Tottenham dankt zege aan wereldgoal Alli, Van Aanholt bezorgt Sunderland een punt

Tottenham Hotspur blijft in de Engelse top meedraaien door een 1-3 overwinning op stadsgenot Crystal Palace. Grote man voor de Spurs was tienertalent Delle Alli.

In de eerste helft zorgde Wilfried Zaha ervoor dat Tottenham-back Danny Rose een bijzonder lastige middag had. De vleugelspeler van de Engelse nationale ploeg was zijn bewaker meer dan eens te snel af, waardoor de defensie van de bezoekers de neiging had om naar achteren te lopen.

Een ongelukkig eigendoelpunt van Jan Vertonghen in de 30e minuut zorgde ervoor dat de gastheren het thuispubliek kon laten juichen. De voorsprong was tegen de verhoudingen in, maar daar maalde niemand om op Selhurst Park.

Mauricio Pochettino bespreking in de rust zorgde waarschijnlijk voor een mentale knop die werd omgezet. Want het spel na de theepauze van Tottenham was stukken beter. De gelijkmaker van Harry Kane 63e minuut was dan ook geen toeval te noemen.

De bezoekers kregen steeds meer de ruimte en Crystal Palace leek de controle helemaal kwijt te zijn. Toen Christian Eriksen met een mooie steekpass Dele Alli vrij speelde, zorgde de neo-international van Engeland met een prachtige goal ervoor dat de Spurs met drie punten huiswaarts konden keren. In de laatste minuut zorgde Nacer Chadli ook nog eens voor de 1-3.

Wintertransfer Benik Afobe bezorgde AFC Bournemouth een vroege voorsprong, maar door een goal op slag van rust van Sunderland-back Patrick van Aanholt werden de punten gedeeld: 1-1

De bezoekers uit de Engelse kustplaats Bournemouth begonnen sterker en vertaalden het overwicht na 13 minuten naar het scorebord. Afobe maakte zijn eerste competitiegoal in dienst van The Cherries. Gedurende de eerste helft nam Sunderland het stokje over, wat resulteerde in een 1-1 ruststand.

In de eerste minuut van de blessuretijd sloeg Van Aanholt toe namens de The Black Cats: 1-1. Voor de Nederlandse back betekende het zijn vierde doelpunt in januari. Tegen zowel Aston Villa (3-1), Swansea City (2-4 winst) en Tottenham Hotspur (4-1 verlies) wist Van Aanholt te scoren.

En nu dus ook tegen Bournemouth, waardoor Van Aanholt dus al vier competitieduels op rij trefzeker is. Bijzonder voor een verdediger. Zijn seizoenstotaal staat nu op vijf doelpunten. Sunderland bivakkeert, ondanks het gelijkspel, nog altijd in de degradatiezone. Bournemourth blijft voor nu op de vijftiende plaats staan.

Watford heeft zaterdagmiddag Newcastle een 2-1 nederlaag bezorgd, en dat was voornamelijk op het conto te schrijven van spits Ighalo.

De thuisploeg liet niks aan het toeval over in de eerste minuten van de wedstrijd. Met Ighalo, target van menig Premier League-club als aanspeelpunt, probeerde men aan te vallen. Maar alle goede bedoelingen ten spijt werd de Afrikaanse aanvaller vrijwel nooit gevonden door backs Nathan Aké en Juan Carlos Paredes. Ook diens kompaan Troy Deeney kon weinig anders doen dan toekijken.

Newcastle probeerde te counteren, maar ontbrak het aan het vernuft en snelheid van de tegenaanvallen om de Watford-defensie echt te verontrusten, waardoor 0-0 de logische ruststand was.

Ighalo

Ighalo kon bij het hervatten van de wedstrijd aan het begin van de tweede helft de openingstreffer op zijn naam schrijven en zo de ban breken: 1-0. Toen na een uur voetballen Craig Cathcart op aangeven van de Nigeriaan ook nog eens de 2-0 maakte, leek het over en sluiten voor Georginio Wijnaldum en Daryl Janmaat.

Een aansluitingstreffer leek een reddingsboei te moeten worden. Jamal Lascelles kon een crosspass van Jonjo Shelvey promoveren tot treffer, door de bal met een curve achter de goalie te schieten: 2-1 in de 71e minuut. In de slotminuten leek Aleksandar Mitroviç nog een puntje te stelen voor Newcastle, maar voorkwam Heurelho Gomes de 2-2.