commissie de schijn wekte van corruptie en omkoping. De schorsing werd in hoger beroep teruggedraaid naar zes jaar.

Blatter liet het er niet bij zitten en stapte naar het CAS om zijn schorsing helemaal ongedaan te laten maken. In augustus werd hij in Lausanne verhoord door het tribunaal, waarvan Blatter de uitspraak zal respecteren. "Als voetballer moet je een nederlaag ook kunnen accepteren als de scheidsrechter dat bepaalt", sprak hij destijds. 

De top 40 van 1 december 1984

Banner top 40Elke vrijdagmiddag kun je hier de hoogtepunten van een oude top 40 terugzien. Dit jaar gaan we terug naar het jaar dat de BBC Relax van Frankie goes to Hollywood in de ban doet, de eerste Apple Macintosh over de toonbank gaat, het eerste Nederlandstalige Usenet-bericht wordt verstuurd, Marvin Gaye wordt doodgeschoten door zijn vader, Doe Maar stopt, Artsen zonder grenzen wordt opgericht en 'Ik voel me zo verdomd alleen' van Danny de Munk de bestverkochte single van het jaar is. Weet je al welk jaar het is?? Het is 1984.

'Chapecoense krijgt Copa Sudamericana'

De Zuid-Amerikaanse voetbalbond geeft gehoor aan de wens van Atlético Nacional om Chapecoense aan te wijzen als winnaar van de Copa Sudamericana.

Dat meldt Globo Esporte. Het Braziliaanse team werd deze week wereldnieuws door de vliegtuigcrash in Colombia, waarbij 71 mensen omkwamen. De ploeg van Chapecoense zat ook in het vliegtuig, op weg naar Medellin, net als ruim twintig journalisten die met de club meereisden.

In Medellin zou Chapecoense deze week de heenwedstrijd van de finale om de Copa Sudamericana spelen. Tegenstander Atlético Nacional stelde voor om de trofee als eerbetoon aan de Brazilianen te geven. Naar verluidt wil de Zuid-Amerikaanse bond CONMEBOL daar wel mee instemmen.

Het lijkt er echter op dat er geen definitieve beslissing wordt genomen voor 21 december, als het hoofdbestuur van de bond weer bij elkaar komt. De voorzitter van het bestuur, Alejandro Dominguez, zei woensdag dat hij het voorstel zal bespreken met zijn collega's.

Van der Vaart afgekraakt door tegenstander

Rafael van der Vaart had na een nederlaag met FC Midtjylland negatief commentaar op de tegenstander en dat had hij misschien beter niet kunnen doen.

Midtjylland verloor afgelopen donderdag met 2-1 van Silkeborg IF, maar Van der Vaart was niet erg onder de indruk van de opponent. "Misschien wel het slechtste team waar ik ooit tegen heb gespeeld", oordeelde hij zelfs. "Normaal gesproken zouden we met 5-0 of 6-0 winnen."

Verdediger Simon Jakobsen van Silkeborg plaatste het nieuwsbericht met die uitspraken van Van der Vaart op Twitter, met een veelzeggende reactie erbij. "Van der Fart is de slechtste superster die ik ooit ben tegengekomen", schreef hij, inclusief ernstig kinderachtig woordgrapje, waarvan te hopen is dat het gewoon een soort Deense versie van Van der Vaart's naam is.

Van der Vaart heeft in Denemarken zijn draai nog niet helemaal gevonden. De 109-voudig international heeft niet altijd een basisplek en tegen Silkeborg was hij invaller. Midtjylland staat derde in de Superligaen.

Concert at SEA totaal uitverkocht

Concert at SEA 2017 is uitverkocht. Voor het jaarlijkse festival op de Brouwersdam in Zeeland vlogen vrijdag alle nog beschikbare 20.000 losse dagkaarten binnen een uur weg, aldus de organisatie zelf. Alle weekendkaarten waren al eerder verkocht.

Het festival is op 30 juni en 1 juli en kan op 40.000 bezoekers rekenen. Behalve gastheer BLØF treden onder andere Kensington, Anouk, Doe Maar, Racoon, UB40, Tom Odell en Broederliefde op.

Concert at SEA totaal uitverkocht
Concert at SEA totaal uitverkocht (Foto: BuzzE)

Onverwachte stagnatie Zwitserse economie

De economie van Zwitserland is in het derde kwartaal onverwacht tot stilstand gekomen, onder meer door een zwakkere export. Economen hadden gemiddeld juist verwacht dat de economie van het Alpenland met 0,3 procent zou groeien in vergelijking met de voorgaande periode.

In het tweede kwartaal van dit jaar nam de omvang van de Zwitserse economie nog met 0,6 procent toe. Het land had in de afgelopen periode te kampen met een zwakkere export naar onder meer Duitsland. Verder namen de uitgaven van consumenten amper toe.

Op jaarbasis ging de economie met 1,3 procent vooruit, maar dit cijfer was ook zwakker dan economen hadden gedacht.

Onverwachte stagnatie Zwitserse economie
Onverwachte stagnatie Zwitserse economie (Foto: ANP)

Eerste bewegende beelden van The Walking Dead: A New Frontier

We wisten al dat The Walking Dead: A New Frontier op 20 december zou uitkomen, maar nu gaat het gepaard met enkele beelden.

Wat we nog niet wisten is dat we op 20 december meteen twee afleveringen zullen krijgen. In A New Frontier speel je als Javier, die tijdens de uitbraak van het zombievirus afgezonderd raakt van zijn familie. In zijn zoektocht naar zijn familie zal Javier Clementine tegenkomen, één van de hoofdrolspelers van de eerste twee seizoenen van The Walking Dead.

The Walking Dead: A New Frontier komt uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, PC, Android en iOS.

Jennifer Aniston had seks hoog in de lucht

Jennifer Aniston heeft wel eens seks gehad in een vliegtuig. Dat geeft de Friends-actrice toe in een interview met Ellen DeGeneris.

Aniston speelde met DeGeneris het spelletje "Nooit heb ik ooit", waarbij DeGeneris de gast vraagt of ze nooit of ooit een bepaalde streek hebben uitgehaald.

Toen de vraag kwam of Aniston behoorde tot de zogenoemde Mile High Club, mensen die seks tijdens een vliegreis hebben gehad, gaf de actrice toe: "Ja, ik heb dat ooit gehad", zei Aniston. Vervolgens vroeg de actrice of DeGeneris ook ooit seks had in een vliegtuig. "Oh ja, we zitten in hetzelfde schuitje", antwoordde DeGeneris.

"Maar met wie dan?", wilde DeGeneris vervolgens weten. "De piloot?", vroeg de presentatrice. "Oh God", zei Aniston, en gaf vervolgens toe. "En de co-piloot. En de steward", vervolgde Aniston terwijl het publiek lachte en applaudisseerde.

Aniston is niet de enige ster die toegeeft lid te zijn van de Mile High Club. Supermodel Miranda Kerr, acteur John Travolta en Kim Kardashian hebben allemaal toegegeven wel eens een vrijpartijtje te hebben gehad hoog in de lucht.

Jennifer Aniston had seks hoog in de lucht
Jennifer Aniston had seks hoog in de lucht (Foto: BuzzE)

Lenovo: voorlopig geen nieuwe smartwatches

Lenovo Moto, het voormalige Motorola, komt volgend jaar niet met een nieuwe smartwatch als Android Wear 2.0 uitkomt. Dat heeft het bedrijf aan website The Verge bevestigd. Het bedrijf 'ziet niet genoeg vraag vanuit de markt om op dit moment een nieuwe smartwatch te maken', liet hoofd productontwikkeling Shakil Barkat weten.

Lenovo Moto bracht in 2015 de Moto 360 uit, de laatste smartwatch van het bedrijf. Eerder had Lenovo Moto al laten weten dit jaar geen opvolger uit te brengen.

Het bedrijf houdt de smartwatch-markt in de gaten en zal mogelijk op een later moment weer instappen. "We geloven dat de pols waarde heeft en er komt een moment waarop wearables de consument meer waarde bieden dan ze op dit moment doen."

