'Hewitt als matchfixer is onzin'

De sportblog Show Legend zegt na uitgebreide analyse de namen te hebben gevonden van vijftien tennissers die op de lijst met van matchfixing verdachte spelers staan. BBC en BuzzFeed kregen uitgebreide data in handen en publiceerden die, waarin spelers wel anoniem gehouden werden. Show Legend zegt uit die gegevens en met het gebruik van statistische analyses toch vrijwel alle namen gevonden te hebben. 

Op de lijst staat inderdaad een grand slamwinnaar en - zoals eerder gemeld werd - precies acht spelers die deze week begonnen zijn aan de Australian Open. De grand slamwinnaar is dan ook niet de minste naam: Lleyton Hewitt zou op een of andere manier betrokken zijn geweest bij matchfixing, zoals het mogelijk op rare en dus voor wedders gunstige momenten weggeven van een wedstrijd. 

Op de lijst van vijftien spelers staan twaalf spelers die op enig moment in hun loopbaan in de top-50 van de wereldranglijst hebben gestaan. Igor Andreev (18e), Juan Ignacio Chela (15e), Hewitt (1e) en Janko Tipsarevic (8e) hebben zelfs bij de beste twintig van de wereld gestaan. De volledige lijst van verdachte spelers is hieronder te vinden, terwijl hier een meer uitgebreide verklaring van het werk van Show Legens gevonden kan worden.

Speler (Land) Hoogste positie op wereldranglijst
Lleyton Hewitt (Australië)* 1
Janko Tipsarevic (Servië) 8
Juan Ignacio Chela (Argentinië) 15
Igor Andreev (Rusland) 18
Albert Montañes (Spanje) 22
Ivan Dodig (Kroatië)* 29
Andrey Golubev (Kazachstan)* 33
Alex Bogomolov (VS) 33
Denis Istomin (Oezbekistan)* 33
Lukas Lacko (Slowakije)* 44
Teymuraz Gabashvili (Georgië)* 44
Daniel Gimeno-Traver (Spanje)* 48
Michael Russell (VS) 60
Matthew Ebden (Australië)* 61
Jan Hajek (Tsjechië) 71

* Gespeeld op de Australian Open 2016

Update 16.50 uur

Nader onderzoek naar de wedstrijden waar Hewitt bij betrokken was leert dat er in vrijwel alle gevallen zeer waarschijnlijk weinig aan de hand was wat matchfixing betreft. SportDW dook dieper in een aantal van de 'verdachte partijen' van de Australiër en kwam met veelal plausibele verklaringen voor onder meer de rare bewegingen in de noteringen van de wedkantoren. Zo vonden veel wedstrijden plaats nadat Hewitt terugkwam van bijvoorbeeld een blessureperiode, wat het voor bookmakers lastig maakt om de kansen te beoordelen en waardoor er nogal eens veranderingen in plaats kunnen vinden.

Een meer uitgebreide kijk op de zaak per wedstrijd - inclusief redenen waarom Hewitt net zo goed helemaal geen fixer kan zijn - kan hier gevonden worden.