Vliegtuig EgyptAir neergestort: brokstukken niet van MS804?

Een passagiersvliegtuig van EgyptAir is van de radar verdwenen, meldt de luchtvaartmaatschappij donderdag vroeg op Twitter. De Airbus 320 was woensdagavond 23.09 uur vertrokken vanaf het vliegveld Charles de Gaulle in Parijs. Vanaf daar was het toestel op weg naar Caïro. Het vliegtuig met vluchtnummer MS804 heeft 69 mensen aan boord, onder wie tien crewleden.

Volgens EgyptAir zou het toestel net het Egyptische luchtruim zijn ingevlogen toen het verdween. Het vliegtuig vloog op een hoogte van 11.280 meter. Rond 02.45 uur (lokale tijd) verdween de Airbus van de radar.

Het is niet duidelijk wat er gebeurd is. Reddingsteams zijn onderweg om het vliegtuig te zoeken.

Update 22.10 uur:
De Griekse luchtveiligheidsexpert Athanassios Binis meldt dat de gevonden wrakstukken niet van een vliegtuig afkomstig zijn. Het Griekse ministerie van Defensie laat aan persbureau Reuters weten dat de wrakstukken die de Grieken tot nu toe hebben gevonden hebben niet de EgyptAir-kleuren blauw en wit hebben.

Update 20.38 uur:
De Egyptische luchtvaartautoriteiten en het ministerie van Buitenlandse Zaken in Caïro hebben donderdagavond bevestigd dat er wrakstukken zijn gevonden van de verdwenen Airbus A320 van EgyptAir. De wrakstukken zijn gezien bij het Griekse eiland Karpathos. Karpathos ligt circa 400 kilometer ten zuidoosten van Athene en 400 kilometer van de Egyptische kust verwijderd.

Update 17.15 uur:
De bemanning van een Grieks marineschip heeft wrakstukken gevonden de MS804. Dat hebben bronnen van het Griekse ministerie van Defensie bekendgemaakt. Het zou gaan om twee grote objecten van kunststof. Ze zijn niet ver van een plek gevonden, waar eerder op de dag een signaal werd gemeld dat mogelijk door apparatuur van een vliegtuig werd uitzonden.

Volgens de Griekse tv zijn het witte en rode wrakstukken. Elders in hetzelfde gebied zouden ook oranje voorwerpen op de zee zijn gezien.

De drijvende voorwerpen drijven circa 350 kilometer ten zuidoosten van Kreta.

Update 13.58 uur:
MS804 heeft voordat het verdween enkele vreemde wendingen gemaakt. "Het beeld dat we nu hebben is dat het op 37.000 voet in Egyptisch luchtruim vloog, toen het ineens begon te zwenken'', zei de Griekse minister van Defensie Panos Kammenos.

Het toestel daalde scherp voordat het van de radar verdween. "Het maakte zwenkingen en een daling: 90 graden naar links en toen 360 graden naar rechts." Het Airbustoestel zakte van 37.000 naar 15.000 voet voordat het radarsignaal verdween.

De zoektocht van de Griekse autoriteiten ten zuiden van het eiland Karpathos heeft tot nu toe nog niets opgeleverd.

Update 13.07 uur:
"De informatie die we nu hebben bevestigt dat het toestel neerkwam en is verdwenen." Dat zei de Franse president François Hollande donderdag over de MS804. "Geen enkele oorzaak kan worden uitgesloten."

Het Franse Openbaar Ministerie heeft een onderzoek naar de vliegramp aangekondigd.

Update 11.15 uur:
De piloten van MS804 hebben zich niet volgens de procedure afgemeld bij de Griekse verkeersleiding toen ze het Griekse luchtruim verlieten. Dat heeft het hoofd van de Griekse burgerluchtvaartdienst voor de Griekse nieuwszender Skai gezegd.

Toen ze over het eiland Kea bij Athene vlogen, hebben ze zich normaal gemeld en niets gezegd over problemen, zei Konstantinos Lintzarakis. De machine vervolgde zijn vlucht naar Egypte. Maar toen ze ten zuiden van het Griekse eiland Karpathos en ten zuidoosten van Kreta het Griekse luchtruim verlieten, meldden de piloten zich niet af zoals wel gebruikelijk is. Vervolgens verdween het toestel van de radar.