Lenovo: voorlopig geen nieuwe smartwatches
Lenovo: voorlopig geen nieuwe smartwatches (Foto: BuzzT)

Charlie Sheen gebruikt nieuw middel tegen HIV

Charlie Sheen gebruikt een nieuw medicijn tegen HIV. Dat meldt het Britse dagblad The Daily Mail.

Sheen sprak donderdag met de krant vanwege Wereld AIDS Dag. De acteur liet vorig jaar weten besmet te zijn met HIV en antiretrovirale medicijnen te slikken. Dat zijn vaak een of twee tabletten die dagelijks moeten worden ingenomen om het HIV virus te onderdrukken.

Sinds januari maakt Sheen deel uit van een groep patiënten die experimenteert met een wekelijkse injectie, in plaats van het dagelijks slikken van de tabletten. "Het is onmogelijk geweldig", aldus een enthousiaste Sheen. "Persoonlijk: ik denk terug hoe ik me voelde toen ik hiermee begon en hoe ik me nu voel. Wow. Over een transformatie gesproken", vervolgt de 51-jarige acteur.

De wekelijkse injectie is met het middel PRO-140, dat iets anders werkt dan de antiretrovirale pillen. Ook het feit dat het medicijn maar eenmaal per week hoeft te worden toegediend is hoopgevend, met name voor patienten die in afgelegen gebieden wonen of meerdere gezondheidsklachten hebben. Als het experiment slaagt kan het medicijn eind 2017 of begin 2018 op de markt verschijnen.

Charlie Sheen gebruikt nieuw middel tegen HIV
Charlie Sheen gebruikt nieuw middel tegen HIV (Foto: BuzzE)

Le Tissier: "Virgil van Dijk 60 miljoen waard"

Virgil van Dijk wordt momenteel gezien als de beste verdediger van de Premier League. De Nederlander debuteerde in 2011 in de Eredivisie voor FC Groningen en vertrok twee jaar later naar Celtic. Daar ontwikkelde hij zich zodanig dat Ronald Koeman hem vorig jaar voor ruim vijftien miljoen naar Southampton haalde. De vraag is hoe lang hij daar nog blijft, want inmiddels wordt hij begeerd door diverse clubs, waaronder Liverpool en Everton waar Koeman tegenwoordig de manager is.

De 25-jarige Van Dijk heeft bij Southampton nog een contract tot medio 2022, maar clubicoon Matt Le Tissier liet aan de Daily Record weten dat hij niet verwacht dat de verdediger dat uit gaat dienen. "Het zou geweldig zijn als hij hier nog een paar jaar speelt. Maar ik vraag me af of we hem zo lang kunnen houden. Ik hoop dat hij in ieder geval tot het einde van het seizoen blijft, zodat niet alles verstoord wordt. Hopelijk raken we hem niet al in januari kwijt."

"Naar aanleiding van wat ik dit seizoen van hem heb gezien, verwacht ik dat Van Dijk  tussen de 50 en de 60 miljoen euro op zal brengen. Het zou me heel erg verbazen als hij voor minder zou mogen vertrekken, omdat hij nog een langlopend contract heeft. Celtic zal ook wel een deel van de opbrengst krijgen en dat is terecht, dat hebben ze slim gedaan."

Met zo'n bedrag zou Van Dijk bij de duurste verdedigers ter wereld horen. Momenteel is het record in handen van John Stone die afgelopen zomer voor 55,5 miljoen euro Everton inruilde voor Manchester City. Goede tweede is David Luiz die voor 49,5 miljoen euro Het Kanaal overstak van Chelsea naar Paris Saint-Germain.

Mocht de Nederlander inderdaad ruim vijftig miljoen opleveren dan kan Celtic zich in de handen wrijven, want de Schotten hebben naar verluidt een doorverkooppercentage van tien procent bedongen.

Virgil van Dijk 60 miljoen euro waard (Pro Shots/Action images)
Virgil van Dijk 60 miljoen euro waard (Pro Shots/Action images)

Rocket League krijgt nieuwe gratis arena

Rocket League krijgt op 7 december een nieuwe gratis update, maar daarin een nieuwe arena: Starbase ARC.

De achthoekig-gevormde arena zal toegevoegd worden aan de Competitive en Social playlists, ook al bestaande arena's krijgen een nieuwe skin, zodat ze ook te spelen zijn in nacht en sneeuwomstandigheden. Naast de nieuwe arena's wordt ook de Training-mode uitgebreid zodat je je eigen scenarios kan maken en verder krijgt de game ook nieuwe optische content vergrendeld in een nieuwe Champions Crate, met nieuwe velgen, boosts en auto's. Ten slotte maakt de Vulcan, een nieuwe auto, zijn opwachting in betaalde DLC.

Atriox is de slechterik in Halo Wars 2

In een nieuwe trailer wordt het verhaal van Atriox, de antagonist van Halo Wars 2, uitgelegd.

Atriox is een Brute-commandant die verbannen werd uit het rijk van de Covenant. Ondanks dat de Covenant wel in staat waren de mensheid te bedreigen, konden ze nooit een vuist maken tegen Atriox en zijn leger. Een waardige tegenstander dus.

Ook kondigde 343 Studios aan dat bij aankoop van de digitale versie van Halo Wars 2: Ultimate Edition, je de remaster van het origineel: Halo Wars Definitive Edition er bij krijgt. Halo Wars Definitive Edition komt uit op 20 december. Halo Wars 2 komt uit op 21 februari 2017 voor Xbox One en PC.

Wetenschap ontwikkelt haar eigen "speurneus"

Het verfijnde reukvermogen van de hond wordt onder meer ingezet bij het opsporen van explosieven. Het succes daarvan heeft Amerikaanse wetenschappers aangezet tot het ontwikkelen van een kunstmatige speurneus. Die blijkt zelfs tot zestien keer beter te werken dan die van de trouwe viervoeter.

Kenners schatten dat het reukvermogen van de hond een miljoen keer zo sterk is als van de mens. De plastic neus die nu is vervaardigd door het National Institute of Standards and Technology in de Verenigde Staten, overtreft dat vermogen nog eens vele malen, staat in het blad Scientific Reports.

Niet alleen explosieven kunnen volgens de wetenschappers straks kunstmatig worden opgespoord. Ook drugs en mogelijk kanker kunnen worden geroken zolang het apparaat op ongeveer 4 centimeter afstand wordt gehouden. De kunstneus 'ademt' vijf keer per seconden in en uit om geuren op te pikken. Die worden meteen geanalyseerd door cellen.

Het is nog niet bekend wanneer de speurneus op de markt komt en wat deze gaat kosten.Tot die tijd blijft de hond nummer één.

Wetenschap ontwikkelt haar eigen ´speurneus´
Wetenschap ontwikkelt haar eigen ´speurneus´ (Foto: ANP)

'Nederlanders zijn zuinige kerstvierders'

Nederlandse huishoudens doen met Kerstmis relatief zuinig aan. Gemiddeld geven zij een kleine 468 euro uit. Dat is aanzienlijk minder dan het gemiddelde van 623 euro in de zeven grootste economieën van West- en Zuid-Europa.

Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van het Britse onderzoeksbureau Centre for Retail Research. De Britten spannen de kroon in Europa met een gemiddeld kerstbudget per huishouden van 933 euro. Dat is nog altijd een stuk minder dan de 1178 euro die een Amerikaanse gezin gemiddeld aan de kerstdagen besteedt.

Kerstcadeaus zijn wel de grootste kostenpost, ook in Nederland. Daar gaat 243 euro aan op, ruim de helft van het totale budget. Eten en drinken komt met 168 euro op de tweede plaats. De reiskosten voor bijvoorbeeld familiebezoek zijn goed voor gemiddeld 42 euro, de kerstboom en andere versieringen voor 15 euro.

