FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 26 september 2016

Verstappen haalt voldoening uit kritiek concurrenten

Max Verstappen heeft de afgelopen races de nodige kritiek te verduren gekregen van zijn collega's. Vooral Kimi Räikkönen was niet blij met de verdedigende acties van de Nederlander. Verstappen zelf trekt het zich echter niet aan, de Red Bull-coureur ziet het juist als iets positiefs. 

"Wanneer je in de Formule 1 het gespreksonderwerp bent, beschouw ik dat als positief. Of het nou positief of negatief is. Dat doet er niet toe. Zo lang ze over je praten is het goed," verklaarde Verstappen. 

"Die aandacht heeft geen invloed op mij. Het belangrijkste voor mij is dat ik op het circuit weet te presteren en daar focus ik me dan ook op."

Lil Wayne 'sloot huwelijk' in de bak

Lil Wayne is al rapper, platenbaas en schrijver, maar voegde terwijl hij in de bak zat nog iets toe aan zijn cv. Achter tralies sloot hij een huwelijk, schrijft hij in zijn memoires dat volgende maand verschijnt.

Als grap benoemde Lil Wayne twee medegevangenen tot man en man tijdens een 'bruiloft'. "Ik pakte de Bijbel en zei: we zijn hier allen tezamen...", schrijft de rapper volgens Billboard, dat de memoires al in handen heeft. De gevangenen deden hun uiterste best. "Er was zelfs een receptie, iedereen nam iets lekkers mee voor het pasgetrouwde koppel."

Lil Wayne, die in 2010 acht maanden moest brommen wegens verboden vuurwapenbezit, had zelf koekjes meegenomen, omdat een van de bruidegoms die zo lekker vond. Speciaal voor de bruiloft was de gevangenis versierd. "Het was echt te grappig! Stel je eens een groep volwassen mannen voor die met zakdoekjes in de weer zijn om bruiloftdecoratie te maken. En een van hen is Lil Wayne!"

Lil Wayne 'sloot huwelijk' in de bak
Lil Wayne 'sloot huwelijk' in de bak (Foto: BuzzE)

'SEC moet hackaanval Yahoo onderzoeken'

De Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) moet onderzoek gaan doen naar de gang van zaken rond de grote hackaanval bij internetbedrijf Yahoo. Daartoe riep de Amerikaanse senator Mark Warren (Democraten) maandag op.

Vorige week werd bekend dat bij een cyberaanval bij Yahoo in 2014 persoonlijke gegevens van meer dan 500 miljoen gebruikers zijn gestolen. Warren wil nu dat de SEC gaat onderzoeken of Yahoo en topbestuurders wel aan alle verplichtingen hebben voldaan bij het informeren van het publiek en de aandeelhouders over de kraak. Ook moet worden onderzocht of Yahoo wel volledig eerlijk is geweest over de beveiliging van zijn systemen.

Beleggers deden het aandeel Yahoo na bekendmaking van de hack in de uitverkoop door zorgen dat de kwestie gevolgen zal hebben op de overname van het bedrijf door Verizon.

'SEC moet hackaanval Yahoo onderzoeken'
'SEC moet hackaanval Yahoo onderzoeken' (Foto: BuzzT)

EU zal FARC schrappen van 'terreurlijst'

De Europese Unie gaat de Colombiaanse terreurbeweging FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) van de lijst terroristische organisaties schrappen. Dit heeft de buitenlandchef van de Europese Unie, Federica Mogherini, maandag aangekondigd.

De FARC tekent maandagavond in de Colombiaanse havenstad Cartagena een vredesakkoord met de regering, waarmee een einde komt aan meer dan een halve eeuw bloedvergieten.

De FARC is een oorspronkelijk extreemlinkse guerrillabeweging uit de jaren zestig die zich sinds de jaren negentig op onder meer ontvoeringen en drugscriminaliteit heeft toegelegd. De beweging telde in die jaren naar schatting 20.000 strijders en verwierf de bijnaam 'narcoguerrilla'. Nu zijn er nog hooguit 7000 FARC-strijders, die overeenkomstig het verdrag de wapens moeten neerleggen.

Referendum
Op zondag 2 oktober spreekt de Colombiaanse bevolking zich in een referendum uit over het vredesakkoord. Aangenomen wordt dat de kiezers instemmen met het akkoord dat president Juan Manuel Santos heeft gesloten met de militair in de verdrukking geraakte terreurgroep. Voor Santos in 2010 president werd, was hij minister van Defensie (2006-2009). In die tijd leed de FARC zware nederlagen. Santos dankte maandagmorgen de strijdkrachten. Zij zijn het die ons naar deze historische dag en deze overwinning hebben gebracht, aldus de president.

Santos tekent samen met FARC-leider Rodrigo Lodoño Echeverri, ook bekend als Timochenko, het akkoord in aanwezigheid van buitenlandse gasten, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders uit Nederland.

EU zal FARC schrappen van 'terreurlijst'
EU zal FARC schrappen van 'terreurlijst' (Foto: ANP)

Risico's bij delen inlichtingen door MIVD

De militaire inlichtingendienst MIVD heeft informatie verstrekt die kon worden gebruikt voor zogeheten 'targeted killings' door andere landen. De dienst heeft zich daarbij aan de wet gehouden. De regels die worden gehanteerd nemen echter onvoldoende het risico weg dat de MIVD onbedoeld heeft bijdragen aan onrechtmatig gebruik van geweld.

Dat concludeert de toezichthouder op de inlichtingendiensten CTIVD in een maandag gepubliceerd rapport. De MIVD heeft tijdens twee militaire missies, waar Nederland zelf onderdeel van was, een bijdrage geleverd aan 'targeting'. Onder targeting wordt verstaan de besluitvorming om in een operatie geweld te gebruiken.

Buiten de twee militaire missies heeft de MIVD echter ook informatie verstrekt aan buitenlandse diensten. Dat was zonder de uitdrukkelijke bedoeling om bij te dragen aan targeting of het doden van specifieke personen, zogeheten targeted killings. Sommige van de inlichtingen konden hier echter wel voor worden gebruikt.

Bulkdata
De CTIVD heeft geen bewijs gezien dat het op basis van deze informatie tot onrechtmatig geweld is gekomen, maar kan het ook niet uitsluiten. Volgens de toezichthouder, die onderzoek deed naar de periode 2013-2015, zijn er echter geen aanwijzingen dat de MIVD hierin een 'onaanvaardbaar risico' heeft genomen.

De MIVD verstrekt onder meer bulkdata, waarvan de dienst niet precies weet welke informatie deze bevatten. Het kan gaan om de inhoud van een grote hoeveelheid communicatie, maar ook 'metadata' als telefoonnummers en tijdstippen van telefoongesprekken in een bepaald gebied.

Risico's bij delen inlichtingen door MIVD
Risico's bij delen inlichtingen door MIVD (Foto: ANP)

'Disney bekijkt overnamebod op Twitter'

Entertainmentconcern Walt Disney bekijkt samen met een financieel adviseur een overnamebod op Twitter. Dat meldden bronnen rond de zaak aan persbureau Bloomberg.

Het aandeel Twitter ging vrijdag op Wall Street nog hard omhoog door overnamegeruchten. Naast Disney zouden ook Google en softwarebedrijf Salesforce tot de belangstellenden behoren. Mogelijk kan op korte termijn al nieuws naar buiten komen over een bod op Twitter. De topman van Twitter, Jack Dorsey, zit in het bestuur bij Disney.

'Disney bekijkt overnamebod op Twitter'
'Disney bekijkt overnamebod op Twitter' (Foto: BuzzT)

Lebbis maakt show over schoonheid des levens

Cabaretier Hans Sibbel gaat in december optreden met een voorstelling waarin hij de mooie dingen van het leven gaat zoeken en benoemen. Lebbis, zoals zijn podiumnaam luidt, zal zijn 'Good News Show' slechts zes maal spelen, maar mogelijk volgt later een langere reeks, zo maakte impresariaat Bunker Theaterzaken maandag bekend.

In de voorstelling wil de cabaretier zijn publiek de schoonheid van het leven laten zien. Hans Sibbel was dit jaar voor de vijfde maal genomineerd voor een Poelifinario, de belangrijkste cabaretprijs van Nederland. De cabaretier trad de afgelopen jaren minder op omdat hij leed aan auto-immuunziekte.

"Lebbis wil wat meer dingen gaan proberen buiten zijn comfortzone", aldus een woordvoerster van Bunker. "Zo'n korte last moment-tournee is ongebruikelijk."

Andere bril
Maar ook het thema van de voorstelling is anders. Lebbis geeft doorgaans in zijn columns en voorstellingen vaak af op dingen die volgens hem beter kunnen in de wereld. "In de Good News Show zal ik de schoonheid van het leven tonen door een bril die u nog nooit heeft opgehad", stelt de cabaretier in een toelichting.

De voorstelling zal te zien zijn in Purmerend, Hoorn, Den Bosch, Zwolle, Den Haag en Amstelveen. De cabaretier geeft maandagavond een voorproefje van de Good News Show in De Wereld Draait Door. Lebbis is dit seizoen in de theaters te zien met zijn voorstelling De Paardenpoetser, waarmee hij genomineerd was voor De Poelifinario.

Lebbis maakt show over schoonheid des levens
Lebbis maakt show over schoonheid des levens (Foto: BuzzE)

Iran laat Canadese academica vrij

Een Canadese professor van Iraanse komaf die in juni in Teheran werd gearresteerd, is vrijgelaten. Dit meldde een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag. De 65-jarige vrouw, Homa Hoodfar (65), heeft het land al verlaten, zei de woordvoerder volgens de nieuwszender PressTV.

De gepensioneerde antropologe en sociologe uit Montreal werd ervan beschuldigd de veiligheid van de staat te ondermijnen. Ze zou ziek zijn en is op humanitaire gronden vrijgelaten.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Javad Zarif, sprak 21 september in New York met zijn Canadese collega Stéphane Dion. De twee landen hebben al vier jaar geen diplomatieke betrekkingen meer, maar werken aan het herstel ervan.

Iran laat Canadese academica vrij
Iran laat Canadese academica vrij (Foto: ANP)

Platenlabels strijden tegen rippen muziek

De grote platenlabels hebben naast muziekpiraterij een nieuw doelwit gevonden om tegen te strijden. Het rippen van muziek van YouTube is volgens de platenmaatschappijen een 'belangrijke bedreiging'. Ze hebben daarom de Duitse website YouTube-mp3.org aangeklaagd.

Via die website kunnen gebruikers met een paar muisklikken gratis mp3-bestanden maken van filmpjes op YouTube. Veel platenlabels zetten videoclips op YouTube en zeggen dat de mp3-dienst hun omzet kost.

Volgens de aanklacht is er sprake van copyright-inbreuk. De platenlabels eisen dan ook een schadevergoeding. Ook willen ze dat de site onbereikbaar wordt gemaakt.

Platenlabels strijden tegen rippen muziek
Platenlabels strijden tegen rippen muziek (Foto: BuzzT)

Rusland schuift zwartepiet MH17 naar Oekraïne

Moskou blijft iedere betrokkenheid bij de ramp met vlucht MH17 ontkennen. Uit pas opgedoken radargegevens blijkt volgens het Russische ministerie van Defensie dat er geen raket is afgevuurd uit gebied waar pro-Russische rebellen de controle hadden.

Het Russische ministerie van Defensie gaf maandag een presentatie over radargegevens uit de regio Rostov, waar vorige week voor het eerst gewag van is gemaakt. Eerder hadden de Russen laten weten dat de radardata niet bewaard waren gebleven.

Volgens de Russen was er wel Oekraïense luchtafweer actief in de buurt van de plek van de crash. Dat de Oekraïense autoriteiten geen ruwe radargegevens hebben aangeleverd voor het onderzoek naar de ramp, wijst er volgens de Russische autoriteiten op dat het toestel mogelijk is geraakt door een Buk-raket afkomstig uit Oekraïens gebied.

