De Neeling en Verbij houden leiding vast

Sanneke de Neeling en Kai Verbij hebben hun leidende positie op het NK Sprint na de derde afstand vast weten te houden. Allebei verloren ze weinig op de winnende tijd op de 500 meter en lijken ze daarmee goede papieren te hebben om het NK ook te winnen.

Bij de vrouwen was het een spannende strijg om de ritwinst. De snel openende Floor van de Brandt kwam dichtbij met 38.75, maar in de voorlaatste rit was Margot Boer een honderdste sneller. Ook Marrit Leenstra dook in de laatste rit onder de 39 seconden, maar kon niet voorkomen dat Boer de tweede plaats in het klassement overnam. Met een tijd van 38.89 werd De Neeling vierde en zo heeft ze meer dan een halve seconde voor op Boer en Leenstra. Bovendien wist ze gisteren de 1000 meter te winnen, dus het lijkt erop alsof de buit binnen is.

Bij de mannen zat het dicht bij elkaar. Mannen die gisteren een slechte dag hadden deden het beter; Michel Mulder reed een aardige tijd met 35.14, in een race met nog veel fouten. Hein Otterspeer, die gisteren ten val kwam, reed naar de vijfde tijd en Daidai Ntab reed naar de winnende tijd in 35.03. Ronald Mulder, die gisteren won met een tijd onder de 35 seconden, viel wat tegen en moet uitkijken voor voornamelijk 1000 meter specialist Gerben Jorritsma achter zich, al heeft hij een behoorlijke voorsprong op de tweede plaats. Twee mannen reden zich naar de tweede tijd: 35.05. Een van deze twee was Jan Smeekens, die zich daarmee naar een derde plaats in het klassement rijdt, maar gezien zijn 1000 meter is de kans klein dat hij daar blijft staan. Daarnaast reed ook Verbij naar die tijd, waarmee hij zijn leiding verstevigde. Hierdoor lijkt de titel hem nauwelijks te kunnen ontgaan.

De beslissende 1000 meters worden aan het eind van deze middag afgewerkt. De nummers 1 en 2 van het eindklassement plaatsen zich automatisch voor het WK Sprint.