FIFA zal in januari beslissen over uitbreiding WK

FIFA zal in januari beslissen of het wereldkampioenschap voetbal zal worden uitgebreid naar 40 of 48 landen, zo heeft FIFA-voorzitter Gianni Infantino laten weten. Volgens Infantio zal tijdens de vergadering van het algemeen bestuur in januari een besluit genomen kunnen worden. 

Infantino zei over de vergadering van vandaag dat er een positieve houding is rond uitbreiding van het WK. De nieuwe FIFA-baas heet tijdens zijn campagne beloofd om het WK uit te breiden naar 40 landen, maar een aantal weken geleden liet hij weten dat uitbreiding tot 48 landen ook tot de mogelijkheden behoorde.

In a recente toespraak in Colombia suggereerde Infantino een format met 48-landen, waarvan 32 landen eerst een play-off zouden moeten spelen, waarna een reguliere groepsfase zal volgen met de 16 geplaatste landen en de 16 winnaars van de play-offs. Uit de Zwitserse wandelgangen bleek uitbreiding naar 40 landen, die verdeeld worden over tien groepen, waarna de tien groepswinaars en de zes beste nummers twee doorgaan naar de achtste finales, een kansrijke optie is. 

De komende maanden zal worden gebruikt om de discussie door te zetten. Volgens Infantino moet ook worden gekeken hoe de extra startbewijzen over de zes continenten verdeeld zouden moeten worden.