'Nederlanders zijn zuinige kerstvierders'
'Nederlanders zijn zuinige kerstvierders' (Foto: ANP)

COA: overlast asielzoekers onacceptabel

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is zich ervan bewust dat medewerkers in azc's op de proef worden gesteld door asociale asielzoekers. "Er bereiken ons als bestuur meer signalen waar we van schrikken en die echt niet kunnen. We nemen deze signalen uiterst serieus", laat COA-topman Gerard Bakker vrijdag weten.

Hij reageert onder meer op een brief die de ondernemingsraad heeft gestuurd namens medewerkers van asielzoekerscentra. Zij zeggen zich niet meer veilig te voelen door crimineel en asociaal gedrag van asielzoekers uit met name Marokko en Algerije. Ze zouden stelen, drugs gebruiken en drinken, waardoor vooral vrouwelijke azc-medewerkers zich niet meer veilig voelen, zegt een van hen in de Gelderlander.

"Van medewerkers blijf je af. Punt uit. Je hebt je te gedragen als je hier asiel aanvraagt", aldus Bakker.

COA: overlast asielzoekers onacceptabel
COA: overlast asielzoekers onacceptabel (Foto: ANP)

F1-stewards willen 'meer consistente' beslissingen nemen

De stewards van de Formule 1-races hebben de kritiek van de coureurs ter harte genomen. Dit seizoen was een veelvoorkomend verwijt dat er niet consistent genoeg gehandeld werd. Volgens voorzitter Garry Connelly zal volgend jaar flink aan dit punt gewerkt worden.

De stewards bespraken deze week in Wenen de vele situaties waarover zij moesten oordelen. Hierbij kwam met name ook de Grand Prix van Mexico ter sprake waar het ontaarde in een chaos. Zo reed Max Verstappen in de slotfase van de race rechtdoor in bocht 1 en hij pakte hier volgens de stewards een blijvend voordeel. De straf werd direct na de race al uitgedeeld, waardoor niet Verstappen, maar Sebastian Vettel naar het podium mocht. Pas ruim na de race werd ook de Duitser van zijn podium beroofd doordat hij Daniel Ricciardo bij een inhaalpoging niet genoeg ruimte gaf. Hierdoor kreeg Ricciardo plek drie, voor Verstappen en Vettel. Ook het verremmen van Lewis Hamilton in de eerste bocht en het niet straffen was omstreden. De FIA trachtte de beslissingen in Brazilië nogmaals uit te leggen, maar slaagde hier niet in.

Daarom is volgens Connoly duidelijkheid het belangrijkste: "We hebben gesprekken gevoerd om te kijken hoe we consistenter kunnen worden. Meer vergaderingen en reviews van voorgaande beslissingen zijn daarvoor nodig, zodat we begrijpen waarom in het verleden precies bepaalde besluiten genomen zijn. Zeker als het gaat om subjectieve aspecten, zoals gevaarlijk rijgedrag. Beslissingen worden gezamenlijk genomen, maar het is heel waardevol om een manier te vinden waarop iedere race dezelfde lijn gehanteerd wordt."

Connoly wijst hierbij op een systeem dat de Duitse autosportbond gebruikt. De stewards daar kijken races terug om de beslissingen te bespreken. Zoiets zou volgens hem ook voor de Formule 1 kunnen werken door dit iedere drie of vier races te doen. Daarnaast moeten op de circuits op de kalender elf tot twaalf bochten aangepast worden om te voorkomen dat ze afgesneden kunnen worden. Coureurs zouden direct nadeel moeten ondervinden bij het missen van een bocht. Ook zet hij vraagtekens bij de regels waarin staat dat een coureur 'geen blijvend voordeel' mag hebben. "Is blijvend 500 meter, tot de volgende bocht, de komende ronden of de hele race? Die subjectiviteit haal je weg door een circuit aan te passen of zodanig te ontwerpen dat een coureur meteen nadeel ondervindt van het verlaten van de baan."

ADO-eigenaar uit frustratie: "Club loopt veel geld mis door management"

De soap rond ADO Den Haag en grootaandeelhouder United Vansen is nog lang niet afgelopen zo blijkt vandaag maar weer. Terry Wang, zoon van United Vansen eigenaar Hui Wang, geeft in een open brief zijn visie op de al jaren slepende moeilijkheden tussen de Chinese eigenaren en de club uit Den Haag met als voornaamste discussiepunt: geld.

De eenzijdige berichtgeving in de Nederlandse media is Wang een doorn in het oog en daarom wil hij van de kant van United Vansen duidelijkheid scheppen. "De afgelopen twee jaar heeft UVS geen enkele rol gespeeld bij de dagelijkse gang van zaken. Ook hebben we geen enkele invloed uitgeoefend op de werkzaamheden van het management. De directie van ADO Den Haag heeft twee jaar lang in alle vrijheid ieder besluit kunnen nemen." Hiermee legt Wang de verantwoordelijkheid voor de financiële problemen duidelijk bij het Haagse management, zo lezen we in AD Sportwereld.

Wang stelt dat zijn bedrijf voorstelde een Chinese coach aan te stellen bij ADO als assistent en ze wilden ook een talentvolle keeper bij Den Haag stallen. Hiermee zou het makkelijker worden Chinese sponsoren binnen te halen waarmee er meer financiële armslag zou ontstaan. Het management van de club blokkeerde deze voorstellen tot grote teleurstelling van de grootaandeelhouder. "Waarom het management van ADO Den Haag dergelijke winstgevende projecten voortdurend heeft geblokkeerd, kunnen we met geen mogelijkheid begrijpen."

Ook frustreert het Wang dat Vitesse wel een Chinese speler onder contract heeft en samenwerkingsverbanden in het Chinese voetbal aangaat terwijl het management van ADO Den Haag de boot afhoudt.

De conclusie van Wang is daarom ook duidelijk: "Door haar gebrek aan initiatief en visie is het management van ADO Den Haag er de oorzaak van dat de afgelopen twee jaar UVS een aantal zakelijke doelen niet heeft kunnen verwezenlijken en ADO Den Haag daardoor veel geld is misgelopen."

De gehele open brief zoals deze te vinden is op de site van AD Sportwereld:

MEDEDELING VAN UVS

Naar aanleiding van zeer eenzijdige berichtgeving in de Nederlandse media heeft United Vansen (UVS) besloten door middel van een aantal persberichten en artikelen in de komende periode zowel de medewerkers van ADO Den Haag alsmede ook al onze fans op de hoogte te brengen van wat er volgens ons daadwerkelijk aan de hand is bij onze club. Bijvoorbeeld hoe het echt zit met die financiële problemen van ADO Den Haag.

Toen UVS bijna twee jaar geleden de aandelen van ADO Den Haag overnam van de heer Van der Kallen, waren we het eerste Chinese bedrijf dat een Europese club wist te verwerven die in de hoogste divisie speelt.

De afgelopen twee jaar heeft UVS geen enkele rol gespeeld bij de dagelijkse gang van zaken. Ook hebben we geen enkele invloed uitgeoefend op de werkzaamheden van het management. De directie van ADO Den Haag heeft twee jaar lang in alle vrijheid ieder besluit kunnen nemen.

Vanzelfsprekend had UVS - toen het de aandelen van ADO Den Haag over nam - een aantal zakelijke strategieën. Een van die strategieën is het ontwikkelen van het Chinese voetbal. Wij hebben in dat verband voorgesteld om twee grote Chinese talenten bij ADO Den Haag onder te brengen. Dit had twee doelen:
1. De Chinese spelers worden beter door op topniveau te kunnen trainen.
2. Het wordt gemakkelijker om Chinese sponsoren aan te trekken en de uitstraling van ADO Den Haag in China wordt enorm vergroot. Beide zaken zou de financiële situatie van ADO Den Haag ook fors verbeteren.

Sinds september 2015 heeft UVS de navolgende voorstellen gedaan:
• De voormalige bondscoach van China, de heer Hongbo Gao, gaat aan de slag als assistent-trainer bij ADO Den Haag.
• Een jonge Chinese doelman gaat deel uit maken van de jeugdselectie van ADO Den Haag.