Internationale onderzoeksteam
Rusland heeft van meet af aan ontkend iets te maken hebben met de ramp waardoor op 17 juli 2014 298 inzittenden omkwamen. Moskou kwam eerder onder andere met de theorie dat een Oekraïens gevechtsvliegtuig in de buurt had gevlogen, maar daar bleek geen bewijs voor te zijn.

De Russische mededeling komt twee dagen voordat het internationale onderzoeksteam de eerste resultaten van het strafrechtelijk onderzoek presenteert. Het gaat daarbij om het wapen waarmee het vliegtuig is neergeschoten en de precieze locatie waarvandaan dat is gedaan.

OVV
Rusland en Oekraïne hebben voor het eerdere onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) beide videobeelden geleverd van de radarschermen. Ruwe data, waaruit meer informatie terug te halen is, ontbraken. De zogeheten primaire radars aan de kant van Oekraïne zouden uit hebben gestaan, terwijl in Rusland de data niet zouden zijn opgeslagen.

De OVV concludeerde vorig jaar dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines was neergeschoten met een Buk-raket. Volgens OVV-voorzitter Tjibbe Joustra gebeurde dat bovendien vanuit gebied waar pro-Russische rebellen de dienst uitmaakten.

De Russen hebben maandag herhaald dat het onderzoek op het verkeerde spoor zit. Zowel het type Buk-raket als de plek waar de lancering plaatsvond zouden verkeerd zijn vastgesteld.

Rusland schuift zwartepiet MH17 naar Oekraïne
Rusland schuift zwartepiet MH17 naar Oekraïne (Foto: ANP)

Blizzard komt met thumbstick-fix Overwatch

Ontwikkelaar Blizzard heeft aangekondigd dat er een patch in het verschiet ligt die de spelervaring voor consolespelers aanzienlijk kan veranderen. Blizzard gaat namelijk wat doen aan de zogenaamde 'thumbstick acceleration'.

Niet schrikken, als je al helemaal in je element bent wanneer je Overwatch speelt op Xbox One of PlayStation 4 kun je er ook voor kiezen om de 'oude' modus operandi te blijven hanteren. Het wordt dus een optionele modus, die Blizzard met een mooi woord Dual-Zone mode noemt. Hier is de uitleg van Blizzard zelf: "Het grootste deel van het bereik van de thumbsticks beweegt met verminderde gevoeligheid en een hoge acceleratie. Wanneer de sticks echter in de laatste tien procent van hun bereik zit, zal de beweging met hoge gevoeligheid en relatief lage acceleratie bewegen. Deze modus biedt de mogelijkheid om nauwkeuriger te richten terwijl spelers nog wel steeds snel (om) kunnen draaien".

De oude modus heet Exponential Ramp mode. Dat wordt als volgt uitgelegd door Blizzard: "Terwijl de thumbstick richting het uiterste bereik gaat, wordt de gevoeligheid exponentieel verhoogd, terwijl de acceleratie te allen tijde relatief hoog blijft". Het is een verschijnsel dat bij meer consolegames voorkomt en voor de een is het een uitkomst terwijl een ander zich er dood aan kan ergeren. Het was naar eigen zeggen een veelgehoorde klacht in de ideeënbus van Blizzard.

De patch waar de nieuwe modus in verwerkt is, is momenteel te testen in de Public Test Region (PTR). Opmerkelijk, aangezien consolespelers daar geen toegang toe hebben en laten we wel wezen: competitieve multiplayer shooters met een controller spelen is niet heel logisch. De patch behelst echter meer dan alleen deze fix voor analoge sticks en de meeste fixes uit de PTR komen ook naar de console-variant van de patch. Er is nog geen releasedatum genoemd voor de update maar het is in ieder geval een goede indicatie dat Blizzard ook naar de console-ccommunity luistert.

Bonden kondigen actie aan bij Shell Pernis

Personeel van Shell voert woensdag actie voor een betere cao. Volgens vakbonden FNV en CNV verzamelen zich aan het begin van de middag ongeveer vierhonderd medewerkers bij de hoofdingang van de raffinaderij in Pernis. Ze eisen een beter loonvoorstel van de directie, anders overwegen ze verdere acties.

Het gaat om de cao voor de bijna 3000 medewerkers van het olie- en gasconcern in Pernis en Moerdijk. Het overleg over hun arbeidsvoorwaarden ligt momenteel stil.

Het laatste loonbod van Shell is slechter dan wat bij vergelijkbare bedrijven is afgesproken, klagen de bonden. Daar zou personeel dit jaar gemiddeld 1,5 procent meer loon krijgen en volgend jaar 1,5 tot 1,75 procent meer. Dat zijn percentages waar het Shell-voorstel volgens CNV-bestuurder Piet Verburg niet in de buurt komt.

Bonden kondigen actie aan bij Shell Pernis
Bonden kondigen actie aan bij Shell Pernis (Foto: ANP)

Alsnog bevallingsuitkering voor zzp'er

Het UWV moet een zelfstandig onderneemster die in 2005 een baby kreeg alsnog compenseren voor een uitkering die ze indertijd niet kreeg omdat ze tijdelijk niet kon werken. Dat bepaalde de rechtbank Midden-Nederland maandag.

De vrouw voelde zich benadeeld omdat er tussen medio 2004 en 2008 geen zwangerschaps- of bevallingsuitkering voor vrouwelijke zelfstandigen bestond. Dit terwijl deze regeling er in de jaren daarvoor en daarna wel was. De vrouw vocht de zaak eerder tot de Hoge Raad aan toe aan maar kreeg steeds nul op het rekest. Vervolgens diende zij met vijf andere vrouwen een klacht in bij het comité dat toeziet op uitvoering van het VN-vrouwenverdrag (CEDAW). Dat stelde de vrouwen in het gelijk.

Met dit oordeel in de hand vocht de onderneemster de zaak opnieuw aan en won dit keer. "De rechtbank oordeelt dat het UWV het VN-vrouwenverdrag heeft geschonden. De vrouw zal daarom gecompenseerd moeten worden met een uitkering of een vervangende schadevergoeding."

Alsnog bevallingsuitkering voor zzp'er
Alsnog bevallingsuitkering voor zzp'er (Foto: ANP)

Lagendijk gaat bij ambassade visum aanvragen

Oud-Europarlementariër van GroenLinks Joost Lagendijk is terug in Nederland. Maandag kwam hij aan op Schiphol. Zondagavond kreeg hij op een vliegveld in Istanbul te horen dat hij Turkije niet in mag.

In Nederland zou hij op de Turkse ambassade een speciaal visum kunnen ophalen. Lagendijk woont en werkt al jaren in Turkije en is getrouwd met een Turkse vrouw.

"Ik ga vandaag of morgen naar de ambassade om dat visum dan maar op te halen", zei hij tegen de NOS. Hij noemde het 'een onaangename verrassing' dat hij in Turkije werd teruggestuurd.

"Ik ben niet de eerste die dat overkomt. Ik hoor nu ook bij de groep die op hun verleden wordt aangesproken."Lagendijk werkte eerder aan een universiteit in Istanbul die onlangs moest sluiten vanwege mogelijke banden met de Gülen-beweging.

Lagendijk gaat bij ambassade visum aanvragen
Lagendijk gaat bij ambassade visum aanvragen (Foto: ANP)

'Brexit kan bron instabiliteit EU zijn'

"Het is voor de stabiliteit van de EU van cruciaal belang dat de integriteit van de interne markt blijft gehandhaafd." Dat zei Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), maandag in het Europees Parlement in Brussel.

Hij doelde hiermee op de Britse wens om als ex-EU-land wel volledige toegang tot de gemeenschappelijke markt te krijgen maar niet deel te blijven nemen aan het vrije verkeer van personen. "De suggestie van discriminatie kan een bron van instabiliteit zijn voor de EU. De vier vrijheden, van goederen, kapitaal, diensten én personen, gaan hand-in-hand. Iedereen in die markt moet onderworpen zijn aan dezelfde regels."

De Italiaan zei dat de gevolgen op de langere termijn van de brexit moeilijk zijn te voorspellen, maar dat het snelle herstel van de financiële markten na de onverwachte uitkomst aantoont 'dat ze daartegen bestand waren'. "Voor de lange termijn hangen de gevolgen voor de EU ook af van welk beleid het Verenigd Koninkrijk gaat voeren."

Draghi herhaalde dat de groei in de eurozone dit jaar naar verwachting uitkomt op 1,7 procent, en de komende twee jaar terugzakt naar 1,6 procent. De inflatie blijft daarbij bijzonder laag. Dat is volgens Draghi niet alleen door de huidige monetaire maatregelen van de ECB. "We moeten aanvaarden dat lage interestvoeten een symptoom zijn van lage groei over een langere periode. Ook in de rest van de wereld zien we dat: in Japan, Zweden, Denemarken, Zwitserland."

Draghi: brexit kan bron instabiliteit EU zijn
'Brexit kan bron instabiliteit EU zijn' (Foto: ANP)

Schoolteam weigert te spelen tegen voetbalteam met 2 meisjes

In de Verenigde Staten is enige ophef ontstaan over het voetbalteam van een hogeschool in de staat Arizona. In Scottsdale zou de ploeg van de Our Lady of Sorrow High School het thuis opnemen tegen de bezoekers van Foothills Academy, tot de directeur van de thuisschool daar een stokje voor stak: de bezoekers hadden namelijk twee heuse meisjes in hun team opgenomen!

De zussen Alyssa en Colette Hocking spelen altijd met de jongens mee, iets waar niemand zich binnen hun school druk om maakt. Dick Buckingham, de grote baas van de andere school, dacht daar toch wel even anders over. "Ik weet dat het indruist tegen wat men ons allemaal wel opdringen tegenwoordig, gelijkheid enzo. Maar ons religieus beeld is dat God jongens en meisjes anders heeft geschapen." Daar valt gezien de bekende fysieke kenmerken in principe weinig tegenin te brengen, maar dat is niet waar hij op doelt.

"Natuurlijk zijn ze fysiek anders, jongens hebben op kracht bijvoorbeeld gewoon een voordeel. We willen onze jongemannen echter leren dat de eer van de dames niet in de sportwereld ligt. Hoe moeten we hen dat leren als we ze wel tegen twee jongedames laten spelen, zonder een gemengde boodschap over te brengen?", vraagt Buckingham zich af. "Wij zijn degenen die hier schade oplopen, want wij moeten een wedstrijd uit handen geven", zo durft hij nog de slachtofferkaart te trekken ook. 

De coach van de zussen en hun teamgenoten, Steven Rains, was in elk geval trots op zijn team. "Het was uiteindelijk de beslissing van het hele team om dan maar niet te spelen. De jongens wilden niet spelen als twee van hun teamgenoten geweigerd werden, want zij vinden dat de meiden gewoon het recht hebben om mee te spelen. Ze zullen niet meer spelen als de zussen niet mee mogen doen." Eerder in het seizoen gebeurde dat eens, maar nooit weer: Alyssa en Colette werden op bezoek bij een andere discriminerende school op de bank gehouden, zodat de wedstrijd in elk geval nog door kon gaan.

"Wij zijn echt trots om bij dit team te horen", vertelde Colette na afloop. "Het was heel mooi dat de jongens voor ons opkwamen en ons deel uit lieten maken van de beslissing. Door hen voelen we ons echt een onderdeel van het team. Dat dit soort discriminatie nog voorkwam had ik eigenlijk niet bedacht, maar voor ons is de grootste les dat deze jongens voor ons opkomen en aan onze kant staan." Een verder interview met de zussen is hier te vinden.

'Utopia is oneindig'

Utopia zou één jaar duren, maar het realityprogramma is in december al drie jaar op de buis. Volgens bedenker John de Mol kan Utopia nog jaren vooruit. "Theoretisch is het oneindig", zei de mediamagnaat in RTL Boulevard.

