'Chinees succes Warcraft eng voor Amerikanen'

Volgens actieheld Jackie Chan zijn Amerikanen als de dood voor het succes van de film Warcraft in China. De verfilming van de populaire game is geflopt in Amerika, maar breekt in China alle records.

De Hongkongse acteur zei tijdens een speech op het Shanghai Film Festival volgens The Hollywood Reporter dat de Amerikaanse filmindustrie de Chinese markt eindelijk niet meer kan negeren. "Warcraft heeft in China in twee dagen 91 miljoen dollar opgebracht - daar worden de Amerikanen erg bang van", aldus Chan. "Als wij binnenkort een film maken die 1,5 miljard oplevert, zullen filmkenners over de hele wereld Chinees gaan leren in plaats van Engels."

Warcraft had zondag 156 miljoen dollar (bijna 140 miljoen euro) opgebracht in China, tegenover 24 miljoen dollar (21 miljoen euro) in Noord-Amerika. Volgens studio Legendary, die Warcraft uitbrengt, haalde nog geen enkele Hollywoodfilm in het eerste weekend zo'n winst in het land.

De Chinese filmopbrengst is de afgelopen vijf jaar ieder jaar dertig procent gegroeid. Chan gaf de bioscoopbezoekers op het festival alle eer voor de steeds belangrijker wordende positie van China in de filmindustrie. "Het zijn jullie, niet wij, die China machtig maken", aldus de filmster.

'Chinees succes Warcraft eng voor Amerikanen'
'Chinees succes Warcraft eng voor Amerikanen' (Foto: BuzzE)