'Grootschalige matchfixing in tenniswereld'

De tenniswereld zou flink gevuld zijn met spelers die wedstrijden - of delen daarvan - verkopen aan wedders. Dat zou blijken uit documenten die de BBC in handen heeft gekregen. De documenten bevatten onder meer de bevindingen van een grootschalig onderzoek naar matchfixing door mannentennisbond ATP uit 2007.

In de laatste tien jaar zouden zeker zestien spelers die in de top-50 van de wereld staan of hebben gestaan meerdere malen aangewezen zijn als mogelijk 'fixer'. De spelers mochten allemaal gewoon verder met hun carrière, waarbij het onder meer gaat om winnaars van Grand Slams. Het onderzoek uit 2007 begon naar aanleiding van een wedstrijd tussen Nikolay Davydenko en Martin Vassallo Arguello, twee verdachte spelers die beiden vrijgesproken werden. In het onderzoek kwam echter een fors netwerk naar voren van wedders die banden zouden hebben met spelers op hoog niveau.

Zo zouden er wedsyndicaten gevonden zijn in Rusland, Noord-Italië en Sicilië, die honderdduizenden euro's verdienden aan - volgens de onderzoekers - mogelijk verkochte wedstrijden. Een rapport uit 2008 zegt dat 28 spelers die hierbij betrokken waren verder onderzocht zouden moeten worden, maar dat is vreemd genoeg nooit gebeurd. Van zeker een derde van deze spelers zijn later nog meer meldingen binnengekomen bij de Tennis Integrity Unit (TIU) - opgezet om matchfixing tegen te gaan - maar ook naar die meldingen zijn geen verder onderzoek verricht.

Een groep klokkenluiders binnen de tenniswereld, die begrijpelijk anoniem wilden blijven, speelden allerlei documenten door aan de BBC. Die namen contact op met Mark Phillips, een van de onderzoekers uit 2007. "We vonden een soort kern van ongeveer tien spelers, waarvan wij dachten dat ze het middelpunt van het hele probleem vormden. Het bewijs was erg sterk en we leken een goede kans te maken om de grote, rotte appels eruit te vissen", zegt hij. Er gebeurde echter niks mee.

BBC besloot om de namen van de betrokken spelers niet naar buiten te brengen, omdat men niet kan bewijzen dat zij daadwerkelijk aan matchfixing deden. De TIU heeft mogelijkheden om via diepgaand onderzoek wel aan dat bewijs te komen, maar die lijken niet geïnteresseerd in het daadwerkelijk onderzoeken van de spelers. "Er wordt wel degelijk het een en ander onder het vloerkleed gehouden", aldus Benn Gunn, betrokken bij een onderzoek dat uiteindelijk leidde tot de oprichting van de TIU. 

Van de in de documenten genoemde spelers zullen er acht gaan beginnen aan de Australian Open, het eerste Grand Slam van het jaar dat komende nacht van start gaat. Dinsdagavond is op BBC Radio 4 meer te horen over de door hen verkregen documenten.