"Ik weet niet wanneer het gaat stoppen", zei De Mol over Utopia, dat maandag viert dat het duizend dagen bestaat. Daarmee is Utopia het langstlopende realityprogramma op de Nederlandse televisie. "De wens van SBS is dat we in ieder geval tot juni, juli doorgaan."

Dat Utopia een succes is, is geen verrassing voor De Mol. "Ik had wel verwacht dat het een succes zou kunnen worden", zegt hij over de show waarin gezocht wordt naar de ideale samenleving. "Het beste bewijs daarvoor is dat ik er aan de voorkant financieel behoorlijk groot ingestapt ben. Je neemt dat risico alleen als je vertrouwen hebt dat het kan lukken."

John de Mol: Utopia is oneindig programma
'Utopia is oneindig' (Foto: BuzzE)

Superman en Supergirl samen in actie in clip uit Supergirl S2

Wie zich ergert aan de wat duistere, onzekere vertolking van Superman door Henry Cavill in het DC Extended Universe krijgt de kans om Big Blue in een ander licht te zien in de seizoenspremière van Supergirl 2, zo blijkt uit een nieuwe video.

De video, een sneak peek die is vrijgegeven door The CW ter promotie van het nieuwe seizoen, toont Kal-El (Tyler Hoechlin) en Kara (Melissa Benoist) in actie om een catastrofe te voorkomen. De introductie van Superman in de serie verwijst bovendien naar bekende elementen uit eerdere vertolkingen, zoals een oude catchphrase van een bekend personage en het klassieke "ren in een steegje en trek je shirt open want het is superhero time"-moment

Het tweede seizoen van Supergirl is vanaf 10 oktober te zien in de VS, op The CW. In Nederland wordt de serie nog niet uitgezonden.

Advocaat: "Wij kunnen het Feyenoord moeilijk maken"

Dick Advocaat gaat met vertrouwen de Europa League-wedstrijd tegen Feyenoord in. Zondag was hij met Fenerbahçe met 2-1 te sterk voor Gaziantepspor.

"We hebben deze overwinning verdiend", concludeerde Advocaat op de officiële clubwebsite van Fenerbahçe. "In de eerste helft speelden we heel goed. Er blijft altijd een risico als het zo lang 1-0 blijft."

"We stopten veel energie in de eerste helft. Dat is misschien de reden waarom we daarna wat moeite hadden met het tempo. Soms konden we de laatste pass niet geven", ging Advocaat verder. Het was de tweede competitiezege voor de Nederlandse trainer in Turkse dienst.

Komende donderdag reist Feyenoord af naar Istanbul. "Nu wacht ons een mooie en spannende wedstrijd, tegen een goede tegenstander. Een ploeg die al 21 wedstrijden niet meer verloren heeft. Als wij zo spelen als in de eerste helft dan kunnen wij het Feyenoord moeilijk maken."

Robin van Persie zal donderdag, net als zondag, niet van de partij zijn. De spits is er op dit moment nog niet klaar voor, volgens Advocaat. "De conditietrainer werkt met hem en hij doet zijn best het te verbeteren."

Ter Stegen mikt op nieuw contract bij Barcelona

Marc-André Ter Stegen hoopt op een nieuwe contractaanbieding van FC Barcelona. Dat liet zijn zaakwaarnemer doorschemeren.

Barça nam Ter Stegen ruim twee jaar geleden over van Borussia Mönchengladbach. De Duitse keeper wisselde zijn plaats onder de lat lange tijd af met Claudio Bravo, maar die vertrok onlangs naar Manchester City. Ter Stegen wordt daarom nu door velen als de nummer één beschouwd.

"Marc zit nu in de positie die hij voor ogen had; spelen in de competitie én in Europa. Hij ziet het voor zich dat hij zijn contract verlengt", vertelt zaakwaarnemer Gerd vom Bruch aan Diari Ara. Het contract van Ter Stegen, die deze week in de Champions League zijn oude club tegenkomt, verloopt medio 2019.

Afgelopen zomer was er interesse van andere clubs. Vom Bruch: "Hij wilde meer speeltijd krijgen, maar FC Barcelona wilde hem absoluut niet laten gaan. Dat hebben we geaccepteerd." De Catalanen trokken vervolgens Jasper Cillessen aan, die tot nu toe pas één wedstrijd speelde.

FIFA heft racismewerkgroep op: "Taak volbracht"

Wereldvoetbalbond FIFA heeft de speciale 'antiracismewerkgroep' per direct opgeheven. De bond heeft een brief gestuurd aan de leden waarin het verklaarde "dat de missie volledig is volbracht" en dat "de werkgroep bij dezen opgeheven wordt en niet meer werkzaam is."

"Ik zou graag zeggen dat ik geschokt ben door deze beslissing, maar dat ben ik helaas niet", aldus lid Osasu Obayiuwana. "Racisme in het voetbal is nog altijd een enorm probleem wat keihard aangepakt moet worden. Persoonlijk ben ik van mening dat de werkgroep nog erg veel te doen had, denk alleen al aan het WK voetbal van 2018 in Rusland." Als de gedragingen van Russische 'voetbalfans' door de jaren heen een indicatie zijn lijkt het erop dat liefhebbers van racistische incidenten over een kleine twee jaar kunnen genieten tijdens het WK. "Helaas lijkt de FIFA een andere mening te hebben."

Voormalig FIFA-president Sepp Blatter richte de groep in 2013 op en wees FIFA-vicepresident Jeffrey Webb aan als hoofd van de werkgroep. Nadat Webb in 2015 wegens bij de FIFA gebruikelijke corruptie werd gearresteerd werd hij vervangen door Constant Omari, voorzitter van de Congolese voetbalbond. Dat ging overigens ook niet helemaal lekker. "Onder Omari zijn we geen enkele keer bijeengekomen", klaagt Obayiuwana, zelf journalist en advocaat. "Ik heb hem tig keer een bericht gestuurd hierover, maar heb nooit enig antwoord gekregen."

Het lijkt erop dat de nieuwe president van de FIFA, Gianni Infantino, hard zijn best doet om de door Blatter geboekte vooruitgang teniet te doen. Ter illustratie: in 2014-2015 werden in Rusland meer dan negentig racistische en/of discriminerende incidenten geteld, waarvan het grootste deel onbestraft bleef. Dat was ruimschoots meer dan het aantal van de twee seizoenen daarvoor bij elkaar opgeteld. Met het oog op het WK van 2018, in datzelfde Rusland, mag men verwachten dat de FIFA deze cijfers wel ingezien heeft, maar daar lijkt het niet op, want "de taak is volbracht". Het bestrijden van racisme zal het in elk geval niet zijn, dus welke taak men dan wél bedoelt is volstrekt onduidelijk. 

Heineken wil Formule 1-race in Vietnam

Heineken wil graag dat de Formule 1 in Vietnam een race gaat houden. De Nederlandse bierbrouwerij is sinds dit jaar Global Partner van de sport en wil graag groeien in Azië. De Formule 1 kan hierbij helpen. Er zijn al races in China, Japan, Maleisië en Singapore.

Directeur Gianluca Di Tondo legde de wens uit op de officiële site van de Formule 1. "Azië is strategisch gezien een goed gebied voor ons. Het is simpelweg fantastisch dat we daar zeven wedstrijden hebben en de passie voor de Formule 1 is daar echt te zien."

"Als de kans zich voordoet om het aantal wedstrijden in de Verenigde Staten dan is dat ook zeer interessant voor ons, omdat de VS nou eenmaal een nog grotere markt is. Daar is het veel gemakkelijker om dingen te activeren die vervolgens populair worden. We staan open voor gesprekken om de sport nog populairder te maken. Ook zijn we zeer welkom in Vietnam vanwege een lokale partner. Zij waren onze gasten in Monza en waren enorm enthousiast. Dus waarom geen race in Ho Chi Minhstad?"

Eerder dit jaar sponsorde Heineken al races in Canada en Italië. Het merk weet dat er voor de Formule 1 nog een wereld te winnen valt, met name in de interactie met de fans. "Het gat tussen de paddock, de Paddock Club en de rest is enorm. Wij denken dat wij als biermerk, en als sponsor van de F1, bruggen moeten bouwen tussen deze werelden."

"Wij willen dat onder andere doen met social media. Dat moet onze basis zijn, aangezien ik denk dat zestig procent van de mensen op dit platform zit. We willen constant content leveren op het gebied van F1, met daarbij bijvoorbeeld een blik achter de schermen. We moeten meer en meer mensen in de wereld van de Formule 1 brengen."

Console-editie Minecraft krijgt grote update

Bouwblokkenboer Mojang pompt er op 4 oktober een gratis dikke update voor de consoleversies van Minecraft door, waarna ze ook nog eens DLC met een Chinees tintje releasen. Specs vind je hier beneden.

Betreffende de update krijgen we zeven nieuwe blokken, nieuwe terreingeneratieopties (fossielen), ijsberen in sneeuwgebieden, banieren en een nieuwe plant, namelijk de rode biet. Van rode bieten kun je soep maken die een 'herstellende' werking heeft, wat natuurlijk belachelijk onrealistisch is, dat zou betekenen dat rode bieten een goede eigenschap hebben. 

De Chinese Mythology Mash-Up Pack gaat diezelfde dag de e-stores in voor 4,99 en brengt je 41 nieuwe skins, een nieuwe wereld gebaseerd op het verre Oosten (met oude steden om te ontdekken en meer dan genoeg draken), en een nieuwe map voor de Battle Mini Game. Nu denken we natuurlijk allemaal hetzelfde: Chinese DLC, honden en katten in de wereld en een manier om te koken. Mojang doe het!

Hier nog een trailer als je alle blurb niet gelooft:

 

'Google maakt volgend jaar Andromeda-laptop'

Google brengt volgend jaar een laptop uit die op het nieuwe Andromeda-besturingssysteem draait. Dat schrijft de website Android Police op basis van twee 'onafhankelijke en betrouwbare bronnen'. De 'Pixel 3' zou in het derde kwartaal van 2017 op de markt moeten komen.

Eerder op maandag meldde 9to5Google al dat Andromeda begin oktober tijdens een event van Google wordt gepresenteerd. Het fusiesysteem, dat Android en ChromeOS samenbrengt, wordt momenteel getest. Ook zijn er in de broncode van Android-versie 7.0 directe verwijzingen naar Andromeda gevonden.

'Google maakt volgend jaar Andromeda-laptop'
'Google maakt volgend jaar Andromeda-laptop' (Foto: BuzzT)

Barroso had al langer contact met Goldman

José Manuel Barroso onderhield al toen hij voorzitter van de Europese Commissie was warme, geheime contacten met zakenbank Goldman Sachs. Dat blijkt uit correspondentie tussen Barroso en Goldmanbaas Lloyd Blankfein die de Portugese krant Publico heeft bemachtigd.

Een woordvoerder van de Commissie zei maandag 'niets toe te voegen' te hebben aan de onthullingen en wees erop dat indertijd EU-commissarissen niet verplicht waren hun contacten met derden vast te leggen. Dat is nu wel het geval.

De Portugese oud-premier ligt onder vuur sinds hij deze zomer een baan bij de Amerikaanse bank aanvaardde. In mailwisseling uit 2013 bedankt Blankfein Barroso voor hun 'productieve discussies' en 'uitzonderlijk vruchtbare bijeenkomsten'. Volgens Publico stelde Goldman 'op vertrouwelijke basis' veranderingen in EU-beleid voor die Barroso's kabinet 'met grote belangstelling' tot zich nam.

Juncker
Zijn opvolger in Brussel, Jean-Claude Juncker, gaf pas na publieke ophef het ethisch comité van de Commissie opdracht een onderzoek naar de aanstelling in te stellen. Barroso kan zijn recht op pensioen verspelen.