Het management van ADO Den Haag heeft beide voorstellen tegengehouden. Wij hebben gevraagd waarom dat was, zeker omdat Vitesse wel in staat was om een Chinese speler (Yuning Zhang) onder contract te nemen. Zhang heeft sindsdien in China een grote impact gehad. Hij is speler van de nationale ploeg. Zijn marktwaarde is inmiddels geweldig groot. Op internet is eenvoudig te vinden welke bedragen Chinese clubs bereid zijn om Vitesse nu voor Zhang te betalen. Vitesse maakt inmiddels deel uit van een projekt waarbij overal in China voetbalparken worden aangelegd. En ook gaat Vitesse in China het opleiden van trainers en het opzetten van trainingsmethoden ondersteunen. Dat is voor de Arnhemmers een bijzonder lucratief projekt.

Als ADO Den Haag haar zaken goed op orde zou hebben gehad, zou ADO Den Haag een dergelijk projekt al vorig jaar kunnen zijn gestart. De opbrengsten waren dan nu al in de jaarcijfers terug te vinden.

Waarom het management van ADO Den Haag dergelijke winstgevende projekten voortdurend heeft geblokkeerd, kunnen we met geen mogelijkheid begrijpen. Maar er is meer.

Eerder dit jaar hebben we vier maanden lang gewerkt aan een plan waarbij een 19-jarige Chinese jeugdinternational in augustus een contract bij ADO Den Haag zou tekenen. Om er voor te zorgen dat dit ADO geen geld zou kosten maar juist veel zou opleveren, hebben we een vooraanstaand Chinees media bedrijf bereid gevonden om een sponsor-deal ter waarde van verschillende miljoenen euro's te tekenen. Alle afspraken daaromtrent waren al vastgelegd. Als de speler na een of twee seizoenen bij een Eredivisieclub onder contract te zijn geweest aan een Chinese club zou worden terugverkocht, zou dat ADO Den Haag een enorm transferbedrag hebben opgeleverd. Een aanzienlijk deel van de opbrengsten van de transfer zouden binnen ADO Den Haag zijn gebleven, waardoor ADO Den Haag zich in de toekomst beter zou kunnen ontwikkelen.

Met het management team van ADO Den Haag was alles goed doorgesproken. Op 31 augustus 2016 echter, om 23.55 uur (zo ongeveer op het moment dat de transfermarkt sloot), liet ADO Den Haag weten dat de deal niet kon doorgaan. Door de transfer van deze Chinese speler tegen te houden, heeft ADO Den Haag veel geld verloren. De vraag is opnieuw wie hiervoor verantwoordelijk is? Mogen wij ons zo langzamerhand afvragen of het management team van de club wel capabel is?

Het leiden van een voetbalclub is bijzonder makkelijk als het er alleen maar uit bestaat om aandeelhouders voortdurend om geld te vragen. Maar door haar gebrek aan initiatief en visie is het management van ADO Den Haag er de oorzaak van dat de afgelopen twee jaar UVS een aantal zakelijke doelen niet heeft kunnen verwezenlijken en ADO Den Haag daardoor veel geld is misgelopen.

ADO-eigenaar uit frustratie: "Club loopt veel geld mis door management" (Pro Shots / Kay Int Veen)
ADO-eigenaar uit frustratie: "Club loopt veel geld mis door management" (Pro Shots / Kay Int Veen)

Meer gameplaybeelden Prey

In een nieuwe trailer zijn gameplaybeelden verschenen van Prey, het nieuwste project van Arkane Studios, ontwikkelaar van onder andere de Dishonored-serie.

In Prey speel je als Morgan Yu, die zich heeft laten blootstellen aan experimenten die het menselijk ras vooruit zouden moeten helpen. Yu wordt in 2035 wakker in een ruimtestation genaamd Talos 1 en zal moeten zien te overleven tegen een onbekend alienras. Gelukkig heeft Yu daarbij de hulp van supernatuurlijke krachten, zo blijkt dat Yu onder andere kan transformeren naar een koffiemok.

Prey staat gepland voor 2017 voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

Dauntless, een free-to-play co-op RPG

Phoenix Labs, een nieuwe studio, heeft tijdens The Game Awards 2016, een nieuwe titel aangekondigd: Dauntless.

In een post-apocalyptische fantasiewereld jaag je, samen met drie andere 'Slayers', op gigantische beesten voordat zij de kans krijgen de omgeving nog meer te vernietigen dan dat het al is. De game zou geïnspireerd zijn door onder andere Dark Souls en Monster Hunter.

Dauntless is een free-to-play titel en zal in 2017 speelbaar zijn voor PC.

Ex-Rocksteady medewerkers komen met open world adventure game

Een nieuwe studio, gesticht door ex-medewerkers van Activision en Rocksteady Studios, heeft Yonder: The Cloud Catcher Chronicles aangekondigd.

Yonder speelt zich af op het eiland Gemea, dat acht uitgesproken omgevingen bevat, variërend van tropische stranden tot ijskoude gebergten. Iedere omgeving heeft daarbij dynamische seizoenen en een dag-nachtcyclus. Het ooit vredige eiland krijgt echter te maken met een duisternis, iets wat 'de held van Yonder' zal moeten voorkomen. Door middel van verschillende activiteiten, zoals koken, vissen, brouwen of het verbouwen van land, kan de speler relaties opbouwen met het volk van Gemea en zo de duisternis verdrijven.

Prideful Sloth, zoals de nieuwe studio heet, gaat de game uitbrengen voor PlayStation 4 en PC, en wil dat doen voor het tweede kwartaal van 2017.

Clippers en Rockets winnen toppers in de NBA

Vannacht stonden twee topwedstrijden op het programma in de NBA. De regerend kampioen, Cleveland Cavaliers, ontving in eigen huis de Los Angeles Clippers. Een paar uur later speelden in Oakland de Golden State Warriors tegen de Houston Rockets. De twee thuisspelende ploegen gingen beiden onderuit. Cleveland kreeg een flink pak slaag: 113-94. De Rockets sleepten in een thriller met dubbele verlenging een zwaarbevochten 132-127 zege uit het vuur.

De Clippers hoopten in Cleveland een eind te kunnen maken een serie van drie nederlagen op rij. Blake Griffin speelde weer mee en de ploeg speelde vanaf de eerste minuut geconcentreerd basketbal. Bij rust was de voorsprong van de Clippers acht punten, maar deze werd snel uitgebreid. Cavaliers coach Tyrone Lue zag het hopeloze van de missie in en liet in het vierde kwart zijn bankspelers opdraven.

Bij de Clippers werd JJ Redick topscorer met 23 punten. Hij schoot vier op zes driepunters raak en scoorde zo voor de 76e wedstrij op rij minstens één driepunter. Namens de Cavaliers kwam Kyrie Irving tot 28 punten. LeBron James kende een voor zijn doen matige wedstrijd en bleef steken op 16 punten.

In Oakland trakteerden de Golden State Warriors en de Houston Rockets het publiek op een waar spektakelstuk. De Warriors zijn de ploeg die een half all star team op het veld kunnen zetten met Kevin Durant, Draymond Green, Klay Thompson en Stephen Curry. De Rockets zijn volledig gebouwd rondom de briljante aanvallende skills van James Harden. De point guard is omringd door scherpschutters en harde werkers onder de basket.

In een wedstrijd waarin beide ploegen meermaals de leiding hadden, werd het verschil nooit groter dan tien punten. Aan het eind van de reguliere speeltijd kreeg James Harden de kans om de wedstrijd te beslissen; hij miste een beslissende driepunter. In de eerste verlenging waren de rollen omgedraaid, Kevin Durant legde aan voor een beslissend schot, maar ook hij faalde.

In de tweede verlenging liepen emoties hoog op. Stephen Curry liep tegen zijn zesde fout aan en moest het veld verlaten. Even later kreeg Draymond Green een flagrant foul voor een schoppende beweging richting James Harden. Met een paar seconden op de klok scoorde Trevor Ariza twee vrije worpen en besliste de westrijd.

