Corrupte top IAAF blokkeerde goede dopingbestrijding

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft compleet gefaald in de strijd tegen doping, dat is de conclusie van het rapport dat wereld anti-doping autoriteit WADA vandaag publiceerde. Vooral een kleine groep van officials en betrokkenen rond oud-voorzitter Lamine Diack zouden hiervan de oorzaak zijn.

Diack zou de spil zijn geweest en bouwde een netwerk van vertrouwelingen rond zich die hem hielpen de cultuur van corruptie en afpersing in stand te houden. Functionarissen in het netwerk van Diack zorgden dat (tegen betaling) bloedpaspoorten van van doping betrapten atleten gemanipuleerd werden.

In dit WADA-onderzoek werd alleen naar de verhoudingen tussen de IAAF en Russische atleten gekeken. De onderzoekers hebben echter ook aanwijzingen dat een atleet uit Turkije tegen betaling zijn bloedpaspoort kon laten veranderen en zo onder dopingverdenkingen uit kon komen. De banden tussen de groep rond Diack en Rusland kunnen dus slechts het puntje van de ijsberg zijn.

De IAAF was volgens Dick Pound, leider van het onderzoek, niet goed ingericht om dergelijke fraude door de voorzitter te voorkomen. "De IAAF was niet in staat corruptie tegen te gaan. Het ontbrak aan interne regels om die praktijken te voorkomen. Ook waren er geen regels over het aanstellen van familieleden van hoge IAAF-functionarissen."

"Hoge IAAF-functionarissen moeten van de bemoeienissen met de gang van zaken binnen de medische en anti-dopingafdeling geweten hebben", aldus Pound. Maar lang niet de gehele top was op de hoogte. Daarom acht de Canadees de huidige voorzitter Sebastian Coe geschikt om de rommel binnen de atletiekbond op te ruimen. "Hij is de ideale man om de grote schoonmaak te leiden"

Voor de liefhebber is hier het hele rapport na te lezen.