Volgens Juncker heeft Barroso zich aan de 'afkoelperiode' van achttien maanden gehouden die oud-commissarissen moeten aanhouden voor ze een baan elders accepteren. Maar het is de keuze voor Goldman Sachs die vragen oproept.

De bank is niet alleen medeverantwoordelijk voor het uitbreken van de financiële crisis in 2007 maar hielp bovendien de Griekse regering met het wegmoffelen van schuldcijfers. Griekenland wordt nu met EU-miljardensteun op de been geholpen.

In een reactie aan Publico schrijft Barroso dat zijn contacten met grote banken tijdens de financiële crisis noodzakelijk waren.

Lobbygroep
Volgens de lobbygroep voor transparantie Corporate Observatory Europe hebben negen oud-leden van de Commissie-Barroso nu een baan in of gelieerd aan het bedrijfsleven. Onder hen is Neelie Kroes, die voor taxibedrijf Uber werkt.

Zij ligt onder vuur omdat uit de 'BahamaLeaks' blijkt dat zij een directeursfunctie van een bedrijf op de Bahama's niet heeft gemeld. Junckers woordvoerder zei maandag dat hij nog geen antwoord van Kroes had op het verzoek die kwestie toe te lichten.

Barroso had al langer contact met Goldman
Barroso had al langer contact met Goldman (Foto: ANP)

NPO bevestigt overstap De Wild en Rabbering

Paul Rabbering en Ruud de Wild stappen over naar NPO Radio 2. Dat heeft de zender maandag bevestigd. De Telegraaf meldde de transfers dit weekeinde al.

De Wild was de afgelopen weken te horen op BNR met zijn nieuwe programma. Vanaf januari 2017 krijgt de dj een vast programma van 16.00 tot 18.00 uur. Wouter van der Goes verschuift met zijn programma Wout 2Day naar de vroege avond.

Paul Rabbering maakt op 3FM plaats voor jong talent en krijgt vanaf januari een vaste middagshow in het weekeinde. Rabbering is na Giel Beelen en Timur Perlin de derde grote naam van 3FM die afscheid neemt van zijn vaste programma op de zender.

De nieuwe ochtendshow op Radio 2 wordt op zaterdag en zondag gepresenteerd door de jonge dj Thijs Maalderink. Hij komt uit de nachtopleiding van de zender. Bert Kranenbarg, een van de coryfeeën van Radio 2, stapt over naar NPO Radio 5, waar hij op werkdagen van 16.00 tot 18.00 uur zijn eigen programma krijgt.

NPO bevestigt overstap De Wild en Rabbering
NPO bevestigt overstap De Wild en Rabbering (Foto: BuzzE)

Duitsland legt natuurgenezers aan banden

De Duitse regering wil voortaan strengere eisen stellen aan natuurgenezers. Niet alleen zijzelf, maar ook hun behandelmethoden worden in het vervolg aan extra voorwaarden onderworpen, schrijft de Duitse krant Die Welt. De bescherming van patiënten tegen kwakzalvers staat opnieuw in het middelpunt van de belangstelling sinds drie kankerpatiënten uit Nederland en België van de Duitse natuurgenezer Klaus Ross tijdens hun behandeling overleden.

De deelstaatministers van Volksgezondheid hadden om strengere regels voor alternatieve genezers gevraagd. De huidige wetgeving dateert nog van voor de Tweede Wereldoorlog en vraagt alleen een middelbareschooldiploma om als alternatief arts te mogen werken.

Die Welt heeft de hand gelegd op de antwoorden van de regering op vragen van de Bondsdag over natuurgenezers. Volgens het Duitse weekblad Focus wordt voor de strengere regels al plaats ingeruimd in een nieuwe wet op de gezondheidszorg.

Duitsland legt natuurgenezers aan banden
Duitsland legt natuurgenezers aan banden (Foto: ANP)

Extra miljoenen voor Vlaamse wegen

Vlaanderen trekt 100 miljoen euro extra uit voor verbetering van het wegennet. Dat heeft de Vlaamse premier Geert Bourgeois (N-VA) maandag gezegd in de jaarlijkse regeringsverklaring. Volgens hem is het een ongekende verhoging van het budget voor weginfrastructuur.

Het extra geld komt er ondanks lager dan verwachte inkomsten uit de kilometerheffing voor vrachtwagens, die in april werd ingevoerd. Bourgeois kondigde ook investeringen aan in onder meer fietspaden, tramlijnen, welzijn, schoolgebouwen, onderzoek en hoger onderwijs.

De begroting voor volgend jaar is ondanks tegenvallers in evenwicht, aldus de premier, die terugblikte op 'twee jaar van moeizame besparingen'. "De motor slaat aan", zei hij over de economie. "Nu is het tijd voor de turbo."

Extra miljoenen voor Vlaamse wegen
Extra miljoenen voor Vlaamse wegen (Foto: ANP)

Schietpartij in winkelcentrum Houston

De politie in de Amerikaanse stad Houston heeft maandag een man neergeschoten die in een winkelcentrum negen mensen had verwond met een vuurwapen. Dat meldt de Amerikaanse omroep ABC op basis van berichtgeving van een lokaal televisiestation.

Hoe de schutter en zijn slachtoffers eraan toe zijn is nog niet bekend. Evenmin kan de politie zeggen wat de achtergrond was van de schietpartij. Het incident begon rond 06.30 uur lokale tijd, meldde het televisiestation KTRK.

Vorige week schoot een twintigjarige man vijf mensen dood in een winkelcentrum in de staat Washington. Zijn motief is niet bekend. Op 17 september doodde de politie in Minnesota een man die winkelend publiek had aangevallen met een mes; hij zou een aanhanger zijn geweest van de terreurgroep Islamitische Staat.

Bethesda toont artwork Dishonored 2

Bethesda heeft artwork vrijgegeven van enkele personages die we in Dishonored 2 zeker gaan tegenkomen. We zetten ze hieronder op een rijtje met het commentaar van de artiesten van Arkane Studio.

Delilah, een geschifte heks uitgerust met krachtige zwarte magie, heeft de troon van Empress Emily Kaldwin ingenomen en voor een onzekere toekomst gezorgd. Treed in de voetsporen van Emily Kaldwin of Corvo Attano en reis verder dan de legendarische straten van Dunwall tot Karnaca; een eens florerende kuststad die de sleutel bevat om Emily terug op de troon te krijgen. Gewapend met het teken van de Outsider en nieuwe bovennatuurlijke krachten is het aan jou om je vijanden achterna te jagen en de toekomst van het koninkrijk veilig te stellen.

Dishonored 2 komt 11 november uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Throne

De tekenafdeling is natuurlijk helemaal in de wolken als ze starten met alle illustraties. Het echte succes van een illustratie is er als de content en de realizatie in harmonie zijn. In onderstaande tekening zien we macht, magie, moordenaar en mysterie.

Dishonored 2 character artwork (Foto: Bethesda)

Corvo Attano

15 jaar scheiden de twee games, en de wens was om Corvo een ouder uiterlijk te geven om via hem te laten zien dat de tijd is verstreken. Maar zijn iconische blik van de eerste game moest wel blijven. De belangrijkste focus lag op het afstemmen van een nieuw kostuum dat zijn positie in de maatschappij laat zien, maar dat ook past bij de moordenaar die hij wordt als het spel begint. Zijn jas is gesneden en gecorrigeerd voor een grotere mobiliteit terwijl hij zijn vaardigheden gebruikt. Zijn masker kreeg ook speciale aandacht: ze hebben het materiaal veranderd in genaaid metaal, terwijl het aan de grootte van zijn gezicht is aangepast.

Dishonored 2 character artwork (Foto: Bethesda)

Delilah

Op de schappen van de studio, in het kantoor van de artiesten, staan naast de boeken van meesterschilders ook enkele balden van Vogue, en officiele magazines van modeshows van voorgaande jaren. Daar hebben ze de inspiratie opgedaan van het kostuum van Delilah, dat versierd is met echte bloemen en wat fantasie.

Dishonored 2 character artwork (Foto: Bethesda)

The Duke

Luca Abele kostuum weerspiegelt zijn karakter: het is gezaghebbend, maar er is ook een laag van het groteske. En het is moeilijk te verbergen dat ze wat inspiratie hebben opgedaan bij Marlon Brando als je kijkt naar zijn portret.

Dishonored 2 character artwork (Foto: Bethesda)

Emily Kaldwin

Het team was ongelooflijk enthousiast toen intern aangekondigd werd dat Emily de belangrijkste speler in dit nieuwe verhaal zou zijn. De tekenaars zijn flink bezig geweest in het ontwerp van haar blik. Een deel van de inspiratie komt van modeshows en de manier waarop kleermakers werken. Dat leidde tot dit handgemaakte kostuum dat de status, elegantie en dodelijkheid van Emily weerspiegelt.

Dishonored 2 character artwork (Foto: Bethesda)

Duke Ceremony

Na maanden overleg, veel referenties, en het vast stellen van belangrijke kenmerken van de game hebben ze de allereerste afbeelding van Dishonored 2 gemaakt. Het laat een ceremonie voor de hertog zien. Het onthult details van het tijdperk en de omgeving door de situaties waarin de verschillende mensen getoond worden in onderstaande afbeelding.

Dishonored 2 character artwork (Foto: Bethesda)

Kirin Jindosh

Briljant en verdraaid. Dat is wat ze hebben geprobeerd om visueel weer te geven, door de scherpe en analytische blik van Jindosh. Ze willen dat de speler het gevoel krijgt alsof ze worden beoordeeld en te licht worden bevonden.

Dishonored 2 character artwork (Foto: Bethesda)

The Outsider

Nieuwe personages in Dishonored 2 hebben natuurlijk veel aandacht gekregen, maar ook terugkerende figuren zoals de Outsider hebben een update gekregen. Hier zie je dat zijn silhouet nu meer in balans is, en dat sommige details opnieuw zijn ontworpen.

Dishonored 2 character artwork (Foto: Bethesda)

Sokolov

Uitvinder, alchemist, mysticus, beeldenstormer en schilder. De artiesten begonnen met het ontwerp van het personage, en dan is het aan de modelbouwer, animator, scripter en audio engineer om hem tot leven te brengen.

Dishonored 2 character artwork (Foto: Bethesda)

Guards

Deze twee bewakers weerspiegelen al het onderzoek door bijvoorbeeld het verzamelen van tekeningen samengesteld zijn tijdens de productie. Bijvoorbeeld, de bewaker aan de rechterkant heeft veel weg van het werk van Agustin Casasola die de gebeurtenissen van de Mexicaanse Revolutie vastgelegd heeft.

Dishonored 2 character artwork (Foto: Bethesda)

Civilian Portraits

In de stad Karnaca wonen veel verschillende etnische groepen met kenmerkende gezichten. Kleren zijn gesneden en op maat gemaakt, terwijl de handen, armen, benen en gezichten ruw zijn en verhalen hebben te vertellen. Kleding is een medium om de positie van een personage in de samenleving te laten zien, maar wat is fundamenteel is, is de persoon in het kostuum. Alle inwoners van de stad hebben een achtergrondverhaal en passen binnen hun omgeving.

Dishonored 2 character artwork (Foto: Bethesda)

Clay Sculpting

Door te beeldhouwen met klei werken de artiesten aan het uiterlijk en de anatomie van een model na het getekende 2D-concept en voor de 3D-modellering met de computer. Dit bespaart tijd voor de 3D-artiesten en helpt bij het maken van het uiterlijk van de personages

Dishonored 2 character artwork (Foto: Bethesda)

Tbs met dwang geëist voor gevangenismoord

Johannes (Jan) R. moet tbs met dwangverpleging krijgen, eiste de officier van justitie maandag in de zaak tegen R. De 26-jarige R. staat maandag in de rechtbank in Den Haag terecht voor het op gruwelijke wijze doden van de 82-jarige Elbert Geveke in de gevangenis in Zoetermeer.