Bij de Rockets was James Harden, als altijd, de grote man. The Beard kwam tot 29 punten, 15 rebounds en 13 assists. Veteraan Ryan Anderson en de van New Orleans overgekomen Eric Gordon waren de scherpschutters van dienst, 29 om 23 punten. De Warriors zagen Kevin Durant tot 39 punten en 13 rebounds komen. Stephen Curry voegde 28 punten toe en Draymond Green noteerde 20 punten, 15 rebounds en 9 assistst. Klay Thompson zal slecht slapen vannacht. Hij miste 16 van zijn 20 schoten en bleef op 15 punten steken.

Hoogtepunten van de Rockets tegen de Warriors (Bron: YouTube)

Uitslagen

Charlotte Hornets – Dallas Mavericks 97-87
Brooklyn Nets – Milwaukee Bucks 93-111
Memphis Grizzlies – Orlando Magic 95-94
Utah Jazz – Miami Heat 110-111
Cleveland Cavaliers - Los Angeles Clippers 94-113
Golden State Warriors - Houston Rockets 127-132 

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 13-4
Toronto Raptors 12-6
Chicago Bulls 10-7
Charlotte Hornets 11-8
Boston Celtics 10-8
Milwaukee Bucks 9-8
Atlanta Hawks 10-9
Detroit Pistons 10-10
New York Knicks 9-9
Indiana Pacers 9-10
Miami Heat 7-12
Orlando Magic 7-12
Washington Wizards 6-11
Brooklyn Nets 5-13
Philadelphia 76ers 4-14

Western Conference

Golden State Warriors 16-3
San Antonio Spurs 15-4
Los Angeles Clippers 15-5
Houston Rockets 12-7
Oklahoma City Thunder 12-8
Memhis Grizzlies 12-8
Utah Jazz 11-9
Portland Trail Blazers 10-10
Los Angeles Lakers 10-10
Denver Nuggets 7-11
Sacramento Kings 7-11
New Orleans Pelicans 7-12
Phoenix Suns 6-13
Minnesota Timberwolves 5-13
Dallas Mavericks 3-15

'Amerikaanse sporters wilden massaal medische attesten voor verboden middelen'

In de maanden voor de Olympische Spelen is het Amerikaanse antidopingbureau USADA overstelpt met aanvragen voor medische attesten door Amerikaanse sporters, die zich voorbereidden op Rio 2016. Dat schrijft het Duitse blad Der Spiegel donderdag op basis van gelekte gegevens door het collectief Fancy Bears.

Uit gehackte emails zou blijken dat tal van topsporters plots gebruik wilden maken van het zogenoemde Therapeutic Use Exemptions, een programma dat het mogelijk maakt met toestemming producten van de dopinglijst te gebruiken tegen bijvoorbeeld astma of een ontsteking.

Op 30 juni meldde een medewerkster van USADA in een mail: "Het houdt maar niet op. Ik krijg aanvragen voor prednison van zwemmers en atleten, die nu met de trials bezig zijn." Prednison is een ontstekingsremmer die onder meer gebruikt wordt tegen reuma en op de verboden lijst staat. "Het is niet normaal hoe veel aanvragen we nu krijgen. Veel meer nog dan voor Londen 2012."

Eerder kwamen de hackers al naar buiten met medische gegevens waaruit bleek dat sporters als Serena en Venus Williams, Chris Froome, Bradley Wiggins en Rafael Nadal met toestemming - en dus niet strafbaar - verboden medicijnen hadden gebruikt.

"Het legt erg veel druk op ons team om alle aanvragen te behandelen", mailt Matthew Fedoruk, een van de bazen van USADA die eerder in het jaar al bij wereldantidopingorganisatie WADA het probleem had aangekaart. Volgens Fedoruk hielden de meeste sporters die om een TUE vroegen zich niet aan de regels, die bijvoorbeeld inhouden dat dertig dagen voor gebruik van een bepaald medicijn al een attest moet zijn aangevraagd.

Bij het bericht moet wel aangetekend worden dat niet vast staat of de mails echt zijn. Volgens WADA zijn bijvoorbeeld meerdere bestanden met zogenaamde medische gegevens van sporters gewijzigd of zelfs volledig nagemaakt door Fancy Bears.

Fancy Bear lekt nieuwe mails Spelen
Fancy Bear lekt nieuwe mails Spelen (Foto: BuzzT)

Hiddink helpt De Graafschap 'achter de coulissen'

Guus Hiddink is zijn oude club De Graafschap nog lang niet vergeten. Het doet de oud-bondscoach pijn dat de Superboeren slecht presteren.

De Graafschap degradeerde dit voorjaar via de nacompetitie naar de Jupiler League. Nadat de KNVB uitsprak dat FC Twente zou worden teruggezet, meende de club uit Doetinchem recht te hebben op een plek in de Eredivisie. Twente mocht echter blijven en De Graafschap speelt dit seizoen dus een niveau lager.

"Ik reis nogal veel, maar overal waar ik ben kijk ik op vrijdagavond naar de ranglijst. Dat doet me pijn", vertelt Hiddink aan REGIO8. Na zestien speelronden staan de Superboeren slechts zestiende. "De Graafschap moet altijd minimaal bij de top drie zitten."

"Ik hoor wel dat ze een behoorlijke groep hebben, alleen moet het nu waargemaakt worden. Ze zitten even in een dip, dat moet niet te lang duren." Hiddink ziet het niet zitten om in Doetinchem een officiële functie te nemen. "Geen officiële functie, maar met een paar mensen zitten we wel achter de coulissen te helpen."

Hiddink in gesprek met REGIO8 (Bron: YouTube) 

"Willems wil niet transfervrij bij PSV weg"

Jetro Willems ondertekent binnenkort een nieuw contract bij PSV. Dat heeft zijn zaakwaarnemer Sigi Lens bevestigd.

PSV sprak eerder al het vertrouwen uit dat de linksback in Eindhoven wil bijtekenen. "Voor ons is het duidelijk. Jetro wil niet dat PSV geen geld aan hem overhoudt en hij vindt ook dat iemand die hem wil overnemen, zal moeten betalen", vertelt Lens nu in het Algemeen Dagblad.

"Er waren genoeg clubs geïnteresseerd om hem transfervrij over te nemen, maar daar is Jetro zelf niet in geïnteresseerd." De 22-jarige Willems kwam in de zomer van 2011 over van Sparta. In april 2013 verlengde hij zijn verbintenis tot medio 2017.

Afgelopen zomer werd Willems al aan een aantal buitenlandse clubs gelinkt, waaronder AS Monaco. Volgens Lens zijn de verdediger en zijn huidige club in grote lijnen akkoord over een nieuw contract.

Kijkcijfers sinterklaasjournaal ingestort

De verandering van Pieten in het Sinterklaasjournaal van traditioneel zwart naar bontgeverfde tijgerpieten en clowns lijkt bij veel kijkers compleet in het verkeerde keelgat geschoten. Begon het Sinterklaasjournaal op 9 november nog met bijna 1,1 miljoen kijkers, zijn deze aantallen inmiddels meer dan gehalveerd tot ongeveer 500.000 per dag. Het gemiddelde ligt momenteel op 687.000 kijkers per dag, vanwege een sterk begin van het seizoen. Zou de trend zich doorzetten tot en met 5 december dan zal het gemiddelde rond de 660.000 kijkers uitkomen. Sinds 2007 is dat gemiddelde niet meer zo laag geweest.

