Zorgen Reddingsbrigade over 8 verdrinkingen
De Reddingsbrigade Nederland is verontrust over de stijging van het aantal verdrinkingen onder zwemrecreanten. Halverwege het seizoen is het jaargemiddelde van het aantal verdrinkingen (acht) al geëvenaard, meldt de Reddingsbrigade maandag.
De organisatie vreest dat het aantal verdrinkingen in de loop van de zomer en het najaar nog verder toeneemt. Vorige week kwamen alleen al twee mensen om het leven bij het zwemmen. Dat gebeurde in de Gouwe bij Gouda en in een zwemplas in Deventer. Een vijftienjarige zwemmer uit Heiloo werd vorige week in kritieke toestand uit zee bij Egmond gered.
Volgens de Reddingsbrigade zijn zes van de acht verdrinkingsgevallen deze zomer gebeurd op plaatsen die niet aangewezen zijn als zwemlocatie. Hulpverlening laat in die gevallen langer op zich wachten.
Zwemdiploma's
Ook constateert de reddingsorganisatie dat de trend van afnemende zwemvaardigheid een rol speelt. Bij vijf van de acht zwemdoden speelde een beperkte zwemvaardigheid een rol. Gewezen wordt op onderzoek waaruit blijkt dat het aantal behaalde zwemdiploma's in Nederland, met name in de gevorderde categorieën B en C, sterk afneemt.
Voor de reddingsorganisatie, die is opgebouwd uit 166 aangesloten brigades die 5000 actieve vrijwilligers tellen, is het sowieso al een drukke zomer. Dit jaar heeft de Reddingsbrigade tot dusver 123 mensen uit een levensbedreigende situatie gered. De organisatie voert jaarlijks zo'n 9000 hulpverleningsacties uit.
Zorgen Reddingsbrigade over 8 verdrinkingen (Foto: ANP)