R. is volledig ontoerekeningsvatbaar, psychotisch en moet lang en intensief behandeld worden, oordelen psychiaters die hem in opdracht van de rechtbank hebben onderzocht. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat daarin mee en eist daarom geen gevangenisstraf, maar tbs met dwang.

R. zat september vorig jaar in de gevangenis in Zoetermeer, waar hij in voorlopige hechtenis zat voor onder meer een gewelddadige scooterdiefstal en het stalken van musicalster Chantal Janzen. September vorig jaar forceerde hij het slot van de celdeur van Geveke door een ringetje van een drinkflesje te gebruiken. Hij sloeg en schopte de bejaarde man vervolgens en stak hem met een mes. Ook bond hij hem vast. Een agent die naar de steekpartij was geroepen verklaarde dat R. 'een bizarre' indruk maakte. "Hij zag eruit als een beest."

Katja Schuurman
R. handelde naar eigen zeggen in opdracht van actrice Katja Schuurman, die hem 'via de muur' had bezocht. Ook stond hij 'ineens' in brand. Toen hij bij Geveke in de cel was, beukte de man hem 'twee jaar lang' met zijn hoofd tegen het bed, door middel van magie. "Dat is zoals het volgens u is gegaan?" vroeg de rechter. "Dit is de waarheid", zei R..

Er loopt, naast deze strafzaak, ook nog een onderzoek van het Openbaar Ministerie en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) naar wat er in de gevangenis gebeurde.

Tbs met dwang geëist voor gevangenismoord
Tbs met dwang geëist voor gevangenismoord (Foto: ANP)

Onderwerp Making A Murderer verloofd in cel

De man om wie Netflixdocu Making A Murderer draait, is verloofd. Steven Avery zit nog altijd vast in een gevangenis in de Amerikaanse staat Wisconsin, maar leerde een vrouw kennen via briefwisselingen.

Juridisch secretaresse Lynn Hartman en Steven ontmoetten elkaar volgens US Weekly vorige week pas voor het eerst in het echt, na acht maanden contact via brieven en de telefoon.

Steven werd in 2007 tot levenslang veroordeeld voor de moord op Teresa Halbach. Making A Murderer gaat over die zaak, en zaaide twijfel over de eerlijkheid van het proces tegen Steven, die al eens eerder onterecht in de gevangenis terechtkwam.

Onderwerp Making A Murderer verloofd in cel
Onderwerp Making A Murderer verloofd in cel (Foto: BuzzE)

Leonardo DiCaprio bespreekt klimaat met Obama

President Barack Obama heeft Leonardo DiCaprio uitgenodigd voor het South By South Lawn festival, dat hij binnenkort houdt in zijn achtertuin. De Oscarwinnaar en activist is gevraagd om mee te discussiëren over de toestand van de aarde.

De president en de acteur bespreken tijdens het evenement 'de noodzaak de enige planeet die we hebben te beschermen voor volgende generaties', aldus een verklaring van het Witte Huis. De twee worden bijgestaan door klimaatveranderingspecialist Katharine Hayhoe. Ook gaat Leonardo's documentaire Before The Flood in première tijdens het festival.

South By South Lawn is een initiatief van Obama waarbij innovatie centraal staat. De naam is een knipoog naar het South By Southwest (SXSW) festival dat jaarlijks wordt gehouden in Austin, Texas. In maart was de president aanwezig bij dat evenement. Zijn eigen versie wordt gehouden op 3 oktober en is ook te volgen via de site en de facebookpagina an het Witte Huis.

Leonardo DiCaprio bespreekt klimaat met Obama
Leonardo DiCaprio bespreekt klimaat met Obama (Foto: BuzzE)

Herman Finkers krijgt ereboom in Beuningen

Cabaretier Herman Finkers heeft zondag een ereboom gekregen in zijn woonplaats Beuningen. De boom werd aangeboden namens de voltallige bevolking van de gemeente Losser, waar Beuningen onder valt.

De rode beuk staat op de plek waar volgens de overlevering prins Maurits in 1597 met zijn troepen het riviertje de Dinkel overstak. Finkers vertolkt de rol van de prins in 2010, toen op deze plek een officiële gedenkbrug kwam om de overtocht van Maurits te memoreren. Bij de beuk is een plakkaat geplaatst met de quote 'Humor heeft ook zijn leuke kanten', een beroemde uitspraak van Finkers.

De gemeente had een feest georganiseerd omdat hij eerder deze week de oeuvreprijs van de Cultuurprijs Overijssel had ontvangen. De uitreiking ging gepaard met de benoeming tot ereburger van de provincie.

Kanon
Op het dorpsfeest Buitengewoon Beuningen werd Finkers in het zonnetje gezet, melden RTV Oost en dagblad Tubantia. Zijn dorpsgenoten hadden voor het eerbetoon zelfs een kanon versleept naar het feestterrein, dat de cabaretier mocht laten knallen.

Rutte opent Nationale Klimaattop

Premier Mark Rutte en staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) openen op 26 oktober de Nationale Klimaattop. De bijeenkomst met overheden, organisaties als Greenpeace en het bedrijfsleven moet ideeën opleveren voor energiebesparing.

Vermindering van de uitstoot van broeikasgassen is nodig om de in Parijs gemaakte afspraken van het Klimaatakkoord te kunnen halen. Onder de deelnemers zijn Marjan van Loon (ceo Shell Nederland), Hans de Boer (voorzitter VNO-NCW) en Joris Thijssen (directeur Greenpeace Nederland).

De top wordt gehouden in de voormalige Van Nellefabriek in Rotterdam.

Rutte opent Nationale Klimaattop
Rutte opent Nationale Klimaattop (Foto: ANP)

'Utrechtse serieverkrachter' blijft zwijgen

Gerard T., die bekendstaat als de Utrechtse serieverkrachter, blijft zwijgen. Hij gaf bij de rechtbank al op geen enkele vraag antwoord en volhardt in die houding in zijn beroepszaak bij het gerechtshof in Arnhem.

De 53-jarige man werd maandag op bevel van het hof opgehaald uit de gevangenis in Vught. De leden van het hof vinden de zaak volgens de voorzitter zo belangrijk dat zij de verdachte graag in de ogen wilden kijken en zijn reactie wilden zien op dingen die over hem worden gezegd.

De rechtbank bestrafte de Utrechter met zestien jaar celstraf voor vier verkrachtingen in 1995, 1996 en 2001. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van nog achttien zedenzaken, maar heeft daarvoor niet genoeg bewijs. T. meent dat hij geen eerlijk proces heeft gehad en ging daarom in beroep.

 'Utrechtse serieverkrachter' blijft zwijgen
'Utrechtse serieverkrachter' blijft zwijgen (Foto: ANP)

Van Duin geniet van record Heel Holland Bakt

Presentator André van Duin is heel trots op het kijkcijferrecord dat het programma Heel Holland Bakt zondag heeft gehaald. Dat laat hij maandag weten in reactie op het nieuws van Kijkonderzoek.nl.

Bijna drie miljoen mensen keken zondagavond naar de vierde aflevering van dit seizoen. Hiermee ging het programma over het record heen van 2,8 miljoen kijkers dat de finale van het vorige seizoen trok. "Ik heb de uitzending gisteravond op Twitter gevolgd", vertelt Van Duin. "Het blijft mij op een leuke manier verbazen hoe hard alle kijkers meeleven met de taarten en de bakkers." De komiek nam de presentatie dit seizoen van Martine Bijl over, die herstellende is van een hersenbloeding.

"Ik denk ook echt dat mijn bijdrage aan het succes heel gering is", beklemtoont Van Duin. "Ik stapte op een geoliede rijdende trein waar ik weinig meer aan kon verpesten. De baksels en de kandidaten hebben de hoofdrol, ik mag aan de zijlijn mee kijken." Wel beaamt de presentator dat hij de afgelopen weken meer in zijn rol is gegroeid. "Het was in het begin wat zoeken voor mij. Maar inmiddels ken ik de andere makers wat beter en weet ik wat beter hoe ver ik kan gaan."

Van Duin werd maandagochtend direct op de hoogte gesteld van het kijkcijferrecord. "We zitten hier nu heel gezellig met een deel van de redactie taart te eten", lacht hij. "Wat ons betreft kan dit seizoen al niet meer stuk."Het programma zal na dit seizoen nog zeker drie jaar bij Omroep Max te zien zijn. Het is wel de bedoeling dat Martine Bijl terugkeert als presentator wanneer zij is hersteld.

Van Duin geniet van record Heel Holland Bakt
Van Duin geniet van record Heel Holland Bakt (Foto: BuzzE)

Meldpunt voor onveilige situaties in de bouw

Mensen die gevaarlijke situaties zien op de bouwplaats kunnen dit vanaf maandag melden bij het meldpunt Veiligheid in de Bouw. De FNV Bouw opent dit meldpunt omdat de vakbond het aantal ongevallen onacceptabel hoog vindt.

Volgens de Inspectie SZW steeg het aantal ernstige ongevallen de eerste helft van 2016 met 14 procent. Het aantal dodelijke ongevallen is in vergelijking met het eerste half jaar van 2015 met 56 procent gestegen.

"Al jaren staat de bouw in de top drie van gevaarlijkste werkplekken in Nederland. Voor FNV Bouw is de maat vol, wij kijken niet aan de zijlijn toe hoe het aantal ongevallen en fatale ongevallen oploopt. Opdrachtgevers, aannemers en onderaannemers doen te weinig om het tij te keren", aldus Willem Dijkhuizen, campagneleider Veiligheid in de Bouw.

App
Werknemers op de bouwplaats kunnen onveilige situaties melden via kaartjes, mail, telefonisch en de App van FNV Bouw. Dit kan ook anoniem.

FNV Bouw gaat aan de slag met de meldingen. "Een netwerker of bestuurder neemt poolshoogte op de bouwplaats. We overleggen met de bouwvakkers en samen met hen spreken we de uitvoerder aan op de onveilige situatie. In extreme gevallen schakelen we de Inspectie SZW in, waarmee wij in deze campagne samenwerken. Die kan een bouwplaats stilleggen", zegt Dijkhuizen.

Meldpunt voor onveilige situaties in de bouw
Meldpunt voor onveilige situaties in de bouw (Foto: ANP)

Apple profiteert van problemen met Note 7

Apple profiteert van de problemen met de Galaxy Note 7 van concurrent Samsung. Omdat een hoop Notes terug zijn geroepen vanwege ontploffingsgevaar, kiezen veel consumenten voor de iPhone 7 Plus als alternatief. Althans, dat beweert analist Ming-Chi Huo van KGI Securities.

De vraag naar de iPhone 7 Plus is volgens Huo hoger dan verwacht, maar daarmee is nog niet gezegd dat Apple ook echt een voltreffer heeft geslagen met de onlangs gepresenteerde iPhone 7 en iPhone 7 Plus. De 'gewone' iPhone 7 valt volgens de Chinese analist namelijk tegen. Voorganger iPhone 6s deed het beter en Huo verwacht ook niet dat de cijfers nog erg zullen aantrekken.

Wat volgens de Apple-kenner verder opvalt aan de eerste verkoopcijfers, is dat vooral de nieuwe Jet Black-kleurstelling het goed doet. Wereldwijd gaat zo'n 35 procent van alle iPhone 7-kopers voor een smartphone in Jet Black. In China ligt dat cijfer nog hoger, daar is bijna de helft van alle verkochte iPhones voorzien van de glanzend zwarte finish.

Apple profiteert van problemen met Note 7
Apple profiteert van problemen met Note 7 (Foto: BuzzT)

Kim Kardashian stemt toch op Hillary

Een paar weken gelden meldde ze nog dat ze er niet uit is, maar Kim Kardashian heeft haar presidentskandidaat gekozen. De realityster stemt in november op Hillary Clinton.