Datum

Aantal kijkers

wo 9 nov

1.075.000

do 10 nov

1.131.000

vr 11 nov

846.000
za 12 nov 1.034.000
zo 13 nov 569.000
ma 14 nov 860.000
di 15 nov 690.000
wo 16 nov 870.000
do 17 nov 786.000
vr 18 nov 618.000
za 19 nov 550.000
zo 20 nov 600.000
ma 21 nov 600.000
di 22 nov 526.000
wo 23 nov 584.000
do 24 nov 672.000
vr 25 nov 579.000
za 26 nov 513.000
zo 27 nov 498.000
ma 28 nov

542.000

di 29 nov

546.000

wo 30 nov

548.000

do 1 dec 577.000
vr 2 dec 560.000
za 3 dec 457.000
zo 4 dec 382.000
GEMIDDELD 662.000

De NTR weigert te reageren op de kijkcijfers, en weigert ook te reageren op het pietenbeleid. "De NTR zal niet reageren op dit soort berichten", laat de omroep weten.

In het Sinterklaasjournaal zijn nog vooral bontbeschilderde neppieten te zien die eruit zien als tijger, of clown, of bijtje. Veel ouders besluiten om deze reden het Sinterklaasjournaal te mijden, omdat zij de oerhollandse traditie willen handhaven en niet willen dat hun kind een andere vorm van het feest wordt opgelegd. Hiermee lijkt de omroep vooral zichzelf in de voet te hebben geschoten door toe te geven aan een overweldigende minderheid.

Inmiddels zijn in veel gemeenten en provincies al alternatieve Sinterklaasjournaals, waarin de goedheiligman gewoon wordt bijgestaan door zijn zwarte Pieten.

Geupdatet 02-12-2016 @ 09.43 

Kijkcijfers van afgelopen dagen toegevoegd en gemiddelde omlaag bijgesteld.

Mondriaanpiet

Winnaars van de Video Game Awards 2016

Vannacht vonden de Video Game Awards 2016 plaats. Naast een aantal trailers, die je hier al kan vinden ok FOK!, zijn er natuurlijk ook daadwerkelijk awards uitgedeeld. De winnaars kun je hieronder vinden.

Grote winnaar dit jaar is Overwatch, die drie awards weet te pakken inclusief Game of the Year. Een knappe prestatie, aangezien multiplayer-games de award zelden winnen. De winnaars van alle categorieën zijn hieronder dikgedrukt, dus neem gerust een kijkje. Ben je het eens met de winnaars of had jij andere games gekozen?

GAME OF THE YEAR
For a game that delivers the absolute best experience across all creative and technical fields.

 • Doom (id Software/Bethesda)
 • Inside (Playdead)
 • Overwatch (Blizzard)
 • Titanfall 2 (Respawn/Electronic Arts)
 • Uncharted 4: A Thief's End (Naughty Dog/Sony Interactive Entertainment)

BEST GAME DIRECTION
Recognizing a game studio for outstanding creative vision, game direction and design.

 • Blizzard (for Overwatch)
 • Dice (for Battlefield 1)
 • id Software (for Doom)
 • Naughty Dog (for Uncharted 4: A Thief's End)
 • Respawn (for Titanfall 2)

BEST NARRATIVE
For outstanding storytelling and narrative development in a game.

 • Firewatch (Campo Santo)
 • Inside (Playdead)
 • Mafia III (Hangar 13/2K)
 • Oxenfree (Night School Studio)
 • Uncharted 4: A Thief's End (Naughty Dog/SIE)

BEST ART DIRECTION
For outstanding creative and technical achievement in artistic design and animation.

 • Abzu (Giant Squid/505)
 • Firewatch (Campo Santo)
 • Inside (Playdead)
 • Overwatch (Blizzard)
 • Uncharted 4: A Thief's End (Naughty Dog/SIE)

BEST MUSIC/SOUND DESIGN
For outstanding audio, inclusive of score, original song, licensed soundtrack and sound design.

 • Battlefield 1 (DICE/EA)
 • Doom (id/Bethesda)
 • Inside (Playdead)
 • Rez Infinite (Enhance Games)
 • Thumper (Drool)

BEST PERFORMANCE
Awarded to an individual for voice-over acting, motion and/or performance capture.

 • Alex Hernandez as Lincoln Clay, Mafia III
 • Cissy Jones as Delilah, Firewatch
 • Emily Rose as Elena, Uncharted 4: A Thief's End
 • Nolan North as Nathan Drake, Uncharted 4: A Thief's End
 • Rich Summer as Henry, Firewatch
 • Troy Baker as Sam Drake, Uncharted 4: A Thief's End

GAMES FOR IMPACT
Honoring exemplary games that take on real-world issues and advocate for social change.

 • 1979 Revolution (iNK Stories)
 • Block’hood (Plethora Project/Devolver Digital)
 • Orwell (Osmotic Studios/Surprise Attack)
 • Sea Hero Quest (Glitchers)
 • That Dragon, Cancer (Numinous Games)

BEST INDEPENDENT GAME
For outstanding achievement in a game made outside the traditional publisher system.

 • Firewatch (Campo Santo)
 • Hyper Light Drifter (Heart Machine)
 • Inside (Playdead)
 • Stardew Valley (ConcernedApe/Chucklefish Games)
 • The Witness (Thelka, Inc.)

BEST MOBILE/HANDHELD
For the best game playable on mobile phones and dedicated gaming handhelds.

 • Clash Royale (Supercell)
 • Fire Emblem Fates (Intelligent Systems/Nintendo)
 • Monster Hunter Generations (Capcom)
 • Pokemon Go (Niantic)
 • Severed (DrinkBox Studios)

BEST VR GAME
For the best game experience playable in virtual reality.

 • Batman: Arkham VR (Rocksteady Studios/WBIE)
 • EVE: Valkyrie (CCP Games)
 • Job Simulator (Owlchemy Labs)
 • Rez Infinite (Enhance Games)
 • Thumper (Drool)

BEST ACTION GAME
For the best game experience focused around first or third person combat.

 • Battlefield 1 (DICE/EA)
 • Doom (id Software/Bethesda Softworks)
 • Gears of War 4 (The Coalition/Microsoft Studios)
 • Overwatch (Blizzard)
 • Titanfall 2 (Respawn/EA)

BEST ACTION/ADVENTURE GAME
For the best game experience that combines combat with traversal and puzzle solving.

 • Dishonored 2 (Arkane Studios/Bethesda Softworks)
 • Hitman (IO Interactive/Square-Enix)
 • Hyper Light Drifter (Heart Machine)
 • Ratchet & Clank (Insomniac Games/Sony Interactive Entertainment)
 • Uncharted 4: A Thief's End (Naughty Dog/Sony Interactive Entertainment)

BEST RPG
The best game designed for rich player character customization and progression, both offline and online, including massively multiplayer.

 • Dark Souls 3 (FromSoftware/Bandai Namco Entertainment)
 • Deus Ex: Mankind Divided (Eidos Montreal/Square-Enix)
 • The Witcher 3: Wild Hunt -- Blood and Wine (CD Projekt RED)
 • World of Warcraft: Legion (Blizzard)
 • Xenoblade Chronicles X (Monolith Soft/Nintendo)

BEST FIGHTING GAME
For a game designed primarily around head-to-head combat.

 • Killer Instinct Season 3 (Iron Galaxy Studios/Microsoft Studios)
 • King of Fighters XIV (SNK/Atlus USA)
 • Pokken Tournament (Bandai Namco Studios/The Pokemon Co.)
 • Street Fighter V (Capcom)

BEST STRATEGY GAME
Best game focused on real time or turn-based strategy.

 • Civilization VI (Firaxis Games/2K)
 • Fire Emblem Fates (Intelligent Systems/Nintendo)
 • The Banner Saga 2 (Stoic Studio/Versus Evil)
 • Total War: Warhammer (Creative Assembly/Sega)
 • XCOM 2 (Firaxis Games/2K)

BEST FAMILY GAME
Best game for family play, including toys-to-life, rhythm/music/dance, and other genres.

 • Dragon Quest Builders (Square Enix)
 • Lego Star Wars: The Force Awakens (TT Fusion/WBIE)
 • Pokemon Go (Niantic)
 • Ratchet & Clank (Insomniac Games/Sony Interactive Entertainment)
 • Skylanders: Imaginators (Toy for Bob/Activision)

BEST SPORTS/RACING
For traditional and non-traditional sports and racing games.

