Protestkandidate wint burgemeesterschap Rome

Rome krijgt voor het eerst een vrouwelijke burgemeester. Virginia Raggi van de Vijfsterrenbeweging (M5S) heeft de tweede ronde van de burgemeestersverkiezingen in de Italiaanse hoofdstad afgetekend gewonnen.

De M5S slaat een grote slag, want de protestbeweging van oud-komiek Beppe Grillo mag ook de eerste burger van Turijn leveren. Een troost voor de centrumlinkse PD van premier Matteo Renzi, die Rome en Turijn dus aan de M5S moet laten, is dat zij de macht houdt in de financiële hoofdstad van Italië, Milaan. Ook in de noordelijke stad Bologna blijft de PD aan de macht door meer traditionele, centrum-rechtse kandidaten te verslaan.

Het resultaat is een belangrijke doorbraak voor de Vijfsterrenbeweging, die zich afzet tegen de wijdverbreide corruptie in het land. "Een nieuw tijdperk begint met ons" zei Raggi, een 37-jarige advocate, die 67 procent van de stemmen won in de tweede ronde. "We zullen eraan werken om wettigheid en transparantie in de instellingen van de stad terug te brengen."

Protestkandidate wint burgemeesterschap Rome
Protestkandidate wint burgemeesterschap Rome (Foto: ANP)