'Matchfixing in worstelwereld'

Matchfixing is inmiddels een bekend woord in de sportwereld, maar in het worstelen kwam dit vooralsnog niet naar voren. Tot nu, zo blijkt uit de woorden van de Bulgaarse inmiddels ex-worstelaarster Stanka Zlateva. Ze kondigde onlangs haar afscheid aan, omdat ze niet op tijd van een rugblessure zou herstellen om in Rio op de Spelen te verschijnen. Bij de vorige twee Olympische Spelen won Zlateva zilver.

Zlateva vertelde tegenover de Bulgaarse tv dat haar wel eens geld geboden is om de finale van een WK opzettelijk te verliezen. "Het maakt me niet uit hoeveel geld ze zouden bieden, winnen was belangrijker en ik heb er zelfs geen moment over gedacht om het te accepteren." Of dat laatste zo is valt natuurlijk niet te controleren, wel kunnen we met enige zekerheid zeggen dat ze een dergelijk aanbod in elk geval op WK's nooit heeft geaccepteerd. Zlateva stond van 2006 tot en met 2011 op één jaar na altijd in de WK-finale, maar die won ze ook alle vijf keer. "Ze noemden geen concreet bedrag, maar kwamen naar me toe en vroegen of ik tegen betaling de finale wilde verliezen."

Overigens moet het hierbij welhaast om een obscure groep mensen gaan. Bij geen enkele reguliere online bookmaker is buiten de Spelen om namelijk op worstelen in te zetten en zelfs tijdens de Spelen zijn de inzetlimieten niet hoger dan enkele honderden euro's. Het lijkt dan ook waarschijnlijk dat het aanbod uit de hoek van bijvoorbeeld de Oost-Europese of Aziatische onderwereld kwam.