'Taalnazi's zijn hufters'
Iedereen die wel eens op een forum, Facebook of een ander medium waarop je jouw mening kan delen, gereageerd heeft, weet dat er zo nu en dan snurkers op forums rondhangen die je zuiver en alleen beoordelen op je grammaticale kwaliteiten en dolenthousiast op een typo duiken. De universiteit van Michigan heeft daar onderzoek naar gedaan en wat blijkt? Spelling- en/of grammaticanazi's zijn geen mensen met wie je gezellig een biertje kan drinken.
Met zo'n 83 deelnemers kunnen we eerlijk gezegd niet spreken over onweerlegbaar bewijs voor deze nogal crue conclusie. Er zou wat meer wetenschappelijk onderzoek naar moeten komen, maar dat vertellen we gewoon niet aan die kommaneukers.
Voorafgaand aan de studie hadden de onderzoekers een profielschets gemaakt van de deelnemers. Hiermee konden ze een aardig beeld krijgen van het karakter van de personen die meewerkten aan het onderzoek. Daarna kregen de participanten de opdracht om een aantal emails te beoordelen. De mails stonden in het kader van 'wij zoeken een huisgenoot. Ben je geïnteresseerd, reageer dan op ons mailadres'. Iets van die strekking. Een soort reactie op een kamer die te huur staat dus.
Sommige van de mailtjes waren in foutloos Engels (voor zover Amerikanen dat beheersen) opgemaakt. Andere antwoorden waren bewerkt. Dat wil zeggen: er werden wat typo's en taalfoutjes ingevoegd. Daarbij moet je denken aan dingen als 'jou' in plaats voor 'jouw' en typo's zoals 'mjin' waar 'mijn' had moeten staan en dat soort leuks.
Naderhand kregen de deelnemer de vraag of ze taalfouten hadden gevonden in de mailtjes en zo ja: hoe irritant vonden ze die foutjes vonden.
Extraverte mensen bleken het meest tolerant te zijn. Zij deden niet zo moeilijk over typo's en grammaticale foutjes. 'Kan gebeuren'. Deelnemers die van tevoren hadden aangegeven dat ze taalbeheersing wel belangrijk vinden, waren minder gecharmeerd van de 'foute' mailtjes. Maar dat zal niemand verbazen.
Introverte personen stonden wat negatiever tegenover typo's Dat leken ze storender te vinden dan grammaticale fouten. Individuen die voorafgaand aan het onderzoek het stempel 'minder aangenaam' kregen, vielen behoorlijk door de mand. Zij krijgen een rode waas voor de ogen wanneer zei zij een zin zien met een typo of een ander taalfoutje.
Er lijkt dus een verband te zijn tussen spellingnazigedrag en een weinig verheffende persoonlijkheid. Doe er hier op FOK! je voordeel mee!
I hate re-reading my old articles and finding a typo. I mean - why didn't I see it then? I'm more critical of my... https://t.co/Zrt4kSDzwG
— Richard Frisbie (@richard_frisbie) 31 maart 2016