Kim postte dit weekend op haar website een statement met de kop 'I'm with her', de slogan van Clinton. In het artikel legt ze uit dat ze eerder geen keuze kon maken, omdat ze niet geïnformeerd genoeg was. Het was haar ex-stiefvader Caitlyn Jenner die haar de juiste raad gaf: "Ze gaf me het advies mijn research te doen voor ik een beslissing maakte, en dan te kiezen voor de kandidaat wiens ideeën het dichtst bij de mijne liggen op de punten die het belangrijkst voor mij zijn."

Ze kwam overtuigd uit dat proces. "Ik kwam erachter dat ik zonder twijfel achter Hillary sta. Deze keer stem ik niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn kinderen", aldus Kim, die in de laatste regeerperiode van Barack Obama moeder werd van North (3) en Saint (9 maanden) West.

Toch heeft de vrouw van Kanye West goede woorden voor beide presidentskandidaten. "Ik geloof dat ze allebei de intentie hebben dit land veiliger en sterker te maken voor elke Amerikaan, ze hebben alleen verschillende ideeën over hoe", aldus de realityster, die daaraan toevoegde: "God zegen Amerika dat we deze beslissingen mogen maken - velen in deze wereld hebben dat voorrecht niet."

Kim Kardashian stemt toch op Hillary
Kim Kardashian stemt toch op Hillary (Foto: BuzzE)

Minecraft Education Edition komt in november

De Minecraft: Education Edition is per 1 november beschikbaar voor onderwijsinstellingen. Tot dan is de gratis proefversie nog beschikbaar. Een licentie gaat ongeveer 5 dollar per jaar kosten, in euro's is de prijs nog niet bekend.

De vernieuwing van deze MineCraft-editie is de 'classroom'-modus waarin een leraar een soort 'godmode' krijgt over de leerlingen. Hier kan de leraar onder andere de instellingen beheren, leerlingen items geven, met ze communiceren en mogelijk ze in een gebouwtje van 4 bij 4 blokjes spawnen samen met een stel uitgehongerde Creepers. Dat lijkt ons een betere oplossing dan ze de klas uitsturen. ''Hij kan geen orde houden'' gaat ook niet meer op: zo'n Enderdragon en een stuk of 300 Endermen houden zo'n convenant van etters wel onder de duim. Heerlijke oplossingen voor autoriteit in de klas.

Minecraft-equivalent van Londen

Eerste veertig minuten Final Fantasy XV gestreamed

Square-Enix heeft de eerste 40 minuten van Final Fantasy XV gestreamed op de EGX in London - let wel: dit is de Xbox One-versie. Naar wat er wordt verteld is de resolutie op de PlayStation 4 iets beter. Nog steeds ziet het er allemaal erg gelikt uit.

Uiteraard een spoilerwarning: wil je verrast worden, dan moet je vooral niet kijken.

Final Fantasy XV komt 29 november uit op PlayStation 4 en Xbox One.

 

Niantic update Pokémon Go en teaset verandering

Pokémon Go is geüpdatet, al zijn de veranderingen net iets minder indrukwekkend dan een krop sla in de Champions League.

Wat we kunnen verwachten van de nieuwe Pokkemonsters-update? 

  • De plek waar je een Pokémon van zijn vrijheid hebt beroofd zal nu in zijn of haar informatie-scherm worden getoond
  • Pokemon Go Plus and Incense: Trainers kunnen nu proberen met Incense en de Pokémon Go Plus accessoire pokémon te vangen
  • Kleine bugfixes (< nogal een breed begrip, stel je eens voor dat dat bij een update van een Bethesda game zou staan)

Interessanter dan bovenstaande is de "spannende nieuwe features en veranderingen die snel komen" zoals Niantic teaset, al hebben we daar verder niets over gehoord. Breeding, trading en natuurlijk gevechten tegen trainers zouden nog eens in het populaire spel moeten komen.

Pokémon ook op Marktplaats een hit (Foto: ANP)

Piratenbestuur entert Forum voor Democratie

Opmerkelijk nieuws vanuit twee partijen die na de komende verkiezingen hopen een plek in de Tweede Kamer te veroveren: het voltallig bestuur van de Piratenpartij maakt de overstap naar het recent opgerichte Forum voor Democratie van Thierry Baudet.

De koers van beoogd lijsttrekker Ancilla van de Leest heeft geleid tot de onvrede, aldus een woordvoerder van de Piratenpartij. Bij het tot stand komen van het verkiezingsprogramma heeft ze de ledenraad en het bestuur onvoldoende geraadpleegd. 

De bestuursvoorzitter en voormalig bouwfraude-klokkenluider Floor Drost laat in een tweet het volgende weten:

Het NRC voegt daaraan toe dat Van de Leest een soort schaduwbestuur gevormd zou hebben en in afgeschermde clubjes zou werken om de reputatie van de lijsttrekker te beschermen. Vertrouwelingen van van de Leest staan op de conceptkieslijst terwijl ze geen lid zijn van de partij. De keuze voor het Forum voor Democratie is gemaakt omdat het programma van die partij het beste zou aansluiten bij de oorspronkelijke punten van de Piratenpartij.

Update 14:27 uur: de verstoorde relatie tussen bestuur en partijleden blijkt wederzijds te zijn. Uit de volgende mail blijkt dat men tijdens een ledenraadvergadering van plan was om te stemmen over de positie van het bestuur. Zij hebben daarna besloten de eer aan zichzelf te houden.

"Beste Floor,

Zoals Gijs en Rogier vanmiddag al hebben verteld, gaan we op korte 
termijn een ledenraadsvergadering houden om te beslissen over het 
mogelijk wegsturen van het bestuur. De vergadering staat gepland voor 
maandag 26 september om 21:00 op Mumble (op dinsdag zijn twee 
ledenraadsleden niet beschikbaar). Deze beslissing komt niet uit het 
niets vallen, hieronder volgt een lijst redenen die ons naar dit 
besluit toe bewegen. Je kunt schriftelijk reageren of op maandagavond 
je verhaal doen."

Renault: "Slechte auto maakt 2017 line-up lastig"

Renault maakt een uitermate lastig seizoen door in de Formule 1. De Franse fabrikant kocht afgelopen winter Team Lotus, waardoor het weer een fabrieksteam werd, maar veel succes heeft dit nog niet opgeleverd. Alleen Kevin Magnussen heeft twee keer in de punten gereden. Het maakt volgens teambaas Cyril Abiteboul de rijderskeuze voor 2017 niet makkelijk.

De auto's van Renault hobbelen al vrijwel het gehele seizoen achteraan, uitgezonderd de zevende plaats in Rusland en de tiende in Singapore voor Magnussen. De Deen verwachtte dat het Frans/Britse team in Singapore al iets voor 2017 bekend zou maken, maar hij en teamgenoot Joylon Palmer zijn nog even in de wachtkamer gezet.

Abiteboul sprak met Autosport over de situatie: "Wij moeten eerlijk zijn tegenover onze rijders. De auto die we hebben is niet de beste, waardoor het meten van hun tempo, en dan vooral de consistentie hierin, lastig is. Wij geven hen alle kansen om goed geëvalueerd te worden en hoewel we onze auto in de vergelijking meenemen blijft het lastig."

Mede hierdoor lijkt de rijderskeuze van Renault vertraging op te lopen. Niet alleen Magnussen en Palmer zijn in de race voor een stoeltje voor 2017, maar ook andere namen doen de ronde. Zo is Sergio Perez gefrustreerd dat Renault geen keuze kan maken, waardoor hij bij Force India lijkt te blijven. Ook Carlos Sainz is in beeld, maar hij staat onder contract bij Toro Rosso dat hem niet snel wil laten gaan. Een andere optie is Esteban Ocon die halverwege dit jaar instapte bij Manor en het jaar begonnen was als derde rijder bij Renault.

"We hebben een aantal goede opties, wat laat zien dat mensen in het project van Renault geloven. We willen het best mogelijk besluit voor het team nemen en daarvoor hebben we meer informatie nodig dan we nu ter beschikking hebben. Dit werkt zeker niet in het nadeel van onze huidige coureurs."

Aldi blijft Britse markt opschudden

Prijsvechter Aldi blijft de Britse markt voor supermarkten opschudden. Het Duitse bedrijf kondigde maandag aan volgend jaar 300 miljoen pond (345 miljoen euro) te investeren in zijn bestaande winkels waarmee het de druk op gevestigde branchegenoten verder wil opvoeren.

Aldi en zijn Duitse rivaal Lidl hebben de afgelopen drie jaar stevig huisgehouden in de Britse supermarktsector. Vooral door in te zetten op imagoverbetering zag Aldi zijn Britse omzet in drie jaar tijd meer dan verdubbelen. Het marktaandeel van de discounter steeg daarbij naar 6,2 procent, terwijl de grote ketens als Tesco, Sainsbury en Wal-Mart Stores juist marktaandeel verloren.

De investeringen moeten bijdragen aan verdere aanwas van klanten. Daarnaast wil Aldi volgend jaar zeventig nieuwe winkels openen. Het mikt op duizend Britse winkels in 2022.

Aldi blijft Britse markt opschudden
Aldi blijft Britse markt opschudden (Foto: ANP)

Grote wijzigingen voor Symmetra uit Overwatch verwacht

Iedereen die Overwatch speelt weet dat Symmetra één van de minder gespeelde heroes is. Hooguit wordt de heldin gebruikt om het eerste punt op control maps te verdedigen om daarna gewisseld te worden.

Jeff Kaplan heeft tegenover Business Insider aangegeven dat haar playtime door deze tactiek niet helemaal representatief is, maar geeft wel aan dat dit niet is wat Blizzard wil. Blizzard heeft liever geen situatieve helden in de game, maar wil dat iedereen een algemene rol heeft. Hierdoor gaat Kaplan met zijn team grote veranderingen brengen voor Symmetra.

Deze worden echter pas in november verwacht. Omdat het hier niet gaat om het veranderen van een paar cijfertjes (zoals nu gedaan wordt met de ultimate van bijvoorbeeld Junkrat), maar om echte wijzigingen in de speelstijl is daar meer tijd voor nodig. Welke veranderingen dit worden is nog niet bekend.

Overwatch Symmetra

Hollande belooft 'vermoeid' Calais oplossing

Na oud-president Nicolas Sarkozy, zijn mogelijke tegenstander in de presidentsverkiezingen van komend voorjaar, heeft ook de Franse president François Hollande maandag Calais bezocht voor overleg over het vluchtelingenkamp aldaar. Hollande beloofde de "vermoeide inwoners" dat "een oplossing nabij" is, meldt de plaatselijke pers. Het kampement zou "voorgoed" verdwijnen.

Veel inwoners van Calais gingen afgelopen maand de straat op uit onvrede over de overlast die de duizenden migranten zouden veroorzaken die in Calais een kans op een oversteek naar Groot-Brittannië afwachten. Hollande sprak in Calais met bestuurders, politieagenten, ondernemers en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, maar liet het provisorische vluchtelingenkamp dat bekend staat als 'de jungle' links liggen. Hij riep tijdens het bezoek de Britten op "hun verantwoordelijkheid te nemen en Frankrijk te helpen".

Sarkozy deed Calais vorige week al aan. Hij en Marine Le Pen maken zo'n nummer van de problemen in Calais dat Hollande zich ook wel moest uitspreken. Tot dusver maakte hij tijdens zijn presidentschap juist weinig woorden vuil aan het asielbeleid. De president beloofde onlangs het kamp geheel te ontmantelen. Hij wil de bewoners verdelen over opvangcentra in heel het land. Dat zou nog voor de winter invalt moeten gebeuren.

De 'jungle' in Calais zou rond de 8000 migranten tellen. Bij hun pogingen om aan boord van vrachtwagens of schepen op weg naar de overkant van het Kanaal te geraken en bij onderlinge ruzies vielen afgelopen jaren zeker twaalf doden.

