Bijna half miljard voor schone lucht China

De Wereldbank heeft ingestemd met een lening aan China van omgerekend bijna 450 miljoen euro voor de financiering van projecten die de luchtverontreiniging in en rondom Peking moeten tegengaan. Het geld maakt deel uit van een breder programma, dat de komende zes jaar circa 1,25 miljard euro moet gaan omvatten. Van onder meer de Chinese Hua Xia Bank moet ook nog eens zo'n 450 miljoen euro komen.

Het geld is bedoeld voor bedrijven in Peking, Hebei, Tianjin en aangrenzende gebieden die luchtvervuiling willen tegengaan op basis van een preventie- en bestrijdingsplan dat is aangenomen door de Chinese overheid. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het verminderen van het gebruik van steenkool.

China kampt met ernstige luchtvervuiling en stoot de meeste broeikasgassen ter wereld uit. Peking staat vaak in de top van de meest vervuilde steden van China door de uitstoot van voertuigen en zware industrie.

Ongeveer 70 procent van de elektriciteit in het land is afkomstig van kolengestookte elektriciteitscentrales, een belangrijke bron van broeikasgassen. Het land wil minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen door meer gebruik te gaan maken van kernenergie en wind-, water- en zonne-energie. In 2020 moet de uitstoot van de belangrijkste vervuilers in de energiesector met 60 procent zijn verminderd.

Bijna half miljard voor schone lucht China
Bijna half miljard voor schone lucht China (Foto: ANP)