 • FIFA 17 (EA Canada/EA Sports)
 • Forza Horizon 3 (Playground Games/Microsoft Studios)
 • MLB The Show 16 (SCE San Diego Studio/SIE)
 • NBA 2K17 (Visual Concepts/2K Sports)
 • Pro Evolution Soccer 2017 (PES Productions/Konami)

BEST MULTIPLAYER
For outstanding online multiplayer gameplay and design, including co-op and massively multiplayer experiences.

 • Battlefield 1 (DICE/EA)
 • Gears of War 4 (The Coalition/Microsoft Studios)
 • Overcooked (Ghost Town Games/Team 17)
 • Overwatch (Blizzard)
 • Titanfall 2 (Respawn/EA)
 • Tom Clancy's Rainbow Six Siege (Ubisoft Montreal/Ubisoft)

MOST ANTICIPATED GAME
An upcoming game that has shown significant ambition and promise in moving the gaming medium forward.

 • God of War (Santa Monica Studio/Sony Interactive Entertainment)
 • Horizon: Zero Dawn (Guerrilla Games/Sony Interactive Entertainment)
 • Mass Effect: Andromeda (Bioware/EA)
 • Red Dead Redemption 2 (Rockstar Games)
 • The Legend of Zelda: Breath of the Wild (Nintendo)

TRENDING GAMER, PRESENTED BY INTEL
For a notable influencer, online streamer or media personality in 2016.

 • AngryJoeShow
 • Boogie2988
 • Danny O'Dwyer
 • JackSepticEye
 • Lirik

BEST FAN CREATION
For fan-created content, such as MODs, fan films, and other player content.

 • Project A2MR
 • Pokemon Uranium
 • Brutal Doom 64
 • Enderal: The Shards of Order

BEST ESPORTS PLAYER, PRESENTED BY OMEN BY HP
The eSports player judged to be the most outstanding performer in 2016, irrespective of game.

 • Faker – Lee Sang-hyeok (SK Telecom T1, League of Legends)
 • Coldzera – Marcelo David (SK Gaming, Counter-Strike: Global Offensive)
 • ByuN –Hyun Woo (Starcraft 2)
 • Infiltrator – Lee Seeon-woo (Team Razer, Street Fighter V)
 • Hungrybox – Juan Debiedma (Team Liquid, Super Smash Bros.)

BEST ESPORTS TEAM
The eSports team or organization judged to be the most outstanding for performance in 2016, irrespective of game.

 • SK Telecom T1 (League of Legends)
 • Wings Gaming (DOTA2)
 • SK Gaming
 • ROX Tigers (League of Legends)
 • Cloud 9

BEST ESPORTS GAME
The Esports game that has shown creative and technical excellence in 2016 with the best gameplay, community support and content updates.

 • Counter-Strike: Global Offensive (Valve)
 • DOTA2 (Valve)
 • League of Legends (Riot)
 • Overwatch (Blizzard)
 • Street Fighter V (Capcom)

Nieuwe gameplay voor Mass Effect: Andromeda

Ook Mass Effect: Andromeda kwam langs tijdens de Game Awards 2016, met nieuwe gameplaybeelden.

In de 5 minuten-durende video zien we Ryder een planeet, Kadara, verkennen met een turian en krogan squadmate, waarmee nu minimaal vijf squadmates bevestigd zijn. Zoals bekend ga je op zoek naar een nieuw thuis voor het menselijke ras in het Andromeda-sterrenstelsel, maar erg makkelijk zal het niet gaan. In de video zien we de Nomad, de nieuwe versie van de Mako uit het eerste deel van Mass Effect. Daarnaast zien we kort een crafting-systeem, een primeur voor de Mass Effect-serie.

Mass Effect: Andromeda wordt in de lente van 2017 verwacht voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

Nieuwe plaat Rolling Stones verkrijgbaar

Na tien jaar is er eindelijk weer een echt album van de Rolling Stones. Blue & Lonesome is een album vol covers dat vanaf vrijdag verkrijgbaar is. De band covert nummers van hun blueshelden. Kenners noemen het de beste Stones-plaat sinds tijden.

De nummers van het nieuwe studioalbum zijn een jaar geleden opgenomen in de studio van Mark Knopfler, de frontman van de band Dire Straits. Don Wax tekende voor de productie. Een paar tracks zijn al eerder uitgebracht en die bewijzen dat 'The Stones' nog steeds prima klinken.

Het titelnummer Blue & Lonesome is een cover van blueslegende Memphis Slim. Keith Richards kwam ermee aanzetten. Onlangs vertelde de gitarist dat het de aanzet bleek voor de rest van het album. Volgens hem werden de andere nummers spontaan opgenomen. Dat gebeurde in drie dagen. Gitaarlegende Eric Clapton doet ook op een paar songs mee.

Volgens Richards klinken de Stones zoals ze aan het begin van hun loopbaan speelden. Hij is dan ook behoorlijk trots op het album. De krasse gitarist heeft zich al laten ontvallen dat de band misschien wel weer op tournee gaat. "Want het is zonde om die nummers maar een keertje te spelen."


Nieuwe plaat Rolling Stones verkrijgbaar
Nieuwe plaat Rolling Stones verkrijgbaar (Foto: BuzzE)

Nieuw materiaal van The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Twee nieuwe trailers zijn vannacht gepresenteerd voor The Legend of Zelda: Breath of the Wild.

De eerste trailer zet de sfeer en daarin zien we, voor de verandering, een vluchtige blik op Zelda zelf. In de tweede video zien we gameplay van de game in de regio Zonai Ruins, waarin wat dieper wordt ingegaan over het vechtsysteem dat de game bevat.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild wordt in 2017 verwacht voor Nintendo WiiU en Nintendo Switch.

TUI en easyJet slaan handen ineen

Reisbureau TUI Nederland heeft een samenwerkingsverband gesloten met luchtvaartmaatschappij easyJet. Vanaf komende zomer biedt de touroperator citytrips naar Europese bestemmingen aan, waarbij vluchten van easyJet vanaf Schiphol worden gebruikt.

TUI biedt daarbij in eerste instantie reizen naar Londen (Gatwick), Liverpool, Lissabon, Rome en Milaan. De reisorganisatie verwacht dat die trips door de samenwerking goedkoper worden, terwijl easyJet een gegarandeerd aantal tickets aan TUI verkoopt.

De deal past in de trend in de luchtvaartsector waarbij prijsvechters hun aanbod trachten uit te breiden naar pakketreizen, via het aanbieden van bijvoorbeeld hotelovernachtingen en autoverhuur.

TUI Nederland bestaat uit de vroegere reismerken Arke en Holland International. Het bedrijf maakt deel uit van het internationale reisconcern TUI. Dat concern praat al enige tijd met de Arabische luchtvaartmaatschappij Etihad over samenwerking. Daarbij is het plan om de activiteiten van Air Berlin, dat onderdeel is van Etihad, en het Duitse TUIfly samen te voegen.

TUI en easyJet slaan handen ineen
TUI en easyJet slaan handen ineen (Foto: ANP)

Kans op duurzaam huwelijk steeds kleiner

De kans dat stellen die trouwen de rest van hun leven bij elkaar blijven, neemt verder af. Huwelijken zijn in de afgelopen decennia minder stabiel gebleken: in 1971 lag het echtscheidingspercentage op 12 procent, vorig jaar was dat toegenomen tot bijna 40 procent. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag heeft gepresenteerd.

Van de vrouwen die zijn geboren tussen 1965 en 1970 heeft een op de drie een relatie op de klippen zien lopen, na huwelijk of samenwonen. Ligt hun geboortejaar tussen 1955 en 1960 dan is dat een op de vier. Van de vrouwen die in de oorlogsjaren zijn geboren, had een op de tien (11 procent) op veertigjarige leeftijd een relatiebreuk achter de rug.