Hollande sprak zich niet uit over het lokale plan een muur te bouwen langs de snelweg om migranten te weren.

Hollande belooft 'vermoeid' Calais oplossing
Hollande belooft 'vermoeid' Calais oplossing (Foto: ANP)

Historische tweede plek Nederland bij Motocross of Nations

Nederland heeft op de Motocross of Nations - het officieuze WK voor landenteams - een historische tweede plek behaald. In het Italiaanse Maggiora grepen Jeffrey Herlings, Glenn Coldenhoff en Brian Bogers met de kleinst mogelijke marge naast de eerste plek. Daarmee evenaarden ze wel Nederlands' beste prestatie ooit: ook in 2004 werd Nederland tweede.

Meervoudig MX2-wereldkampioen Herlings deed dit keer niet in die klasse mee, maar in de Open klasse. Daar reed hij met een 450cc KTM in plaats van zijn vertrouwde 250cc-machine, maar hij liet zien er al bijzonder goed mee uit de voeten te kunnen. In de tweede race werd hij tweede, in de derde race pakte hij de zege door achtvoudig MXGP-wereldkampioen Antonio Cairoli af te troeven. Herlings maakt volgend jaar eindelijk zelf de overstap naar de topklasse en het lijkt erop dat Cairoli zijn borst nat mag maken.

Coldenhoff reed in Maggiora in de MXGP-klasse en daarin deed hij het uitstekend. Een zesde en zevende plaats hielpen Nederland goed op weg. De op papier zwakste schakel in het team was Bogers, die Nederland vertegenwoordigde in de MX2. In de eerste manche begon hij goed, maar werd hij na een val twintigste. Een bijzonder knappe veertiende plek in de tweede manche bleek achteraf voldoende om Nederland de tweede plaats in het eindklassement te bezorgen, slechts één puntje achter de Franse winnaars. De VS ging met de derde plek aan de haal. 

Golflegende Arnold Palmer overleden

Golflegende Arnold Palmer is zondag op 87-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan staat te boek als een van de beste golfers aller tijden, met onder meer zeven gewonnen majors op zijn naam. Palmer overleed in een ziekenhuis in Pittsburgh, waar hij lag voor hartonderzoek. 

The King won in 1955 zijn eerste toernooi op de Amerikaanse PGA Tour, waarna er nog velen zouden volgen. De teller stopte uiteindelijk in februari 1973, toen hij met de Bob Hope Desert Classic zijn 62e en laatste toernooizege op de Tour bij mocht schrijven. In die jaren won hij zeven majors: vier keer de Masters, twee keer The Open en één keer de US Open. Aan de Masters bleef hij nog lang meedoen, pas in 2004 speelde hij voor het laatst mee.

Palmer was de eerste echte superster uit het golfen, vooral doordat zijn grote opmars overeenkwam met dat van golf als tv-sport. Een van zijn grote rivalen en tevens hechte vrienden uit die tijd, Jack Nicklaus, reageerde verslagen. "Ik heb net gehoord dat Arnold is overleden en ik ben geschokt dat we zo'n goede vriend verloren hebben. We hebben een van de meest ongelooflijke mensen die er waren verloren. Ik weet dat hij in Pittsburgh was om te kijken hoe hij weer beter kon worden, iets wat hij eigenlijk altijd probeerde. Zijn lichaam heeft het opgegeven, maar ik weet zeker dat hij zelf niet aan opgeven heeft gedacht."

Vanuit de hele golfwereld regent het reacties, maar ook van daarbuiten. Zo zette de Amerikaanse president Barack Obama een foto op Twitter waarin hij in het Oval Office 'golfles' krijgt van Palmer. "Dit is voor The King, die op de baan net zo buitengewoon was als behulpzaam in het echte leven. Bedankt voor de herinneringen Arnold."

'Google test fusiesysteem ChromeOS/Android'

Tijdens het Google-event van 4 oktober wordt vooral nieuwe hardware verwacht, maar volgens 9to5Google zou het belangrijkste nieuws weleens op softwaregebied kunnen liggen. Google is volgens de site achter de schermen namelijk druk bezig met het testen van Andromeda, een besturingssysteem waarin Android en ChromeOS zijn versmolten.

Het bestaan van dat systeem is op zich geen verrassing en het is ook al eerder gesuggereerd, maar wat opvalt is dat er nu concrete aanwijzingen naar Andromeda zijn gevonden in de broncode van Android 7.0 Nougat. Ook is duidelijk geworden dat Google de Nexus 9 gebruikt als favoriet testsysteem. Dat juist de twee jaar oude HTC-tablet wordt gebruikt in plaats van een prototype van een nieuwe tablet, doet vermoeden dat Andromeda mogelijk ook beschikbaar komt voor oudere Nexus-, Chromebook- en Pixel-apparaten.

Waar Google precies heen wil met Andromeda en hoe het systeem vorm gaat krijgen, is vooralsnog totaal onduidelijk. Momenteel houdt Google het bij twee losse besturingssystemen: ChromeOS en Android.

'Google test fusiesysteem ChromeOS/Android'
'Google test fusiesysteem ChromeOS/Android' (Foto: BuzzT)

Kijkers smullen nog altijd van Utopia

Utopia is met ingang van maandag het langstlopende realityprogramma op de Nederlandse tv. Het bestaat duizend dagen en dat wordt uitgebreid gevierd op het Utopia-terrein, met optredens van verschillende artiesten.

Het programma, een zoektocht naar de ideale samenleving, ging op 31 december 2013 van start bij SBS6 en beleeft maandag zijn 710e uitzending. Met kijkersaantallen tussen 450.000 en 600.000 kent Utopia een vaste schare volgers. Buiten de uitzendtijden zijn de verrichtingen van de (op dit moment) zestien bewoners dag en nacht te volgen via livestreams op internet. De Utopianen worden gevolgd met 106 camera's en zestig microfoons.

In de duizend dagen dat het programma loopt, zijn er dertien liefdesrelaties ontstaan. Twee oud-inwoners, Charlotte en Laura, hebben nog steeds een relatie. Naar schatting is er 250 keer de liefde bedreven. De inwoners hebben ruim 1,2 miljoen euro verdiend.

Kijkers smullen nog altijd van Utopia
Kijkers smullen nog altijd van Utopia (Foto: BuzzE)

Asscher wil werkgevers op antipestcursus sturen

Het lijkt een probleem uit de schoolbankjes: pesten. Je klasgenootjes verstoppen je gymtas, smeren pindakaas op je stoel of gooien je keer op keer uit de klassenwhatsapp. Maar meer dan een kwart van alle Nederlanders is ook elders gepest: op de werkvloer.

Uit onderzoek van TNO in 2015 bleek dat 26% van de medewerkers ooit wel eens is gepest op de werkvloer, bij 7,8% gebeurt dat nog steeds, en dat gaat ongeveer om een half miljoen werknemers. 87% geeft aan dat de leidinggevende daar iets aan zou moeten doen, maar in slechts een derde van de gevallen gebeurt dit ook.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher wil nu actie ondernemen. De PvdA-bewindsman wil leidinggevenden die te weinig actie ondernemen tegen pesten verplichten een cursus te volgen die gericht is op "gedrags- en cultuurverandering binnen het bedrijf"'.

Minister: pesten op werk verder terugdringen (Foto: ANP)
Minister: pesten op werk verder terugdringen (Foto: ANP)

Asschers PvdA, natuurlijk altijd op de barricaden voor de zwakkeren, opperde al eens om pesten strafbaar te stellen. De minister vindt dit niet nodig: als pesten uitmondt in bedreiging, mishandeling of discriminatie is dit al aan te pakken via het strafrecht. Verder verplicht de arbowet werkgevers al om werknemers voor te lichten over de maatregelen die het bedrijf neemt rondom pesten, en moeten ze toezien op de naleving. Een bedrijf dat in gebreke blijft kan hiervoor een boete krijgen, maar dat is tot op heden nog niet gebeurd.

Asscher roept een actieteam in het leven dat onder andere op verzoek werkgevers gaat helpen bij het verbeteren van de sfeer op de werkvloer. Daarnaast gaat hij de juridische en praktische haalbaarheid onderzoeken van de verplichte bazencursus. Met name het aantonen dat een baas, chef of manager te weinig actie onderneemt kan nog wel eens een uitdaging voor hem worden.

Tekort aan gekwalificeerd personeel loopt op

Steeds meer bedrijven kampen met een tekort aan gekwalificeerd personeel. Sinds eind 2009 zijn er niet meer zo veel ondernemingen geweest met dat probleem als nu het geval is. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Zo'n 7 procent van de bedrijven in Nederland heeft last van onderbezetting als het gaat om voldoende geschikte en ervaren medewerkers. Van de informatie- en communicatiebedrijven geeft zelfs 17 procent aan dat er sprake is van een tekort aan gekwalificeerd personeel. In de zakelijke dienstverlening noemt een op de tien deze belemmering.

Over het algemeen zien ondernemers de laatste tijd wel steeds minder obstakels, constateert het CBS. Dit is bijvoorbeeld terug te zien in het aantal klachten over zaken als onvoldoende vraag of financiële belemmeringen. De ondervraagden spreken hier tegenwoordig veel minder over dan een paar jaar geleden.

Ook het aantal ondernemers dat verwacht binnenkort extra personeel aan te nemen was de laatste jaren niet meer zo hoog. Volgens het statistiekbureau speelde dit aan het begin van het tweede en derde kwartaal respectievelijk bij 8 en 6 procent van de bedrijven.

Alles bij elkaar stonden er halverwege dit jaar zo'n 155.000 vacatures open. Dat waren er nog wel bijna 100.000 minder dan het record van voor het begin van de crisis in 2008.

Tekort aan gekwalificeerd personeel loopt op
Tekort aan gekwalificeerd personeel loopt op (Foto: ANP)

Langere file op A6 ondanks nieuwe snelweg

Het verkeer moet maandagochtend volgens de verkeersdiensten duidelijk wennen aan het nieuwe stuk snelweg op de A1 richting Amsterdam. De weg tussen Muiderberg en Diemen is verlegd, maar ondanks dit nieuwe stuk is op de A6 de file langer dan gebruikelijk.

Rond kwart voor zeven stond het verkeer van Lelystad naar Amsterdam voor knooppunt Muiderberg over 15 kilometer vast. De vertraging bedraagt ongeveer een uur.

Er is bij de A1 lang gewerkt aan de nieuwe situatie en dat leidde geregeld tot flinke overlast.

Mensen neergeschoten in Malmö

In de Zweedse stad Malmö zijn zondagavond verscheidene mensen op straat neergeschoten. Er zouden zeker vier gewonden zijn. De politie is met man en macht op zoek naar de daders, die zo'n twintig kogels afvuurden. Zij zouden zijn ontkomen op motoren. Mogelijk stond ook een vluchtauto klaar. Het motief voor de gewelddaad is nog volstrekt onduidelijk. Ook zouden er in de buurt een zware explosies zijn gehoord.

Update
Volgens ooggetuigen zou er onder meer vanuit een Audi geschoten zijn en zouden ook een aantal daders op een scooter zijn gevlucht. Kort na het incident werd bij een basisschool een explosief gevonden. De eerste gehoorde explosie bleek uiteindelijk vuurwerk te zijn.

De aanslag werd gepleegd tijdens een voetbalwedstrijd. Over een mogelijk motief tast men nog in het duister.

Verscheidene mensen neergeschoten in Malmö
Verscheidene mensen neergeschoten in Malmö (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: mistig, zonnig én bewolking

Goedemorgen! De mist die mogelijk aanwezig is deze morgen lost al snel weer op en de zon laat zich regelmatig zien. Later op de dag pakken de wolken zich weer samen, maar het blijft vrijwel overal droog. Het wordt maximaal 19 graden vandaag, met een zwakke tot matige wind uit het zuidwesten. In de avond wordt het windstil. 

