Marquez baalt: "Honda seconde langzamer dan Yamaha"

Volgens Marc Marquez heeft Honda in de winter een achterstand van een seconde opgelopen ten opzichte van de concurrenten van Yamaha. De tweevoudig MotoGP-wereldkampioen was niet in staat om rivalen Valentino Rossi en Jorge Lorenzo bij te houden tijdens de afsluitende dag van de driedaagse testsessie op het circuit van Sepang. "Over een ronde kunnen we ze misschien nog wel bijhouden," zei Marquez woensdag, "maar in race-omstandigheden verliezen we 0,9 tot 1 seconde per ronde, en dat is veel."

Grote probleem voor Honda is de verplichte ECU met bijbehorende software die dit jaar wordt toegepast, maar wat er nodig is om het te verbeteren weet de Spanjaard niet. "Dat is ook voor ons een groot vraagteken," stelt hij. "Het probeem is voor mij dat we met de electronica ver van ons niveau verwijderd zijn. Aan het einde van vorig jaar zei ik het al: sommige teams zullen de electronica al tijdens de eerste tests onder controle hebben, bij anderen zal het langer duren. Misschien hebben we de verkeerde weg gekozen, maar we proberen dat nu te herstellen."

"We hebben al een klein beetje vooruitgang geboekt. Het is nu iets makkelijker om de snelheid vast te houden, maar we hebben nog steeds problemen en zijn ver verwijderd van waar we willen zijn." Toch kan de Honda nog iets sneller dan dat het tijdens deze eerste testdagen van 2016 is gegaan. Marquez heeft nog niet voluit gereden. "Ik ben nog niet 100% voluit gegaan," geeft Marquez aan, om daar met een glimlach aan toe te voegen: "Want zoals jullie hebben kunnen zien ben ik ook nog niet onderuit gegaan."