Regisseur Jungle Book corrigeert Walt Disney

Bijna vijftig jaar na Disney's animatiefilm The Jungle Book brengt de filmstudio het verhaal gebaseerd op het boek van Rudyard Kipling opnieuw naar de bioscoop. Waar destijds de wildernis nog met de hand getekend werd, kwamen de jungle en haar bewoners deze keer bijna volledig digitaal tot stand.

Regisseur Jon Favreau weet zeker dat Walt Disney zelf maar wat trots was geweest op de nieuwe versie van de film over het jongetje Mowgli dat is opgevoed door wolven. "Walt wordt tegenwoordig gezien als een nostalgisch figuur, maar hij was altijd bezig met technologie. Zijn films en pretparken moesten daarvan het nieuwste van het nieuwste hebben, hij zocht altijd de grens op en was zijn tijd meestal vooruit."

Vijftig jaar na zijn dood is er op filmgebied meer mogelijk dan Disney voor mogelijk had kunnen houden. Favreau en zijn team creëerden in een studio in downtown Los Angeles vanuit het niets een levensechte jungle. Niets dat je in de film ziet is echt, behalve het mensenkind Mowgli, gespeeld door de tienjarige Neel Sethi. De dieren kwamen tot stand met behulp van verschillende technieken, het specialeffectsteam bestond uit mensen die eerder werkten aan films als Avatar en Gravity.

Orang-Oetan
Toen het aankwam op het creëren van de dieren, moest Favreau zijn broodheer Walt Disney toch afvallen. "Walt deed iets dat een realist als ik niet over zijn hart kan krijgen. Het leek hem destijds leuk een Orang-Oetan in de film te hebben, en dus kwam die Orang-Oetan er. Maar die dieren leven helemaal niet in de Indiase jungle."

Iemand in het visual effectsteam vond tot grote opluchting van Favreau een manier om deze Koning Louie toch in het verhaal te houden. "Er is een uitgestorven mensaapsoort, de Gigantopithecus, die wél in dat deel van de wereld leefde én ook nog eens op een enorm uit de kluiten gewassen Orang-Oetan lijkt. En dus hebben we nu een gigantische Koning Louie."

Trekjes
Alle dieren kregen pas hun definitieve uiterlijk toen de stemacteurs gecast waren. Koning Louie heeft de doordringende blauwe ogen van Christopher Walken, Baloe de beer geeft Mowgli blikken zoals alleen Bill Murray dat doet en ook de andere junglebewoners hebben trekjes van hun vertolkers, onder wie Scarlett Johansson als slang Kaa en Lupita Nyong'o als wolvenmoeder Raksha.

Ondanks alle techniek draait de film om de personages, benadrukt Favreau. "Je kunt nog zoveel technologische kunstjes tot je beschikking hebben, uiteindelijk moet de film wel een ziel hebben. De gouden regel van Walt Disney is nog net zo actueel als vijftig jaar geleden: alles staat en valt met het verhaal."

The Jungle Book draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.

Regisseur Jungle Book corrigeert Walt Disney
Regisseur Jungle Book corrigeert Walt Disney (Foto: BuzzE)