Kans op duurzaam huwelijk steeds kleiner
Kans op duurzaam huwelijk steeds kleiner (Foto: ANP)

Telltale bevestigt: Guardians of the Galaxy volgende project

Telltale heeft vannacht aangekondigd wat er al een tijdje aan zat te komen: het volgende nieuwe project van de studio is gebaseerd op Guardians of the Galaxy.

Eerder meldden we al dat dit naar alle waarschijnlijkheid de game van Telltale is die gebaseerd is op het Marvel-universum, nu heeft ook Telltale het bevestigt. Dat gaat gepaard met een korte teaser trailer, waarin we Peter Quill zijn retro cassettespeler zien. Guardians of the Galaxy krijgt vijf aparte afleveringen en zal het levenslicht zien in 2017 voor 'consoles', PC en mobiele apparaten.

Nieuwe trailer voor Hideo Kojima's project Death Stranding

Tijdens de Game Awards 2016 is er een nieuwe trailer vrijgegeven van Death Stranding, de PlayStation 4-exclusive van Hideo Kojima.

Veel wijzer worden we niet van de trailer, er wordt weer met embryo's gestrooid, net zoals in de eerste trailer. Wel zien we acteur Mads Mikkelsen en filmregisseur Guillermo del Toro in de trailer verschijnen. Guillermo del Toro was eerder betrokken bij het andere Kojima-project: Silent Hills, voordat deze geannuleerd werd. Eerder werd al bekend dat de hoofdrolspeler van de game gebaseerd zal zijn op acteur Norman Reedus.

Bulletstorm: Full Clip Edition aangekondigd

Bulletstorm krijgt een remaster, genaamd Bulletstorm: Full Clip Edition.

De remaster zal enige visuele verbeteringen bevatten, de game zal op 60 fps draaien en enkele nieuwe mappen krijgen voor de Score Challenge-modus. Aan het einde van de trailer, die gepresenteerd werd tijdens de Game Awards 2016, krijgen we nog een kleine verrassing te zien: Duke Nukem wordt een speelbaar personage in de game, inclusief legendarische voice-acting van Jon St. John. Zover zaten we er helemaal niet vandaan met een Gears of War/Duke Nukem-crossover.

Bulletstorm: Full Clip Edition komt op 7 april 2017 uit voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

WikiLeaks publiceert Duitse documenten

Klokkenluiderssite WikiLeaks heeft donderdag 2420 Duitse documenten gepubliceerd. Die zijn afkomstig van een parlementair onderzoek naar de Duitse inlichtingendienst BND en zijn samenwerking met de Amerikaanse NSA. In totaal gaat het om 90 gigabyte aan informatie.

Volgens WikiLeaks blijkt uit de informatie onder meer dat Duitsland heeft meegewerkt aan het ontwikkelen van XKeyscore, het NSA-systeem om data te onderzoeken dat met een 'sleepnet' is verzameld. Ook zouden de documenten laten zien hoe inlichtingendiensten hun eigen regeringen kunnen omzeilen.

De voorzitter van het Duitse onderzoek heeft tegen de ZDF bevestigd dat de documenten zijn uitgelekt. Er zouden geen topgeheimen in staan.

WikiLeaks publiceert Duitse documenten
WikiLeaks publiceert Duitse documenten (Foto: BuzzT)

Advocaten Prince verdienen goud geld

De advocaten van wijlen Prince verdienen goud geld aan het afhandelen van de erfenis van de artiest. Dat meldt TMZ.

De speciale beheerder van de erfenis, Bremer Trust, heeft de lokale rechtbank gevraagd om 2 miljoen euro aan vergoeding goed te keuren aan juridische- en administratiekosten. Het gaat volgens het kantoor om kosten, zoals uurloon, tussen januari en september dit jaar.

Ook het advocatenkantoor Stinson Leonard Street diende een rekening in van 1,7 miljoen euro voor geleverde juridische adviezen en diensten. In totaal handelen zes kantoren de erfenis van Prince af. De erfenis van de zanger wordt geschat op zo'n 190 miljoen euro.

De advocaten moeten claims van potentiele erfgenamen in kaart brengen maar er lopen ook verschillende rechtszaken, waaronder in Italië en Florida, om de auteursrechten op de werken van de zanger te beschermen en royalties te innen.

Advocaten Prince verdienen goud geld
Advocaten Prince verdienen goud geld (Foto: BuzzE)

Verkeersregelaar aangereden in Brielle

Een verkeersregelaar is donderdagavond aangereden op de N218 in Brielle. De man is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, maar is aanspreekbaar, meldt de politie.

De verdachten reden na de aanrijding door. Volgens getuigen ging het om een vrouw en een mannelijke bijrijder in een zilverkleurige Toyota die uit de richting van de Bollaarsdijk de N218 opkwamen. De politie is naar hen op zoek.

Verkeersregelaar aangereden in Brielle
Verkeersregelaar aangereden in Brielle (Foto: ANP)

Fawlty Towers-acteur Andrew Sachs overleden

Fawlty Towers-acteur Andrew Sachs, beter bekend als ober Manuel, is overleden. Dat meldt de BBC. Sachs werd 86 jaar.

De acteur kampte de laatste vier jaren van zijn leven met dementie, was aangewezen op een rolstoel en kon niet meer praten. Zijn vrouw, Melody Sachs, zorgde voor hem, al viel dat haar zwaar. "Mijn hart is al een hele lange tijd gebroken", vertelde ze aan de Britse krant The Daily Mail. "Het was te doen tot vlak voor het einde, toen werd het zwaar. Ik verzorgde Andrew, ik was er tot het laatst bij", vervolgt ze.

Sachs speelde de Spaanse, onnozele ober Manuel in de populaire comedyserie Fawlty Towers, over een hotel in de kustplaats Torquay. Komiek John Cleese speelde de arrogante en onbeschofte eigenaar van het hotel, Basil Fawlty. Het eerste seizoen van de serie werd in 1975 door de BBC uitgezonden. In 1979 volgde een tweede en laatste seizoen. In Nederland werd de serie door de KRO uitgezonden, in eerste instantie onder de naam Hotel op stelten.

Cleese betuigde donderdag via Twitter zijn medeleven en noemde Sachs een inspiratie. "Hoor net van het nieuws over Andy Sachs. Erg verdrietig... Ik wist dat hij problemen had met zijn geheugen, dat vertelde Melody me een paar jaar geleden", schreef Cleese. "Ik wist niet dat hij dodelijk ziek was", vervolgt de Britse komiek, die Sachs een goede en aardige man noemde. "Ik kon geen betere Manuel wensen. Inspiratie.".

FOK! Wat een weer: met stelling van de dag!

Goedemorgen!

Ik word een beetje baldadig van het weerbeeld de laatste tijd. Kou, regen, geen kou, ijzel, zon, kapotte handschoenen terwijl de snottebellen van je neus vriezen, het is om ziek van te worden. 

Ook vandaag laat een dergelijk weerbeeld zien: het wordt circa 9 graden met lichte motregen die langzaam naar het zuiden wegtrekt. In het noorden en oosten breekt af en toe de zon door. De wind draait naar het noorden en zwakt af naar zwak tot matig. 

Nederland
 

Aangezien we door de wikiweetjes heen zijn (ja, we zijn al weer ruim een jaar verder) vandaag geen wikiweetjes, maar een stelling van de dag! Naar aanleiding van het nieuws van gisteren, presenteren wij vandaag een stelling waarover te discussieren valt. Ben je het er mee eens, of ben je juist fel tegen? Discussieer hier met elkaar over de voors en tegens van zo'n verbod. 

Stelling van vandaag
Vechthonden moeten verboden worden.


Ik maakte afgelopen weekend deze foto van een zwerm meeuwen op zoek naar brood. Het was koud en mistig, iets wat het vanmorgen ook wel weer zal zijn. 

Meeuwen in de ochtendmist (Foto: DJMO)
Meeuwen in de ochtendmist (Foto: DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Laatste reviews en specials
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
special
Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
review
Sea of Solitude
©FOK.nl e.a.