Kaping Egyptisch vliegtuig

Vliegen met als bestemming of vertrekpunt Egypte? Het lijkt na het opblazen van het vliegtuig van de Russische charter Metrojet nog steeds geen goed idee. Een gekaapt Egyptisch passagiersvliegtuig is dinsdagochtend namelijk op Cyprus geland. Dat meldt RIK, de Cypriotische staatstelevisie.

Het toestel, met 81 mensen aan boord, was op weg van het Egyptische Alexandrië naar de Egyptische hoofdstad Caïro. De piloten namen onderweg contact op met de luchtverkeersleiding van het vliegveld van Larnaka met het verzoek daar te mogen landen vanwege een kaping. Volgens de Cypriotische staatsradio is er een gewapende man aan boord, hij zou een bomgordel dragen.

Het vliegtuig staat inmiddels in Larnaka aan de grond, politie en veiligheidsdiensten mogen niet in de buurt komen van het toestel. 

Update 12.18 uur

De kaper zou nu ineens de naam Seif Eldin Mustafa dragen. Onduidelijkheid alom.

Update 12.16 uur

Onder de passagiers die als laatst zijn vrijgelaten bevond zich volgens het Ministerie van Buitenlandse zaken ook de gegijzelde Nederlander. Hij is opgevangen door een ambassademedewerker en maakt het naar omstandigheden goed.

Update 12.03 uur

Volgens SkyNews zou de kaper helemaal niet gevraagd hebben om asiel, maar eist hij de vrijlating van politieke gevangenen in Egypte.

Update 11.32 uur

SkyNews meldt dat er nog minimaal 5 personen zijn vrijgelaten door de kaper. Sahama heeft zowel de Amerikaanse als de Egyptische nationaliteit. Hij blijkt in tegenstelling tot eerdere berichtgeving geen 27, maar 50 jaar oud te zijn. Volgens zijn familie is hij een labiele man.

Update 11.22 uur

Volgens verschillende bronnen zou het niet gaan om iemand die asiel wil aanvragen, maar om een totaalgek met liefdesverdriet. Sahama zou namelijk zijn ex-vrouw willen spreken die op Cyprus leeft. De ex-vrouw wordt op dit moment naar de luchthaven gebracht.

Update 10.56 uur

De kaper blijkt een professor in diergeneeskunde te zijn. Hij is werkzaam bij de Universiteit van Alexandrië, aldus Reuters India.

Update 10.31 uur

Volgens de NOS is één van de mensen die nu nog aan boord is van het toestel een Nederlander.

Update 10.06 uur

Volgens bronnen van SkyNews is de kaper ene Ibrahim Samaha met de Libische nationaliteit. Hij eist politiek asiel van de Cypriotische autoriteiten. Volgens de Egyptische overheid is Ibrahim een Egyptenaar. Het is tot op heden dus niet duidelijk welke nationaliteit de kaper heeft.

Update 09.40 uur

Volgens een lokale Cypriotische zender gaan er geruchten dat de kaper asiel wil aanvragen en heeft hij gevraagd om een tolk. 

Kijk hier live naar de berichtgeving van SkyNews over de kaping:

Update 09.24 uur

SkyNews meldt dat inmiddels alle Egyptische passagiers zijn vrijgelaten. Alleen de crew en 4 buitenlandse passagiers worden nog vastgehouden door de kaper.