Zon op 07:33
Zon onder 19:27
Zonkracht

3 / 2

Nederland
 

Het was gisterenavond wel de avond van de mooie luchten. Facebook stroomde vol met prachtige foto's en ik kreeg er ook een aantal voor het weerbericht binnen.  De eerste foto is van Papabear, de tweede van collega Stephan, en de laatste maakte ik zelf. 

Prachtige zonsondergang in Alkmaar Daalmeer (Foto: Papabear)
Prachtige zonsondergang in Alkmaar Daalmeer (Foto: Papabear)

Zonsondergang vanuit Haarlem (Foto: Stephan5)
Zonsondergang vanuit Haarlem (Foto: Stephan5)Prachtige zonsondergang in Alkmaar De Hoef (Foto: DJMO)
Prachtige zonsondergang in Alkmaar De Hoef (Foto: DJMO)
 

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1905 De speciale relativiteitstheorie van Albert Einstein wordt gepubliceerd in het tijdschrift Annalen der Physik.
1939 KLM Douglas DC-3 PH-ASM 'Mees' wordt bij Helgoland door een Duits marinevliegtuig onder vuur genomen. 65 kogels treffen het toestel en treft een Zweeds passagier dodelijk. Het toestel kan echter de vlucht vervolgen en landt veilig op Schiphol.
1969 Het Beatles album Abbey Road komt uit.
1983 Stanislav Petrov voorkomt een mogelijke kernoorlog door een melding van vijf intercontinentale raketten die richting de Sovjet-Unie zouden zijn afgevuurd als loos alarm te melden.
1997 De eeuwenoude basiliek van Franciscus van Assisi in Assisi stort gedeeltelijk in als gevolg van een aardbeving in de regio Umbria.
2002 De Senegalese veerboot Joola kapseist. Meer dan 1.800 opvarenden komen om.

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

Megaclaim Dutchbatters in de maak

Ruim honderd veteranen van Dutchbat III hebben zich gemeld voor een claim tegen de Nederlandse staat, omdat ze op een "onmogelijke missie" zouden zijn gestuurd. Onder hen is ook een aantal leidinggevenden.

Dat hebben de advocaten Michael Ruperti en Klaas Arjen Krikke laten weten. In juli werd al bekend dat twaalf veteranen van Dutchbat III de Staat aansprakelijk hadden gesteld.

Dutchbat III opereerde in 1995 in VN-verband in de Bosnische enclave Srebrenica toen die werd ingenomen door de Bosnische Serven. Zij vermoordden uiteindelijk bijna 8400 moslimmannen en -jongens.

Volgens de advocaten is Dutchbat III ruim twintig jaar verantwoordelijk gehouden voor het falen van de missie, omdat de regering nadien onvoldoende heeft erkend dat het bataljon willens en wetens op een onuitvoerbare missie werd gestuurd.

Veteranen zouden hierdoor jaren later nog onherstelbare schade op sociaal, emotioneel en financieel gebied ondervinden. De advocaten vinden dat de huidige interne regelingen bij defensie om de veteranen te compenseren in deze zaak niet voldoen. Ze gaan in gesprek met Defensie.

Megaclaim Dutchbatters in de maak
Megaclaim Dutchbatters in de maak (Foto: ANP)

Steunpunt biedt brandweerlieden nazorg

Medewerkers van de brandweer die door hun werk in psychische problemen komen, kunnen terecht bij een nieuw steunpunt. Maandagavond wordt het in Doorn officieel geopend door minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie.

"De nazorg voor onze mensen die vaak in heftige omstandigheden terechtkomen, gaat verder dan de deur van de brandweerkazerne", zegt Stephan Wevers. Hij is voorzitter van het samenwerkingsverband van brandweerkorpsen. "We hebben nu een landelijke voorziening waar collega's terechtkunnen met psychosociale klachten."

Vooral incidenten waarbij slachtoffers vallen of waarbij kinderen betrokken zijn, hebben volgens hem veel impact en vragen veel veerkracht van hulpverleners. Het steunpunt is afgelopen zomer al van start gegaan en er is diverse malen hulp geboden. De verwachting is dat tegen het einde van het jaar enkele tientallen mensen begeleid worden.

Het Steunpunt Brandweer biedt professionele ondersteuning, advies en hulp voor (voormalig) brandweerpersoneel en hun familieleden. Het is er ook voor leidinggevenden en anderen die zich zorgen maken over een collega.

Steunpunt biedt brandweerlieden nazorg
Steunpunt biedt brandweerlieden nazorg (Foto: ANP)

Dafne Schippersbrug krijgt vorm

De fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal die vernoemd is naar succesvolle atlete Dafne Schippers krijgt vanaf maandag vorm. Dan begint het invaren en plaatsen van de belangrijkste onderdelen van de Utrechtse brug. De klus duurt tot en met 9 oktober.

Volgens de gemeente Utrecht draagt de nieuwe brug bij aan een beter, sneller en veiliger fietsnetwerk tussen Leidsche Rijn en het centrum van de stad. Het ontwerp is bijzonder. Aan de kant van Oog in Al gaan de fietsers en wandelaars over het dak van de Openbare Basisschool Montessori Oog in Al omhoog.

Utrechters mochten met een prijsvraag zelf een naam bedenken voor de fiets- en voetgangersbrug. Er kwamen 4000 stemmen binnen, de meeste voor de in Utrecht geboren en woonachtige Dafne Schippers. "Ik ben vereerd met de vernoeming van de fietsbrug. Fijn dat zoveel Utrechters trots zijn op mijn prestaties", liet ze eerder weten.

In het weekend van 8 en 9 oktober plaatst de gemeente een tribune aan de Oog in Al zijde. Het publiek kan dan het invaren van de brugdekdelen van nabij bekijken.

Dafne Schippersbrug krijgt vorm
Dafne Schippersbrug krijgt vorm (Foto: ANP)

Conducteurs controleren geen kaartjes

Treinreizigers hoeven er maandag niet op te rekenen dat hun vervoersbewijs wordt gecontroleerd. Conducteurs die zijn aangesloten bij vakbond FNV Spoor voeren geen kaartcontroles uit. Ze protesteren daarmee tegen het schrappen van de tweede conducteur op twintig oude dubbeldekstreinen.

De conducteurs menen dat een tweede conducteur op de trein belangrijk is voor de sociale veiligheid. De NS daarentegen vindt dat de maatregel goed uit te leggen is. Het vervoersbedrijf was vrijdag dan ook niet van plan om te voldoen aan een ultimatum dat de actievoerders hadden gesteld. Die eisten dat de NS voor vrijdag 16.00 uur het besluit terug zou draaien. Wel heeft de NS de actievoerders uitgenodigd voor een gesprek.

De actie begint maandag om 04.00 uur en duurt tot 15.00 uur. De NS wijst erop dat gewoon voor de reis betaald dient te worden. Bovendien staan op de meeste stations poortjes, waardoor in- en uitchecken gewoon nodig blijft.

Conducteurs controleren geen kaartjes
Conducteurs controleren geen kaartjes (Foto: ANP)

Hinder door oefening 1000 militairen

De 'veroveringen' van vliegveld Midden-Zeeland en haven De Piet in het Zeeuwse Arnemuiden vormen maandag het openingsoffensief van de militaire operatie Falcon Autumn 2016. Eenheden van de Luchtmobiele Brigade en het Defensie Helikopter Commando oefenen tussen 26 september en 7 oktober op Walcheren, rond de Brabantse vliegbasis Woensdrecht en op oefenterreinen rond Ermelo en 't Harde.

Aan de herfstoefening nemen circa duizend militairen deel, onder wie ook parachutisten van de Duitse 'Division Schnelle Kräfte' en eenheden van de Amerikaanse 82nd Airborne Division.

Volgens de Luchtmobiele Brigade is overlast voor het publiek en de omgeving niet uit te sluiten. Er zal tijdens de oefening op Walcheren, bij Woensdrecht en op de Veluwe meer militair verkeer op de weg zijn. Verder zijn er aanzienlijk meer vliegbewegingen en is het geluid van oefenmunitie hoorbaar. De omwonenden zijn daarover uitgebreid ingelicht, meldt de Luchtmobiele Brigade. Gedurende de oefening is het vliegveld Midden-Zeeland afgesloten voor het (recreatief) vliegverkeer.

Hinder door 1000 militairen in oefening
Hinder door 1000 militairen in oefening (Foto: ANP)

Politie ramt vluchtauto in Sliedrecht

In Sliedrecht heeft de politie in de nacht zondag op maandag na een achtervolging twee verdachten opgepakt, die vlak daarvoor in een vrachtauto hadden ingebroken. Een inzittende liep een hoofdwond op, nadat agenten de auto ramden en het voertuig op de Parallelweg crashte, meldt een politiewoordvoerder.

De inbraak vond plaats aan de Leeghwaterstraat op een industrieterrein. De vluchtauto ging er met hoge snelheid ervandoor en werd achtervolgd door de politie die verderop de auto kon raken.

Politie ramt vluchtauto in Sliedrecht
Politie ramt vluchtauto in Sliedrecht (Foto: ANP)

'Matt LeBlanc tekent miljoenendeal Top Gear'

De BBC zou Matt LeBlanc hebben vastgelegd voor een nieuw seizoen Top Gear. Volgens The Sun tekende de Friends-acteur een contract om het autoprogramma in z'n eentje te gaan presenteren.

Met de deal zou 2 miljoen pond (2,3 miljoen euro) gemoeid zijn. Bij de BBC was volgens de krant de druk om een overeenkomst te sluiten flink opgelopen. De zender verloor onlangs hitshow Great British Bake Off, het programma waarop Heel Holland Bakt gebaseerd is, aan concurrent Channel 4.

Dat gaf Matt een goede onderhandelingspositie. Naast het riante salaris zou hij onder meer hebben kunnen vastleggen dat de opnames van het programma zo worden ingepland, dat hij alle tijd heeft voor zijn nieuwe Amerikaanse sitcom Man With A Plan.

De acteur tekende vorig jaar een contract voor één jaar als medepresentator van Top Gear. Naar verluidt boterde het niet tussen Matt en co-host Chris Evans, die dit voorjaar opstapte.

 'Matt LeBlanc tekent miljoenendeal Top Gear'
'Matt LeBlanc tekent miljoenendeal Top Gear' (Foto: BuzzE)

Apekop na ererit aangekomen in Spoorwegmuseum

Na een nostalgische laatste rit die in Maastricht begon, arriveerde de Mat'64 (door de media ookwel Apekop genoemd, terwijl ook deze in de volksmond net als zijn voorganger Mat'54 gewoon Hondekop heette, wij houden het dus maar bij z'n échte naam), de karakteristieke gele trein met bolle voorkant, zondagmiddag stipt 16.33 uur in Utrecht Maliebaan, het spoorwegmuseum. De Mat'64 was ruim vijftig jaar een bekend gezicht op het Nederlandse spoor. De trein krijgt nu een vaste plaats in het Spoorwegmuseum.

Ruim driehonderd mensen, onder wie spoorwegliefhebbers en machinisten, reden mee op deze laatste rit van de Mat'64. Het was voor velen een emotioneel moment, aldus een woordvoerder van de NS.

De reis ging via Eindhoven en Zwolle naar station Maliebaan in Utrecht. Onderweg lieten zeventig tegemoetkomende treinen een eresaluut horen. Langs de route stonden vele duizenden mensen om foto's te maken van de trein. Uw verslaggever WebHawk reed van Eindhoven tot Arnhem mee, om het ouwe beesie z'n laatste eer te bewijzen. Of iets anders zweverigs.

Eerder al keek WebHawk naar de nieuwste telg in de NS-familie, de FLIRT-sprinter. Alhoewel...

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.