EK: Uitslag Oekraïne - Polen

Polen kan zich gaan voorbereiden op de knockout-fase van het EK voetbal in Franrijk. Een kleine zege op Oekraïne was voldoende om de tweede plaats in groep C te pakken. In Stade Vélodrome in Marseille stond na 90 minuten 1-0 op het scorebord.

Oekraïne begon aan de wedstrijd met Polen in de wetenschap dat het Europees kampioenschap voetbal er voor hen al opzat. De Poolse formatie kon nog groepswinnaar worden, maar was daarbij afhankelijk van het resultaat in de andere wedstrijd. Deze ging tussen Noord-Ierland.


Piotr Zielinski (Polen) probeert Olexandr Kucher te slim af te zijn (PRO SHOTS / Action Images)

Toch leken de rollen aanvankelijk omgedraaid te zijn. De eerste kans was nog wel voor Polen; Robert Lewandowski schoot de bal over, maar daarna waren het de Oekraïners, die het spel wisten te maken. De ploeg speelde gedreven en kreeg een aantal uitstekende kansen. Het was echter de Poolse verdediger Michal Pazdan, die keer op keer een sta in de weg was. Onder meer Roman Zozulya en Andriy Yarmolenko konden de score daardoor niet openen.

Ook na de pauze leek Oekraïne de bovenliggende partij te zijn. Oleksandr Zinchenko schoot maar net over de kruis, maar zoals zovaak in het voetbal: Als hem zelf niet maakt, doet de tegenpartij het. En zo geschiedde het ook vandaag. Polen kwam na een kleine 55 minuten spelen op voorsprong. Invaller Jakub Blaszczykowski kapte zich na een fraaie pass van Arkadiusz Milik vrij en knalde de bal in de bovenhoek.

Direct na de openingstreffer had Bartosz Kapustka de 0-2 op zijn pantoffel, maar het Poolse talent schoot nipt naast. Hierdoor kreeg Oekraïne steeds meer moed om er nog wat van te maken en ging vol voor de gelijkmaker. Een poging van Ruslan Rotan ging er bijna in, maar keeper Lukasz Fabianski wist zijn doel uiteindelijk schoon te houden.

Oekraïne

0 - 1

Polen

    54' Blaszczykowski
 
Gele kaart: Rotan, Kucher (Oekraïne), Kapustka (Polen)
 
Stadion: Stade Vélodrome, Marseille
Toeschouwers: 60.000
Arbiter: Moen (Noo)
 
Opstelling:   Opstelling:
Pyatov
Khacheridi
Butko
Kucher
Fedetskiy
Zinchencko (Kovalenko/73)
Konoplyanka
Yarmolenko
Rotan
Stepanenko
Zozulya (Tymoshchuk/90+2)
  Fabianski
Glik
Cionek
Pazdan
Jedrzejczyk
Kaptustka (Grosicki/71)
Krychowiak
Zielinski (Blaszczykowksi/54)
Jodlowiec
Lewandoski
Milik (Starzynski/90+3)