Beveiliging spreekt Trump over 'geweldsoproep'

De dienst die Amerikaanse presidentskandidaten beveiligt heeft Donald Trump "meermalen" aangesproken op zijn recente uitlatingen over de mogelijkheden van vuurwapenbezitters om zijn rivale Hillary Clinton de voet dwars te zetten. Dat heeft de Secret Service aan CNN laten weten, meldt de Amerikaanse nieuwszender.

De Republikeinse presidentskandidaat leek dinsdag te opperen dat zijn aanhang naar de wapens kan grijpen als Clinton hem in november verslaat. "Als zij haar rechters mag kiezen is er niets dat jullie daaraan kunnen doen", zei Trump over het scenario dat de Democrate de presidentsverkiezingen wint en vervolgens een nieuwe opperrechter mag voordragen. ,,Alhoewel, de mensen van het tweede amendement, misschien is er wel iets. Ik weet niet.'

In het tweede amendement van de Amerikaanse grondwet is het recht op het bezit van vuurwapens vastgelegd.

Clinton noemde de woorden van Trump woensdag een nieuwe blijk van diens ongeschiktheid voor het ambt van president. Hij zou zijn aanhang aanzetten tot geweld en daarmee tonen dat hij niet het juiste temperament heeft om de Verenigde Staten en het Amerikaanse leger te leiden.

Trumps prominente partijgenoot Paul Ryan vermoedt dat diens opmerking over verzet door vuurwapenbezitters een uit de hand gelopen grap is. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden riep Trump woensdag op de zaak snel op te helderen.

Beveiliging spreekt Trump over 'geweldsoproep'
Beveiliging spreekt Trump over 'geweldsoproep' (Foto: ANP)