App vervangt 'Ik kies bewust'-vinkje

Het 'Ik kies bewust'-vinkje op voedingsmiddelen in de supermarkt, waar vrijwel niemand überhaupt naar kijkt, wordt vervangen door een app. Dat heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) in al haar wijsheid besloten.

De minister laat woensdag weten dat zij een app laat ontwikkelen die informatie levert over samenstelling en voedingswaarde. Dat moet mensen helpen zelf een gezonde keuze te maken. Wat voor de een namelijk gezond is, kan voor de ander ongezond zijn, bijvoorbeeld vanwege een allergie, aldus Schippers.

Volgens haar zijn dat soort verschillen tussen mensen niet te vatten met één standaardlogo. Schippers laat nog wel onderzoeken of het bekende logo misschien nog iets toevoegt naast de app.

Onder meer de Consumentenbond had grote bezwaren tegen het Vinkje. Een van de problemen is volgens de Consumentenbond dat voedingsbedrijven tegen betaling het logo op hun product krijgen. Een ander probleem is dat producten met veel zout, suiker of verzadigd vet het logo kunnen krijgen.

Er zijn twee verschillende Vinkjes in omloop: een blauw Vinkje in een groene cirkel staat voor "een gezondere keuze" bij gezondere basisproducten en een blauw Vinkje in een blauwe cirkel staat voor "een bewuste keuze" bij producten die toch al niet zo gezond zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om snacks met minder calorieën of frisdranken met minder suiker.

Of mensen straks daadwerkelijk met hun smartphone elk product eerst gaan scannen om te kijken of het wel gezond genoeg is, of dat ze gewoon zoals altijd ongezien hetgeen ze lekker vinden in hun mandje mikken zal de tijd moeten uitwijzen. Kijk jij weleens naar dergelijke logo's? Zou jij zo'n app gebruiken?

App vervangt 'Ik kies bewust'-vinkje
App vervangt 'Ik kies bewust'-vinkje (Foto: ANP)