De Griekse verkeersleiders namen daarop contact op met de Griekse militaire luchtverkeersleiding, om dubbel te checken waar het vliegtuig was gebleven. Toen ook de militairen niets meer op hun radar konden vinden, werden de Egyptische autoriteiten gewaarschuwd.

Update 10.40 uur:
In Egypte heerst verwarring over een noodsignaal dat het boven de Middellandse Zee verdwenen passagiersvliegtuig wel of niet zou hebben uitgezonden.

Luchtvaartmaatschappij EgyptAir zei dat de reddingdienst van de Egyptische krijgsmacht om 04.26 uur een automatisch uitgezonden noodsignaal had opgevangen, ongeveer twee uur nadat het toestel van de radar was verdwenen. Het leger liet echter in een verklaring weten dat er geen enkel noodsignaal was opgevangen.

De Egyptische president Abdel-Fattah el-Sisi heeft donderdagochtend een spoedzitting van de nationale veiligheidsraad bijeengeroepen. Premier Sherif Ismail heeft gezegd dat geen enkele oorzaak voor de verdwijning van het vliegtuig wordt uitgesloten.

Update 10.00 uur:
De reddingsdienst van de Egyptische strijdkrachten heeft een noodsignaal opgevangen van de MS804, volgens een medewerker van de luchtvaartmaatschappij.

Het ging om een automatisch uitgezonden noodsignaal dat om 04.26 uur werd opgevangen. Dat was bijna twee uur nadat het toestel om 02.30 uur volgens EgyptAir op ongeveer 280 kilometer van de Egyptische kust van de radar verdween. Het had om 03.15 uur moeten landen.

Het in Parijs opgestegen vliegtuig was met 66 mensen aan boord op weg naar Caïro toen het verdween. In het laatste radiocontact met de Griekse luchtverkeersleiding vlak voordat de Airbus A320 het Egyptische luchtruim binnenvloog, had de piloot geen melding gemaakt van problemen.

Crisisstaf
De Franse regering heeft een crisisstaf geformeerd. Op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs en de ambassade in Caïro zijn teams samengesteld om alle informatie over de verdwijning te verzamelen, zei minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault donderdag.

President François Hollande heeft telefonisch met zijn Egyptische ambtgenoot Abdel-Fattah el-Sisi gesproken. Ze hebben besloten tot nauwe samenwerking om de omstandigheden rond de verdwijning van het toestel zo snel mogelijk op te helderen. Frankrijk zet schepen en vliegtuigen in om te helpen zoeken.

Volgens bronnen bij het Egyptische ministerie voor Burgerluchtvaart is de Airbus A320 nergens geland en moet worden aangenomen dat het toestel is neergestort. De Franse premier Manuel Valls heeft gezegd dat bij het zoeken naar de oorzaak niets wordt uitgesloten. Onder de 56 passagiers waren vijftien Fransen.

Update 08.08 uur:
Aan boord van de verdwenen Airbus 320 van EgyptAir bevonden zich geen Nederlanders. Dat blijkt uit gegevens die de luchtvaartmaatschappij donderdagochtend naar buiten heeft gebracht.

Onder de 56 passagiers zijn dertig Egyptenaren en vijftien Fransen. De andere passagiers komen onder meer uit België, Groot-Brittannië, Portugal, Canada en Irak.

Vlam in de lucht
De kapitein van een koopvaardijschip in de Middellandse Zee heeft in de nacht van woensdag op donderdag ongeveer 275 kilometer ten zuiden van het Griekse eiland Karpathos een ,,vlam in de lucht'' gezien. Dat heeft een bron bij het Griekse ministerie van Defensie gezegd.

De Griekse marine heeft vliegtuigen en een fregat naar het gebied gestuurd om te zoeken naar het verdwenen vliegtuig.

Passagiersvliegtuig van radar verdwenen
Passagiersvliegtuig van radar verdwenen (Foto: ANP)