Apekop na ererit aangekomen in Spoorwegmuseum

Na een nostalgische laatste rit die in Maastricht begon, arriveerde de Mat'64 (door de media ookwel Apekop genoemd, terwijl ook deze in de volksmond net als zijn voorganger Mat'54 gewoon Hondekop heette, wij houden het dus maar bij z'n échte naam), de karakteristieke gele trein met bolle voorkant, zondagmiddag stipt 16.33 uur in Utrecht Maliebaan, het spoorwegmuseum. De Mat'64 was ruim vijftig jaar een bekend gezicht op het Nederlandse spoor. De trein krijgt nu een vaste plaats in het Spoorwegmuseum.

Ruim driehonderd mensen, onder wie spoorwegliefhebbers en machinisten, reden mee op deze laatste rit van de Mat'64. Het was voor velen een emotioneel moment, aldus een woordvoerder van de NS.

De reis ging via Eindhoven en Zwolle naar station Maliebaan in Utrecht. Onderweg lieten zeventig tegemoetkomende treinen een eresaluut horen. Langs de route stonden vele duizenden mensen om foto's te maken van de trein. Uw verslaggever WebHawk reed van Eindhoven tot Arnhem mee, om het ouwe beesie z'n laatste eer te bewijzen. Of iets anders zweverigs.

Eerder al keek WebHawk naar de nieuwste telg in de NS-familie, de FLIRT-sprinter. Alhoewel...