Atleet kan olympische medaille winnen, kwijtraken, 'winnen' en weer kwijtraken

De Wit-Russische atleet Vadim Devyatovskiy kan donderdag mogelijk voor een bijzonder stukje sportgeschiedenis zorgen. De kogelslingeraar kan dan de eerste sporter ooit worden die een olympische medaille wint, deze in moet leveren, dezelfde medaille weer terugkrijgt en de prijs daarna alsnog weer terug moet geven.

Woensdag en donderdag speelt zijn dopingzaak bij het internationaal sporttribunaal CAS. Devyatovskiy pakte in 2008 in Beijing olympisch zilver in het kogelslingeren, maar moest dat enkele maanden later inleveren nadat bij de Wit-Rus verhoogde hoeveelheden testosteron waren gevonden. Samen met landgenoot Ivan Tsikhan, winnaar van brons en beland in hetzelfde dopingschuitje, ging hij echter in beroep tegen de beslissing. Ze zouden geen doping gebruikt hebben en, wat uiteindelijk de doorslag gaf, de testprocedures werden niet juist gehanteerd. Zo zaten er fouten in de documentatie en werkte dezelfde laboratoriummedewerker aan zowel de A-staal als de B-staal. In 2010 oordeelde CAS dat de twee hun medailles terug moesten krijgen, vanwege de procedurele fouten en nadrukkelijk niet omdat ze geen doping gebruikt zouden hebben.

In 2013 kwam vervolgens naar buiten dat bij hertesten van het WK van 2005 opnieuw sporen van verboden middelen gevonden werden bij Devyatovskiy. De Wit-Russische antidopingautoriteit verklaarde hem echter onschuldig, maar wereldatletiekbond IAAF was het daar niet mee eens en ging bij CAS in beroep. Dat dient dus deze week en als hij schuldig bevonden wordt moet Devyatovskiy zijn zilveren medaille voor de tweede keer inleveren, samen met het EK-zilver van 2006. Overigens krijgt hij dan ook een levenslange schorsing, want in 2000 werd hij al eens voor twee jaar geschorst vanwege dopinggebruik. Meervoudig dopeur Tsikhan - die onder meer al olympisch zilver uit 2004 in heeft geleverd - maakte dit jaar zijn rentree, maar deed dat gelukkig zonder groot succes.

Saillant detail aan de hele zaak: Devyatovskiy werd in november 2014 als enige kandidaat met een grote meerderheid verkozen tot voorzitter van de Wit-Russische atletiekbond, een functie die de erkend valsspeler nog altijd uitoefent.